Tujina

Sirija bi uporabila kemično orožje le v primeru napada iz tujine

Damask, 23. 07. 2012 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./Ni.J./Reuters/STA
Komentarji
98

Sirija bo uporabila kemično orožje samo v primeru napada iz tujine, je poudaril predstavnik sirskega zunanjega ministrstva. Zavrnil je tudi poziv Arabske unije k odstopu predsednika Bašarja al Asada in zatrdil, da so sirski državljani tisti, ki imajo v rokah usodo vlade.

Homs
Homs FOTO: Reuters
V Siriji si je režimska vojska v ofenzivi proti uporniškim silam v prestolnici Damask uspela povrniti oblast v predmestju Damaska. V boju za Mezzah naj bi bilo ubitih 20 ljudi, ki jih je režimska vojska sumila sodelovanja z uporniki. Še vedno pa se nadaljujejo spopadi v mestu Alep.

Ofenziva sirske vojske je sledila skoraj teden po tem, ko so uporniki začeli prodirati v prestolnico. Zavzeli so več delov mesta, zaprli mestne vpadnice in v napadu ubili več visokih sirskih politikov in vojaških poveljnikov, med drugim tudi obrambnega ministra in svaka predsednika Bašarja al Asada.

V tokratno ofenzivo v Mezzehu je režimska vojska poslala več kot 1000 vojakov, oboroženih tudi z oklepnimi vozili, tanki in buldožerji. Ofenzivi v kraju Barzeh pa je zapovedoval Asadov brat Maher.

Kljub nekaj uspehom režimske vojske pa tudi uporniki napredujejo. Zavzeli so mejni prehod s Turčijo Bab al Salam, ki je zdaj zaprt.

Arabska liga Asadu ponuja varen izhod

Čeprav ni verjetno, da bi ponudbo sprejel, se je Arabska liga odločila, da Bašarju al Asadu omogoči, da varno zapusti državo, če nemudoma odstopi. Katarski premier Hamad bin Khalifa je še povedal, da so sirske upornike pozvali k oblikovanju prehodne vlade.

Asada sicer počasi zapušča tudi vojska. Vse več dezerterjev išče zatočišče v Turčiji, kamor se je zateklo tudi že približno 40.000 sirskih beguncev. Doslej je tja pobegnilo že tudi 25 generalov, ki so v Turčiji oblikovali Svobodno sirsko vojsko za boj proti režimu.

Svetovna diplomacija pa z redkimi izjemami, med katerimi prednjačita Kitajska in Rusija, nadaljuje boj za izolacijo Sirije. ZDA naj bi po pisanju Wall Street Journala od iraških oblasti zahtevale, da zaprejo zračni prostor med Sirijo in Iranom in tako onemogočijo pošiljke orožja in nafte. Zahod namreč sumi, da Teheran izdatno pomaga Asadovemu režimu, ki ga uporniki rušijo že vse od lanskega marca, v bojih pa je doslej po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo 19.000 ljudi.

Vojna v Siriji - 3
Vojna v Siriji - 3 FOTO: Reuters

Evropska unija zaostrila sankcije

Zunanji ministri EU so medtem z že 17. krogom sankcij proti Damasku okrepili pritisk na al Asadov režim. Na seznam sankcij, ki vključujejo prepoved potovanja v Unijo in zamrznitev premoženja, so uvrstili še 26 oseb in tri podjetja. Na kazenskem seznamu je bilo že pred tem 129 posameznikov in 49 pravnih oseb, ki sodelujejo z al Asadovim režimom.

Poleg tega so ministri zaostrili embargo na izvoz orožja v Sirijo. Opredelili so namreč jasna pravila, da se bo v pristaniščih, na letališčih in v teritorialnih vodah članic EU preverilo vsako ladjo ali letalo na poti v Sirijo, za katero se bo sumilo, da prevaža orožje.

EU je izvoz orožja v Sirijo prepovedala maja lani, vendar so bila pravila preveč ohlapna, odločitev o preverjanju sumljivih ladij in letal pa je bila v pristojnosti posamezne članice.

EU je v dosedanjih 16 krogih sankcij poleg omenjenega prepovedala izvoz luksuznih premetov iz EU v Sirijo, na primer kaviarja, tartufov, cigar, kakovostnega vina in žganih pijač, nakita ter luksuznih vozil in plovil.

