Tujina

147 otrok okužili z virusom HIV

Taškent, 22. 03. 2010 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V bolnišnici na vzhodu Uzbekistana so skoraj 150 otrok okužili z virusom HIV, 14 jih je že umrlo. Krivo je osebje, ki ni poskrbelo za ustrezne higienske standarde. 12 zdravstvenih delavcev je že za zapahi.

Otroška bolnišnica v Uzbekistanu
Otroška bolnišnica v Uzbekistanu FOTO: Reuters
Podoben primer so leta 2008 imeli v sosednji Kirgiziji. Sodišče je tri zdravnike za tri leta poslalo za zapahe, ker se je zaradi njihove malomarnosti 24 otrok okužilo z virusom HIV.

V bolnišnici v mestu Namangan na vzhodu Uzbekistana se je kar 147 otrok okužilo s smrtonosnim virusom HIV, razkriva poročilo, ki ga v omenjeni državi niso smeli objaviti. Kljub temu pa so sodili 12 zdravstvenim delavcem, ki naj bi bili za to krivi, in jih za pet do osem let poslali za zapahe.

"Zaposleni so zanemarjali svoje dolžnosti, saj niso upoštevali sanitarnih pravil in niso poskrbeli, da se epidemija ne bi širila,” je povedal tožilec Bahtier Šodmonov. Izjavo je dal za dokumentarni film, ki ga je avtor objavil na neki ruski spletni strani. Dodal je, da so se otroci okužili v letih 2007 in 2008, do danes pa jih je 14 že umrlo. Sorodniki otrok pa so povedali, da se je virus širil zaradi uporabe nesteriliziranih igel.

