Tujina

20 let po podpisu daytonskega sporazuma: 'Živimo v državi nedokončane vojne ali nepopolnega miru'

Sarajevo, 14. 12. 2015 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bosna in Hercegovina 20 let po sklenitvi daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je končala vojna in je omogočil ohranitev celovitosti države, na mnogih ravneh ostaja razdeljena. Čeprav je ena najrevnejših držav v Evropi in na repu približevanja EU, v sporazumu zasidrane nacionalne delitve še vedno hromijo napredek države.

Sporazum so v letalskem oporišču Wright-Patterson blizu Daytona v ameriški zvezni državi Ohio 21. novembra 1995 po 21 dneh mirovnih pogajanj, ki so potekala pod okriljem ameriškega predsednika Billa Clintona, parafirali predsedniki ZRJ Slobodan Milošević, Hrvaške Franjo Tuđman in BiH Alija Izetbegović. Sedaj že vsi pokojni predsedniki so nato sporazum podpisali na današnji dan, 14. decembra 1995 v Parizu.

Z njim so BiH vzpostavili kot enotno državo v njenih republiških mejah z dvema entitetama - bošnjaško-hrvaško Federacijo BiH in srbsko Republiko Srbsko. Sporazum, ki je predvsem mirovni, ker določa pravila prekinitve sovražnosti, je tako po več kot triletni vojni, ki je zahtevala več kot 100.000 življenj, zagotovil vzpostavitev miru in ohranitev celovitosti države.

Alija Izetbegović, Franjo Tuđman in Slobodan Milošević
Alija Izetbegović, Franjo Tuđman in Slobodan Milošević FOTO: Reuters

BiH na mnogih ravneh ostaja razdeljena

Čeprav je ena najrevnejših držav v Evropi in na repu približevanja EU, pa v sporazumu zasidrane nacionalne delitve še vedno hromijo napredek države.

Sporazum, ki je sicer končal eno najbolj krvavih vojn po 2. svetovni vojni, je ukoreninil v vojni dosežene delitve na nacionalni osnovi ter vzpostavil kompleksne, zapletene in potratne strukture oblasti, ki ovirajo odločanje in sprejemanje reform ter pomenijo veliko finančno breme za proračun države, v kateri je več kot 40 odstotkov prebivalstva brezposelnega.

Politika ostaja razdeljena na nacionalni osnovi, na potratnost javne uprave kaže tudi razdeljenost nekaterih javnih služb - tako imajo v državi s 3,8 milijona prebivalcev tri poštne sisteme, tri akademije umetnosti in znanosti in tri elektro podjetja.

Entitetama je sporazum dodelil visoko stopnjo avtonomije in ju povezujejo šibke centralne državne ustanove, ki jih je mednarodna skupnost med letoma 1996 in 2006 skušala okrepiti z vsiljenimi reformami. Po letu 2006 je pritisk mednarodne skupnosti začel slabeti, potem ko so ZDA nehale biti aktivno vpletene v BiH in so vodstvo predale EU.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je nedavno v poročilu VS ZN opozoril, da BiH v zadnjih desetih letih, odkar je mednarodna skupnost odgovornost za državo preložila na domače politike, ni dosegla napredka. Pozitivno pa je, da je znova odprta pot v EU, potem ko je ta konec lanskega leta sprožila novo pobudo, ki od BiH zahteva reforme, ki pa so odvisne od političnega konsenza, je dejal.

Evropska komisija je v zadnjem poročilu o napredku sicer ocenila, da se je BiH letos končno vrnila na pot reform. Poleti je bil tako uveljavljen leta 2008 sklenjen pridružitveni sporazum, politiki pa so se dogovorili o celovitem načrtu reform na več področjih, od javnih financ in gospodarstva do javne uprave in pravosodja, ki se izvaja.

Inzko je izpostavil, da je napredek države mogoč tudi ob polnem spoštovanju daytonskega sporazuma, kot njegovo kršitev pa kritiziral napoved Banjaluke o referendumu o delu sodišča in tožilstva v BiH.