Prav tako je prepovedala trgovino z zlatom, dragimi kovinami in diamanti ter dostop sirskih tovornih letal do letališč v EU, zamrznila sredstva sirske centralne banke, uvedla embargo na orožje ter prepovedala uvoz surove nafte in nove investicije v sirski naftni sektor.

O Siriji so na današnjem neformalnem zasedanju v ciprski Nikoziji razpravljali tudi notranji ministri EU. Osredotočili so se predvsem na soočanje z valom beguncev iz Sirije, od koder je po ocenah ZN zbežalo že okoli 120.000 ljudi, do konca leta pa naj bi jih sledilo še kakih 60.000. Poleg tega je v Siriji vsaj še milijon notranje razseljenih ljudi.

Sirski begunci
Sirski begunci FOTO: Reuters

EU zaradi Sirije doslej ni bila pod občutnim pritiskom, a v ciprskem predsedstvu opozarjajo, da se je treba pripraviti na morebitno preusmeritev migracijskih tokov.

Kot je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, so se številni ministri zavzeli za vzpostavitev sheme za takojšnjo humanitarno pomoč za sirske begunce ter za opredelitev najbolj ranljivih skupin beguncev, ki bi tudi izpolnjevali kriterije za morebitno preselitev v države EU.

Za prvo silo pa je evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva napovedala dodatnih 20 milijonov evrov pomoči za sirske begunce v Turčiji, Libanonu, Jordaniji in Iraku, s čimer bo skupen znesek pomoči narasel na 63 milijonov evrov

Vladimir Putin - 3
Vladimir Putin - 3 FOTO: Reuters

Putin: Sirijo bi morali rešiti s pogajanji in ne s silo

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da morajo sirsko krizo reševati s pogajanji in ne s silo. Opozoril je, da se bo, če bo padel al Asadov režim, državljanska vojna nadaljevala, le da bodo vloge obrnjene. Po pogovorih z italijanskim premierjem Mariom Montijem pa je Putin poudaril, da je podaljšanje misije v Sirij znak, da so kompromisi možni v ZN, ni pa dal nobenega znaka, da bi Rusija popustila pri sankcijah ali mednarodni intervenciji v Siriji.

V boj z vsemi sredstvi

Sirija bo uporabila kemično orožje samo v primeru napada iz tujine, je poudaril tiskovni predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi. Ob tem je zavrnil tudi poziv Arabske unije k odstopu sirskega predsednika al Asada in zatrdil, da so sirski državljani tisti, ki imajo v rokah usodo vlade.

Kot je še poudaril predstavnik zunanjega ministrstva Džihad Makdisi, Sirija morebitnih zalog kemičnega orožja ne bo nikoli uporabila proti lastnemu ljudstvu. Bodo pa v primeru napada iz tujine generali odločili, kdaj in kako bodo uporabili tovrstno orožje, je dodal.

V zadnjem času se namreč krepijo bojazni, da je pripravljen režim predsednika al Asada za zadušitev upora, ki v državi traja že več kot 16 mesecev, uporabiti tudi kemično orožje, potem ko so se pojavile vesti o premikih tega orožja po državi.

Jordanski kralj Abdulah II. je tako opozoril, da bi lahko v primeru izbruha vsesplošne vojne kemično orožje prišlo v roke skrajnežev, vključno s posameznimi uporniškimi skupinami.

Podobno je tudi Izrael v nedeljo izrazil zaskrbljenost, da bi lahko po morebitnem zlomu al Asadovega režima sirsko kemično orožje prišlo v napačne roke.

Kot je poudaril izraelski obrambni minister Ehud Barak, Izrael ne bo dovolil, da bi sirski arzenal kemičnega orožja prišel v roke radikalnih islamističnih skupin, kot so na primer libanonski šiiti ali gibanje Hezbolah.

