Tujina

14-letnica v smrt zaradi vprašanja na spletu: A ne vidiš, kako grda in debela si?

London, 06. 08. 2013 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Življenje le 14-letne Hannah se je končalo tragično. Najstnica ni mogla prenesti ostrih kritik spletnih komentatorjev. Starši krivijo ponudnika strani, on pa trdi, da vzgoja otrok ni njegova odgovornost.

Strokovnjaki opozarjajo: če so otroci nekoč prihajali iz šole objokani zaradi zbadljivk na šolskem igrišču, je zdaj igrišče postal splet.
Strokovnjaki opozarjajo: če so otroci nekoč prihajali iz šole objokani zaradi zbadljivk na šolskem igrišču, je zdaj igrišče postal splet. FOTO: Reuters

14-letna Hannah Smith je zadnja v vrsti tistih, ki so zaradi verbalnega nasilja na spletu storili samomor.

Najstnica se je pridružila kontroverzni spletni strani Ask.fm, ki ima že več kot 65 milijonov uporabnikov, po mnenju njenega ustanovitelja pa je namenjena temu, da lahko "mladi brez zadržkov vprašajo kar koli".

Ker pa je odgovore mogoče objavljati popolnoma anonimno, običajne zavore, ki jih imajo ljudje, ko imajo njihove izjave ime in priimek, popustijo.

Čeprav na strani objavljajo že 13-letniki, torej še otroci, je prostaški, žaljiv in celo grozilen jezik del vsakdana. Z norčevanjem in grožnjami pa se nato nekateri, ki se ob objavi vprašanja niso zavedali vseh razsežnosti, le težko sprijaznijo.

Hannah, ki je na servisu objavila tudi svojo fotografijo in priznala, da se zaradi svojega videza počuti nesamozavestno, je bila tako zelo prizadeta, ker so ji komentatorji očitali, da je grda, debela, "neumna krava", ki si ne zna pravilno nanesti ličil, da je videti stara 10 let ... Tudi njen zapis o tem, da ji je za rakom umrl stric, so pospremili z zlobnim komentarjem, da si tudi ona zasluži raka ter da naj raje spije belilo in umre.

Hannah je skušala komentatorje prepričati, da je dobra, a ni zaleglo, postajalo je le še huje. Le nekaj dni pred smrtjo je nato zapisala "včasih misliš, da bi rad umrl, a v resnici si le želiš biti rešen", zlobneže pa celo vprašala, ali bi jim bilo res vseeno, če bi se ubila. Kmalu zatem so jo našli obešeno.

Stran Ask.fm so doslej povezovali že z samomori irskih najstnic Ciare Pugslex in Erin Gallagher ter britanskega najstnika Josha Unsworta.

Hannahin oče je prepričan, da bi moral biti lastnik strani, ki  dopušča virtualno nadlegovanje, obtožen uboja, policistom pa bi morali omogočiti dostop do IP-naslovov zlobnežev, ki bi morali za Hannahino smrt odgovarjati. Vendar ni zakonodaje, ki bi odgovornost za nadlegovanje v virtualnem svetu kaznovala v resničnem.

Lastnik strani, registrirane v Latviji, odgovornost zanika. Pravi, da je čar njegovega servisa prav anonimnost, da morajo ljudje sami vedeti, ali je primeren za njih, da naj komentarjev, če jim niso všeč, ne berejo in da ima stran možnost sporočanja nadlegovanja. A psihologi svarijo, da mladi v zgodnjem najstniškem obdobju še niso sposobni kritičnega ocenjevanja prebranih komentarjev, svojo vrednost ocenjujejo na podlagi mnenja prijateljev in komentatorjev.

Poznavalci pa opozarjajo, da morajo biti zaradi velikih nevarnosti spleta na to, kaj tam počnejo njihovi otroci, pozorni predvsem starši, ki jim morajo po potrebi omejiti dostop, se z njimi pogovarjati o pasteh spleta, če pride do nadlegovanja pa obvestiti pristojne službe.