Uuzbekistanski minister za zdravje razkritja ni komentiral, prav tako so se v molk zavili v uradu generalnega državnega tožilca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko79
26. 03. 2010 06.43
Zakaj sem vedel, da posta ne boš razumela? Če sovražiš ljudi po defaultu ter bi vse pobila, potem se za pravice človeštva nimaš kaj boriti, moralo bi ti biti namreč vseeno. Torej, če bi rekel - je več vredno življenje komarja ali življenje tvoje družine bi izbrala komarja? Lepo, samo še vedno mi ne gre v glavo zakaj hudiča se še ne eliminiraš.
rewritable@email.si
23. 03. 2010 14.24
+1
ja itak, medicinske sestre so krive. Najprej so jih tja poslal delat, jim dam 5 igel za delo in jim zabival, da morajo vse opraviti s 5imi iglami, ce ne bo joj. Potem se pa to zgodi in zdaj so koker one krive. Poleg otrok so one tudi zrtve, da ne bi slucajno kdo drzave tozil.
ljubizeleno
23. 03. 2010 13.58
Občutek imam da si ti neka ful "huda" pubertetnica, ki misli da je pojedla vso pamet tega sveta. Ah, saj boš še zrasla in potem ti bodo mogoče človeški možgančki začeli delati v pravi smeri. Upajmo!
Baphomet.
23. 03. 2010 02.33
-1
ko mi bo nekdo nekoc dokazal da je clovek dobro bitje, da je se kaj upanja za cloveka, da se bo kdaj spremenil in da je clovek v svoji zgodovini ze kdaj dobrega za ta svet naredil, potem bom spremenila svoje mnenje. ze dolgo iscem razlog da bi sprmenila svoje mnenje, pa bolj kot iscem ta razlog, vec razlogov najdem da se mi clovestvo samo se bolj gnusi. ce sem zato bolana in iztirjena, so be it. res mi je vseeno kaj si kup izmeckov kot si ti misli. kar se gejev sm mislim da dost jasno napisala v prejsnjem postu. ni kontradikcija. samo razumel nisi. in ja, res je zivljenje katerekoli zivali vredno vec kot zivljenje kateregakoli cloveka. torej, tudi zivljenje ene podgane je vredno vec kot moje. zakaj? ker je podgana zival, jaz pa clovek. in pa.... pramencij? :) to je najboljse kar si se spomnil? ohh :)*
Branko79
23. 03. 2010 02.18
Dvolična si zato, ker se ti celotno človeštvo ne zdi vredno obstoja, medtem, ko se boš za pravice gejev borila vedno - kolikšen iq imaš, minus 44? Ne opaziš kontradikcije? Vsi si zaslužijo umreti, ampak če to nekdo napiše tebi, vzameš to kot žaljivko? Haha. Nenazadnje, Baphomet, pa sem izrazil željo po izmenjavanju mnenj z ljudmi, ne parameciji. Brezpredmetno je, da govoriš o svojem nivoju - le tega namreč nimaš. Opravičujem se, ker sem rekel, da je 150 podgan več vrednih kot ti. Resnica je, da je več vredna že ena sama. Imaš srečo, izmena se mi namreč končuje ;)
Branko79
23. 03. 2010 02.17
+1
Uporabil sem besede, ki si jih uporabila TI. Napisala si, da je človek ogabno, neumno, bolano, naivno in iztirjeno bitje. Zmotilo te je, da sem tebe opisal z enakimi pridevniki. Ti torej nisi človek, si paramecij? Nasprotuješ sama sebi v enem postu neštetokrat. Ne odpisujem z željo po dosegu spremembe tvojega načina ''razmišljenja'', saj ima obcestni kamen več potenciala kot ga imaš ti sama. Še več, to lahko podkrepim z dejstvi! Neumna si, ker nisi niti slišala za uporabo velike začetnice, da o ostali slovnici ne govorim. Bolana si, ker ne počneš nič drugega kot to, da se posmehuješ tuji nesreči. Iztirjena si, ker se ti smrt 150ih otrok zdi super. Naivna si, ker posplošuješ stvari, katerih se vnaprej ne da vedeti.
Baphomet.
23. 03. 2010 01.55
Baphomet.
23. 03. 2010 01.32
-1
tinmar zakaj? ker je clovekoljub? kaksna bedarija je pa to zej? :) CGN ah ne. za pravice istospolnih se bom vedno borila. ljudji lahko sodimo po drugih stvareh. neumno je da se jih sodi po spolni usmerjenosti ali barvi koze. kot ljudje, si vsi zasluzjo umret po mojem mnenju, ampak to da je nekdo homoseksualec oz.crnc, ne pomeni da je kaj slabsi kot heteroseksualec oz.belec. Branko79 tolikokrat si se ze poslovil pa se zej nisi sel? kaj pa rek "pametnejsi odneha"? :) najbrz to ne velja zate ane. baje si boljsi od mene, ampak vseeno ne tok boljsi da bi enostavno nehal pisat ker ocitno nic ne bos dosegel? ce bi res rad izmenjaval mnenja bi se mirno pogovarjal z mano zej ko nam je to omogoceno ko adminov ni, in bi si izmenjala mnenja. ampak ti rajs se naprej zalis in ponavljas da je 150 podgan vredno vec kot jaz in se kar naprej veselo dokazujes da si pravzaprav se slabi kot jaz ker si hinavski.