Daytonski sporazum so s ciljem krepitve državnih oblasti, potrebnih za približevanje EU, sicer že nadgrajevali, a imajo do nadgradnje trije konstitutivni narodi različen odnos. Bošnjaške stranke so z nadgradnjo zadovoljne, saj prispeva k olajšanju sprejemanja odločitev. Srbski politiki si želijo vrnitve na izvorni sporazum z močnimi entitetami in šibko državo, hrvaški pa menijo, da so spremembe nujne, a jih je treba doseči s konsenzom, ter so prepričani, da je bilo vse doslej storjeno v škodo Hrvatov.

zastavi EU in BiH
zastavi EU in BiH FOTO: Reuters

'Država nedokončane vojne ali nepopolnega miru'

"Mirovni proces je končal vojno, a temeljni problemi, ki jih je povzročil konflikt, niso razrešeni," opozarja politični analitik Gojko Berić, ki ocenjuje, da živijo v državi "nedokončane vojne ali nepopolnega miru".

Pri tem je izpostavil "dva nezdružljiva koncepta" - separatističnega, ki ga zagovarja predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki do leta 2018 grozi tudi z referendumom o neodvisnosti te srbske entitete, in koncept na podlagi ideje združene BiH, ki ga podpirajo bošnjaški politiki.

Britanski politik Paddy Ashdown, ki je bil med letoma 2002 in 2006 prvi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, je EU in Washington pozval, naj se "zbudijo in zavejo nevarnosti razpada države", ki je zaradi notranjih razprtij na repu približevanja EU.

Tudi Inzko je izpostavil, da nekateri domači politiki delujejo proti BiH, ter poudaril, da Dayton ne dovoljuje entitetam odcepitve ter da je za vse potrebno soglasje vseh treh strani. Poudaril je, da mednarodna skupnost svojega dela v BiH ni končala ter da je prihodnost države v EU, ker to želijo tako oblasti kot prebivalstvo BiH.

Bivši zunanji minister BiH, ki je sodeloval v pogajanjih, ki so leta 1995 privedla do daytonskega sporazuma, Muhamed Sacirbey, je za regionalno medijsko mrežo N1 ocenil, da BiH potrebuje novo perspektivo, ki bi prinesla nekaj novega in bi pomenila odmik od Daytona, "ki bi moral biti samo prehoden instrument k EU". To novo perspektivo pa ji morata prinesti Bruselj in Washington.

