Tujina

13-letnica bi sama objadrala svet

Utrecht, 18. 08. 2009 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

13-letna Nizozemka bi rada postala najmlajša oseba, ki bi sama objadrala svet. Na pot je nameravala kreniti 1. septembra, a so ji v šoli načrte preprečili. Najprej pouk, nato rekordi, so ji sporočili.

Laura Dekker
Laura Dekker FOTO: Reuters
Načrt poti:

Iz Nizozemske bi odplula do Maroka, nato pa prek Atlantika do Panamskega prekopa in v Tihi ocean. Pot bi nadaljevala severno od Avstralije in naprej čez Indijski ocean mimo Indije in Šrilanke. Tam se začenja najbolj nevaren del: da bi iz Arabskega morja zaplula v Rdeče in nato proti Sueškemu prekopu, bi morala mimo Adenskega zaliva, kjer na ladje prežijo pirati. Zadnji del poti bi sestavljala plovba po Sredozemlju in nato proti domačemu pristanišču.

Komaj 13-letna Laura Dekker se želi vpisati v knjigo rekordov kot najmlajša oseba, ki je sama objadrala svet. Njen načrt je takšen: 1. septembra bi odplula iz domače Nizozemske na 8,3 metra dolgi in 2,7 metra široki jadrnici Guppy, ki je ime dobila po neki tropski ribi.

Družina malo avanturistko podpira, a težava je drugje. Na njeni šoli v Utrechtu ji namreč ne dovolijo oditi, saj bi zamudila preveč pouka. "Kaj takega ne moremo dopustiti. Na Nizozemskem je šolanje obvezno do 16. leta,“ je povedal njihov predstavnik. Starše, ki otrok ne pošljejo v šolo, kazensko preganjajo, in če se deklica 1. septembra ne bo pojavila pri pouku, bodo policisti potrkali tudi na vrata njenih staršev.

Razprava o tem, ali bi lahko naredili izjemo, je zajela celotno državo. Večina šolo podpira. Kar 77 odstotkov ljudi, ki so sodelovali pri neki raziskavi, je odgovorilo, da bi morali takšno potovanje prepovedati, številni pa so dodali zahtevo, naj staršem odvzamejo skrbništvo.

Spletna stran pogumne jadralke za zdaj ne deluje, če bo resnično krenila na pot, pa bo na njej objavljala bloge in fotografije.
Spletna stran pogumne jadralke za zdaj ne deluje, če bo resnično krenila na pot, pa bo na njej objavljala bloge in fotografije. FOTO:
Ljudje danes niso več vajeni izjemnih dosežkov. Laura Dekker

Kljub rosnim letom je deklica izkušena morjeplovka. Na svet je prijokala na jadrnici, ko sta njena starša plula okoli Nove Zelandije. Pri šestih je prvič sama jadrala, pri enajstih pa se je že podala na pot od Nizozemske do Anglije in nazaj. Od tod tudi veliko zaupanje, ki ga do 13-letnice goji njen oče. "Ne bojim se zanjo, ve, kaj počne, v kabini pa ima tudi satelitsko opremo. Če bo treba, bo pomoč takoj prihitela,“ je dejal.

Strahu ne pozna niti Laura, ki se bolj kot neurij, visokih valov, piratov, samote in utrujenosti boji rivalov. "Nisem edina, ki ima v mislih rekord. Konkurenca je huda, moram pohiteti,“ je dejala. In dodala: "Ne bom večno stara 13 let.“

Zac Sunderland
Zac Sunderland FOTO: Reuters

Trenutno je rekorder 17-letni Zac Sunderland iz Kalifornije, ki se je sredi julija vrnil z okoli 400 dni dolge plovbe okoli sveta. Pri somalski obali so ga napadli pirati, rešila ga je neka avstralska ladja. Ob vrnitvi v Los Angeles pa je dejal, da to ni bilo najhuje. Veliko hujša je bila utrujenost.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AbramsMW
25. 08. 2009 08.19
Kaj kr nek kritizerate, pogum in ekstremne želje je vedno treba podpera, če je le mogoče, drugače svet nikoli več ne bo izjemen...Me zanima kaj ste bli vi sposobni nardit pri 13ih
paparazzo
25. 08. 2009 07.56
neodgovornost
SejVešKakiSo
18. 08. 2009 15.39
Kasni so to starsi da pustijo mulca 17 let starga za 400 k gre okol sveta? Al pa teji k bodo to 13 let staro pustli modelka je se otrok. Vsaj do 15 bi pocakala. Pa se to ne
Uporabnik215111
18. 08. 2009 15.24
Ne bojim se zanjo, ve, kaj počne, v kabini pa ima tudi satelitsko opremo. Če bo treba, bo pomoč takoj prihitela,“ je dejal. JA SEVEDA, V 5 MINUTAH BOJO PRI NJEJ IN JO REŠILI MOREBITNIH TEŽAV!!!
jezek_24kur
18. 08. 2009 15.10
Kar naj gre,potem bo pa jok in stok ko se več ne bo vrnila. Jaoo starši jaoo.
Cool.Smrkla
18. 08. 2009 15.02
bi pa pač eno leto ponavljala razred..... kaj se ma šola sploh za vsajat zravn, to je njena odločitev oz. odločitev njene družine, ki pa jo podpira. upam, da se bo vse uredilo.....
square
18. 08. 2009 14.55
Šola lahko v tem primeru počaka rekord pa ne. Nisem pa vedel da so nizozemci tako "zategnjeni".
Ryan_S_Line
18. 08. 2009 14.55
tamala sama nikol in nikdar ne objadra svet pa če se postav na glavo
cherry90
18. 08. 2009 14.20
naj vsak počne kar sam želi :) to je moje mnenje. nevem zakaj šola ne dovoli.. saj potem ona nebo mela končane šole:) zakaj se oni sekirajo za njo
ciaobella
18. 08. 2009 13.27
Bolani starši, ki to dovolijo ali podpirajo!
Ramzess
18. 08. 2009 13.11
Ne dvomim v njene sposobnosti, le današnji svet ni primeren za tak podvig, ni verjetno, da bi ji uspelo. Dvomim pa v upravičenost razlogov (ti so samo orodje za nekaj drugega), s katerimi, ji skušajo projekt preprečiti, z obvezno indokrinacijo, ki je sicer kaznivo, če starši otroka ne podvržejo le tej, halo, da ne govorimo o odvzemu skrbništva, kako daleč je sposobna iti oblast, da prepreči odstopanja, da doseže svoje cilje.
DedekLakai
18. 08. 2009 13.05
Se strinjam da je šola prvo pol pa rekordi. Ampak se mi pa zdi že rahlo pretirano to kar so nekateri rekli da bi staršem vzeli skrbništvo.