Tujina

ČASOVNICA: Že 15 let živimo na njej, v tem času je prestala že marsikaj

Washington, 02. 11. 2015 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
15

2. novembra leta 2000 so na Mednarodno vesoljsko postajo trije astronavti prvič prinesli tudi zobne ščetke in spalne vreče. Bili so prvi njeni stanovalci. V 15 letih jim je sledilo več kot 200 astronavtov. Ti niso navduševali le z znanstvenimi dognanji, poskrbeli so tudi za zabavo.

Že 15 let smo neprenehoma prisotni v vesolju. V časovnici spodaj preverite zaporedje nekaterih najbolj odmevnih dogodkov.
Že 15 let smo neprenehoma prisotni v vesolju. V časovnici spodaj preverite zaporedje nekaterih najbolj odmevnih dogodkov. FOTO: Reuters

Na današnji dan leta 2000 so na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ob veliki pozornosti svetovne javnosti prispeli ameriški astronavt Bill Shepherd ter ruska astronavta Juri Gidzenko in Sergej K. Krikalev. Njihov prihod je pomenil novo prelomnico na področju razikovanja vesolja, saj ni šlo zgolj za kratek izlet v vesolje. Takrat so astronavti premierno na krov komaj dve leti stare postaje s seboj prinesli tudi zobne ščetke in spalne vreče. To so bili prvi stanovalci Mednarodne vesoljske postaje, v 136 dneh svojega bivanja v vesolju pa so izvajali številne biološke, astrofizikalne in druge raziskave. To je bil začetek vse do danes neprekinjene navzočnosti človeka na postaji.

Sunita Williams, astronavtka slovenskih korenin
Sunita Williams, astronavtka slovenskih korenin FOTO: NASA

V teh 15 letih je na postaji bivalo več kot 200 ljudi iz skupno 15 različnih svetovnih držav. Astronavti pa človeštva niso presenečali zgolj z novimi spoznanji o vplivu bivanja v vesolju na človeško telo, o biologiji, astronomiji, vesoljskemu vremenu, fizičnih pojavih, temni snovi in energiji. Na Zemljo so ves čas pošiljali tudi osupljive fotografije in videoposnetke ter si pridobili veliko naklonjenost vesoljskih navdušencev. Nekateri so zaplesali, pripravljali slastne burite, se pomerili v urejanju pričesk, vrtičkali in okušali prvo v vesolju pridelano hrano. 

Vse bolj priljubljeni na družbenih omrežjih

Stanovalci vesoljske postaje so v zadnjih nekaj letih vse bolj prisotni tudi na družbenih omrežjih, kjer so pridobili zajeten krog sledilcev. Redno jim odgovarjajo na vprašanja, objavljajo svoje poskuse in razne vragolije. Nasin astronavt Chris Hadfield je na primer s seboj vzel celo kitaro in postal edini človek, ki je v vesolju igral kitaro. Širni svet je razveselil s svojo izvedbo pesmi Davida Bowieja Space Oddity. Veselo je brenkal, medtem ko je postaja s hitrostjo osem kilometrov na sekumdo potovala po svoji krožnici.

Gibraltar
Gibraltar FOTO: Modis/Terra/Nasa

S svojim kolegom Scottom Kellyjem sta svet presenečala tudi z objavo fotografij, ki prikazujejo ne le lepote našega modrega planeta, temveč tudi drastične posledice vpliva človeka na okolje. Prav Kelly je nedavno podrl ameriški rekord v številu zaporednih dni v vesolju. Danes je namreč že njegov 522. dan v Zemljini orbiti.

