Tujina

Na hadžu tudi 13 vernikov iz Slovenije

Meka, 25. 11. 2009 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strah pred novo gripo ni preprečil množične udeležbe na romanje v Meko. Z vsega sveta je pripotovalo kar 2,5 milijona romarjev, oblasti pa so poleg 100 tisoč varnostnikov vpoklicale tudi 20 tisoč zdravstvenih delavcev.

Romanje v Meko
Romanje v Meko FOTO: Reuters
Pomembno je, kdaj

Pri muslimanih romanje poteka točno v določenem času in na določenem mestu. "Shajanje na Arafatu mora biti 9. zulhidžeja oziroma 9. decembra po muslimanskem (lunarnem) koledarju,“ je povedal predstavnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. 10. zulhidžeja – izraz pomeni mesec hadža – sledi kurban bajram. Verniki lahko Meko in Medino obiskujejo tudi med letom, a to se ne imenuje hadž, romanje, ampak umra, torej obisk svetih krajev.

Več kot 2,5 milijona muslimanskih vernikov se kljub vsesplošnemu strahu zaradi nove gripe odpravlja na tradicionalno romanje hadž v muslimanski sveti mesti Meka in Medina. Romanje, ki se danes začenja na zahodu Savdske Arabije, bo potekalo pod budnim očesom kakih 20.000 zdravstvenih delavcev in več kot 100.000 pripadnikov varnostnih sil.

Iz Slovenije se je na romanje odpravilo 13 vernikov, med njimi tudi mufti Nedžad Grabus, za katerega je to že peti hadž v življenju, je povedal predstavnik islamske skupnosti Nevzet Porić. Najmlajši ima 25 let, najstarejši je osemdesetletni gospod. Porić je dejal, da so savdske oblasti sicer pozvale, naj mlajši od 12 in starejši od 65 let ne hodijo na romanje, vendar za naše območje tega pravila niso upoštevali.

So pa morali verniki, ki so želeli vizum, na veleposlaništvo dostaviti potrdilo osebnega zdravnika, da so zdravi, prav tako so se morali cepiti proti novi gripi.

Ali sme najstarejši slovenski udeleženec na romanje, so posebej povprašali tako na turistični agenciji z Dunaja, ki je organizirala potovanje v Savdsko Arabijo, kot tudi na veleposlaništvu. Oboji so se strinjali. Porić je pojasnil, da je moški zelo vitalen, zdrav, zato so mu romanje omogočili.

Na hadžu morajo vsi moški nositi preproste bele obleke, kar simbolično kaže na to, da so pred bogom vsi ljudje enaki. Tako se v času romanja popolnoma zakrijejo etnične in družbene razlike, bogati pa so enaki revnim.
Na hadžu morajo vsi moški nositi preproste bele obleke, kar simbolično kaže na to, da so pred bogom vsi ljudje enaki. Tako se v času romanja popolnoma zakrijejo etnične in družbene razlike, bogati pa so enaki revnim. FOTO: Reuters

Štiri žrtve nove gripe

V soboto so sporočili, da so štirje romarji umrli zaradi nove gripe. Kot so povedali na savdskem ministrstvu za zdravje, naj ne bi upoštevali preventivnih ukrepov, nihče od četverice se ni cepil proti novi gripi. Trenutno se zdravi še 16 vernikov, štirje so v kritičnem stanju. Savdske oblasti so se sicer bale, da bo bolezen že pred hadžem terjala mnogo več mrtvih, tako da je bilo odkritje skupaj 20 okuženih zanje tudi neke vrste olajšanje.

Savdske oblasti so zaradi pandemije pozvale vlade po svetu, naj otrokom in starejšim ne dovolijo na romanje. Po navedbah zdravstvenih delavcev, ki spremljajo prihode vernikov na letališče, jih je letos v kraljevino res dopotovalo nekoliko manj kot v preteklosti, a večjega upada vendarle niso zabeležili. 

Oblasti so za prebivalce Savdske Arabije naročile 1,5 milijona enot cepiva, med romarje pa bodo razdelili tudi 600 tisoč obraznih mask.

Bojijo se stampedov

Muslimanski verniki se sicer že od oktobra z letali, avtobusi in ladjami zgrinjajo v Savdsko Arabijo. Množice pa oblasti ne skrbijo le zaradi virusa nove gripe, temveč tudi zaradi nevarnosti smrtonosnih stampedov. Leta 2006 je v stampedu umrlo 364 ljudi.

Da bi preprečili podobno tragedijo, so v Mini, kjer poteka simbolično kamenjanje hudiča, zgradili pet nadstropij visoko pešpot. Gre za 950 metrov dolg in 80 metrov širok most, ki je stal 1,2 milijarde dolarjev. Z njim se želijo izogniti paniki med verniki, ki je v preteklosti botrovala številnim smrtim.

Hadž, peti steber islama

Molitev na gori Arafat je sestavni del hadža.
Molitev na gori Arafat je sestavni del hadža. FOTO: Reuters
Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Hadž je peti steber islama, peta islamska dolžnost, je pojasnil Porić. Vsak vernik, ki je za to sposoben in si potovanje lahko privošči, je dolžan vsaj enkrat v življenju obiskati Meko in Medino.

Danes se verniki iz Meke počasi odpravljajo na goro Arafat. Čeprav je pot dolga le okoli deset kilometrov, traja zaradi velike množice ljudi kar nekaj ur, da jo prehodijo. Jutri bodo verniki dan preživeli na gori v molitvi, kar je najpomembnejša stvar na romanju, je pojasnil Porić. "Če jutri ne bodo na tem mestu, potem ne morejo reči, da so opravili romanje,“ je dodal.

Pred sončnim zahodom se bodo nato odpravili naprej v kraj Muzdalifah, kjer bodo preživeli polovico noči. V drugi polovici noči se bodo odpravili naprej proti Meki, ustavili pa se bodo v mestu Mina. Tam bodo kamenjali hudiča. Kamenjanje traja tri dni in vedno sovpada s praznikom kurban bajram. V skladu z običajem morajo romarji v Mini vreči sedem kamnov v vsakega od treh 18 metrov visokih stebrov na razdalji 272 metrov in pri tem izrekati "bismilah" (v imenu boga) in "Alah akbar" (Bog je velik).

Iz Mine romarji pot nadaljujejo v Meko, kjer dokončajo hadž. Za to morajo sedemkrat obkrožiti kaabo (to se imenuje tavaf) in sedemkrat hitro prehoditi pot med hribčkoma Safa in Merva. To simbolizira Abrahamovo soprogo, ki je tam iskala vodo za svojega sina, ko ju je Abraham zapustil v puščavi, kjer danes stoji Meka.

Slovenski verniki se bodo nato odpravili še v Medino na grob preroka Mohameda, domov pa se bodo vrnili 12. decembra.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja