Tujina

20 mrtvih: novi egiptovski predsednik nad domnevne skrajneže poslal vojaške helikopterje

Kairo, 08. 08. 2012 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Egipt bo zapečatil tihotapske predore v Gazo le dva dni po tem, ko je bilo na meji ustreljenih 16 mejnih stražarjev, za smrt katerih je Kairo obtožil Palestince. Začeli pa so tudi vojaško akcijo, ki je že zahtevala prva življenja.

Poleg notranjih problemov v državi Mursiju preglavice povzročajo tudi nemiri na meji z Izraelom.
Poleg notranjih problemov v državi Mursiju preglavice povzročajo tudi nemiri na meji z Izraelom. FOTO: Reuters

Množica jeznih Egipčanov se je zbrala na vojaškem pogrebu šestnajstih mejnih stražarjev, ki so bili pred dvema dnevoma ustreljeni na meji, pri čemer za to uradni Egipt krivi Palestince. Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov na izraelsko-egiptovski meji v zadnjem desetletju.

Brezvladje v puščavi polotoka Sinaj je sicer po strmoglavljenju nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka vse večje. Nova egiptovska vlada je zdaj zato začela zapirati tihotapske predore med Egiptom in Gazo, ki jih uporabljajo za tihotapljenje ljudi, hrane in goriva ter so za peščico lokalnih prebivalcev zelo pomembni.

Na zaslišanje so odpeljali tudi več Palestincev, ki so jih na egiptovski strani zalotili brez uradnih dovoljenj za bivanje. Izraelska stran trdi, da se Palestinci na tem območju zbirajo v vojaške skupine, ki želijo škodovati državi. Tako naj bi večkrat poškodovali izraelski plinovod in napadali egiptovske policijske postaje. V enem takšnih napadov je bilo lani ubitih enajst Izraelcev.

Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi je sicer takoj po napadu dejal, da bo vzpostavitev reda in miru na tem območju ena njegovih prioritet. Napad je tudi označil za najhujšega po letu 1979, ko sta Egipt in Izrael sklenila premirje po seriji vojaških spopadov. Odgovornosti za napad sicer ni prevzel nihče.

Zaprtje predorov v Gazo bo za Mursija sicer korak nazaj, saj je ob izvolitvi obljubil, da bo pomagal, da bodo Palestinci na tem območju živeli bolje. Gibanje Hamas, sicer osovraženo v Izraelu, a v očeh drugih skrajnih organizacij na območju veliko premalo skrajno, je sicer napad na egiptovske mejne stražarje obsodilo. Obljubili so tudi, da bodo zapečatili predore na svoji strani in pomagali pri iskanju odgovornih.
V Egiptu so po napadu sicer razglasili dan žalovanja, Mursi pa se je v bolnišnici srečal z nekaj preživelimi, a ranjenimi v napadu.

Egipt je za napad sicer najprej obsodil izraelsko obveščevalno službo, a so v Izraelu to zanikali. Poznavalci razmer pa ugotavljajo, da bi bilo za Mursija zelo neprijetno, če bi se izkazalo, da so napad načrtovali in izvedli v Gazi, saj je Hamas precej povezan z muslimansko bratovščino, ki ji pripada tudi Mursi. Na obeh straneh zdaj zato poteka obsežna preiskava.

Egipt se je že tudi lotil povračilnih ukrepov. Egiptovska vojska je v helikopterskem napadu na polotoku Sinaj danes ubila 20 skrajnežev, več deset je bilo ranjenih. Egiptovske sile so operacijo začele nekaj ur po tem, ko so domnevni skrajneži napadli tri nadzorne točke v bližini mesta Al Ariš na severu Sinaja.

Po napadu pa je Mursi odpustil vodjo obveščevalne službe, generala Mohameda Murada Movafija, in guvernerja province Sinaj. Movafi naj bi izjavil, da je obveščevalna vedela, da se pripravlja napad. O tem je tudi obvestila pristojne oblasti, kaj več pa sami niso storili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
08. 08. 2012 14.11
+6
Ja halo, itak, da se selijo vedno bolj v egipt, če jih pa izraelci omejujejo vedno bolj... kam naj pa grejo, v morje?
Infadel_no1
08. 08. 2012 18.45
-3
kim llsung
08. 08. 2012 19.59
+2
BattleBeast
08. 08. 2012 12.14
+9
zionistična "posla" spet,...
I G N O R A N T
08. 08. 2012 11.28
+6
Rodila se je demokracija
Infadel_no1
08. 08. 2012 19.12
+0
n0mistakez
08. 08. 2012 11.24
+10
24ur narobne informacije imate...egipčani so drgač obtožili jude (israel) za ta napad (mossad)
Infadel_no1
08. 08. 2012 18.44
+3
Da kot prvo, potem pa so spermenili mnenje, ker med mrtvimi so bili vsi palestinci!
luckyss
08. 08. 2012 10.19
+23
"20 mrtvih: novi egiptovski predsednik nad domnevne skrajneže poslal vojaške helikopterje" Kaj so to sedaj ?! Domnevni skrajneži, domnevni uporniki ali domnevni plačanci.... Lastnega mnenja itak nimate - počakajte na navodila....
Ksenofont
08. 08. 2012 16.02
+1
Infadel_no1
08. 08. 2012 18.45
+1
Poročali so o palestincih, se pravi so terosristi!