Tujina

Pet let vojne v Siriji: 306.000 otrok je od svojega prvega dne beguncev

Aman / New York, 14. 03. 2016 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasilje se je v Siriji, kjer se je v času petletne vojne rodilo okoli 3,7 milijona otrok, naselilo tako v domove, šole in bolnišnice kot v parke in svetišča. Vendar na Unicefu opozarjajo, da sirski otroci še niso izgubili upanja in volje do dostojanstvenega življenja. ''Še vedno sanjajo o miru in imajo priložnost, da te sanje uresničijo,'' pravijo.

Odkar se je pred petimi leti v Siriji začela vojna, se je rodilo okoli 3,7 milijona sirskih otrok. Unicefovo poročilo ugotavlja, da so njihova življenja oblikovali vojni konflikti, strah in beg. Več kot 306.000 otrok pa je že od svojega rojstva beguncev.

Unicef ocenjuje, da je 8,4 milijona sirskih otrok, kar je 80 odstotkov vseh otrok, prizadela vojna v Siriji ali sosednjih državah. ''V Siriji je nasilje postalo del vsakdana. Naselilo se je v domove, šole, bolnišnice, parke, igrišča in svetišča,'' opozarja Peter Salama, Unicefov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko. ''Skoraj sedem milijonov otrok živi v revščini, njihova otroštva so polna izgub in pomanjkanja.''

Infografika
Infografika FOTO: Unicefovo poročilo No place for children

Unicef v svojem poročilu 'No place for children' ugotavlja, da je bilo v letu 2015 1.500 hudih kršitev otrokovih pravic. V več kot 60 odstotkih gre za umore in pohabljanja zaradi eksplozivnih sredstev in rabe orožja v naseljenih predelih. Več kot tretjina teh otrok je umrla v šolah ali na poti do oziroma iz njih.

Število beguncev je v sosednjih državah Sirije v primerjavi z letom 2012 skoraj desetkrat višje. Polovica vseh beguncev pa so otroci. Sirske meje je prečkalo že več kot 15.000 otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin. ''Pet let vojne pomeni, da je moralo na milijone otrok predčasno odrasti,'' poudarja Salama in dodaja, da bijejo otroci ''vojno odraslih, opuščajo izobraževanje, številni so prisiljeni v delo za preživetje, dekleta pa v poroke v zgodnjih letih''.

Unicef je doslej prejel le šest odstotkov sredstev potrebnih za pomoč sirskim otrokom doma in v sosednjih državah v letu 2016.

V prvih letih konfliktov je bila večina otrok, ki so bili rekrutirani v bojne skupine, fantov, starih od 15 do 17 let, njihove vloge pa so bile podporne narave, stran od bojišč. Od leta 2014 pa vpletene strani rekrutirajo tudi mlajše otroke, vse od sedmega leta starosti naprej, velikokrat brez privolitve staršev.

Unicef opozarja, da je leta 2015 potrdil več kot polovico primerov, ko so bili rekrutirani otroci, mlajši od 15 let, leta 2014 je bilo takih primerov manj kot 20 odstotkov. Otroci se vojaško urijo, sodelujejo v spopadih ali prevzemajo življenjsko nevarne vloge na bojnih linijah, vključno z nošnjo in vzdrževanjem orožja ter zdravljenjem ranjenih in njihovim premeščanjem na varnejše predele. Vpletene strani otroke rekrutirajo za ubijanje, tudi v vlogah rabljev ali ostrostrelcev.

Esraa, 4 leta, in njen brat Waleed, 3 leta, sedita na ruševinah sirskega mesta Aleppo, v centru za notranje razseljene ljudi.
Esraa, 4 leta, in njen brat Waleed, 3 leta, sedita na ruševinah sirskega mesta Aleppo, v centru za notranje razseljene ljudi. FOTO: UNICEF/Al Issa

Unicef pojasnjuje, da je eden od najpomembnejših izzivov na tem območju izobraževanje otrok, saj je stopnja obiskovanja pouka v Siriji na izjemno nizki ravni. Po ocenah Unicefa je brez možnosti za izobraževanje 2,1 milijona otrok v Siriji in 700.000 otrok v sosednjih državah. Zato je Unicef skupaj s partnerji lansiral iniciativo 'Ne izgubljeni generaciji' (No lost generation) za zagotavljanje priložnosti za izobraževanje mladih. ''Ni še prepozno. Sirski otroci še niso izgubili upanja in volje do dostojanstvenega življenja, pripravljeni so na nove priložnosti. Še vedno sanjajo o miru in imajo priložnost, da te sanje uresničijo,'' pravi Salama.

Sicer pa Unicefovo poročilo poziva svetovno javnost k uresničitvi petih ključnih korakov za zaščito generacije otrok, in sicer; prenehanje kršitev otrokovih pravic, dvig orožja in izboljšan dostop za humanitarno pomoč v Siriji, zagotovitev 1,4 milijarde dolarjev za izobraževanje otrok v letu 2016, povrnitev dostojanstva otrok in krepitev njihovega psihosocialnega zdravja ter pretvarjanja obljub v dejanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja