Tujina

FOTO: V Libiji še tretja skupina Slovencev

Ljubljana/Tripoli/Sebha, 24. 02. 2011 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva skupina slovenskih turistov je iz Tripolija že prispela. Po zadnjih navedbah MZZ pa naj bi tudi druga skupina že zapustila Libijo in prispela v Rim. Vendar pa se je sedaj izvedelo, da je v Libiji še več Slovencev.

Na turistični agenciji Pisanec so povedali, da so njihovi potniki iz Sebe (Sebha v arabščini) poleteli z nočnim letom, ki jih je malo čez polnoč pripeljalo v Tripoli. Prenočili so na letališču, ker je bila varnostna situacija v mestu s strani italijanske ambasade ocenjena kot prenevarna za prevoz do hotela, je dejala Jasna Pisanec.

Nič ni lepšega, kot videti svojce in ljubljene žive in zdrave.
Nič ni lepšega, kot videti svojce in ljubljene žive in zdrave. FOTO: Reuters

''Potem smo dobili tudi informacijo, da je naš hotel zaprt in da so ga izpraznili iz varnostnih razlogov. Ponoči smo mrzlično iskali rešitve, kako naše potnike iz Libije spraviti pred polnočjo med 24. in 25. februarjem, ko je bil načrtovan Jatov let v Beograd.''

Proti jutru jim je uspelo za svoje potnike zagotoviti sedeže na letalu proti Rimu in naprej proti Trstu. Agencija se je sicer angažirala in včeraj najela Adrijino letalo, ki naj bi potnike iz Sebe  pripeljalo v Ljubljano, a letalo s 86 sedeži ni dobilo dovoljenja za izredni let in pristanek v Sebi.

Pisančevi turisti so okoli devetih poleteli proti Rimu, kjer so pristali nekaj pred dvanajsto. V Trst so prispeli ob 14.30.

Tudi druga skupina na poti domov

Rusi na krovu vojaškega letala, ki je iz Tripolija poletelo proti letališču Domodedovo v Moskvi.
Rusi na krovu vojaškega letala, ki je iz Tripolija poletelo proti letališču Domodedovo v Moskvi. FOTO: Reuters

Pred kratkim pa so z MZZ prišle dobre novice. Tudi druga skupina Slovencev, ki je potovala s turistično agencijo Oskar,  je dobila sedeže v italijanskem vojaškem letalu in je odšla v Rim. S tem naj bi bilo rešeno vprašanje slovenskih turistov, ujetih v Libiji, je v oddaji 24UR POPOLDNE dejal državni sekretar na Andrej Šter.

V bližini Tripolija pa naj bi bila še ena skupina Slovencev, in sicer zaposlenih v Hidromontaži, ki delajo v Libiji. To sporočilo iz podjetja je bilo sicer presenečenje za MZZ, vendar se po Šterovih besedah sedaj trudijo, da bi tudi njim zagotovili čim hitrejšo vrnitev, vendar pa stika z njimi še nimajo in se sprašujejo, kod so predstavniki podjetja hodili doslej.

 V teku so množične evakuacije

Med tujimi državljani je v Libiji največ Egipčanov, Kitajcev in Turkov. Medtem ko prvi pot do Egipta zvečine iščejo po kopnem z avtobusi in osebnimi vozili, pa Kitajce in Turke njihove ambasade poskušajo iz države spraviti po morju, zemlji in zraku s čarterskimi leti.

Med evakuiranimi so tudi otroci.
Med evakuiranimi so tudi otroci. FOTO:

V Libiji je po poročanju častnika China Daily več kot 30.000 kitajskih državljanov. 3000 Turkov, med njimi 10 dni star otrok, se je včeraj v Bengaziju vkrcalo na dva trajekta in se odpravilo proti Turčiji, kjer so jih po 20-urnem potovanju z nageljni pričakale pristaniške oblasti. V Libiji je okoli 25.000 Turkov, ki večinoma delajo za gradbena podjetja

Grčija je danes v Libijo poslala tri vojaška letala, da bi evakuirala svoje državljane iz Tripolija in Sebe. Proti Libiji sicer pluje tudi vojaška fregata.

Prvo skupino bosanskih državljanov – tam naj bi jih bilo 1500 – bo iz Libije evakuiralo letalo, ki pa še čaka na dovoljenje libijskih oblasti. Iz črnogorskega Bara je izplul trajekt Sveti Stefan, ki je dobil dovoljenje libijskih oblasti za evakuacijo 70 državljanov Črne gore.

Med državami, ki si tako ali drugače prizadevajo evakuirati svoje državljane, so še Britanija, Bolgarija, Francija, Indija, Iran, Irska, Italija, Japonska, Jemen, Južna Koreja, Kanada, Nemčija, Nizozemska, Romunija, Rusija, Savdska Arabija, Švedska, Tunizija, in Ukrajina.

