Tujina

FOTO: Protestniki pred grškim parlamentom: 'Ne so spremenili v da'

Atene, 10. 07. 2015 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ure grškega pisanja reformnega načrta, ki bi državi omogočil dostop do svežih milijard, so se končale s spisanim dokumentom, ki ni po volji skrajno levemu delu Ciprasove Sirize. Ljudje, ki so na referendumu glasovali proti, se čutijo izigrano.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grčija poslala seznam reform
    03:02
    Iz 24UR: Grčija poslala seznam reform
  • Iz 24UR: Prvi odzivi Unije spodbudni
    01:11
    Iz 24UR: Prvi odzivi Unije spodbudni

Grška kriza je dobila še eno, nekoliko nenavadno poglavje. Grška vlada je v zadnjem trenutku v Bruselj poslala reformni predlog, ki bi naj državi zagotovil nov paket pomoči. Zanimiva pa je njegova vsebina. Ta je namreč izjemno podobna pogojem posojilodajalcev, o katerih so bila pogajanja pred grškim referendumom, a jih je vlada Aleksisa Ciprasa zavrnila in sklicala referendum, na katerem je večinsko zmagala zavrnitev pogojev.

Zdaj si je vlada torej očitno nekoliko premislila, Cipras pa se je znašel v nemilosti nekaj strankarskih kolegov, ki menijo, da je kapituliral. Večino včerajšnjega dneva je sicer preživel na domačih pogajanjih, kjer je politike prepričeval, da so potrebne reforme davčne in pokojninske zakonodaje. Danes pa je podobno počel še na zasedanju svoje stranke. "Ali zdaj voz potegnemo naprej vsi skupaj ali pa gremo!" naj bi strankarskim kolegom v pozivu dejal Cipras. In jih večino prepričal. "Borili se bomo, kaj pa naj," je dodal finančni minister.

Viri pri EU: predlogi dobro izhodišče za nova pogajanja

Novi predlogi Grčije o paketu reform in varčevalnih ukrepov so po mnenju virov pri EU lahko dobro izhodišče za nova pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci. Veliko jih temelji na dokumentih, ki so bili pripravljeni v preteklih pogajanjih, navedbe virov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

A zadovoljstva ne kažejo v Atenah: pred parlamentom so se zbrali protestniki, ki opozarjajo na izide referenduma. "Ne so spremenili v da," je povedal protestnik Giorgos Tsolakas. "Ne podpiram Ciprasa, podpiram ’ne’, ker sem prepričan, da ni prihodnosti za nas, mlade in delavce," je dejal.

V grškem parlamentu namreč razpravljajo o novem grškem predlogu varčevalnih ukrepov. Vlada tako poslance prepričuje, naj ji potrdijo mandat za ta pogajanja. Odločitev morajo sprejeti še pred sobotnim začetkom srečanja finančnih ministrov v Bruslju.

Vladajoča Siriza bo morala pred glasovanjem rešiti tudi nekatere dileme znotraj stranke, saj naj ne bi bili vsi poslanci vladajoče stranke naklonjeni predlaganim varčevalnim ukrepom. Trije poslanci so vlado v javno objavljenem pismu celo pozvali, naj zavrne izsiljevanje institucij.

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, ki je odstopil v ponedeljek in je odtlej znova poslanec v parlamentu, je napovedal, da se zaradi družinskih razlogov ne bo udeležil današnje seje. "Popolnoma podpiram Evklida Cakalotosa v njegovem boju z evroskupino," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Cakalotos je na seji parlamentarne komisije povedal, da je prepričan, da bodo evrske partnerice sprejele veliko zahtev Grčije glede zmanjšanja njenega dolžniškega bremena. Prepričan je, da bodo Grčiji dovolili prenesti obveznice v višini 27 milijard evrov, ki so trenutno v lasti Evropske centralne banke, na mehanizem za stabilnost ESM.

