Tujina

18-letnico obglavili, odsekali roke in odstranili kožo

Homs, 23. 09. 2011 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Amnesty International razkriva grozljiv primer o krvavem nasilju sirskih oblasti nad protestniki. Družina je našla izmaličeno truplo hčerke, ki je izginila 27. julija. Umrla je v zaporu. Nasilne smrti je umrl tudi njen brat.

Sirski protestniki v mestu Homs
Sirski protestniki v mestu Homs FOTO: Reuters

Amnesty International razkriva nove dokaze o brutalnosti sirskega režima nad protestniki. 18-letna Zainab al-Hosni naj bi bila prva ženska, ki je umrla nasilne smrti v zaporu. Njeno truplo je mama po naključju našla v lokalni mrtvašnici.

Družina je sicer v mrtvašnici identificirala truplo njenega brata Mohammada. Tako kot Zainab so tudi njega aretirali in mučili, nato pa ubili. Zainab so obglavili, odsekali roke in odstranili kožo.

Kot so sporočili iz Amnesty International, je Zainab umrla v zaporu. "Gre za enega najbolj pretresljivih primerov smrti v priporu, ki smo jih videli do sedaj,“ so še dodali. To sicer ni prvi primer, obstajajo namreč tudi drugi primeri, ko so morale družine identificirati izmaličena trupla svojih bližnjih, ki so protestirali na ulicah, ko so jih aretirali in prepeljali v pripor. Tam so umrli na grozovit način. A primer 18-letnice je daleč najbolj grozljiv in šokanten, pravijo v Amnesty International.

Od marca, ko so se začeli protesti, so zabeležili že 103 smrti protestnikov. Od poročila, ki ga je organizacija izdala 31. avgusta, so zabeležili 15 novih smrtih primerov protestnikov, ki so bili ubiti v zaporu. Na truplih so vidni znaki nasilja.

Zgodbe o nasilnem zatrtju protestnikov v Siriji se vrstijo.
Zgodbe o nasilnem zatrtju protestnikov v Siriji se vrstijo. FOTO: Reuters

Zainab al-Hosni so ugrabili 27. julija. Ugrabitelji so nato začeli izsiljevati njenega brata. 27-letni Mohammad al-Hosni je bil namreč glavni organizator protestov v Homsu. Ugrabitelji so zahtevali, da preneha s protivladno propagando, v nasprotnem primeru bodo njegovo sestro ubili. Nato so ga aretirali 10. septembra in ga zadrževali v priporu. Le tri dni pozneje so materi sporočili, da je Mohammad mrtev ter da lahko identificira njegovo truplo v lokalni mrtvašnici. Na truplu so bili vidni znaki nasilja, od modric na hrbtu do odtisov cigaretnih ogorkov po celem telesu. Ustrelili so ga v desno ramo, nogo in trikrat v predel prsi.

Po naključju je mati odkrila tudi izmaličeno truplo hčerke Zainab v isti mrtvašnici. Kot še piše Amnesty International, naj bi mati prisilili, da podpiše dokument, ki pravi, da je Zainab in Mohammada ugrabila in ubila ulična tolpa.