Da je za zagotovitev ozemeljske celovitosti BiH potrebna resna vloga mednarodne skupnosti, meni tudi politični analitik Srećko Latal, ki dodaja, da je po drugi strani BiH treba pustiti, da sama najde kompromis za organizacijo svoje države. Če bo ozemeljska celovitost BiH postavljena pod vprašaj, ni izključena nevarnost novega nasilja in novega konflikta, je opozoril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
14. 12. 2015 17.52
-6
Srbi so trajbali, in še, ta ultranacionalizem, tako še ne bo mir in napredek. Kot pravijo, zadnje zatočišče lopova je nacionalizem.
U4
14. 12. 2015 21.14
+4
K temu pa je še močno pripomogel naš in hrvaški nacionalizem. Mi in Hrvati pa smo imeli še velik šovinizem in mišljenje da je vse južno pokvarjeno in manj vredno. Koliko je v tem resnice, pa vidimo danes, ko se kaže, da so pri nas in pri naših sosedih največji lopovi doma.
woche
14. 12. 2015 12.36
+13
Za Kanadsko televizijo je Robert Baer bivši agent CIA, jasno in glasno povedal kdo stoji za tem in kaj je bil glavni razlog za razapad jugoslavije. Ljudje ki so nekdaj pozivali v vojno in istočasno govorili o miru so lastniki multinacionalk, ki izkoriščajo razna bogastva v državah. Ker državljani delajo za drobiž, lastniki so tujci in država nima denarja se je poterbno zadolžiti. Miloševič,Tuđman,Iztebegovič in ostaliso bili plačeni z strani ZDA da širijo mržnjo med narodi. Robert Baer je tudi dejal da so nadrejeni v CIA izbrali Srebrenico kot mesto kjer bo prikazan zločin da svet lahko vidi. WELCOME TO REALITY !
Ate_ist
14. 12. 2015 17.00
+1
pri geopolitiki ni čustev, je zgolj kruti realizem. potreba po uresničitvi zadanih načrtov z vsemi dovoljenimi sredstvi. Raja pada na čustva. Predaja se iluzijam, in je za njih pripravljena na vse. Kot je videti danes, so določene elite ponovno pripravljene prodati državne interese (po celem Balkanu) in narod jih podpira
nikhrast
14. 12. 2015 17.50
+0
Za katero kanadsko televizijo, CBC, CTV... Mislim da si to bral v
croasan
14. 12. 2015 19.10
-3
U4
14. 12. 2015 21.10
+1
kraljicavesolja
14. 12. 2015 12.18
+1
Dejte si pogledat, kok je bla velka JUga, pol kok SRbija s Crnogoro in KOsovim pa SRbijo zdej. NImamo kej.
action
14. 12. 2015 12.06
-6
Realno gledano so srbi problem pa ne usi ampak tisiti, ki volijo Dodika...dokler bojo njega volil ne bo miru v Bosni, ker on sam išče koflikte oz. jih dela in sanja od o izmišljeni državi, ki bi se pridružila Velki Srbiji....ker mormo razumet skozi zgodovino so bli srbi agresiven narod in so tudi začeli to vojno proti nam miroljubnim bosancem, ki so imeli malo orožja za razliko od srbov ampak so jih useno premagali...če nebi bilo daytonskega sporazuma bi pa ARMIJA Bih zavzela še ostalo bosno saj so bli oddaljeni od Banja Luke 60 km je prišel klic, da se vosjko odpokliče nazaj...seveda zaradi interesov....pa ne obsojam nobenega, kar je bilo je bilo pozabimo na preteklost, ker mi sto taka narod, ki oprošča tudi tisti, ki so jim bile pobite cele familje.....
tankopiš
14. 12. 2015 12.17
-3
strel?ek47
14. 12. 2015 15.17
-1
dokler sami Bosanci(muslimani) niso hoteli svoje države vse je bilo v mejah,a g.Izetbegovići mlada Bosna so se ušteli,a Milošević in Tuđman so to samo izkoristili,take Bosne ne bo več in to je za obžalovati,a ne action...
manolo31
14. 12. 2015 15.24
+3
