Tujina

17-letnik objadral svet

London, 27. 08. 2009 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski najstnik se je vpisal med rekorderje, saj je najhitreje objadral svet pri 17 letih. Na morju oziroma na 15-metrski jadrnici je bil devet mesecev.

Britanski najstnik Mike Perham je postal najmlajša oseba, ki je obplula svet. Danes je dosegel ciljno črto med Ushantom v Franciji in Lizard Pointom v britanskem Cornwallu. Mike Perham sicer že ima svetovni rekord, saj je bil s 14 leti najmlajši človek, ki je preplul Atlantski ocean. Starši so navdušeni, po njihovih besedah pa je zelo zelo vesel tudi Mike.

Mike Perham
Mike Perham FOTO: Reuters

Na svoji 48.280 kilometrov dolgi poti, ki jo je začel 15. novembra lani v Portsmouthu, se je spopadal s15-metrskimi valovi, nevarnimi vetrovi in množico tehničnih težav. 17. rojstni dan je preživel v južnem delu Indijskega oceana 16. marca letos, pot pa ga je med drugim vodila čez vode Portugalske,  Kanarskih otokov, Južnoafriške republike, Avstralije in Nove Zelandije.

Bo Laura Dekker naslednja rekorderka?
Bo Laura Dekker naslednja rekorderka? FOTO: Reuters

Kot je povedal za britanske medije, je bilo tudi nekaj grozljivih trenutkov. ''Vprašaš se, pa zakaj sploh počneš te stvari, ki te pripeljejo v zelo nevarne situacije. Ampak ko jih prebrodiš, si misliš samo – vau, neverjetno,'' je povedal mladi rekorder.

Vprašanje pa je, ali bo dolgo držal rekord, saj si je podoben cilj zadala tudi 13-letna nizozemska jadralka. Doslej je bil rekorder 17-letni Zac Sunderland iz Kalifornije, ki se je sredi julija vrnil z okoli 400 dni dolge plovbe okoli sveta. Pri somalski obali so ga napadli pirati, rešila ga je neka avstralska ladja. Ob vrnitvi v Los Angeles pa je dejal, da to ni bilo najhuje. Veliko hujša je bila utrujenost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_MF_005
27. 08. 2009 13.14
A je kje Šterka sreču !??!
Et54678
27. 08. 2009 13.11
pa to, sj kul, ampak kaj pa šola itd. mladoleten pa ga kr pustijo samega. starši??