Združene države so najele malteške trajekte, potem ko ameriškim letalom libijske oblasti niso odobrile pristanka. A tudi s trajekti Američani nimajo sreče, saj zaradi slabega vremena že dva dni ne morejo zapustiti pristanišča v Tripolisu.

Izkrcanje Turkov v Marmarisu. Trajekt je včeraj zvečer odplul iz Bengazija.
Izkrcanje Turkov v Marmarisu. Trajekt je včeraj zvečer odplul iz Bengazija. FOTO: Reuters

Evropska unija medtem razmišlja o možnosti zagona humanitarne vojaške misije v Libiji. V EU se sicer pri evakuaciji Evropejcev iz Libije usklajujejo z drugimi državami, na primer Japonsko, ZDA in Kanado, Kitajska pa je po navedbah Evropske komisije ponudila pomoč z ladjo pri evakuaciji 500 Evropejcev.

V Libiji naj bi bilo še od 5000 do 6000 državljanov EU, večina na vzhodu Bengazija, je danes povedal tiskovni predstavnik komisije Raphael Brigandi.

EU je sicer v sredo zagnala skupen mehanizem za odzivanje na nenadne krize, ki državam članicam omogoča zbiranje in delitev sredstev, na primer ladij in letal.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walle-e
25. 02. 2011 13.49
S temi turisti so same težave in stroški. Sami rinejo kamor ni treba, pol pa cel cirkus za te norce. Delavci so pa kar neopazni. za njih pa nič cirkusa, nič skrbi. A je tudi delodajalec kar pozabil nanje ?
Alojz Železnik 1
25. 02. 2011 09.36
Berem: "V bližini Tripolija pa naj bi bila še ena skupina Slovencev, in sicer zaposlenih v Hidromontaži, ki delajo v Libiji. To sporočilo iz podjetja je bilo sicer presenečenje za MZZ" Delavci so presenečenje. Kakšno presenečenje! Verjetno jih bodo kar tam pustili, da ne bodo zahtevali plač.
CSI-Morost
25. 02. 2011 09.02
Mene SLO turisti POPOLNOMA NIČ NE GANEJO. Spravte domov delavce, turisti pa naj malo stiskajo riti, saj to so hoteli, a ne???
LuckyBastardo
24. 02. 2011 20.59
bogi turisti upam da jim je še kaj dnarja ostalo, prišli so namreč v najdražjo državo v europi glede na plače
Tonček Balonček
24. 02. 2011 20.43
Pa kakšna trikotaža lepo vas prosim! A če bi bile na dopustu sviloprejke, bi bilo pa v redu? Vsi vemo, d aje kriv Pahor oziroma njegov minioster za promet, ampak dokler ni predčasnih volitev, moramo pač potrpeti!
franz1988
24. 02. 2011 20.26
Ne vem kdo so ti, ki so letovali v Libiji? Vem pa, da to niso naše marljive delavke iz trikotažne industrije, ki so bile v zadnjih letih šutirane na cesto.
Tonček Balonček
24. 02. 2011 17.57
Važno je, da se je Jnaš srečno vrni z "obiska" Tajvana! Pa Žbogarju ni bili sploh potrebno posredovati! A bodo na spletni strani sds.si objavljeni kakšni dokumenti o tem paradržavnem obuisku, je vzel dopust, kako se je počutila Urška tam doli? So bili pogovori "plodni" in "konstruktivni"? Je pogledal kakšne arhive?
alterego
24. 02. 2011 17.16
16 jih je zunaj, ostalih 11 je pa kolateralna škoda?
slako
24. 02. 2011 17.10
me zanima kako komentirajo naši turisti ki so jih predčasno prepeljali in kaira? ali še vedno mislijo da so po nepotrebnem predčasno zaključili dopust?
esmi
24. 02. 2011 16.43
Borut ali si že šel po svoje kamele?
Prassek
24. 02. 2011 16.02
Sploh ne razumem, vložili smo "naš" denar, da bi rešili Adrio, ko pa gre za življenje pa ta Adria ne more dati letala? Vse bi jim pobral, tako kot pobirajo nam. Aja, saj je državna firma in kot take je ne moremo izkoristiti. P.S. Ko bi letalo poslal v Libijo bi nanj posedel še Pahorja in Co.
hitro
24. 02. 2011 15.10
Tujci rešujejo delavce, ne pa slovenceljni, bodo zapravljal davkoplačevalski denar za neke kvazi popotnike, ki so silili dol potem ko je bilo že v celotni regiji napeto!
Srpska4ever
24. 02. 2011 14.44
za letalske prevoznika nism sigurn sam za vojaške ladje sm pa zihr da jih nimamo vsaj tistih ki so primerne za odprto morje,drgac smo pa v NATU placajmo nasim zaveznikom da pripelejo nase državljane nazaj v domovino,cena ni pomembna ko gre za slovenska življenja
