Tujina

Umrla talca postala heroja: Tori nad ugrabiteljevo puško, Katrina zaščitila nosečo prijateljico

Sydney, 16. 12. 2014 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

17 talcev je 16 ur preživljalo nočno moro ob skrajnem islamskem ugrabitelju. Dva sta izgubila življenje, družine ostalih pa so po urah čakanja na informacije vendarle dočakale dobre novice.

Talci
Talci FOTO: Reuters

Zajetje talcev v avstralski kavarni se je končalo s smrtjo storilca – skrajnega islamista, sicer pa iranskega političnega azilanta Mana Harona Monisa, umrla sta tudi dva talca, 34-letni vodja Lindtove kavarne Tori Johnson in 38-letna odvetnica Katrina Dawson.

Johnson je umrl, ko se je z ugrabiteljem, ki je simpatiziral s samooklicano Islamsko državo, spopadel za pištolo, kar je nekaj drugim talcem dalo možnost, da so pobegnili,  Dawsonova, sicer tudi mama majhnih otrok, ki je zaradi poškodb umrla v bolnišnici, pa naj bi z lastnim življenjem zaščitila nosečo prijateljico. Oba so zato v Avstraliji že razglasili za nacionalna heroja.

"Ponosna sva na najinega sina, ki je sicer odšel z Zemlje, a bo v našem spominu ostal kot najboljši sin, brat in življenjski sopotnik, ki si ga lahko predstavljate. Zahvaljujeva se za podporo ne le prijateljem, ampak vsem prebivalcem mesta in vsem ljudem doma in po svetu, ki so z nama v mislih ali z molitvijo," sta po tragediji sporočila Johnsonova starša Ken in Rowena.

Izrekla sta tudi sožalje družini Dawsonove, ki za seboj pušča moža in dva otroka, mlajša od 10 let.

V finalnem obračunu med policisti in storilcem je bilo poškodovanih še nekaj talcev, oblasti so sporočile, da njihova življenja niso več v nevarnosti.

75-letna ženska, ki je bila ustreljena v ramo, je še vedno v bolnišnici, a je njeno stanje stabilno, v bolnišnici, a v stabilnem stanju, so še naprej tudi 52-letna ženska, ki je bila ustreljena v nogo, 43-letna ženska, ki je bila ustreljena v nogo ter 35-letna ženska in 30-letna nosečnica, ki sta bili hospitalizirani iz preventivnih razlogov, 39-letnika, ki je imel poškodovan obraz pa so že odpustili iz bolnišnice. Prav tako se je na delovno mesto že vrnil policist, ki je bil poškodovan po obrazu.

Medtem je po medijih zaokrožilo nekaj informacij o nekaterih talcih, ki so ure prestajali grozo ob ugrabitelju, ki je od njih med drugim zahteval, da kličejo medije in posredujejo njegove skrajne ideje.

Med njimi je bila na primer 43-letna Marcia Mikhael, stalna stranka lokala, sicer pa mati treh otrok, ki so jo po incidentu iz lokala odnesli na nosilih, ker je bila ranjena v nogo. V času ugrabitve je na na svojem spletnem profilu oblasti zaprosila, da izpolnijo zahteve ugrabitelja. Za njeno varnost so pesti stiskali tudi v Kanadi, kjer živi večina njene družine.

Noseča odvetnica Julie Taylor je v lokal prišla s sodelavko Katrino Dawson, ki napada ni preživela. Taylorjevo so odpeljali v bolnišnico.

Študentka in natakarica v lokalu Elly Chen je bila ena od tistih, ki so ugrabitelju pobegnili pred končnim soočenjem s policijo. Sicer je študentka ekonomije in trgovine.

Med talci je bila tudi njena sodelavka Harriette Denny. 30-letnica je bila prav tako v skupini, ki je iz stavbe pobegnila skupaj s Chenovo. Njen oče Robert je medijem povedal, da je družina preživela nekaj ur "grozljive negotovosti". Ko so po koncu dogajanja končno zaslišali njen glas, je sledil val olajšanje: "Da je le vse v redu. Utrujena je, a olajšana."

Da je Viswakanth Ankireddy med talci, je sporočil kar njegov indijski delodajalec, družba Infosys. Dejali so, da družini računalniškega strokovnjaka nudijo vso možno podporo.

Med peterico, ki je napadalcu zbežala najprej, pa je bil Paolo Vassallo. Uslužbenec kavarne, sicer pa oče treh otrok, je bil po begu premeščen v bolnišnico zaradi predhodno poslabšanega zdravstvenega stanja.