ZDA so se na Makdisijev namig, da bi lahko Sirija kemično orožje uporabila v primeru napada iz tujine, odzvale s svarilom, naj Damask niti ne pomisli na uporabo tega orožja. "Niti pomisliti ne bi smeli na uporabo kemičnega orožja," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little in dodal, da je že samo nakazovanje možnosti za uporabo tega orožja povsem nesprejemljivo.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Aljoša Kravanja

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je podobno ocenil, da bi bilo povsem nesprejemljivo, če bi kdorkoli v Siriji razmišljal o uporabi orožja za množično uničenje, kakršno je kemično orožje. Mednarodno skupnost je pozval, naj to dimenzijo pozorno spremlja, da se niti slučajno ne bi kaj dejansko zgodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HomerRuler
24. 07. 2012 11.37
+3
Upam,da ga res imajo, za raliko od Sadama Huseina,naj ga uporabi na upornikih hehehe
Shisui
24. 07. 2012 08.45
+11
Joj kako lazete 24ur! BRITANSKA obvescevalna sluzba je v porocilo napisala, da je MOZNO, da bi Assad uporabil kemicno orozje. Assad glede tega sam ni REKEL NITI BESEDE! Presneti placani mediji, da vas ni sram, ljudje umirajo, ZDA pripravljajo 3SV, vi pa lazete kot psi, kakor vam je receno!
KisloZelje333
24. 07. 2012 10.58
+3
njih ni sram, ko bo vojna, ko bo sodček bencina narasel še za 200%, se bodo delali uboge, kredibilne, joj ja kako pa to, kaj pa se grejo ti ta glavni, kaj se greste vi, s tem pranjem možganov vsak dan znova?!?!?!?!!?!?
ppetrov5
24. 07. 2012 08.43
+8
V Ameriki pride do pokola brez kakršnihkoli medijskih opozoril da lahko orožje v nepravih rokah pobije btw par civilistov ki gledajo film! V Siriji,Iraku,Libiji itd...Pa diplomacija in mediji omenjajo možnosti uporabe kemičnega orožja in to vse na kvazi namigovanjih! Združene države pa so v napadih na balkan,Kuwait,Irak, Libijo odvrgle bombe katere so vsebovale odpadek pri izdelavi jedrskega goriva in kateri vsebuje med 0,2 in 0,3 odstotka izotopa urana-235..Se pravi prežarčile so zemljo vodo in posledično ljudi.Kateri bodo posledice čutili brez kakršnih koli opozoril da je to za njih normalno (rak, genetske okvare) Vse kar mediji pišete so enostranske laži boja proti narodu ki ni prišel v oblast liberalizma, in s tem posledično uničujete življenja.Ter perete možgane ljudem ki v teh državah vidijo totalen kaos! Sirijska oblast in njihova nacionalna državna varnost ( Vojska ) Naj poskrbi za upornike na način da zagotovi mirno regijo.To je alfa in omega v ustavi vsake države! Ker če sistem ne bi deloval tako kot je potem tudi vojne v Jugoslaviji ne bi bilo! i Dejstvo pa je da mi " Civiliziranci!" živimo v bistveno večjemu kaosu! In osebno bi raje živel v severni koreji saj mislim da ima celo to ljudstvo več demokracije kot mi!
janez6bb
24. 07. 2012 08.17
+3
O POP ZA SPREMEMBO DANES NE LAŽETE; TO JE RESNIČNI IZJAVIL EDEN OD NJIHOVIH POLITIKOV VČERAJ; OD KDAJ POVZEMATE PO RUSKIH MEDIJIH:)
Virtuoz12
24. 07. 2012 00.35
+10
In na koncu spet izrael se dela uboge... Ko mi gre izrael na živce !! jaoo
Shisui
24. 07. 2012 08.39
+6
llluuullliii
24. 07. 2012 12.50
+1
ljx
24. 07. 2012 00.01
+8
Še Burja ima bolj konstantno smer pihanja,kot pa vaše poročanje!
zajcek_prerok
23. 07. 2012 22.38
+8