To bi lahko odprlo vrata reprogramu odplačila dolgov, kar je že nekaj časa želja Grčije. ECB tega ne more storiti, ker ne sme financirati držav.

Kocka naj bi padla v soboto

Protestniki so prepričani, da ni prihodnosti za mlade in za delavce.
Protestniki so prepričani, da ni prihodnosti za mlade in za delavce. FOTO: Reuters

Medtem je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem dejal, da bi naj kocka glede Grčije padla že v soboto, ko bo o grških reformah razpravljal skupaj s šefico IMF Christine Lagarde in šefom ECB Mariem Draghijem. Zaenkrat pravi, da so do reformnega načrta "previdni". Francoski predsednik Francois Hollande je medtem grški predlog ocenil kot "resen".

Na koncu je varčevalni paket težak 13 milijard evrov, ki bi naj državi zagotovil 50 milijardni paket pomoči in jo rešil pred bankrotom in izstopom iz evroobmočja. Nekaj ukrepov sicer čaka še na potrditev grškega parlamenta, vrh Evropske unije pa bo o grških predlogih v nedeljo odločal na vrhu v Bruslju. 

Kaj predlagajo v Atenah:
- Višji davek za ladjarje in rezanje davčnih ugodnosti za otoke.

- Poenotenje DDV na 23 odstotkov, tudi za gostinstvo.

- Postopno opuščanje dodatkov za upokojence do leta 2019.

- 300 milijonov evrov manj izdatkov za vojsko do leta 2016.

- Država se bo držala ciljev ustvarjanja letnih proračunskih presežkov – letos 1 odstotek, prihodnje leto 2, leta 2017 naj bi dosegli 3 odstotke, leta 2018 pa 3,5 odstotka.

- Pokojninska reforma naj bi prinesla olajšanje pokojninski blagajni in oklestila predčasno upokojevanje, standardna upokojitvena starost naj bi se do leta 2022 ustavila pri 67 letih.

- Plače v javnem sektorju bodo odvisne tudi od kvalitete dela, njihova višina naj bi se do leta 2019 nižala, javni uslužbenci bodo ostali tudi brez več dodatkov in ugodnosti oziroma bo njihov obseg zmanjšan.

- Do konca meseca bodo pripravili načrt za boj proti korupciji, tudi ko gre za strankarske finance in vmešavanje politike v preiskave.

- Postavili bodo neodvisno agencijo, ki bo bdela nad pobiranjem davkov.

- Privatizacija. Na seznamu naj bi bila elektro podjetja, pristanišča in letališča.

13 strani grškega reformnega programa uradno ne vsebuje zahteve po odpisu dolga, bi pa naj Atene vendarle iskale dogovor o njegovem prestrukturiranju in prosile tudi za 35-milijardni investicijski paket, ki ga je obljubil predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

