Tujina

150 milijonov za gašenje krize s smetmi

Neapelj, 26. 06. 2011 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriza zaradi ponovnega kopičenja smeti v Neaplju na jugu Italije je znova prerasla v politični spor, s katerim se morata ukvarjati italijanska vlada in pravosodje. Vlada bo za ureditev razmer namenila 150 milijonov evrov.

Goreče smeti v središču Neaplja so vsakoletno orodje, s katerim mafija na jug države pritegne pozornost in denar severa.
Goreče smeti v središču Neaplja so vsakoletno orodje, s katerim mafija na jug države pritegne pozornost in denar severa. FOTO: Reuters

Državno tožilstvo v Neaplju je sprožilo preiskavo o ponovnem kopičenju smeti, pod lupo pa je med drugim vzelo predsednika južnoitalijanske dežele Kampanja Stefana Caldora.

Tožilstvo Caldoru očita, da iz malomarnosti izziva epidemijo zaradi 2500 ton na neapeljskih ulicah nakopičenih smeti. V minulih dneh je namreč veliko strokovnjakov ljudi posvarilo pred tem, da bi se lahko zaradi smeti in obenem visokih temperatur začele širiti različne bolezni.

Skupina neapeljskih zdravnikov poleg tega zaradi nevarnosti, ki jo nered na ulicah predstavlja javnemu zdravju, pripravlja skupinsko tožbo. Poleg tega so se v minulem tednu vrstili tudi protesti, blokade in zažiganje smeti s strani jeznih Neapeljčanov.

V zvezi z dogajanjem v Neaplju se je že oglasil italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je pristojne oblasti z vlado premierja Silvia Berlusconija na čelu pozval, naj nemudoma sprejmejo ukrepe za rešitev nastale krize. Vlada naj bi sicer odlok o rešitvi položaja v Neaplju sprejela ta četrtek.

V skladu s tem odlokom naj bi vlada za vrnitev reda in miru na ulice Neaplja namenila 150 milijonov evrov. V Kampanji naj bi odprli dve novi odlagališči smeti in razširili že obstoječa, uvedli naj bi stroge kazni za zažiganje smeti na ulicah ter zahtevali recikliranje odpadkov.

V zvezi z dogajanjem na jugu države se je oglasila tudi populistična desna koalicijska stranka Severna liga, ki je poudarila, da na severu nočejo smeti iz Neaplja. "Sever Italije ne more rešiti vseh problemov juga," je ob tem poudaril vodja Severne lige Umberto Bossi.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
26. 06. 2011 14.06
fox12 26.06.2011, 12:34 Vse lepo in prav, ČE se držijo pravil.Ne pa takokot pri nas v trbovljah, ko lafarge sežiga gume in spušča benzen v zrak, ostali pa počasi umiramo na obroke. drugače pa ne vem, ZAKAJ ima ravno italija take problem z smetmi.in to VSAKO LETO.Pa kaj so tolk nesposobni narediti en ornk landfill ali pa termoelektrarno(z delujočimi filtri seveda) da bi se rešili težav z smetmi in odrekli mafiji denar?!
grickajcipicips
26. 06. 2011 13.23
Tole sem pa pred leti na lastne oci videl v Napoliju..Gore in gore smeti.. mislim ,ne mores verjet ali si predstavljat che cazzino!!!
TITSTILLIDIE
26. 06. 2011 13.07
Katera mafija?
MOSSAD001
26. 06. 2011 13.01
Smeti so denar,in Gamora to ve !! Zraven ste spustili Gamoro ki vam upravlja s smetmi se pravi legalno bo zaslužila 150 kosov !!!
Turgensis
26. 06. 2011 12.34
kaj ne morejo ene spodobne toplarne zgradit in bi bil problem rešen?? v celju že obratuje toplarna sredi mesta, v mb in lj jo bodo še zgradili in tako sežgali vse smeti, ki jih v slo proizvedemo, pa še elektriko bodo proizvajali in toploto v mestni toplovod prispevali. največja neumnost je gradit nova odlagališča smeti, saj z današnjo tehnologijo lahko tako zmanjšamo moteče izpuste iz toplarn, da ljudje sploh ne vedo, kaj kurijo v njihovi bližini.