O tem, kaj lahko naredijo slednje, sicer ni soglasja, saj se stanje po prijavah pogosto še poslabša, zaradi nesodelovanja lastnikov portalov, ki so pri odstranjevanju prijavljenih vsebin izjemno počasni, ko gre za žaljive in škodljive vsebine, pa imajo v imenu svobode govora zelo ohlapna pravila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simiiiiii
11. 08. 2013 16.31
+2
Če ti kdo reče d si lep/a se mu boš smeju/smejala sam če ti pa reče d si grd/a sa boš pa joku/jokala in se rezala/rezu in itd... če tko delamo (kar je 99% najstnikov) je potem tut narobe neki z nami in našo samopodobo u tem je problem .....in ona je bla med temi najstniki na žalost
Merja-SEC
10. 08. 2013 17.08
-1
Larifari ... Nkol ni tku hudo, de moraš auhenger iz sebe narest. No, ni lepo, če nekoga zafrkavaš, ampak, če bi se vsi zarad vsega tolk sekiral bi mel pogrebnki dost dela :'(
Simiiiiii
11. 08. 2013 16.29
+0
to ni lari fari.... vidim d te noben ni nikol przadenu..... če bi se postavu u njeno kožo in še + d bi ti prauli d bi moru dubit raka ku tvoj stric (tko ku je en reku njej npr) in spit belilo in umret te ful przadane.....zrd takih stvari maš lahko lajf zavožen prej ku si lahko ti misliš .... tko da to so resne zadeve -.-
bisar
08. 08. 2013 14.29
-1
vsak večinoma pride na forum... da se zdivja...in piše brez veze... mladina pač...kolegi-kolegice... ki se osebno poznate...si pišete pozetivno... je pa veliko ljudi, ki bi radi na ta način dobili nova spoznanstva in kolege-ice...vendar niso za to pripravjeni nič dat...oziroma sprejeti kritike...vse jih prezadene...in imajo samo računalnik za prijatelja...in živijo v samoti...
10-13
08. 08. 2013 12.46
-1
preden je obiskala to stran je bila preveč samozavestna,pričakovala je pozitivno dobila negativno. Če si človek ki ne znaš sprejet kritike, ali bolje rečeno žaljivke nimaš tam kaj iskat!!!
rumenfeferon
08. 08. 2013 18.37
+4
Kakor tudi nimaš pravice žalit in poniževat sočloveka!
Matematik101
09. 08. 2013 11.03
+1
ja ampak tle ni internetne policije da bi to nadzirala
Simiiiiii
08. 08. 2013 12.19
+6
Jst nevidim nobenga tko močnega razloga za smrt... mislim mene še u šoli pljuvajo ku kamele u fris hujš ku use to u ask.fm-ju (zdej grem u 1 letnik) in tut meni je blo težko sam pomojem je mela malo zavožen lajf že prej in se ni upala prašat (tko ku jst) a je vredno se ubit zarad enga anonimca ka nima lajfa in se mora na druge zanašat preko interneta.... res mi je žou za njo in naj počiva u miru samo če je uzelo tolko življenj ta ask.fm bi lahko kej nrdili za "zasebnostjo" tm gor...jst si lih zrd tega nism nrdila ra k sm vidla moje prijateljice kako trpijo tm gori... to je preveč in res ni več varno in meni je grozno slišat take stvari kr je na koncu kriv internet...sej vem d bi morali malo poostrit nazdor starši nad otroki ampak ne preveč .... in take strani bi morali ukinit...in dobro tko ku je en prej povedu lepo d tisti ki nimajo veliko samozavesti in ne vrjamejo vase sploh nebi smeli gledat takih strani.
resssssss
07. 08. 2013 23.23
+0
Po eni strani sem vesel da sem vsaj toliko star na 100x premislim kaj bom objavil. Res si ne morem predstavljati naših nadebudnih mladcev, ki objavljajo vse, tudi ko ni za objavit. In ko bodo "veliki" in resni, se po možnosti potegovali za kakšen visok položaj, bodo "sovražniki" izbrskali slike iz mladosti ( ko je kadil travo, pil itd) in seveda to objavili .... potem pa to ne bo več tako hecno...
bisar
08. 08. 2013 14.33
+1
to je samo v ameriki... pri nas se ni za bat.. ker ni dela in ga tudi nikoli nebo...
Alcoholica
06. 08. 2013 21.52
-12
