Tujina

20-letna nuna umrla po samosežigu

Peking, 18. 10. 2011 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

20-letna budistična nuna je umrla, potem ko se je v znak protesta proti kitajski okupaciji Tibeta zažgala. To je že deveta smrtna žrtev tovrstnih protestov Tibetancev letos. Peking na to odgovarja s stopnjevanjem represije.

Protesti Tibetancev proti kitajski okupaciji se stopnjujejo, prav tako pa nasilni odgovori kitajskih oblasti. Iz protesta se je v pokrajini Sečuan na jugozahodu Kitajske zažgala mlada budistična nuna, kitajski policisti pa so ustrelili dva tibetanska protestnika, so sporočile skupine tibetanskih izseljencev.

20-letna nuna je zaradi posledic samosežiga umrla. To je že deveta smrtna žrtev protestnih samosežigov Tibetancev v Sečuanu od marca oz. že peta zgolj v tem mesecu, so sporočili iz organizacije Free Tibet s sedežem v Londonu.

Nuna Tenzin Vangmo je protestni samomor storila na poti v bližini njenega samostana nedaleč stran od mesta Aba oz. Ngaba po tibetansko. Po navedbah prič naj bi pred tem pozvala k verski svobodi in vrnitvi tibetanskega verskega voditelja dalajlame iz izgnanstva.

Kakšna je usoda dveh ustreljenih protestnikov, za zdaj ni znano, še navajajo v organizaciji Free Tibet. Protesti za "svobodo in Tibet" so potekali v kraju Khekor.

Novi politični vodja tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay je opozoril pred jasnimi znaki "globoke zagrenjenosti in ogorčenosti" Tibetancev.
Novi politični vodja tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay je opozoril pred jasnimi znaki "globoke zagrenjenosti in ogorčenosti" Tibetancev. FOTO: Reuters

V organizaciji Free Tibet so opozorili na morebitno zaostritev razmer v Tibetu. "Število in pogostost samosežigov sta brez primere," je opozorila predstavnica organizacije Stephanie Brigden. Informacije z območja nakazujejo, da je vse več Tibetancev pripravljenih na samomor, da bi tako opozorili na nevzdržne in brutalne kršitve človekovih pravic Tibetancem, je opozorila.

Tudi novi politični vodja tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay je opozoril pred jasnimi znaki "globoke zagrenjenosti in ogorčenosti" Tibetancev. Zavzel se je za nujno reševanje njihovih problemov in to pri samih koreninah.

Brigdenova pa je še opozorila, da samosežig ni tradicionalna oblika protesta med Tibetanci. Prvi se je zgodil marca ob tretji obletnici krvavega zatrtja velikih protestov Tibetancev v Ngabi leta 2008, ko je bilo ubitih 13 tibetanskih protestnikov. Kitajske oblasti naj bi se na ta dogodek ostro odzvale.

Tako so na območju močno okrepili navzočnost varnostnih sil, ki izvajajo oster nadzor nad prebivalstvom. Prihaja do samovoljnih aretacij, racij po hišah, uvedli so številne zapore cest in omejitve gibanja, prekinjene pa so internetne in druge komunikacijske povezave, navajajo v organizaciji.

Poleg tega so Kitajci na "patriotsko prevzgojo" poslali okoli 300 budističnih menihov iz samostana Kirti, ki leži v samem središču napetosti. Iz tega samostana je bilo tudi sedem od osmih menihov, ki so se odločili za samosežig. Šest menihov so nato zaradi samosežigov obsodili na dolge zaporne kazni, so še opozorili v organizaciji Free Tibet.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jedi_mind_trick
19. 10. 2011 22.19
Stari samo nikoli mi ni bilo jasno zakaj se gre folk zažgat. To je pa res najhujša smrt kar jih je.
Desktop.Messiah
18. 10. 2011 17.34
Še pred pol stoletja se je gospodar nad življenjem in smrtjo podanikov, sprijeni trinog iz Potale mastil z mladimi meniščki, danes pa Tibetanci uživajo v sadovih napredka, ki ga je prinesel Peking. Tibet IS China!
JurijGrmMlajsi
18. 10. 2011 15.49
-1
Marjeta Vakar dober posel je tisti, kjer so vsi zadovoljni, notranja politika ni naša stvar, to velja za Kitajsko, Iran, Savdsko Arabijo....
JurijGrmMlajsi
18. 10. 2011 15.47
-1
Marjeta Vakar hahaha....dokler Kitajci ne mešajo v našo politiko je moje dostojanstvo nedotaknjeno! Na savdijsko nafto se pa lahko vsi vozite, čeprav imajo najhujšo teokracijo na svetu! Saj se je sama zažgala, zdaj je to kitajski zločin, ker niso pripravili gasilnega aparata in vodo?
zajcek_bine
18. 10. 2011 13.31
toplo priporočam ogled porniča grešna nuna sploh mladini priporočam ogled lahko se marsikaj navadite....
zajcek_bine
18. 10. 2011 12.57
Marjeta Vakar
18. 10. 2011 12.45
+1
Pa dobro, a se bomo zdaj kar prodali Kitajcem? Mislim - kitajski vladi in njihovemu kapitalu. In pohlevno gledali stran in nič ne napravili? Dost mam tega, res. No, kdo sem jaz, pa vendar bom napisala: Zahtevam, da slovenska država ukrepa! Pa ne samo v pogovorih na štiri oči itd, ampak JAVNO. Kitajsko vlado je treba prijaviti sodišču za zločine nad človeštvom v Tibetu in vsaj EU sprožiti gospodarske sankcije proti njej, ne pa da jo šele moleduje za finančno pomoč! Pa kje je tu dostojanstvo in občutek za poštenje?