V Ciprasovem krogu sicer trdijo, da ne gre za predajo partnerjem v evroobmočju, da pa država, kjer so banke zaprte že od 28. julija, ljudje so v strahu za prihranke, množično naj bi si urejali celo potne liste, pravzaprav ni imela druge izbire. Sinoči se je na atenskih ulicah zbralo tudi več tisoč ljudi, ki so od vlade zahtevali, da najde rešitev, po katere bodo lahko obdržali evro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BURGA
11. 07. 2015 18.00
+0
Ko berem desničarske komentarje se moram vprašati, kako so lahko v današnjem času nekateri ljudje tako butasti.
jenihvetes
11. 07. 2015 10.36
+1
tako to je, vi pa se kar naprej sanjajte o ZL in raznoraznih mesecih, vse je samo govoričenje, na koncu pa je treba zapitek plačat. beddaki naivni
BURGA
11. 07. 2015 17.45
+0
Le kdo je bolj naiven od klerikalcev, kakršen si ti.
spletni Kritik
11. 07. 2015 10.32
+3
Eeeee očitno so se odločili, da bodo rešili nemške banke in ne svojega ljudstva...
pmx
11. 07. 2015 09.09
+1
Je pa zanimiva in inteligentna ta Maady, neprestano novi pljuc pljuc pa enega odgovora na argumente ne. Morda pa gre za avtomatiziran program, ki so mu pozabili vgraditi AI.
srebrnibreg
11. 07. 2015 13.40
-1
To je eden navaden bluzač za katerega se ne sekiraj in se samo nasmej nebulozam. Enkrat piše pod enim nickom pa spet drugim. Argumenta za svoje bluzenje pa kot praviš nobenega. Še huje je, da sto krat večje grehe svojih noče videti.
anjerd
11. 07. 2015 08.18
Ja. minus in minus je plus.
sinhron
11. 07. 2015 08.09
+3
Grčijo je doletela ura krutega spoznanja realnega življenja , kjer ni prostora za šarlatanstvo , dopadljivo leporečje je samo soočenje z realnostjo in le to šteje !
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.11
-1
pmx
11. 07. 2015 09.07
+2
Grčijo je doletela ura krutega spoznanja realnega življenja, kaj se zgodi, ko imaš desetletja na oblasti desnosučne in ko niti iskrena in navadnemu človeku prijazna levica ne more narediti čuda. Žal.
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2015 09.31
+1
ja, če ljudstvo najprej zahteva, pol jo pa kidne.........
T_one
11. 07. 2015 15.35
+1
ja, soočenje z realnostjo, nekateri se že morajo soočiti z njo, druge vas še čaka spoznanje, da je Evropska Unija del Vatikansko zionistične 666 fašistične doktature, glede katere smo bili opozorjeni že pred tisočletji, celo v Svetem pismu, EU - 666 - "ženska obkrožena z 12 zvezdami" - katere simbol je tudi na ozadju € kovancev - "6 zvezdic + 6 slamic + 6 zvezdic" - 666... in vsi so odvandrali za zverjo...moje sožalje zyombyy... sedaj bo EU kmalu naredila drmr tudi z vami... bomo videli, če se boste takrat smejali kot sedaj Grkom, ko boste tudi vi prišli na vrsto...
Maady
11. 07. 2015 08.06
+3
GRŠKA in Slovenska pot k normalni družbi vodi samo preko JAVNEGA SEKTORJA ta megalomanski stroj uničevanja in parazitranja je treba oklestit za več kot polovico, torej pot k normalni državi vodi samo preko trupel Javnega sektorja..
Maady
11. 07. 2015 08.07
+9
To je edini problem drugega ni...???? Samo NORCI lohka imajo skoraj 300 Občin v dvo milijonski državi , visokošolski sistem za 2'000 miljonsko državo in vladnih služb za celo Ktajsko..
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.12
-2