No lepo si povedal samo pozabil si omenit, da je bila armada BIH pred totalnim porazom in je operacija Nevihta na Hrvaškem v bistvu končala vojno na Hrvaškem in nato skupaj v sodelovanju z armado Bih v BIH. Ker so američani imeli v načrtu da se operacije ustavijo pri 50% procentni delitvi BIH teritorija se je tako tudi zgodilo, Banja Luka pa bi definitvno padla in mnogim v ameriki je danes sele jasno da bi tako morda bilo tudi najbolje in bi bil končno mir.
action
14. 12. 2015 17.24
+0
sej tuki je sam eno vprašanje moralizator in je use jasnko tudi iz znanega filma odsek, ko je počeo rat? in zarad takih ne bo miru, ker vidim, da popdiraš svojga dodika...bili smo mogoče več nismo sam to zaradi vas, ker je vojna spremenila ljudi, ker noben ni toliko pretrpel kot naš narod pa so bile žrtve na vseh straneh...sam logično je, da bojo kaj mislš, da bojo naši ljudje v miru gledal kako zavzemate našo državo itd. dokler bo Bosoncev bo tudi Bosne ne skrbi strelček
U4
14. 12. 2015 21.32
+2
Action, ne se slepit, da ste imeli neko besno vojsko vi in Hrvaška . Dejstvo je, da je pred Olujo in potem skupno ofenzivo vojske Hrvaške in Bih, Nato vse stolkel in uničil Srbom in šele potem ste si upali narediti ofenzivo. Zakaj pa ne eno leto prej? Tako blizu Banja Luki je Alijina in Tuđmanova vojska prišla le zato, ker iz vzhodne Bosne ni mogla priti ostala srbska vojska na pomoč. In zakaj ne? Ker so bile vse ceste do Brčkega in naprej, zatrpane z begunci iz Hrvaške in popolnoma neprevozne. In še to: največja nacionalista sta Dodik in Izetbegovićev sin mujaga Bekir. Pa še o zavzemanju ozemlja. Srbi so pred vojno živeli na 67% ozemlja Bih in ne ti o tem kdo komu zemljo jemlje. Muslimani so vedno, še od Otomanov , živeli pretežno v mestih, raja pa predvsem v vaseh. In kdo je bil raja?
askralj
14. 12. 2015 12.02
+1
Po božiču maske padejo pa da vidimo kam nas je pripeljala ta vlada ki jo financira hrvaška...
BHF 1
14. 12. 2015 11.51
+6
Ta nova zastava bosne zmaga...Carlos ki nima veze z bosno jo je naredil po vzoru baterije varta da bi zadovoljil srpsko in hrvaško stran da ne bi bla stara zastava
BHF 1
14. 12. 2015 11.56
+0
Vsi pa vemo da je prava bosanska zastava se od leta 1389 dinastije kotromanic bela podlaga in s po trem zlatim lilijam na vsaki strani simbolom treh narodov...seveda s to zastavo je bila bosna priznana kot država...leta 1998 visoki predstavnik carlos vsili to varto baterijo...srbi uporabljajo rusko trobojnico hrvati pa sahovnico naokoli obrnjeno..nobena od treh zastav ni zastava narodov ki ti živijo v bosni
BHF 1
14. 12. 2015 11.56
+0
Vsi pa vemo da je prava bosanska zastava se od leta 1389 dinastije kotromanic bela podlaga in s po trem zlatim lilijam na vsaki strani simbolom treh narodov...seveda s to zastavo je bila bosna priznana kot država...leta 1998 visoki predstavnik carlos vsili to varto baterijo...srbi uporabljajo rusko trobojnico hrvati pa sahovnico naokoli obrnjeno..nobena od treh zastav ni zastava narodov ki ti živijo v bosni
BHF 1
14. 12. 2015 11.57
+3
Po predlogih ki sem si jih ogledal zaj na Google bi lahko od Evrope dobili še bolj smešne zastave hehe
peace4all
14. 12. 2015 12.47
+2
staro zastavo BiH je dizajniral Zvonimir Bebek - hrvat.
BHF 1
14. 12. 2015 14.28
+1
Tako je Zvonimir on je sam izjavil da je z ljubeznijo oblikoval zastavo do te nove pa nima čustev...zanimivo pa da 1998 hrvaški strani ni ustrezala zastava ki jo je hrvat naredil s katero so se še leta 1992 vsi hrvati strinjal
U4
14. 12. 2015 21.39
+2
Bhf, praviš trije zlati liljani na beli podlagi. Predstavlja tri narode. Katere že? Takrat sta bila v Bosni le dva naroda in če nimaš pojma raje nič ne piši. Turki so prišli v Bosno šele 40 let po Kosovski bitki. Vaša zastava pa je vedno bila zelena s polmesecem ( ali pa rdeča Turška ).