Abacus
23. 03. 2010 01.14
Baphomet Zanc si se tako borila za pravice istospolnih in se delala nekega humana ,kaj danes pa razkrivas pravi obraz???
taurus90
22. 03. 2010 23.59
Baphomet če ne drugač, je branko usaj BOLŠI človk k ti.
Branko79
22. 03. 2010 23.57
Ohoho :) Ne 'zmerjam' te zato, ker se z menoj ne strinjaš - nasprotno, rad izmenjujem različna mnenja z ljudmi. Za tem, da bi bil svet veliko boljši brez tebe, kot brez 150 podgan še vedno stojim, ponavljam, ne ker se z menoj ne strinjaš, ne ker sem boljši ( čeprav sem ), temveč preprosto zato, ker si to zaslužiš. Če človeštvo ni naredilo NIČ dobrega, se lahko vrnem k svojemu začetnemu vprašanju - Zakaj potem ne eliminiraš sebe? Ah, saj res, tebe je škoda. Tebe je bolj škoda kot 150 otrok. Nova ideja za šalo dneva na 24 ur.
Baphomet.
22. 03. 2010 23.47
Branko79 taksni kot sem jaz samo ne povelicujejo ljudi. taki kot smo jaz vidimo kako ogabno je to bitje. vidimo kako clovek ni nikoli popolnoma nic dobrega naredil za ta planet. tako malo casa obstajamo, pa toliko hudega smo ze naredili in tako zelo unicili ta planet. in se enkrat, samo zato ker nisem clovekoljub, se nisem neumna, bolana in vse ostalo. neumen si potem kvecjemu ti, ker me zmerjas s takimi samo zato ker nimam istega misljenja kot ti, medtem ko se mas za boljsega od mene. ce bi bil boljsi od mene, bi kot prvo nehal pisat komentarje, kot drugo pa, ce bi ze pisal komentarje, bi pokazal da si res boljsi od mene, in me ne zalil in mi nebi govoril da bi raje ubil mene kot tistih 150 podgan. dragi, s svojimi komentarji se spuscas na moj nivo nic boljsi nisi od mene. kvecjemu se slabsi, ker jaz sej priznam dolocene stvari in nisem dvolicna, medtem ko ti pises 2 razlicni stvari in nasprotujes sam sebi.
Baphomet.
22. 03. 2010 23.26
Branko79 smradu ne vohas, dragi :) to je internet. to kar vohas najbrz samega sebe vohas. :) zakaj primitivizem? zato ker se mi ljudje ne smilijo? ker se mi ne smili to ogabno, neumno, bolano, naivno in iztirjeno bitje, imenovano clovek? prav tako otroci. ja, otroci so nedolzni ja. ampak ko bodo odrasli bodo postali isti prizadeti re..tardiranci kot vecina odraslih. res ne vidim enega samega razloga zakaj bi se mi clovek lahko smilil. to ni primitivizem. samo clovekoljub nisem.
Baphomet.
22. 03. 2010 23.08
Branko79 uau, celo moj bivsi nick ves. :) spremljas moje poste? si moj skriti obozevalec? :* :) lame.... ne skrbi, kisika je dovolj. taki kot sem jaz, tega kisika samo ne onesnazujemo (vec kot le tisto cemur se ne moremo izogniti), za razliko od marsikoga drugega. joj pa ne podgan ubit no. kaj so ti pa naredile? rajs gres se ene 150 otrok pobit. bos veliiiko vec dobrega storil.
Baphomet.
22. 03. 2010 22.55
Branko79 ne. mene je pa skoda :)
Branko79
22. 03. 2010 22.52
Baphomet, dobro bi blio tudi da sama sebe eliminiraš pa si še kar tu.
taurus90
22. 03. 2010 22.51
dej če si že tok pokrovitelski, pol pa še svoj lajf zbriš z obličja zemle, pa bo velik bolš.
m0dridirkac
22. 03. 2010 22.09
>>Froscha >>ja pa a ni tko da ko iglo enkrat uporabiš jo je treba >>zavrečt ne pa sterilizirat??? Ja, če je denarja dovolj. Saj tako se je tudi pri nas cepilo pred 30 leti. Ko smo imeli cepljenje v OŠ, so nas postavili v vrsto, pikali enega za drugim, ko je bila injekcija prazna so vzeli novo (in novo iglo).
Pigo
22. 03. 2010 22.03
Kam pelje ta svet. Zaradi nesposobnih osebkov morjo življenja izgubiti otroci, ki še začeli niso živeti. -.- žalostno, res.
wrd
22. 03. 2010 21.47
Boga mala dica! :-(:-(:-(