Tujina

Pirati zanikajo znižanje odkupnine

Mogadiš, 24. 11. 2008 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
15

Pirati, ki so zajeli ladjo Sirius Star s količino nafte v vrednosti 100 milijonov nafte, zanikajo, da so znižali odkupnino.

Somalijski pirati, ki zadržujejo ladjo Sirius Star, naj bi znižali odkupnino in zahtevali 'samo' še okoli 15 milijonov dolarjev, so pisali savdski mediji. Vendar pa je vodja piratov Mohamed Said sporočil, da se to ni zgodilo. Odkupnina naj bi bila tako še vedno 25 milijonov ameriških zelencev.

Tanker je sicer prevažal za več kot 100 milijonov dolarjev nafte, na krovu pa je bilo 25 članov posadke iz Velike Britanije, Savdske Arabije, s Hrvaške in Filipinov.

Ugrabljena ladja Sirius Star
Ugrabljena ladja Sirius Star FOTO: Reuters

Somalijski islamistični borci so pred nekaj dnevi pozvali pirate, naj osvobodijo ladjo ali pa se bodo soočili z oboroženo akcijo. Islamistični voditelji v Somaliji so že pred tem sporočili, da je piratstvo v islamu eno najhujših kaznivih dejanj. Obsodili so tudi porast piratstva v somalijskih vodah.

Adow: Izsledili bomo vsako ladjo

Predstavnik islamističnega združenja Islamic Courts Union (ICU) Abdirahim Isse Adow, čigar možje se nahajajo na področju Harardhereja, kjer je bila ugrabljena ladja, je poudaril, da so pirati zahtevo po višini odkupnine znižali, odkupnina naj bi znašala 15 milijonov dolarjev. Adow je še dejal, da se bodo njegovi možje spopadli s pirati in osvobobdili ladjo Sirius Star, ker je to "muslimanska ladja".

Predstavniki somalijske vlade naj bi bili prav tako na udaru s strani piratov, ki naj bi zahtevali več milijonov dolarjev za odkupnine, poročajo analitiki in diplomati. Vlada je te informacije zanikala. "Smo proti piratom. Izsledili in osvobodili bomo vsako ladjo, kjer koli po svetu že pluje. Ladja se je pomaknila več kot 100 kilometrov globlje na odprto morje in nam je pobegnila," je še poudaril Adow.

Grožnje Irana

Iranska vlada je danes sporočila, da bodo uporabili proti piratom tudi silo, če bo to potrebno. Pirati so prejšnji teden blizu obale Jemna ugrabili iransko ladjo. Predstavnik danske vlade pa je prav tako dejal, da bodo zaradi nevarnosti piratskih napadov preusmerili preko 50 ladij iz Sueškega prekopa. Ladje bodo plule preko Rta dobrega upanja. O podobnih ukrepih razmišljajo tudi druge pomorske družbe.

"Vsi smo morali ostati na mostu, vseh 22 članov posadke. Tam smo spali. Bilo je zelo strogo. Za vse smo morali dobiti njihovo dovoljenje," je dejal Fernandes, ki so ga pirati zajeli.
Neimenovani predstavnik Sueškega kanala pa je danes prav tako izrazil skrb, da bi zaradi piratskih napadov lahko utrpeli velike finančne izgube, saj se bodo ladje odločale za potovanje po drugih morskih poteh.

Za mednarodno blokado

Pomorske organizacije pa so danes Združene države pozvale, naj uvedejo mednarodno pomorsko blokado ob somalijski obali. Na konferenci v malezijskem Kuala Lumpurju so se zavzeli tudi za uvedbo jasnih pravil, po katerih bi lahko tuje vojne mornarice prestrezale in preganjale morske razbojnike, ki nekaznovano delujejo na območju Adenskega zaliva.

"Morda bi morali ZN usklajevati pomorsko akcijo ob obalah Somalije. Lahko bi uvedli blokado ob somalijski obali," je dejal Peter Swift iz Mednarodnega združenja neodvisnih lastnikov tankerjev (Intertanko). Opozoril je na resne posledice na svetovno trgovino, če se napadi ne bodo ustavili. 90 odstotkov svetovne trgovine namreč poteka po morju.

Za akcijo proti piratom tudi arabske države

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je pozval arabske države k vzpostavitvi skupne pomorske enote, ki se bo borila proti somalijskim piratom. "Ta enota bi lahko sodelovala z drugimi silami v regiji za zaščito varnosti," je dejal.

Arabska liga bi z vzpostavitvijo lastne enote pomagala ameriškim patruljam in ladjam zveze Nato, ki že nadzirajo vse bolj nevarne vode pred obalo Somalije, je pojasnil Musa. Po njegovih besedah že obstajajo dogovori o vojaškem sodelovanju med arabskimi državami, na podlagi katerih bi lahko novoustanovljena pomorska enota delovala.

Nad ladje z raketami
Vojaško spremstvo turške ladje
Vojaško spremstvo turške ladje FOTO: Reuters

Posadka japonske ladje, ki so jo somalijski pirati izpustili 15. novembra po plačilu odkupnine v višini 2,5 milijona dolarjev, pa je medtem danes razkrila podrobnosti o dogodku. Po njihovih navedbah so pirati oboroženi odvisniki od drog, njihov edini cilj pa je denar. 20-letni indijski mornar Naveed Burombka je novinarski konferenci v Bombaju dejal, da so pirati najprej streljali na ladjo z raketometom, a so jo za deset do 15 metrov zgrešili. "Nato so se povzpeli na ladjo. Nato so streljali z nje. Nihče ni vedel, kaj se dogaja. Imeli so avtomatsko orožje, raketomete in elektrošoke," je povedal.