bema1201
14. 12. 2015 11.32
+4
To mešanico narodov so naredili po letu 1945 komunisti s Titom na čelu in jo z trdo roko držali skupaj do leta 1990 ko je prišlo do katastrofe.
Bosna4ever
14. 12. 2015 11.20
+3
Vojna je samo pranje denarja. Mislite da Putina boli burek za Sirijo da bo drzavni denar trosil za orožje da pomaga Sirijec jajajaja. Sirijo bo zravnal kar je ostalo od nje, potem se začne kraja miljarde in miljarde.
bu?e24 1
14. 12. 2015 11.31
+2
Ni putin k nato on je posten vladar nima on dovgov zidom tko k ceu svet
Uporabnik113189
14. 12. 2015 11.37
+12
Zelo se motiš. Putin ( ne on sam ampak varnostno vojaške službe) so zelo natančno preučili kam zgodba vodi s tem sunitskim terorizmom podpiranim s strani zahoda in saudijcev. Sama Rusija ima precej takšnih verskih fanatikov in v aziji so šiiti, ki bi se vključili v konflikt. Skratka ugotovili so, da nimajo nobenih resnih možnosti za mirno življenje, če spopadi preidejo proti njihovim mejam in zato tako odločen odziv. Tukaj dobiček ne igra nobene vloge, kar pa je glavno vodilo na strani zahoda ne glede na posledice.
manolo31
14. 12. 2015 15.36
-2
Ja Putin je tako posten "vladar" da si je v desetih letih s svojo predsednisko placo nakopal osebno premozenje v vrednosti 70 miliard eur. Mora, da je zelo zelo trdo delal s svojo predsednisko placo in veliko nadur.
bu?e24 1
14. 12. 2015 16.29
+3
Use kar ma ma iz rusije on ni kradu revnim drzavam tko k delajo eni drugić k bos steu njegov denar me poklić da skupi prestejeva lol
kraljicavesolja
14. 12. 2015 11.17
-6
Milošević je bil amater v primerjavi s Tudžmanom in Izetbegovićem.
manolo31
14. 12. 2015 15.37
+1
Milosevic jih je vse fural s svojimi maniplacijami, nekaj let so mu vsi verjeli na zahodu in mirno stali in gledali s strani kako narod umira, ko so kupovali Miloseviceve bajke.
Sršen
14. 12. 2015 11.15
+17
Vse vojne so zakuhali vladajoči pokvarjenci za ozemeljskimi interesi in ropanjem.Včasi pa je bila tudi baba kriva.
tankopiš
14. 12. 2015 12.21
Za pametne ljufdi se točno ve, kdo je,kdaj je, in za kaj je.
BHF 1
14. 12. 2015 11.10
-2
Srbija in Hrvaška sta si In se vedno polagata roke na bosno kot zgodovinsko pravico na bosno kar seveda ni res...še leta 1189 bosanski kulin ban in leta 1389 bosanski kralj tvrtko kotromanic se je boril proti tem dvem silam pa je bil krscan in so sami delali mi bosnjani moramo držati skupa...v Bosni je pred prihodom Turkov večinoma živelo krščansko katoliško prebivalstvo pravoslavja ni bilo zaslediti le par manastirov v okolici trebinja...s prihodom Turkov je velik del bosnjakov katolikov prešlo na islam živeli so v mestih...v vladavini Turkov bo šele zaslediti pravoslavnega prebivalstva saj iz srbije Turki naseljujejo vlahe da varujejo severno mejo območje današnje bosanske gradiske broda brckega bijeljine bihaca...ti vlahi par sto let kasneje postanejo srbi katoliki hrvati muslimani bosnjaki...če pogledamo stanje da so vlahi neslavenski narod srbi nimajo nikakršne pravice na bosno saj tudi sami v zgodovini niso dovoljevali poroke me srbi in vlahu danes pa kao isti narod..
SSHanjarDivision
14. 12. 2015 11.14
-2
se poplnoma strinjam s tabo, tudi podobni nam niso, srbi zgledajo bolj romunsko
action
14. 12. 2015 11.54
-5
bu?e24 1
14. 12. 2015 16.32
-2
Kaj nimas za 4 js mam k delam pa warcraft se neigra na konzolah sam tok
action
14. 12. 2015 17.27
+0