Zakaj ste mi zbrisali ze dva komentarja? Narava selekcija.. Sibki se fentajo, pametni ali močni pa preživijo.
Anastasya
07. 08. 2013 00.36
+15
ja, tko kot v slovenistanu, ane? šibki komaj nahranijo svoje otroke (včasih jim tudi ne rata), močni - beri lopovi, kradljivci, ponarejevalci, lažnivci in ostali kriminalci pa "komaj preživijo" z velikimi poslanskimi (in tistimi iz gospodarstva) plačami, visokimi par jurjev, odpravninami in nagradami za potopitev podjetij, bank itd... če hočeš naravno selekcijo, pojdi živet nazaj v jamo brez elektrike, ostali pa v prihodnosti hočemo malo bolj pravično razporeditev in pravno državo!!!
resssssss
07. 08. 2013 23.31
+2
Alcoholica pametni in močni ??!! Poznam veliko punc (in fantov) ki so bile tako polne sebe kot si ti, pa se pri 40 ih letih nimajo več tako fino.. Res pametni se nimajo za pametne in močni za močne.. ampak to so... Neumni ki se imajo za pametne pa ne pridejo daleč...
Miha Pavlovi?
11. 08. 2013 20.35
Anastasya: ,,lažnivci in ostali kriminalci'' *aplavz* nevem kam smo pršl v tej državi da so že lažnivci tretirani kot kriminalci ;) bravo, bravo!
nero-zero
06. 08. 2013 19.20
+11
Poneumljanje in obsedenost s kilogrami ter videzom se začne že pri Barbiki (milim na lutko, jasno ;), večina mladoletnikov pa tudi še ne razmišlja povsem s svojo glavo, zlasti internet z družabnimi omrežji jih le še bolj frustrira. Halo starši, kakšen zrel pogovor z najstni/kom/co ter uvod v fotošop, da bodo končno spoznali, od kje "lepota" njihovih idolov...
antifa4321
07. 08. 2013 07.53
+3
Namesto s čipsom in kokakolo pred pred PC, fejs, fotošop,.... treba otroka spravt v šport pa bo mel veliko manj težav s samopodobo po eni strani in z blesavimi fejs komentarji po drugi.
Uporabnik565636
06. 08. 2013 19.18
+13
Dejstvo je, da so najstniki zelo odvisni od mnenja drugih. Da ta mnenja niso vedno prijetna je splosno znano. Ampak ne vem zakaj se izpostavljajo, ce niso sposobni prenesti negativne kritike, cetudi ta ni nujno upravicena. Nikoli ne mores biti vsem vsec.
resssssss
07. 08. 2013 23.20
+4
Zokij
06. 08. 2013 18.49
+29
Žakaj enostavno ni Ask.fm zbrisala če so jo na njem samo žalili
bisar
08. 08. 2013 14.36
+3
zato ker ni imela prijateljev... in je bila samo za računalnikom...
Jannnaaa
17. 08. 2013 20.30
bisar saj ne veš kako je bilo z njo ce jih je imela!! lahko da imas prav ja tako jaz pravim kar je res kako je bilo pa ne vem, se pa popolnoma strinjam z zokijem
borisl1
06. 08. 2013 18.29
+54
oprani možgani zaradi facebook-a in podobnih strani v katere danes bulijo že skoraj 5-letniki... tudi jaz sem bil v osnovni ter srednji šoli deležen takšnih neokusnih komentarjev, in vem da nisem ravno lepotec. ampak da bi se ubil zaradi mišljenja takšnih posameznikov?? ne hvala... ali se obrnem vstran ali pa "udri po majmunu".
Rolo956
09. 08. 2013 11.45
+0
moram rect da ce je to tvoja slika ki jo mas za profilno res nisi neki lepotec :D
chillas1990
06. 08. 2013 18.29
+9
Kar se je zgodilo se mi zdi grozno. Ampak če sem malo krut se strinjam s lastnikom te strani ki je rekel da ni on odgovoren za vzgojo otrok. Kar je tudi res. Nihče nikigar ne ''sili'' v to da uporablja tako imenovani ask.fm al kaj druga...in tudi jas mislim da je samo ona kriva za samomor...če te to toliko prizadane če te nekdo zmerja da narediš samomor nisi dovolj trdna in samozavestna oseba ...torej zakaj sploh taki ljudje uporabljajo takšne stvari? Tako da mislim da nimajo njeni starši kaj za tožit lasnika strani ali poizvedovat kdo ji je pisal kaj slabega.
Jannnaaa
06. 08. 2013 19.15
-5
pa vseeno nimajo pravice nekaj zalit in pisat za to so se bolj te krivi za to ki so jo zalili!!!!! moje mnenje:)
