Tujina

11 let od močnega cunamija, ki je sejal smrt in uničenje

Banda Aceh, 26. 12. 2015 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

26. decembra 2004 je silovit potres sprožil uničujoč cunami, ki je prizadel številne države ob Indijskem oceanu in odnesel skoraj 230.000 življenj. Ob 11. obletnici so potekale številne spominske slovesnosti.

V indonezijski provinci Aceh so danes potekale številne spominske slovesnosti ob 11. obletnici katastrofalnega cunamija, ki je v tem najbolj zahodnem predelu Indonezije ubil 165.000 ljudi.  Podobne spominske slovesnosti so danes priredili tudi v Indiji, Maleziji, na Tajskem in Šrilanki ter drugod ob Indijskem oceanu, kjer je močan cunami sejal smrt in uničenje.

Guverner Aceha Zaini Abdullah in drugi predstavniki tamkajšnjih oblasti so danes obiskali množičen grob žrtev cunamija in se udeležili verskega spominskega obreda v mošeji. Ribiči so se žrtvam poklonili tako, da v petek in danes niso odpluli na odprto morje.

Tudi v Indiji so danes ribiči ostali na obali iz spoštovanja do žrtev. V okrožju Nagapattinam v zvezni državi Tamil Nadu so preživeli, ženske in šolarji prižigali sveče in se pridružili procesijam v spomin na tiste, ki so izgubili življenje v tem okrožju pred 11 leti.

Obalne province na jugozahodu Tajske so prav tako priredile spominske slovesnosti za tamkajšnje smrtne žrtve cunamija.

26. decembra 2004 je silovit potres sprožil uničujoč cunami.
26. decembra 2004 je silovit potres sprožil uničujoč cunami. FOTO: Reuters

Del oceanskega dna se je dvignil za več metrov

26. decembra 2004 ob 7.58 je močno streslo dno Indijskega oceana, ko se je indijsko-avstralska plošča zarila pod evrazijsko ploščo. Žarišče potresa je bilo 255 kilometrov zahodno od indonezijskega otoka Sumatra, tresenje tal pa se je čutilo več tisoč kilometrov stran.

Del oceanskega dna se je dvignil za več metrov, kar je sprožilo ogromen plimni val, ki se je širil proti vzhodu in zahodu ter dosegel 15 držav od Avstralije do Tanzanije.

Cunami je na kopno naprej treščil v Acehu na Sumatri. Do 35 metrov visoki valovi so tam ubili množice ljudi.

Na zahodu Tajske se je morje za nekaj minut umaknilo za okoli sto metrov od obale, preden jo je dosegel do deset metrov visok cunami. Umrlo je več kot 5000 ljudi, med njimi več kot 1000 turistov.

Na zahodu so plimni valovi najhuje prizadeli Šrilanko in Indijo, kjer je umrlo 35.000 oz. 12.000 ljudi. Katastrofa je terjala žrtve še v več kot desetih državah, tudi v Afriki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
26. 12. 2015 19.30
-3
Lepo so takrat zbrisali celo regijo, ker Indijja ni hotela vstopiti v neko zvezo, ... pa še turisti so vedeli povedati, da so v hotelih že dan dva prej vedeli, da se bo zgodil veliki val. Tudi v tem primeru, tega dogodka, je veliko manipulacij.
piuski
26. 12. 2015 15.31
+3
naš DZ bi moral zadeti cunami,z lopovi vred,černigoj,zidar,hildo,...no,z družinami vred,potem bi kmal postali druga Švica!!!