moralizator ne mi s takimi otročjimi forami, v srbi nikoli niste nič krivi to je že vas znani moto...ne mi ostali narodi smo krvi, da ste začeli vojno...haha pejd spat risank je že konec
slovan12
14. 12. 2015 17.28
+0
Manastir Rmanj, Krupa, Moštanica, Liplje, Gomionica, Dobrun, Vozuća, ... To je samo par manastirov v bosni, ki so nastjali 13. in 14. st. (nekateri še prej) zato tvoja teorija o tem, da pred prihodm turkov ni bilo pravoslavcev popoln nesmisel. Pišeš o stvareh o katerih pojma nimaš, zato lahko predvidevam da nimaš pojma o čem govoriš ter da si vse skupaj sproti izmišljaš.
U4
14. 12. 2015 21.52
+2
Ko človek tako bere vaše članke muslimanov, bi mislil, da ste lep Evropski narod polni kulture in vsega najboljšega. Poznam veliko muslimanov in so zares dobri in pošteni ljudje, toda ne vi meni o lepoti in neki posebni kulturi. Kdaj je prišlo pravoslavje v Bosno, pa lahko prebereš v veliko knjigah in ne v stripih, katere očitno kupujete pri sarajevskemu Avazu. Bhf, prepričan sem, da si tudi osnovno šolo težko naredil, očitno pa si versko dokončal v roku.
BHF 1
14. 12. 2015 10.29
+15
Daytonski sporazum je namenoma narejen tako da se ustavi vojna ne pa tudi mir in funkcionalnost države cilj je da je bosna se kar v letu 1996...saj velike sile računajo v prihodnosti spet kaj podzgati dol da majo koristi...kar se tiče samega naroda je za mir politika je pa politika...danes v Bosni živi 3'7 miljona ljudi 2 miljona izseljencov pa v tujini...izseljenci držijo državo saj 30 % bdp države oz 2 milijarde letno pošljejo v domovino kar bosanske izseljence uvršča na 1.mesto v Evropi in 5. Na svetu...
Uporabnik113189
14. 12. 2015 10.43
+6
Bosanskim izseljencem pa vse priznanje, če bi slovenci toliko dali na domovino, potem ne bi bili tam kjer smo.
action
14. 12. 2015 17.28
+2
moralizato obstaja pa BOSNA IN HERCEGOVINA
Bruhalnica24
14. 12. 2015 10.24
+11
Razpad Juge je bil ključen cilj Amerike... Malo se pozanimat kakšne dekrete so sprejeli v ZDA prej, glede Juge.....
Bruhalnica24
14. 12. 2015 10.25
+6
Prodalo se je veliko orožja in posodilo 500 milijard kreditov....
Ricketts
14. 12. 2015 10.34
+6
Na ozemlju bivše juge so streljali predvsem z orožjem izdelanim v Crveni zastavi in bivši Sovjetstki zvezi. Ameriškega orožja je bilo zelo malo in še danes ga je zelo malo.
hhmmm
14. 12. 2015 10.36
mislim, da je mislil, da se je prodalo veliko rezerve vn iz juge...
felix58
14. 12. 2015 10.37
+3
seveda zaradi geostrateškega pomena, saj je ta položaj idealen za obe velesili....zato so pa bili amerigi tako tiho, saj so vedeli, da se bomo balkanci med sabo iztrebli
bu?e24 1
14. 12. 2015 11.20
+3
Itak upras janso kero orozje je prodaju od stricev iz ozadja od zidov iz new yorka uzeuvje najman 300.000.000 mark nemskih
tankopiš
14. 12. 2015 12.25
+0
Ne mi govorit da je to cilj Amerike,to samo govorijo srbi.Če ne bi bilo Amerike bi bilo stokrat slabše za vse nas.
biker.motorist
14. 12. 2015 10.23
-3
rešitev je čisto enostavna, V BiH bi morali ukiniti nacionalne skupine kot so Srbi Hrvati in Bošnjaki saj zgodovinsko gledano so tam od nekdaj živeli pravoslavci ,kristjani in muslimani.Takšno BiH,ki je bila po drugi svetovni vojni ker komunisti niso priznavali vere so jih potem razdelili na Srbe, Hrvate in (muslimane na Jugoslovane).
BHF 1
14. 12. 2015 10.34
-3
Tako je v popisu leta 1910 so živeli in se ljudje opredelili kot muslimani katoliki in pravoslavci en narod treh veroizpovedi...dokler leta 1920 v Bosni ni prišla pravoslavna cerkev in katoliški nacionalizem iz srbije in Hrvaške ki so te ljudi pretvorili v srbe in Hrvate...dejstvo je da ljudje v Bosni govorijo en jezik niti podobno kot govorijo u srbiji ali na hrvaskem