EU je v dosedanjih 16 krogih sankcij poleg omenjenega prepovedala izvoz luksuznih premetov iz EU v Sirijo, na primer kaviarja, tartufov, cigar, kakovostnega vina in žganih pijač, nakita ter luksuznih vozil in plovil. pa bojo prežvel brez kavijarja in tartufov??? žganih pijač??? sej tega tam ne pijejo..... kakovostnega vina??? aja, to pomeni da mi našo šmarnco in belokrajnca še lahko izvažamo tja....
n0mistakez
23. 07. 2012 21.49
-5
'' Asadov režim že napovedal, da so, če bi do tega prišlo, v boju pripravljeni uporabiti tudi kemično orožje'' Pravilno...sej niso u uni organizaciji ki preprečuje da bi mel kemična orožja.
rissp
23. 07. 2012 20.59
+14
Samozvani "novinarji" (beri: prepisovalci javne propagande) na 24ur ste SOKRIVI za več stotisoč žrtev v Libiji , sedaj pa še za na desettisoče žrtev v Siriji ! A se s tem pohvalite doma pred vašimi otroki ? Namesto da bi kdaj preverili "novice" s CNN-a , foxnewsa tudi OSEBNO ali pa vsaj še na drugi strani in naredili trezen zaključek, enostavno prepišete vse kar piše v skrajnih okupatorskih medijih. Ali niste slišali predstavnikov ameršike vlade, pentagona in cie večkrat URADNO izjaviti , da vodijo (kot so sami izjavili: ) "močno medijsko in psihološko vojno proti Siriji" ??? S tem ko pišete IZKLJUČNO ENOSTRANSKE laži, ste SOKRIVI pri množičnem pokolu sirskega ljudstva s strani teroristov, skrajnežev in tujih plačancev ! Medtem ko vaši otroci lepo uživajo poletne počitnice, sirski otroci UMIRAJO , za kar ste SOODGOVORNI ! Vse dokler boste trobili izključno enostransko pro-ameriško propagando in pomagali voditi "močno medijsko in psihološko vojno" (kot jo sami imenujejo) , boste s tem omogočali nadaljevanje teh pokolov in uničenja sirske države (tako kot ste omogočali tudi uničenje Libijske, Iraške države!) . SRAM VAS JE LAHKO, UPAM DA BOSTE ENKRAT ODGOVARJALI ZA TO !
Virtuoz12
24. 07. 2012 00.24
+7
Problem je v tem, da 24 ur uredniki zelo dobro vedo vse to. Sprašujem se kaj je za njih višji cilj laži ? Torej nemoremo več trditi da je \"neznanje\" ampak so očitne laži tako novinarjev, zahoda... Za koga je potem vredno lagati ? Biti sokriv ? Ubijati ? Kaj je vaš cilj 24 ur in kaj je cilj zahoda ? Mislim ko enkrat toliko lažete in živite v lažeh potem enostavno nehate obstajati... pač vas naenkrat nebo...
Shisui
24. 07. 2012 08.40
+4
llluuullliii
24. 07. 2012 12.53
-1
Rissp, imaš zanimive komentarje, čisto zares. Včasih že filozofske:)))
rissp
23. 07. 2012 20.27
+15
Očitno v Siriji ne gre tako lahko kot v Libiji. Osel gre samo enkrat na led... Le kdo še verjame zgodbicam o črno-belem svetu, o hudobnem diktatorju ki ubija svoj narod, "nedolžne civiliste" - na drugi strani pa "pravični borci za svobodo, z ultra-extra pravično ZDA , ki je pripravljena zapraviti milijarde, trilijarde samo za to da bodo na drugem koncu sveta ljudje živeli " pravično, demokratično" življenje... Osel gre samo enkrat na led, svet je šel v zadnjih 10 letih že nekajkrat... Irak - skoraj milijon in pol žrtev "pravične vojne za svobodo " ter njenih posledic. Afganistan - več sto tisoč žrtev - Libija več sto tisoč žrtev... Afganistan je sedaj daleč največja izvoznica heroina, Irak je v razsulu , skoraj ni dneva da se nebi zgodil množični pokol , Libija - več kot polovica naroda trpi , se skrivajo pred vsakodnevnimi množičnimi usmrtitvami, mučenja, divjaški pohodi "pravičnih borcev za svobodo" ki iz zabave in sovraštva do vseh "nevernikov" pobijajo in rušijo vse pred sabo z mitraljezi velikega kalibra, protiletalsko