Žalostno Že včeraj so italijani poslali največje možno število letal za rešitev svojih državljanov. Na lastne stroške seveda. Poleg tega potujejo tja še štiri vojaške ladje, ki bodo prav tako evakuirale italijanske državljane. Naši politiki pa nič. So kobajagi v stiku z nekaterimi in preprosto razen večnega čakanja ne naredijo nič. Zato se mi postavlja vprašanje. Ali slovenija nima svojega letalskega prevoznika? Beda.
pupa_od_anbot
24. 02. 2011 13.37
Tonček, dej umiri se in piši počasi, da ne bo toliko napak, ker včasih še kaj pametnega napišeš, pa se je teško prebit čez
headshot402
24. 02. 2011 13.34
eeeh no, ko sm naslov vidu sm mislu da jih je 16 pred parlamentom, da protestirajo :(
nekdo17
24. 02. 2011 13.16
Eto ti sposobno slovensko diplomacijo: Šter fehta Avstrijce, da nam pomagajo spraviti četico Slovencev domov... A ni Pahor prijatelj Gadafija. A ni par ur na soncu čakal pred šotorom, da ga je končno sprejel in na koncu siromaku šenkal kamelo? Madonca, če sta "frenda", naj ga direktno pokliče, pa ne bo problema: Libijski avion jih bo pripeljal na Brnik!
Tonček Balonček
24. 02. 2011 12.06
Kašne mega biznice ima Slovenija v Libije, nam pove že podatek, da tam dela na desttisoče turških franbincev, nekaj tisoč Srbov in še in še, tu nam pa prodajajo neke sklenitve ne vem kakšnih poslov. Iz Srbije so včeraj tja poslali tri letala, Turki pa eno ladjo in tri trajekte! In mi iščeno nova tržišča, saj smo vendar v Evropi. Ljudje se pri nas sploh en zavedajo, da smo sto osvoboditvijo postali popolnoma marginalni faktor na področju svetovnega gospodrastva, da nam preostaja le še podizvajalstvo, vloga kakšnih strokovbnih ekspertov (ki imajo itak račune v tujini), narodno gospodarstvo apa nima od tega nič, izgubili s enbomo v arhivih, referendumih, medstrankarskih razprtijah, kverulantsvu, ovajanju velesilam itd., kar je znano že iz zgodovine, ko Avstriji in Kraljevini Jugoslaviji nismo nikoli mogli parirati zaradi zdrah med konservativci in liberalci! Slovenci imamo pač tak značaj, da nimamo kolektivnega dugha, vsak gleda nzase in svojo familijo, širše in dolgoročneje pa ne vidi! Briga ga, če propade država ali narod, važno je, da sosed ne bo zgradil garaže preblizu meje ali podrl drevesa..... Važno je, da Turek laže, kaj bo z ljudmi na Koroškem in tukaj pa ni važno. Katastrofa je v tem, da se tak egoist, kratkovidneš in primitivez, bivši komunajzarski parazit, konvertit in novodobni spreobrnjenec, takorekoč katehumen, ponuja za rešitelja in vodjo. Dejanskos e sprašujem, seveda čisto hipotetično, če ne bi bilo koristno zamenjati naroda! Pa emnda ne bomo živeli od jam, arhivoiv, bulmastifov in preklinjanja nad obiski vladajoče garniture po tujini? Naj raje obiskujejo maše, komemoracije in se ukvarjajo z ustavnimi mnenji, odstavljanji, bulmastifi in arhivi? Ta Janša je dejansko bolan!! Edini, ki lahko potegnejo pravo potezo, so v Zboru za republiko (ztam je še nekaj razsodnih ljudi!) in v vrhu SDS-ja! Če ga bo zašilo sodišče, bo še večji junak in heroj, Isajloviću ne bom nikoli odpustil rtega, da ga je aretiral, Ertliu pa še manj. Pustili bi ga za predsednika Zveze socialistične mladine, čez dve leti bi ga pa osramotili kot jugoslovenarja in izdajalca, lahko bi naročal kakšene CDO-je (celodbenvne obroke) za MORS ali pa bi bil arhivar, za ta posel kaže določen talent še zdaj. Itak je obseden od dokumentov, le svojih nikoli ne najde oziroma jih sploh ni. Kaj ni to zanimivo, toliko je delal in rihrtal, o tem pa nikjer ni nič zapisanega! Kot Al Capone!?
Alojz Železnik 1
24. 02. 2011 12.00
Upam, da ste dragi turisti zadovoljili svojo željo po pustolovščinah. Predvsem pa vam želim srečno in zdravo vrnitev!
Milan Hišan
24. 02. 2011 11.51
Pri nas pa še vedno verjamejo sodelavcem UDBE, OZNE, Uslužbencem SDV, "socialistom, ...