Uporabnik113189
14. 12. 2015 10.36
-2
No, s kristjani, pravoslavci in muslimani si šele odprl pot do pekla. Vse dokler bosta DRŽAVI Srbija in Hrvaška imeli ozemeljske apetite do Bosne, ne bo miru.. Pri tem uporabljata vse možne prevare za delitev naroda..verske delitve, nacionalne delitve, vse v cilju da tam ne bi nikoli imeli uspešne vlade..Uspeh bi že bil, če bi hrvate stlačili nazaj v teritorij bivše NDH in bi bil vsaj z ene strani mir zagotovljen..
soncesonce123
14. 12. 2015 10.45
-2
anpusus
14. 12. 2015 10.52
+1
Ne mešat religijo in narodnost. Od zmeraj so živele različne nacije različnih veroispovedi. Kar se tiče ukinitve nacionalne skupnosti, potem se strinjaš da se ukinejo tudi v EU in smo enostavno vsi Evropejci?
Misija1
14. 12. 2015 19.00
+5
Pravoslavci in katoliki spadajo v isto veroizpoved - to je KRSCANSTVO. Tako da si ne delat sramote in govorit o 3 verah v BIH. v BIH je prisotna krscanska vera in muslimanska, od tega je krscanska vera tam prisotna ze vec kot 1600 let, islam pa slabih 700 let. Islama na tem obmocju nikoli in nikdar ni bilo, prisel je z morilskimi vpadi Turkov, ki so ponujali dve moznosti - smrt ali nasilno poislamiziranje. In so bili ljudje, ki se niso pustili, ter ljudje ki so se. Dober primer je Albanija, kjer se je vecina raje predala. Na drugi strani pa ostali narodi jugovzhodne Evrope, ki so branili Evropo pred morilskimi vpadi Turkov. Dober primer je romunski grof Drakul, ki jih je najraje natikal na kole in pil njihovo kri - marsikdo ne ve, da je po njem nastala legenda o Drakuli. Tudi njemu gre zasluga, da ni marsikatera druga drzava danes taksna kot Albanija in BIH (muslimanski del). To so gola dejstva, nobenih žalitev in nič. Dejstva, ki pa seveda muslimanom niso prevec vsec, ker vedo, da so njihovi predniki se 700 let nazaj bili kristjani, po narodnosti bodisi Srbi ali Hrvati. Bošnjak v BIH ima z arabscino bore malo, pa jo še vedno imajo za svojo.
eiffel
14. 12. 2015 10.21
+1
Mirna Bosna je pa le.
aerocvast
14. 12. 2015 11.27
+2
mirna že....mogoče....je pa zato dol kot da bi prišel v srednji vek...
Ricketts
14. 12. 2015 10.21
+10
'Država nedokončane vojne ali nepopolnega miru'------------ pa ne, da si še želijo vojne? saj je to kar je 100x boljše od vsake vojne!
ticapas
14. 12. 2015 10.15
-28
seveda da ste slovenci krivi da ste zažgali čeber smodnika sram naj vas bo vaše samostojnosti in vsake posamične žrtve
Ricketts
14. 12. 2015 10.23
+18
Mi Slovenci ne spadamo k vam v vaš balkanski kotel! nas ne mešajte tu zraven vaše mučkalice.
noire
14. 12. 2015 10.23
+24
Mi nimamo nič s tem. Tisti na prvi sliki so pa komaj čakali, da lahko začnejo pobijat. Sicer pa, kaj sploh delaš tu, če tako misliš?
METKA102
14. 12. 2015 10.07
+12
Niti ena od držav, ki so se je lotili mrhovinarji se še ni postavila na noge. Ne jugoslovanske države, ne Ukrajina (del SZ) in še nekatere bivše sovjetske države, ne arabske države idr.
?EBELY
14. 12. 2015 10.02
+0
enakostzavse
14. 12. 2015 10.06
+6
Takrat je bil še komunist in ni imel dostopa hahahahahahaah
bu?e24 1
14. 12. 2015 11.23
+1
Bii je mazuretka ameriski cia agent ki je prodajal orozje
murinar
14. 12. 2015 09.46
+16
Zločinci : tudjman ,milošević in ostali!
woche
14. 12. 2015 10.56
-1
tankopiš
14. 12. 2015 12.30
+3
bu?e24 1
14. 12. 2015 16.35
+2
Zda je neobstaja120 llet ze od takrt jim zid tiska denar