obrambo itd. Skupno v vseh državah, ki so bile osvobojene s pomočjo "pravične ZDA " in njene podrepnice NATA ja to, da niti niso več države (infrastruktura uničena, pobitih na stotisoče, milijone, mučenih na milijone, zdravstvo, šole ne delujejo, ljudje ne upajo niti na tržnico saj vsak dan pokajo bombe, sosed sovraži soseda ker je drugačne vere (ali podvere) , otroci nimajo več nobene prihodnosti. Je pa zato zdaj končno vse v rokah parih zahodnih multi-korporacij , ki počasi za ogromne vsote "obnavljajo" , še veliko hitreje pa črpajo nafto ter ostale naravna bogastva... Prej je prebivalce Iraka, Libije skrbelo da niso preveč govorili čez svojega "diktatorja", da jih nebi zaprli. Zdaj lahko govorijo čez kogarkoli, v zameno pa nimajo NIČ - niti osnovnih stvari - uničeni vodovodi, uničeni dalnjovodi, ni bencina, uničeni domovi, uničeni avtomobiil, nobenih odškodnin, (lahko so veseli če ostanejo živi in jih ne usmrtijo ker so napačne vere ali ker so ob napačnem času na napačnem kraju,npr. na tržnici) , najslabše pa je to da jim ne preostane NITI UPANJE V BOLJŠI JUTRI, pečeni so vsaj za nekaj desetletij... Ampak, važno da ni več "diktatorjev", važno da imajo "demokracijo"... Žal ob "osvoboditvi Sirije pred hudobnim diktatorjem" tamkajšnje prebivalce in njihove potomce čaka enaka usoda...
llluuullliii
23. 07. 2012 21.36
-11
Pa zakaj tako odločno potem še spremljaš ta skorumpiran medij, če imaš pa na razpolago toliko boljših - nepristranskih novic. Pusti ga za nas, zaplankane, pristranske butce. To velja tudi za vse ostale pristaše "odprtih" , pro sovjetsko-kitajskih glav. Za nas amerikanose so pa to čisto kul novice.
rissp
23. 07. 2012 22.33
+3
LOL potem boste ostali trije tu gor... Takšni kvazimediji se morajo spremeniti, ali pa se preimenovati v "24 ur propagande", ne pa da nam prodajajo enostranske laži kot "neodvisno novinarstvo"...
KisloZelje333
24. 07. 2012 00.47
+5
luuullluuu da si zmožen kaj takega napisat, sram te je lahko, me zanima kako bi se ti počutil, če bi bil iračan ali sirijec?????
llluuullliii
24. 07. 2012 12.38
Roko, ob vaših pro rusko komentarjih se zabavam. Patetični ste. Nikoli nisem podpiral nasilja in tudi v vojake sem se uspel izmuzniti, ker ne verjamem v vojsko. Svet bi bil krasen brez orožja. V solzah so moje oči, ko gledam sirske otroke mrtve in pohabljene. Katera veja oziroma stran je zato odgovorna ne vem. Pa vi vsi tudi ne veste. Pa nepristranski mediji gor ali dol, vsak ki poroča je bolj ali manj pristranski. Pa vsi ti dolgi eseji, ki jih pišejo eni in isti in hočejo podučiti ostale, kaj se zares dogaja. Smešno. Bašad je morilec in to je to. Če so v državi še kateri, ki ga hočejo vreči iz oblasti - zelo verjetno in prav bi bilo, da bi odšel!!! Kdo ga bo nasledil, ameriška lutka ali pa sovjetska. Tudi rusi in kitajci so isto nevarni kot amerigoti, verjemite. Nasrkajo pa nedolžni otroci na koncu. Hvala lepa za Vaš čas. KONEC P.s. moji komentarji so včasih iz srca včasih pa samo zaj....vam ostale res modre in pametne komentarje:)
KisloZelje333
24. 07. 2012 13.27
+1
pa nihče se ne dela pametnega in modrega, problem je v tem da nimaš niti kančka zdrave pameti v glavi....vem da tudi rusi in kitajci niso pošteni, ampak nimajo pa ravno planov kot strički ki vodijo izrael in zda....nevidni imperij si na youtubu poglej, pa endgame blueprint for global enslavement, ful sem pro rusko usmerjen, ker ne podpiram fašizma, ker bi rad pravico na tem svetu? Sej zarad takih prmitivcev kot si ti, sploh smo zabredli tako globoko! Lp