Glede občin mam čisto malo zadržka ker nekje te male občine vseeno lokalno delujejo pozitivno.....se pa drugače strinjam 100%
T_one
11. 07. 2015 15.43
+3
aha, javni sektor je v preteklem desetletju pokradel več kot 100 miljard in jih prepeljal v davčne oaze, in javni sektor je kriv, da so banke načrtno naredile več desetmilijardno luknjo in da so tajkuni in politiki načrtno uničili gospodarstvo... ja pa ja de... ja; ukinat javni sektro, da bodo potem lahko vse javne službe nadomestile korporacije...potem nam bo pa zanesljivo lažje... v peklu...
BURGA
11. 07. 2015 17.49
+1
Maady edini problem ste klerikalci, tisti ki vodijo svet in tisti, ki jih podpirate, namesto, da bi se uprli izkoriščanju.
ooResnicA
11. 07. 2015 07.55
-3
vprečna grška pokojnina je 833 evrov. Leta 2009 je bila povprečna (!) pokojnina 1.350 evrov. Povrh vsega je država več let pokojnine izplačevala na račune pokojnikov. Za primerjavo, povprečna slovenska pokojnina je dobrih 600 evrov. V drugih post-socialističnih državah so pokojnine sicer pol mnjša!! Grčija ima precej bogatašev. Če bi se 20 najbogatejših Grkov preselilo v Slovenijo, bi napolnili vrh lestvice najbogatejših Slovencev. Iza in Samo Login bi bila na 21. mestu. Tri najbogatejše grške družine (Niarchos, Latsis, Vardinogiannis) imajo skupaj blizu 30 milijard evrov premoženja. A »povprečni« Grki so druga zgodba, brezposelnost med mladimi je skoraj 50-odstotna, med vsem prebivalstvom pa 25-odstotna. Grške elite, pogosto zlizane s politiko, živijo dobro, za povprečnega Grka pa ne moremo reči, da živijo na veliki nogi.
mokocoko
11. 07. 2015 07.58
+2
jaaaa...že vemo ...že včeraj si to cel dan lepil.....
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.09
-4
Lukas Nafukakis in Violeta že pošiljata orožje novim protestnikom.... Proti socialistom....bog si ga vedi kuko se to obrača...pr ns tud levaki sprejemajo desne zakone po novem....
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.09
-4
dule100
11. 07. 2015 07.41
+1
Če ne bi bilo tragično, bi jim celo privoščil, da so jih levaki spet žejne peljali čez vodo !
mokocoko
11. 07. 2015 07.48
+1
te boli ko Violeta govori...ko vas vedno v gnoj porine....veš da takrat vinko začne jecljat in ji večina janšistov pobegne pred zgodovinsko resnično učno uro...
NoviceResnice
11. 07. 2015 07.32
+3
Haha levaki vse obljubljo da ostanejo na oblasti...pol pa sledi nateg
mokocoko
11. 07. 2015 07.42
+3
bomo videli ko bodo naslednje volitve.....
mokocoko
11. 07. 2015 07.43
+3
Luka Mesec boš videl bo uresničil tisto vašo 50+..njemu verjamem bo uspelo....
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.07
-3
Ja Lukec predsednik vlade....tko neodgovorni do sebe smo edin Slovenci pa Somalci.....
mokocoko
11. 07. 2015 08.09
+2
smo bili ko je klopotec prišel z svojo tolpo....
NoviceResnice
11. 07. 2015 08.11
-3
Imel si največji gdp v zgodovini in najmanjši primankljaj od antike naprej.....
mokocoko
11. 07. 2015 08.15
+1
ja...trideset milijard nas stane ta zabava..2004-2008....
T_one
11. 07. 2015 15.45
+2
levaki imajo vsaj namen dober... dešnjaki še tega ne... so raje zavestno retardirani in zlobni...
T_one
11. 07. 2015 15.52
+2