Njegov 25-letni sodelavec Allister Fernandes pa je dejal, da so jih pirati, ki se niso trudili skriti svoje identitete, ves čas nadzorovali. "Vsi smo morali ostati na mostu, vseh 22 članov posadke. Tam smo spali. Bilo je zelo strogo. Za vse smo morali dobiti njihovo dovoljenje," je dejal. Burombka je še povedal, da je bil eden od piratov zadolžen za pogajanja, o napredku pa je ves čas obveščal kapitana. Gusarji naj bi bili ves čas v stiku tudi z drugimi skupinami piratov v bližini. "Če bi se uprl, bi te ustrelili. To so narkomani. Njihov edini cilj je denar," je dejal.

Napadenih najmanj 83 ladij

Število uspešnih piratskih napadov na območju naj bi se po navedbah ameriške mornarice zaradi okrepljenih vojaških in civilnih ukrepov s 53 odstotkov v avgustu v oktobru zmanjšal na 31 odstotkov. Napad na ladjo Sirius Star pa kaže, da so se somalijski pirati prilagodili spremenjenim razmeram in pripravljajo vedno bolj nasilne napade. Po podatkih Mednarodnega pomorskega urada je bilo od januarja ob obalah Somalije napadenih najmanj 83 ladij, med katerimi so jih pirati 33 ugrabili. 12 ladij in več kot 200 članov posadke je še vedno v rokah piratov.

Pirati so dobro organizirani na območju severovzhodne konice Somalije med Adenskim zalivom in Indijskim oceanom. Na tej glavni pomorski poti v Sueški prekop, prek katere naj bi potekalo okoli 30 odstotkov svetovnega tranzita nafte, na hitrih čolnih in do zob oboroženi prežijo na svoje žrtve. Zajete ladje včasih zadržujejo tudi po več tednov, izpustijo pa jih po plačilu visoke odkupnine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedenSLO
25. 11. 2008 00.21
Čisto sprenevedanje. Kolikor jaz vem so že dobili hrvaške prašiče iz Osijeka in paštete gavrilović. Zdaj pa bi še denar v obliki zlatnikov?
zogby
25. 11. 2008 00.17
Sej k bomo mi dubl tisto vojaško ladjo od klirinškega dolga bomo pa tut mi loh sodelovali v proti-piratskih nalogah :)
Uroš Palhartinger
24. 11. 2008 20.46
Živčni strup VX naj uporabijo, pa bo mir... Čez dve uri pa strup sam od sebe razpade v zraku in kontaminacije ni več...
fantodfare
24. 11. 2008 17.59
Dejte rupsija za posrednika, he,he.
fantodfare
24. 11. 2008 17.59
Vsi v zaliv. A novic primanjkuje? he,he.
kekci
24. 11. 2008 15.24
cooooooollllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll...
Biofrutek
24. 11. 2008 14.47
Ja ampak videonovice imate pa res hude. Najprej 20s reklama za neko sranje nato pa 30s branja članka z 3mi slikami ki imajo samo bežno skupno točko z člankom. Profesionalnost na višku.
shark911
24. 11. 2008 14.29
Zgleda da mora bit to nekomu v interesu,da se to dogaja! Če bi hotl bi pirate sesuli,da jim nič nebi bilo jasno,tako kot jih je Indijska vojaška ladja par dni nazaj...
stonedking@email.si
24. 11. 2008 14.22
ma tu je svašta lahko v ozadju ...vse vaše teorije so verjetne tudi una z pogajanjem ...sem se tudi ze sam vprasal zakaj jim placujejo in s tem širijo njihovo moč ....itak je pa tako da če niso dobili denarja v gotovini se finančnim tokom da slediti, seveda če je interes za to tko da nam prodajajo bučke :)
fuksel
24. 11. 2008 14.09
budda
24. 11. 2008 14.02
samo primer: nekdo z veliko močjo, prodaja orožje somalijcem, hkrati pa ima ljudi v samem somalijskem vrhu. le ti imajo večji vpliv, ko je narod lačen, zato jih ni težko spraviti k ropanju. s tem ko pa se grejo pirate, morajo pa vsi ostali razmišljati o poti, ki jo je v 15.st. opravil vasco da gama. zaključek: cena nafte bo šla gor in tisti nekdo bo imel dvojni dobiček...
Oni_tam
24. 11. 2008 13.45
Zato ker je večjim firmam lažje plačat par miljončkov in dobit posadko in ladijo nazaj nepoškodovano kot pa tvegat da zgubijo vse in jih bo vse skupaj stalo še dosti več. Samo z 15-25 miljoni ki jih zahvetajo za Sirius Star in zarad dejstva da je to ladja z muslimanske države so ga v tem primeru opleli po moje.
Res-publica
24. 11. 2008 13.00
.... nič mi ni jasno! ... zakaj plačujejo???????? ....to ni praksa!!!!!! kdo so pogajalci??????? ....zakaj pristajajo na njihove pogoje?????? .....ob vsej tehnologiji in izurjenosti spec. enot napram \"trem\" bambusarjem s kalašniki v rokah!!!!!!!!!!!!!!! čigav interes????????
porka.malorka
24. 11. 2008 12.22
Dober biznis. ni kej se splača
hansola
24. 11. 2008 11.54
Res je dosti cenejša odkupnina kot dat na vsako ladjo cirka 10 vojakov, pa mogoče en raketometalec?