KisloZelje333
23. 07. 2012 20.19
+7
propaganda, propaganda, propaganda 24/7 samo propaganda, jah nimaš kej, šefi so le šefi, čene pa plače ne bo ane 24ur? Uglavnm mate še 10% podpornikov, ki niso vidl druzga medija od vašga in cnna, ampak tud teh vam bo počas zmanjkal....kako da vam jih še ni? To je vprašanje za milijon dolarjev, kam sega človeška neumnost
lolipoly
23. 07. 2012 19.56
-7
Ni vecjega razocaranja kot, pa ko te udari roka, katera bi te morala branit..
KisloZelje333
23. 07. 2012 20.22
+5
aha poleg martiana in infadela, si pa potem še ti, daj si preberi komentarje dadocarja....malce nižje, kako ti zadeve še danes niso jasne? Še vedno bereš samo tu in na cnnu? Si že slišala za beforeitsnews.com ali advane.hr, roka katera bi te morala branit, vam bom dal propagandisti!!!! Lolipoly je očitno nekdo, ki je zadolžen, da piše kako dobri so ZDA, Izrael in Nato....ogabno
llluuullliii
23. 07. 2012 21.49
+0
Predlog, gremo vsi na tvs portal in tam komentirajmo novice, ker oni so pa nepristranski. A boš tudi njih dal v isti koš pa pišejo o dogodkih enako kot pop tv? Pa Elvis tud še živi, tud to nam lažejo, barabe ameriške:)
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 07. 2012 21.50
+3
kera izjava au lolipoly dej še enkrat razmisli no
lolipoly
24. 07. 2012 01.00
-4
@Roko24 jaz pisem iz lastnih izkusenj , ne pa o tistem kaj je na Youtube ali ce kdo kaksno svoje mnenje napise...
janez6bb
24. 07. 2012 08.18
+4
loliy a tokrat si v siriji:) ti si vedno v središču dogajanja, ko je bilo aktualno occupy si bila v zda:)
KisloZelje333
24. 07. 2012 11.01
+2
lolipoly, ja seveda youtube so naši viri, pa še tam najdeš marsikaj veliko bolj kredebilnega kot pa na cnnu in tu! Dadocar ti postreže z argumenti, lolipoly ti pa tega nimaš, ti si vedno na samem kraju dogodka, verjetno si sama videla, kako asad pobija svoje ljudi hahahah kot je ainstein dejal, za vesolje ni prepričan da je neskončno, za človeško neumnost pa je! Zarad takih revčkov spranih kot si ti
rissp
24. 07. 2012 11.10
+1
Čisto enostavno : kdor je bil zadnjih 5 let v ZDA zdajle ne more v Sirijo. Prepovedan vstop. (razen če seveda vstopi na črno - kot rambo - ali lolipoly.
dadocar
23. 07. 2012 19.50
+9
To glede kemicnega orozja je se zadnji obupni poskus zahoda , da pridobijo javnost za vojasko posredovanje v Siriji. Mi lahko vi vrli novinarji napisete kdaj in kje je Assad trdil, da bo uporabil kemicno orozje? Odgovor na to ne bom dobil, ker je celotna trditev navadna laz. Zakaj bi clovek, ki ga podpira vecina prebivalstva in ki bo do konca tedna ocistil Sirijo placancev, sedaj uporabil kemijsko orozje? :) Podobna zgodba je bila v Iraku s Saddamom ter z Gadafijem v Libiji, pa smo na koncu videli, da ni bilo nic od navedenga res, ampak je slo samo se za laz vec v nizu zahodnih medijev. Al Jazera je po Libijski vojni izgubila ogromno na kredibilnosti ter ogromno objektivnih gledalcev, ki so po koncu vojne spoznali, da so jim cel cas lagali. Si zelite iti po poti AlJazere?
User792410
23. 07. 2012 19.48
-6
Naj ga uporabi čim prej...,na zabavi,ki jo bo zopet priredila njegova žena,v "čast svojemu pogumnemu možu" in njegovim prisklednikom !!!
ljx
23. 07. 2012 18.55
+9
Treba bi bilo ustanoviti sodišče za novinarske laži,potem taki portali sploh več nebi odbstajali!