retardi volijo desne retarde, tisti, ki pa še imajo upanje na prihodnost pa leve vizionarje... kdor od desničarjev še ne ve; Jezus je učil levičarstvo! Težko pa je dandanes, ko svet vodijo desni (Vatikansko zionistični retardi in njihovi jezuitski in masonski hlapci) retardi, levim vizionarjem uspeti, ker jim desni retardi tega nikakor ne dovolijo...tudi dandanes bi desni retardi, tako kot so to pred 2000 leti, skušali na vsak način umoriti Jezusa, če bi le-ta učil isto, kot pred 2000 leti...
dule100
11. 07. 2015 07.30
+3
Cipras dobro ve, da se gredo lahko socializem samo s tujim denarjem !
mokocoko
11. 07. 2015 08.03
+0
piu
11. 07. 2015 07.19
+5
Jasno povedati NE lenuhom...... Denar naj si zaslužijo......Lenuhi vedno mislijo, da jih mora nekdo drugi futrat, pri temu pa bi še pogoje določali.....
piu
11. 07. 2015 07.22
+1
To ni politično vprašanje......Gre za delovne navade....
mokocoko
11. 07. 2015 07.23
+1
ja..maš prav.....poglej janeza...orožje je ukradu pa še denar je zase obdržal in na svobodi je neupravičeno...
clox
11. 07. 2015 07.24
-2
Lenuhom... Ce NI sluzb, kako naj pa delajo??
appollyon
11. 07. 2015 07.27
+4
Al pa levičarksega don juana, zokija ki ne ve od kje mu 3-je miljoni!
piu
11. 07. 2015 07.27
+2
clox
11. 07. 2015 07.29
+1
25% brezposelnost. 50% med mladimi. Dela NI. Povej kako naj delajo?
dule100
11. 07. 2015 07.31
+0
moko, Pametnjakovič če imaš kakšne dokaze, ki jih sodišče nima, si jih dolžan predložiti ! Ali samo lapaš ?
TRUMPP
11. 07. 2015 07.32
-2
Delovna mesta ustvarjajo kapitalisti, proti katerim se nekateri tako srdito borite z rdečimi zastavami in titovko na glavi...to je to.
piu
11. 07. 2015 07.33
-1
mokocoko
11. 07. 2015 07.34
-1
edina ladja ki jo ti dulči janezov zvesti poznaš je malarska kapa....prave ladje pa mislim da nisi videl kaj šele morje...ti veš da je morje slano....
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2015 09.32
+1
sped, kako so pa kapitalisti prišli do kapitala?
BURGA
11. 07. 2015 06.59
+5
Še naprej se je potrebno boriti proti klerikalcem v EU in predvsem v ZDA, ki so vir vsega svetovnega zla. Polek verskih organizacij seveda.
BURGA
11. 07. 2015 07.00
+3
mokocoko
11. 07. 2015 07.06
+4
janšisti te bodo popljuvali zaradi teh bogokletnih besed..... boriti proti klerikalcem
BURGA
11. 07. 2015 07.16
+1
mokocoko
11. 07. 2015 07.21
+2
appollyon
11. 07. 2015 07.26
-1
In kaj so ti duhovniki hudega storili?!? Haha social nacionalist še ve ne kaj pomeni klerik, pa piše bedearije in pametuje okol! Še en s ponarejenim šolskim spričevalom!
dule100
11. 07. 2015 07.33
-1
Klerikalcev na svetu ni kaj dosti manj, izginjajo pa cepci in komunisti vajinega kova !
NoviceResnice
11. 07. 2015 07.33
+1
Vir zla maš ti u glavi....pa polno floskul burga
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2015 09.33
+2
Maady
11. 07. 2015 06.43
+2
GRŠKI in SLOVENSKI ponos, pardon ponos LEVAKOV je zastojn za par centov...( Sam GOBEC ) Eni ko drugi so nesposobni preživeti od lastnega dela, potem pa ropajo lastni narod, lažejo in klečeplazijo vse po ( u ) sod..
mokocoko
11. 07. 2015 06.53
+0
hm...socialna podpiranka pametuje že navsezgodaj.....ccccc...
NoviceResnice
11. 07. 2015 07.35
-1
+++++= maady; ---------- = mokocoko ...itak....
Saloreich
11. 07. 2015 06.26
+1
Pa kaj je tem skrajnim levičarjem tako težko razmišljat vsaj malenkost logično? Kaj so zaboga pričakovali s tem OXI, da jim sploh ne bo treba vračat pufov?!
Angela Franko
11. 07. 2015 06.48
+5