Mednarodna vesoljska postaja, ki je sicer drugo največje telo na našem nebu, po besedah predstavnikov Nase pa predstavlja veliko odskočno desko za misijo na Mars. "Prvi ljudje, ki bodo stopili na Mars, danes že hodijo po Zemlji," poudarjajo v agenciji, kjer verjamejo, da bomo že v naslednjih 15 letih proslavljali nov mejnik vesoljskega razikovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lions lions1
03. 11. 2015 20.22
+1
ejjjj zdaj pa zares že nekaj let spremljam to vesolje slike itd,,,pa res ne vem ali sem tako neumen nerazgledan..tehnološko 1oo let za leseno žlico vem pa do sem že leta 99 imel sony videkamero katere so videposnetki bili podobni skoraj današnji digitalni tv....res pa ne razumem nasinih posnetkov "iz vesolja# ki so v kvaliteti 60 let-----ampak to je skoraj vedno tudi slike so vedno popaćene nerazumljivi pa ne mi rečt da nasa ki letno porabi biljardre davkoplačevalskega denarja ne bi mogla priskrbeti kvalitenih posnekov a kamera v vesolju dela slabše????:) za vas pop tv pa takole miljonkrat sem že objavil kakšno resnico-...pa je hitro bila pobrisana....ampak sedaj bom začel uporabljate druge vire objav da bom lahko dosegel tisto kar želim hvala dokazal tudi da ste dobro plačana državna institucija hvala
Multipratik
03. 11. 2015 23.05
+3
Ni problem dobre kamere. Če se ukvarjaš sam s fotografijo ali filmom veš, da je kvaliteta povezana s količino podatkov, kar pomeni, da že z navadnim žepnim fotoaparatom lahko izdelaš fotografijo v zelo visoki resoluciji, posledično je pa datoteka velika tudi nekaj 10 MB. In tukaj je problem vesoljskih posnetkov. Te je potrebno spraviti na veliki razdalji do zemlje preko radijskih valov. Tako sta problem čas in razdalja, od obeh je pa odvisna hitrost. Tako so se pač odločili za nek sprejemljiv kompromis med kvaliteto in hitrostjo. LP
Svalbard
03. 11. 2015 12.04
+4
Brez CGI in fisheya vam "resnica" razpade v sekundi.
Entropy
02. 11. 2015 22.28
+2
pravljice za otroke.
nisnjst
02. 11. 2015 20.04
+2
jst bi šel pa na Venerin breg malo rudariti
flum
03. 11. 2015 14.48
+1
če ga nimač doma, si pa na roke iskoplji luknjo
frako
02. 11. 2015 14.50
+8
Jah če neb bil svet v lasti naftnih lobijeu bi že zdunej na luni rudarl helij 3, če bi bla danes luna s zlata se ga neb splačal rudarit ampa k že danes bi se splačal nabirat helij 3 za reaktorje. Sam je čista energija na kubiku bi mesta kot so berlin laufala celo leto, to se pa ne sme treba premog pa nafto še dalje kurit da bodo saudijci veseli.
santamaura
02. 11. 2015 13.47
+10
Sunita Williams, astronavtka slovenskih korenin ,je edino kranjsko klobaso gor odnesla potem je pa šef vesoljskega centa Vitanje moral gladovno stavkati, dokler mu niso obljubili, dve sličici spuži kvadratnika iz planeta Todorić-Mercaror
flum
03. 11. 2015 14.46
-1
A kdo ve kako je Sunite prečvercala pol kranjske v vesolje ? hihi. So jo rusi pomalcal
asdfghjklqwertz
02. 11. 2015 13.37
+3
Jaz bi tudi bil tam, kakšen teden, da doživim breztežnost in vesolje.
gobo
02. 11. 2015 15.40
-5
pojdi na kanin in vržise v brezno zgleda isto
luckyss..
02. 11. 2015 13.28
+14
Skoraj 50 let po pristanku na Luni se sučemo brezveze v naši orbiti - hvala za takšen "napredek"............razen, če nam niso povedali vsega ;))
Cmrlj3
02. 11. 2015 13.45
+2
pristanek na Luni je bilo samo kazanje, kdo ima daljšega. na ISS pa dnevno opravljajo eksperimente, katerih dosežki se kasneje zelo pogosto aplicirajo na izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja. Ni ravno "brezvezno sukanje v orbiti" ;)
luckyss..
02. 11. 2015 14.00
+4
Poleta človeka na Mars o katerem je zadnje čase veliko govora in celo "simulacij" :) ne bo brez baze na Luni...Torej je vsako omenjanje človeškega potovanja na Mars enako kot bi homoseksualec kazal svojega "tavelikega" lepi ženski ;)............Torej je vse kar počnejo na ISS le raziskovanje učinkov breztežnostnega stanja - z vesoljem pa ima vse skupaj bore malo!!
JurijGrmMlajsi
02. 11. 2015 14.18
+11
luckyss Jaz sem že zdavnaj obupal! Ko sem bil froc sem mislil, da bomo že imeli znanstvene postaje na Marsu ter raziskovali zunanje planete. Res hvala, ker potrebujejo denar za "humanitarne'' intervencije, državne udare, ''nevladne'' organizacije