Amnesty International pravi, da je ta zgodba le še ena od številnih, ki dokazujejo, da gre za zločine proti človečnosti. To bi moralo spodbuditi Varnostni svet Združenih narodov, da opozori Mednarodno sodišče za vojne zločine na grozljivo situacijo v Siriji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aichaa
25. 09. 2011 23.05
Haha ful uno PO NAKLUČJU najdla v mrtvašnici :D
Osvald
24. 09. 2011 13.29
Saj pravite naj se američani brigajo zase.
DohtarSLO
24. 09. 2011 11.39
Žal Sirija nima nafte in se nikomur ne mudi tja!
targonox
24. 09. 2011 10.28
brezveze svet! ena scena bi mogla padt na svet pa nas use pobit pa jovo na novo brez ognja :) đabe posao res kva folku dogaja
crnkamn
24. 09. 2011 10.26
Zainab al-Hosni so ugrabili 27. julija. Ugrabitelji so nato začeli izsiljevati njenega brata. 27-letni Mohammad al-Hosni je bil namreč glavni organizator protestov v Homsu. Ugrabitelji so zahtevali, da preneha s protivladno propagando, v nasprotnem primeru bodo njegovo sestro ubili. Na truplu so bili vidni znaki nasilja, od modric na hrbtu do odtisov cigaretnih ogorkov po celem telesu. Ustrelili so ga v desno ramo, nogo in trikrat v predel prsi. 18-letnico obglavili, odsekali roke in odstranili kožo. No in pol se tukaj najde en kup slovencev, ki podpirajo take rezime od Sirijskega do bivsega Libijskega itd... zalijanc: Tisti, ki z lahkoto obsojate vse muslimane, pa želim, da najprej počistite s svojimi zločinci od politike do cerkve, šele nato kažite s prstom po sosedih. Sej za razliko od tebe mi ne obsojamo vseh muslimanov! No dej razloz ker slovenski politik in slovenska cerkev je zlocinec? Bod vesel da zivis v moji drzavi, in da ti ne grozimo z smrtjo, kot to z veseljem pocnejo nekateri tvoji soverniki v krscanskih drzavah po vsej Evropi, ker se ne strinjajo ce jim recemo da ne smejo nosit burk! Halo a se vi strinjate z gradnjo cerkva in hojo v belih haljah z rdecimi krizi, uvedbo alkohola in svinjskega mesa po vseh arabskih drzavah? A smo se mi slucajno priselili v Savdsko Arabijo a ste se vi preselili sm? Pol se sprijaznite z naso kulturo in zakoni, ali pa pot pod noge. Ker ce mislite da se bomo uklonili lastnemu razmisljanju ste se zmotili! In glej ce ne boste zmerni muslimani stopili na rep lastnim ekstremistom, se bo v Evropi razbohotil nacionalizm, samo da naslednje zrtve nebodo zidi! Tko da pamet v roke, lahko sodelujemo in zivimo v miru cisto vsi, ce pa tega ne zelite pa bolj da spakirate kufre dokler je se cas!
CrusaderKnight
24. 09. 2011 09.08
In zakaj bi mogel posredovati NATO, da bodo isti kot kle pišejo, zakaj ne posreduje pa da ima Nato dvojna merila , potem pisali NATO agresor itd.. Isto je bilo v primeru Libije, in kmalu so se našli osebki, kateri so se razpisovali da gre vsem za nafto! Toliko kot EU in Amerika namenita Afriki in državam obubožanim zaradi suše, vojn... Toliko ne namenijo vse ostale države skupaj, ki so pa vedno in povsod najglasnejše! Iran je dosedaj pomagal edino Libanonu pa palestincom, seveda z novim orožjem in ne hrano! Upam da nobeden ne posreduje, in si bomo to vedno zapomnili kot moderni genocid, da si bodo nekatiri resno zamislili koga podpirat, te diktatorje ali ostali demokratičen svet!
BogatunLOL
24. 09. 2011 08.19
Od marca, ko so se začeli protesti, so zabeležili že 103 smrti protestnikov. KAJ PA SALEH? TAM JIH JE BILO V DNEVU POBITIH 100... AJA, USA ZAVEZNIK, PA POL TO NI ISTO. TAM SO TO TERORISTI, DRUGJE PA BORCI ZA SVOBODO!!!! ŽIVELA SVOBODNA PALESTINA! ČE BO VETO IZ STRANI USA, POTEM ZGUBIJO ŠE TISTI PROCENT VERODOSTOJNOSTI!!!
ianeap
24. 09. 2011 07.58
zalijanc
24. 09. 2011 07.23
Če bi bilo to res, je mati nikoli nebi prepoznala... oh ta ameriška propaganda..kot da je življenje brez pretiravanja, dolgočasno. Tisti, ki z lahkoto obsojate vse muslimane, pa želim, da najprej počistite s svojimi zločinci od politike do cerkve, šele nato kažite s prstom po sosedih.
Vandal2
24. 09. 2011 01.16
Le vaše ženske hočejo, nič drugega in prostor v evropi...
bkaval
24. 09. 2011 01.02
To ne spada v moderno Evropo. Zanimivo pa je, da smo začeli že spuščati take in onake, ki tako mislijo in delajo k nam in to pod pretvezo od zgoraj, da moramo biti strpni do takih ljudi, ki so pač taki. Jaz ne morem biti strpen do njih ko to gledam. To je druga "kultura", ki jo ne maram in ta naj ostane tam kjer je. Naj ne hodi noben iz teh krajev v Evropo pod pretvezo, da išče neko boljše življenje, tu pa na veliko trosi svojo miselnost in način oblačenja. Na take parole jaz ne padam. So pa naši in evropski politiki pod parolo strpnosti nas napumpali, kot Goebels pred in med II. vojno narod v Nemčiji, samo s to razliko, da moramo biti strpni do teh kultur. Da je multikultura najboljša zakladnica za mir. Kakšen mir? Zakaj bi jih tolerirali, če so tako različni. Samo podobni in enakomisleči ljudje se privlačimo. Ali bomo tudi v Evropi uvedli mnogoženstvo in uvedli njihovo pravo? Jaz sem za to, da mi živimo tu in smo neobremenjeni z takimi stvarmi. Kaj bo z nami ko jih bo čedalje več? Ali nam grozi razpad našega sistema in splošni pojav fukare?
schranz91
24. 09. 2011 00.45
Staropramen
24. 09. 2011 00.37
Diktatorski režimi so vsi enaki, ne glede na to, kakšne vere so diktatorji.
rageinblack
23. 09. 2011 22.40
to so hujši kot živali
skodelica kave
23. 09. 2011 22.08
koga brigajo ljudje...
franceljtancelj
23. 09. 2011 21.54
Kar se takih primerov tiče se take stvari dogajajo povsod, tudi pri nas le na bolj prefinjen način.
cesar2007
23. 09. 2011 21.47
Kakšne neumnosti pišejo to.Da je mama prepoznala v mrtvašnici truplo svoje hčerke, brez rok, nog in kože.To je nemogoče!Pravljice za male otroke.In seveda propaganda Nato okupatorske vojske,ki bo največjim bogatašem prikradla še 380.000 sodčkov nafte na dan,kolikor jo proizvede Sirija.To je nekaj nad 30 mio $ dnevno.
major1
23. 09. 2011 21.47
Neuvrščeni, pa tako si prizadeva naš zuanji minister, da obnovi neuvrščene.
Marjan Domajnko
23. 09. 2011 21.37
Že čas da se pomaga Siriji
undertakerslo
23. 09. 2011 21.36
Življenje brez lastne volje in svobode (mentalne, govorne, in vseh ostalih vrst) enostavno ni življenje. V današnjih časih je to večno suženjstvo nekomu in/ali nečemu povsem nesprejemljivo. Ne samo pri njih, ampak v vseh teh nerazvitih državah, ki so 1000000 let za leseno žlico, kar se mentalitete tiče, obstaja samo ena rešitev: radiranje, one time, clean and quick, predvsem zaradi njih samih, da se rešijo te mizerije.