Točno to so pričakovali da nebodo vrnili pa še zraven dobili ,saj zato se je Cipras kar naprej smejal v Bruslju ,nevem je toliko neumen ali pokvarjen ???
BURGA
11. 07. 2015 06.55
+2
Tule zgoraj vidim, da klerikalci še vedno ničesar ne razumejo.
Saloreich
11. 07. 2015 07.02
+2
Kakšni klelikalci pametnjakovič? Kdo je klerikalec? Samo filozofirate in fantazirate, najraje bi še vse fizikalne zakone zgoljufali. Enostavno ne razumete in ne sprejmete, da se ne da ničesar požet, če niste prej ničesar posejali.
Angela Franko
11. 07. 2015 07.07
+4
Kakšne klerikalce on preganja ???' kaj hoče s tem povedati ???da moramo mi namesto njih varčevati kaj je njemu ?????
BURGA
11. 07. 2015 07.10
+1
Ti si seveda klerikalec. Pa ne razburjaj se, saj to ni nobena sramota, si pač tako vzgojen. To ni nobeno filozofiranje, saj je dejstvo, da 1% zemljanov izkorišča preostalih 99%. Kar se konkretno tiče Grčije, narod pač ni kriv, da država propada. Krivi so vodilni v Grčiji in EU, bankag, skladih, skratka tisti, ki vodijo planet, na čelu z vodilnimi vseh verskih ustanov. Vprašaj se, kajti sejejo, da tako obilno žanjejo.
BURGA
11. 07. 2015 07.12
+2
Klerikalca sta seveda oba, Polter in Lepši, pa še mnogi na tem portalu. Ampak to je vaša demokratična pravica.
Angela Franko
11. 07. 2015 07.17
+2
Ja rajši sem da me imenuješ za klerikalca kod bedaka !!!! upam da razumeš vsaj to ????
dule100
11. 07. 2015 07.27
-4
burga, Si pač nesposoben če spadaš med tistih 99% izkoriščanih !
BURGA
11. 07. 2015 17.55
+0
Spadam med 10% najbogatejših zemljanov, tako kot večina Slovencev. Pa vendar me izkoriščajo. Lepši, nimam upanja, da bi ti tole razumel.
V3PI7D3
11. 07. 2015 05.38
+0
Kaj na to pravi g. Luka Mesec in njegova dojka Violera Tomić.
mokocoko
11. 07. 2015 06.29
+1
kaj pravi...da ti mamino mleko ni dalo pameti...to pravi...
Saloreich
11. 07. 2015 06.32
+4
Angela Franko
11. 07. 2015 06.50
-1
Luka in Violeta se naj spravita nekaj delat ne na račun stranke živet !!!!
BURGA
11. 07. 2015 06.58
+4
ZL je naša edina stranka, ki se zavzema za dobrobit ljudskih množic, vsi ostali pa za njihovo izkoriščanje. Naj živi socializem.
Angela Franko
11. 07. 2015 07.10
-2
Komu ti to o izkoriščanju ???? Koliko delovnih ur pa imajo ti vsi skupaj ??? DELOVNIH ????? DA SO NEKAJ DELALI NE SAMO PALAMUDILI !!!!
BURGA
11. 07. 2015 07.18
+2
Kaj je za tebe delo? Kramp in lopata. Kaj pa delata Janša in Novakova drugega kot palamudita. Da ne omenim vseh farjev sveta, ki samo palamudijo.
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2015 09.34
ferencz 1
11. 07. 2015 04.29
+0
Tako kot sem zapisal pred 24 urami, kmalu bodo nemški turisti šibali v morje.
Te vidim
11. 07. 2015 02.33
+5
Ala spat, mi bomo imeli Grčijo na domačih tleh, ne se preveč sekirat za njih.
Mamas&Papas
11. 07. 2015 00.52
+6
Ayd, janšisti, zdej pa spat! Jutri je treba zgodaj vstat in kej nardit, da bomo lewaki in Grki lohk živel na vaš račun.
RožleX
11. 07. 2015 00.57
-1
M_teorija
11. 07. 2015 00.57
+6
Jes grem tud k počitku k je naporno gledat kako desni za nas delajo!?
Diškor
11. 07. 2015 00.57
-1
RožleX
11. 07. 2015 00.58
-1
RožleX
11. 07. 2015 01.21
-1
Diškor
11. 07. 2015 01.42
+0
ZA KWA NIS TO PREJ NAPISAL, NAKAZAL SEM TI 10.000, ZDAJ MI 9000 VRNI.
M_teorija
11. 07. 2015 00.49
+6
Kako že Frančišek, da je pehanje za pohlepom hudičevo govno!?