Vse talce so policisti zaslišali, z zbiranjem informacij o napadalcu in poteku napada pa bodo še nekaj mesecev nadaljevali v sklopu obsežne preiskave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
17. 12. 2014 09.43
-1
zame to, da pograbiš puško ugrabitelja, če nisi izurjen za boj na bližino, ni junaško, ampak neumno dejanje. kot takšno bi označil tudi to, da mati treh otrok zaščiti nosečnico, ob tem pa naredi sirote svoje otroke, ni ravno junaško, ampak predvsem neumno. najprej mora zaščiti vsak svoje življenje, policijski specialci pa poskrbijo za utrujenega in zaspanega ugrabitelja.
Domen Dolenc 1
17. 12. 2014 08.29
-1
Kakšen članek. Številka noge?
iGURT
17. 12. 2014 08.19
+0
2 Maja 2013 so imeli vajo z istim scenarijem, v istem mestu, .... isto kot Londonska vaja preden je počilo v Londonu, in še je teh, prvo vaja potem event
ficfiric 1
17. 12. 2014 08.39
+1
Ja sej so mel isto ameroti...nekaj dni pred "napadom" so imeli vaje kako ravnati v primeru teroristicne ugrabitve letala...je ja kar dokaj sumljivo vse skup, kako majo zmeri glih tiste vaje kar se zgodi potem v nekaj dneh/mesecih...seveda ta podatek ponavadi pozabjo oment pa ga kasnej slismo ko nekomu kaj uide....
iGURT
17. 12. 2014 08.48
Španija Madrid, pa Brenvik, ... tudi, prvo vaja pol event
VolilecSlo
17. 12. 2014 01.22
+26
Političnega azilanta, še posebej muslimana, ki se ni sposoben v desetih letih asimilirat in prilagoditi družbi, ki ga je sprejela in mu s tem rešila življenje, bi morali brez izjem in sočutja vrniti od koder je prebegnil, Prav tak je bil namreč napadalec in verjemite, da ni edini.
qwertzuio9
17. 12. 2014 07.10
+11
freiburg61
17. 12. 2014 07.56
+5
antitrust08
16. 12. 2014 19.31
-1
Wau, kdo je ta bejba na reutersovi fotki ?
Maotao
16. 12. 2014 18.13
-28
Že spet poudarjate, da je bil musliman (islamist). Je že kdo kdaj videl članek: "Kristjan je ..." ali pa "Budist je..."?? Neverjetno... Da ne bo pomote sem ateist in ne musliman.
obupnez
16. 12. 2014 18.25
+60
Ker kristjani se ponavadi ne razstreljujejo ker jim je bog ali alah tako narocil
Petra Škafar
16. 12. 2014 23.39
+5
Križarske vojne so bile odgovor na sveto vojno Đihad, ki pa se ni nikoli uradno nehala
Petra Škafar
16. 12. 2014 23.40
+1
V Wikipediji lahko najdeš tole: Prvo križarsko vojno je leta 1095 začel papež Urban II. v francoskem Clermontu kot odgovor na prošnjo bizantinskega cesarja Alekseja I. Komnena za vojaško pomoč nasproti Seldžukom proti katerim se Bizanc sam ni mogel braniti (v bitki pri Matzikertu leta 1071 je bil poražen-celotna Mala Azija je tako bila zelo ranljiva). Bizantinski cesar je to prošnjo večkrat ponovil preden je bil uslišan (šele, ko je papež postal Urban II.). Cilj tega prvega križarskega pohoda je bil, da bi kristjani od muslimanov vnovič zavzeli Jeruzalem in Sveto deželo, hkrati pa tudi pomagali Bizantinskemu cesarstvu v borbi proti Turkom Seldžukom.
eddy kenway1
16. 12. 2014 16.47
-30
Pa lepo vas prosim, sicer socustvujem z svojci ampak stvari grejo ze predalec. Kot da ima vera bistven pomen, pol manj ropotanja bi bilo ce ne bi bil ta terorist musliman. Pa ljudje ni se 100 let ko so ljudje hoteli izseliti in pobiti vse jude. Danes pa bi izselili vse muslimane... Zadaj je pa itak stvar ki se ji rece denar.. Ampak za polovico komentatorjev so krivi samo hudobni muslimani. Ljudje zacnite mislit s svojo glavo in ne bodite take ovce .
ficfiric 1
17. 12. 2014 08.56
-2