janez6bb
23. 07. 2012 18.03
+7
POP NE PRODAJAJTE BUČ; PO VAŠEM JE ASAD ODŠEL IZ DRŽAVE ŽE PREDVČERAJŠNIM:) soboto 21
CRNALUKNJA
23. 07. 2012 17.50
+4
Kemično orožje-DA Asad,takoj če ne,bo prepzno!
llluuullliii
23. 07. 2012 18.05
+0
skodelica kave
23. 07. 2012 17.42
+10
Uporniki = Teroristi
Ferdo Crni
23. 07. 2012 15.57
-6
Najboljš je to, da eni opletajo z ovcami za tiste, ki berejo... ne vem... na ducate zahodnih medijev - kot dokaz in edino pravilen vir pa navajajo sirsko javno televizijo. groza
dadocar
23. 07. 2012 19.51
+4
Ferdox moj komenatar je podprt z razlicnimi viri od Reutersa, AFPja, RTja, SANE (sirske drzavne ), Press tvja in posnetkov, ki so dostopni na youtubu.. torej vec razlicnih virov z vecih strani, vendar je velika razlika, med temi viri in sirskim observatorijem na katere se sklicuje ta clanek. Vse te novinarske agencije imajo svoje novinarje na terenu v Siriji, sirskih observatorij pa nima nobenega novinarja zaposlenega, ampak se zgolj sklicujejo na navedbe uporniskih aktivistov, ki pisejo samo tako, kot odgovarja uporniski strani in je 90% njihovih podatkov laznih in zavajajocih. Ce si zelis linke do njihovih clankov in youtube posnetkov ti lahko na mail posljem. Rezim je tudi v Savdski Arabiji, Katarju, Bahrajnu kjer ljudje mnozicno demonstrirajo in umirajo na teh protestih pa nihce ne podpira teh ljudi vojasko,financno, logisticno ter ne uvazajo tuje placance, da se borijo v teh drzavah.Ravno to pa pocne zahod v Siriji. Zakaj pa to pocne, pa je jasno vsem.
Costa10
23. 07. 2012 15.52
+10
Ko se pojavijo protesti v Franciji in se požiga po Parizu celi svet obsoja protestnike in poveličuje policijo, ki je hitro z silo umirila razmere in uvedla mir...ko pa v Libiji in Siriji protestniki vzamejo pištole in puške in streljajo na vojsko in al Asad z silo in orožjem miri razmere pa je naenkrat on največji terorist, ki pobija civiliste. V Franciji jih imenujemo protestniki in vsaka čast oblasti za vzpostavitev miru z silo, v Siriji kjer pa ti "protestniki" dejansko pobijajo in imajo puške pa niso protestniki ali teroristi ampak so samo nezadovoljni civilisti, ki se jim mora pomagati in se napada oblast, ki brani svojo državo... lol
KisloZelje333
23. 07. 2012 17.56
+4
infadel pa daj no! Zdej te mam pa počas dost, kje ti žviš, da si tok omejen? Dej povej kako ti lahko pomagamo, ustav se s to lažnivo propagando, bodo še tebe zaprli, ko bo resnica prišla na dan!!!
yarrick
23. 07. 2012 18.06
+2
KOLK je blo mrtvih v afganu in iraku?! Za ČIGAVE INTERESE ?! NČ NI OČITNO ! OČITNO JEZGOLJ TO, DA SI ŽELIJO NEKATERE DRŽAVE DESTABILIZIERATI CELOTNO REGIJO in si stem pridobiti TAKTIČNO PREDNOST PRED IRANOM !
rissp
23. 07. 2012 20.35
+3
Infadel spada med tiste ritoliznike, ki misiljo da je razvoj nakupovalni center s čimveč kinodvoranami, ne pa dobrobit ljudstva. In da je treba lizati rit "razvitim" državam, kajti to potem pomeni da spadaš med njih - med "razvite". Nekako podobno kot to počnejo politiki v SLO in v drugih državih, predvsem v vzhodno-evropskih. IN potem je treba svoje "gospodarje" (ki se niti ne zavedajo da jih imaš za gospodarja oz. da sploh obstajaš) na vsak način braniti. Tudi če je več kot očitno da delajo narobe/delajo slabo itd. K sreči je takšnih oseb vedno manj, se pa še najdejo. Je pa situacija glede tega že vseeno veliko boljša kot npr. na Poljskem, v Romuniji, itd.