gely124
06. 08. 2013 22.31
+2
pomojem je kriva ona pa tudi tisti, ki so ji to pisali. skoraj vsak najstnik uporablja ask.fm, tisti, ki ni registriran na to spletno stran, je že ena izmed redkih izjem, na žalost. in seveda niso močni in samozavestni, saj so le v najbolj občutljivem obdobju življenja in prav zato ker sami niso dovolj razumni, bi jim morali starši postavljati meje! ampak dandanes se večina družin ne pogovarja dovolj o tovrstnih temah, starši so vse bolj zaposleni, nimajo časa ali ga pa ne želijo imeti, otroci se zapirajo vase in vse probleme zadržijo zase, tako, da ni čudno, da se dogajajo take reči.
macro
07. 08. 2013 04.10
+0
Ravenstein
06. 08. 2013 18.06
+1
To je vsesplošna problematika današnjih otrok in mladine, verjetno tudi njihovih staršev.... FB je tukaj le kot posredni medij prenosa informacije in vsekakor je zapisana beseda bolj "dokazljiva" kot osebno izrečena...
DohtarSLO
06. 08. 2013 17.55
+36
Otroci znajo biti zlobni, že v vrtcu...
krenžes5
06. 08. 2013 17.57
+7
gely124
06. 08. 2013 22.37
+8
ja seveda, od koga pa misliš, da se otroci naučijo zlobnih besed? verjemi, da se nihče ne rodi nesramen... ljudje, družba ga spreobrnejo
River
06. 08. 2013 17.40
+3
Pejte na Izklop na forum in odprite temo "ask pacienti" pa vam bo vse jasn :D
Andrej Strehar 1
06. 08. 2013 17.37
+12
Ask.fm... to stran bi blo potrebno blokirat oz. onemogočiti dostop do nje sploh nebi smeli takih strani delat, ker je res poden da se otroci tam zmerjajo pa kregajo in jim čisto uniči na sploh komunikacijo. Znajo samo še komunicirat prek računalnikov sms-jov in podobno, ko pa pride do tega da morajo nekaj povedat ali pa vprašati nekoga v obraz pa molčijo kot da ne znajo govort.
Jannnaaa
06. 08. 2013 17.40
+2
LoveeBelievee
06. 08. 2013 19.26
+2
kr ma ask.fm tolk uporabnikov so nardil še ask-book, k je isto k ask, sam da lahka več slik 'objavlaš'...nwm kok naj razložim, ampak ok :)
gely124
06. 08. 2013 22.37
+5
ask.fm ali ask.book-totalna bedarija oboje
Matic Štiglic
06. 08. 2013 17.36
+11
Tale ask je totalna beda. Čeprav ga tut sam uporabla. To je za tiste ki so navadne boječke in neupajo človeku naravnost v obraz povedat.
Jannnaaa
06. 08. 2013 17.32
+5
Ta ask.fm je ena od največjih zlorabnih straneh. sebe cisto nic nepogledajo kaksni so samo druge vidijo sebe pa nic samo kregal bi se in druge obsojali zase pa nic neposkrbijo zase js skorej zmerej ko je sola al pa ne zdaj letos objokana ker mi skos tezijo anonimno in sosolke grde do mene pa jim sloh nic noce clovek pa se kr neki tam norcujejo, samo lazejo se o meni npr imam tut probleme velike s tem zato aska ze celo vecnost nima vec ker je katastrofa pol pa jaz ispadem brez srca ja v razredu DRUGACE NISEM to je tako zivljenje
Jannnaaa
06. 08. 2013 17.35
+2
ne zastopim tega zakaj mi grejo to delat in da sem PREsuha?? okej res nimam neki velik kil nisem debela imam pa vsaj vec pameti ko one tukaj!!! sem suha bi rekla ja in pakaj ali imajo probleme s tem? VAZNO DA SEM ZDRAVA kar tudi sem!!
River
06. 08. 2013 17.42
+2
če ne bi samo misnla, da je s tabo kej narobe te to sploh ne bi motil
Jannnaaa
06. 08. 2013 17.45
+0
Motorno kolo
06. 08. 2013 17.28
+3
Politika je že tak slaba, zdaj pa še taki "internetarji" . To vodi samo še v propad, in teh je vse več.
rsv4
06. 08. 2013 17.01
+14
Ne zastopim zakaj bi mel ta ask, če mi bo mel kdo kej za povedat, mi bo povedu u živo, če ga poznam, če ne pa mi je useen ka mi hoče povedat, al pa uprašat. Sploh anonimno... -.-
kiboko
06. 08. 2013 17.10
+5
Enako se dogaja v živo. Otroke v šoli napadajo in terorizirajo njihovi sošolci.
Jannnaaa
06. 08. 2013 17.20
+5