Eddy...tako to je....to je obraz dobrosrcnih kapitalisticnih demokratov..;-)..imajo vedno prav..hoces ali noces...men glih tolk pomen en slovenc kot en musliman iz pakistana al pa nevem kje....oziroma se rajs odlocm v tem primeru za muslimana...ce ne druzga njega ne poznam tolk dobr kot slovence...vi kar postavte zid da vas ne bojo napadal..pa minsko polje...ce pa pridete na dopust preko zidu pa ne jokat ce vam kdo glavo odrobi...saj veste kako je med barbari..najbols da ste v varni evropi za zidom...tam vam ne bo noben glav sekav...in zna biti da bo tud v svetu vec miru ce ne boste kapitalisticnih prstov stegoval po svetu...muslimani vam bojo pa tud dali mir ker ste ze sami ugotovil da so v srednjem veku in nimajo se alpinisticnih vescin..;-)...
DonMiltonFriedman
16. 12. 2014 16.00
+69
Po Islamski veri se ima lahko spolne odnose z živalimi. Ampak samo s tistimi nasprotnega spola. Dejansko je res. Obiščite Google trends in poglejte v katerih državah je največji indeks iskanj najbolj bolanih besednih zvez. "Hočem posiljevati" = Indija. "Spolni odnosi z živalimi" = Pakistan. Niso vse samo stereotipi, večina jih je resničnih. Kako bi potem takega sprejel za soseda? Pred njim ni varna ne tvoja žena, ne tvoj francoski buldog.
RADIKALLL
16. 12. 2014 16.07
-23
HALO indici so pa res muslimani,sm nekateri bi pa res radi pametni izpadli ubistvu nevem če majo use koleščke v glavi...to si zdej napisal v pravem stereotipnem slogu,indici muslimani hahahahaha
DonMiltonFriedman
16. 12. 2014 16.16
+15
167.768.000 jih je tam. Ne vem, če si lahko predstavljaš, ampak to je desetina vseh muslimanov na svetu. A bo šlo?
RADIKALLL
16. 12. 2014 16.27
-3
pol pa reč muslimani ki živijo v indiji ne pa indici ker tko vržeš indice v isti koš,indic bi te ubil če bi vedu da si ga dal v isti koš...pa tko indici niso muslimani pa glih tako poslijuje in ubijajo...
pacek69
16. 12. 2014 16.34
-7
Če si mahnen na ZOOfilijo pač si.. Se to dogaja tudi pri nas, ne skrbi.. mogoče kakšen tvoj sosed Francelj si privošči kakšno ovčko sem pa tja.. ampak bistvo je očem skrito ane.. Gremo grdo gledat tiste ki nosijo rute, brade ali so temnejše polti.. ja?
DonMiltonFriedman
16. 12. 2014 16.41
+7
Gre se za %. Povsod se najde 1 na 1000 prebivalcev, ki je mentalno totalen poden. Na področjih, kjer je pa to 1 na 5 prebivalcev, pa nastane problem, kaj ne? Mediji ti ne bojo povedal katere veroizpovedi so problematiki, lahko pa poizveš sam. Aja, Američani ne grejo v imenu vere in hipsterja Jezusa v vojno, teroristi pa grejo v imenu vere in Muhameda. Poglej si mal na YT o problematiki teh v Evropi. Teorije zarote? Hujskanje? Vem za Angleža, ki so ga zaprli in obtožili pedofilije, ker je imel na računalniku slike 16 letnice. Sam je star 19 let, ta 16 letnica je stara sedaj 18, kot par sta se razšla 1 leto nazaj. Medijsko je linčan in prihodnost mu ne bo svetla. Po drugi strani pa imaš priseljence, ki so brutalno posiljevali in so po parih tednih odkorakali na prostost, ker izhajajo iz drugačnega okolja in se jim oprosti. A je to prav?
graf
16. 12. 2014 17.00
+6
...po drugi strani je pa glih v VB največ mladoletnih mamic ...v svetovnem merilu !
pacek69
16. 12. 2014 17.09
+0
1 od 5 prebivalcev. A si lahko še bolj naiven? Vir je pa kdo.. youtube? Si našel en underground account, kjer se piše samo dejstva in resnica? lol wake up.
totalka
16. 12. 2014 15.29
+1
Kdaj bo posnet film........
nitro557
16. 12. 2014 14.59
+6
zdaj je že vse skupaj bolano....danes pobitih ne vem kolko otrok v Pakistanu večina medijev pa še kr o avstraliji...res bolana družba smo skupaj z mediji na čelu...
NejcPircMusar
16. 12. 2014 15.13
+5
Pa kaj se teb zdi Pakistan enako kot Sydney? Verjetno da bodo mediji iz razvitih držav poročali o dogodkih iz razvitih držav, saj so nam enake in bi se lahko to zgodilo tudi pri nas, če bo šlo tako naprej, mediji ne bodo opisovali dogodkov iz nekih držav, ki se končajo na -an, konec koncev so ravno te države tiste, kjer uživajo v pokolih, kjer dajejo posnetke obglavljanj v svet, kjer so stalni nemiri ( ne govorte mi o Ameriški propagandi, kaj pa Izraelsko vprašanje? ), kjer verujejo tako močno, da niso več v realnosti, kjer so nerazviti zarad lastne bede, kjer ni tehnološkega napredka - razen v vojaški industriji nikjer, kjer ni normalnega življenja, kjer še tisto kar imajo - nafto, ne morejo zorganizirati in postati velesila. Te skupine, ki niso proti Amerike ampak proti razvitem svetu, se smilijo same sebi in se želijo dokazati s tiranijo, z vojno, s trpljenjem - in zelo dobro vemo vsi, da se zametki tega pojavljajo tudi pri nas - kdo jih vrši, si pa lahko mislimo!
marcel124
16. 12. 2014 14.45
+8
"ki so jo po incidentu iz likala odnesli na nosilih", spet polpismen novinar, mene pa zanima neka druga stvar v zvezi s tem, nič se ne poroča o tem kdo naj bi ustrelil te ki so umrli oz bili ranjeni in seveda sočustvujem z vsemi ki umrejo zaradi nesmislov ki se dogajajo v današnjem svetu. Tale debilni urgabitelj nima nobene veze z kakršnokoli vero, vedno pa je vera najlažji izgovor za ubijanje ljudi. Sicer pa so včeraj Talibani ubili 132 ljudi, v šoli med njimi veliko otrok, vendar je to že drugorazredna novica. p.s. spoštovani administrator toliko kolikor je na portalu 24 kur sovražnega govora ni nikjer drugje saj vem, da je to z namenom, ampak kljub temu vas bomo prijavili spletnemu očesu. lp
kadabra
16. 12. 2014 14.33
+8
če hočeš spremenit svet in postati junak potem moraš dati svoje lastno življenje. žalostno...
bleem
16. 12. 2014 15.10
+3
Redžepi
16. 12. 2014 14.27
+2
zakaj pa islamisti svoje civilne islamiste pobijajo, a so civilni islamisti tudi neverniki;
bb5a
16. 12. 2014 14.27
+14
Kakšno zavanje, če umreš si pa junak... Tožit državo za denar, ker so terorista pustil da se prosto sprehajo po ulicah! Pa še to ne bo nobenga nazaj obudil...
pkorosec
16. 12. 2014 20.51
Kaj pa naj stori? Ali naj opozarja? Odpira debato na to temo? Mu admin ne bo dovolil.
Kritik19
16. 12. 2014 14.21
-8
Potem je ta tudi heroj, ki se je razstrelil za svoj narod in pobil 50 otrok.
freiburg61
17. 12. 2014 07.57
+1
Kritik19
16. 12. 2014 14.19
-2
Biti mrtev junak - neprecenljivo. Bedaki!!!
T_one
16. 12. 2014 14.02
-12
pravljice za glupo deco...
T_one
16. 12. 2014 13.48
-23
zopet nam skušajo prodajati pravljice o junaštvih... podobno kot so nam jih ob false flag 9-11...
T_one
16. 12. 2014 13.51
-21
omega _v6
16. 12. 2014 13.39
+53
Dajmo Avstralci zakon o koncu priseljevanja islamskih vernikov!! Sicer se vam taka dejanja znajo ponoviti!!
RADIKALLL
16. 12. 2014 12.58
-21
zakaj mediji ne naredijo kazga palestinca za junak,tam jih je veliko ki skačejo pred puške
Ferdo Crni
16. 12. 2014 13.01
+16
Žal zato, ker tam skačejo pred puške po ukazu in ne zato, da bi kogarkoli obvarovali. Žrtve morajo bit je mantra vsake "ljudske" revolucije.
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.05
-5
Demirel
16. 12. 2014 13.13
-3
Ferdo Crni
16. 12. 2014 13.18
+10
palestinci imajo svoje medije. vendar palestinske žrtve ki se z opranimi možgani nastavljajo v vlogi živega zidu tudi tam ne dobijo status junaka ampak status mučenika. in to verskega mučenika.
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.39
-5
ferdox ti si mal opran,kaj ti je židek povedal da se palestici nastavlajo puškam...če bi mel mal pamet bi vedu da na tako malem prostor živi ektremno veliko ljudi ki se še skrit nemorejo....itak rušijo hišo za hišo in krčijo ozemlje...moreš bit pa res bolan da to podpiraš
RADIKALLL
16. 12. 2014 13.40
+0
nemorem verjet da so slovenci tako dvolični
RADIKALLL
16. 12. 2014 14.33
-1
gor napišem da živijo na tako mal območju da se nimajo več kam skrit...on pa spet isto napiše,se vidi da živiš še v mamini sobi da nisi veliko videl zunanjega sveta
Ferdo Crni
16. 12. 2014 17.00
-1
Radikal - psevdonim ki si ga izbral ti pristaja. Ni mi židek nič povedal. Povedal mi je arabček ki se je oklical za palestinca.