Tujina

FOTO: 100 svečk v Molenbeeku in sporočilo: Nismo vsi muslimani teroristi

Bruselj, 18. 11. 2015 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/M.M.
Komentarji
0

Po napadih v Parizu je belgijska policija prečesala sosesko Molenbeek v Bruslju, kjer je živelo več pariških napadalcev. Na sosesko je padla temna senca, saj ji očitajo, da je leglo teroristov, njene prebivalce pa je zdaj strah, da bi postali žrtve maščevanja. Flamski zgodovinar in poznavalec islama opozarja, da bodo represivni ukrepi peljali v novo nasilje.

Prebivalci sicer mirnega bruseljskega okrožja Molenbeek, ki ga mediji povezujejo s skrajnimi islamisti, saj naj bi tu živeli napadalci, ki so morili v Parizu, sočustvujejo z žrtvami terorizma. Bedenja ob svečah se je udeležilo do 2500 ljudi.

Prizorišče vigilije je bilo močno zastraženo. Policisti so zaprli vse okoliške ulice in temeljito pregledovali vse, ki so prihajali.

Na trgu, kjer so se zbrali, so sicer udeleženci shoda s svečami izpisali Molenbeek in izrisali znak za mir. V rokah so imeli belgijske zastave in balone v barvah francoske zastave. Z županjo Francoise Schepmans na čelu so vztrajali, da njihova četrt ni trdnjava za džihadiste, kakor se je razširilo po napadih v Parizu.

Med drugim je svečo na balkonu stanovanja, kjer živi njegova družina in ki gleda prav na trg, kjer je potekalo bedenje, prižgal tudi Mohamed Abdeslam - njegov brat Brahim je bil eden od napadalcev, ki so se razstrelil v Parizu, njegov drug brat dvojček Salah pa je na begu pred policisti.

Sto sveč

"V teh temnih časih je zelo pomembno, da v svet pošljemo jasno znamenje enotnosti in solidarnosti. S prižigom 100 sveč na osrednjem trgu se spominjamo žrtev terorizma in političnega nasilja v Parizu ter vseh ostalih žrtev širom sveta. Pokazali bomo, da smo topla soseska in ne bomo dovolili, da se v našo družbo naseli strah," so zapisali v javnem pozivu prebivalcem.

Na ulicah Molenbeeka so še vedno vidni sledovi policijske racije, ki je potekala po petkovih napadih v Parizu. Policija je iskala Salaha Abdeslama, brata enega od napadalcev, ki se je razstrelil v Parizu. Iz te soseske naj bi prihajal tudi idejni vodja in glavni organizator napadov.

Zbrani na trgu:

Prebivalka Molenbeeka: Nismo vsi muslimani teroristi

20-letna stanovalka Molenbeeka je bila ob novici, da naj bi napadalci živeli v njeni soseski, šokirana. "Pretresena sem bila, ker sem ugotovila, da je bil storilec dejansko moj sosed," pravi. Ibrahim Abdeslam, ki se je rastrelil pred stadionom Stadt de France, je imel do pred kratkim v Molenbeeku kavarno. "Bojim se, da bodo sedaj ljudje mislili, da smo vsi muslimani teroristi, kot oni," pravi prestrašena 20-letnica in dodaja, da je prebivalce Molenbeeka zelo strah, da bodo tarče maščevanja. "Slišali smo, da naj bi nekateri Francozi napovedali, da bodo prišli v Molenbeek in nas napadli,"pravi in dodaja: "Mi nismo razlog."

"Niso vsi muslimani kot oni. To je manjšina," pravi njena prijateljica, ki je prepričana, da se zaradi skrajnežev muslimanom dela krivica.

Flamski zgodovinar in poznavalec islama: Napadi so bili predvidljivi

Flamski zgodovinar in dober poznavalec islama, Pieter Van Ostaeyen, pravi, da ga napadi v Parizu niso presenetili. Že vrsto let spremlja delovanje belgijskih skrajnih islamistov. "Na nek način so bili napadi predvidljivi," pravi Van Ostaeyen, ga je pa zelo presenetila razsežnost napadov. Pravi, da je iz Belgije v Sirijo na urjenje k enotam IS odšlo več ljudi kot iz katere koli druge evropske države. "To niso zgolj fantje, ki gredo v Sirijo, pač pa se pridružujejo kalifatu," opozarja zgodovinar, ki pa ne ve, kje je razlog, da ravno Belgija v sile IS prispeva tako visoko število tujih borcev glede na število prebivalcev.

Napis na eni od hiš: "Vsi smo proti sovraštvu."
Napis na eni od hiš: "Vsi smo proti sovraštvu." FOTO: Reuters

Sam povezavo vidi v zelo močni skupini islamskih ekstremistov, ki so pred leti v Belgiji oblikovali organizacijo Sharia4Belgium in ki je po njegovem mnenju imela največjo vlogo pri širjenju radikalnega islama, zlasti med mladimi, ki so bili iz ranljivejših skupin. Ta skupina je bila prava izvoznica mladih fantov, ki so se odšli uriti v Sirijo, pravi Van Ostaeyen. "Prav v Molenbeeku so bili člani te organizacije zelo aktivni in so bili odgovorni za številne incidente, med drugim so leta 2012 napadli policijsko postajo v soseski," za Mashable pripoveduje Van Ostaeyen.

Veliko mladih džihadistov se je iz Iraka in Sirije vrnilo v Belgijo, a ne vsi, opozarja. V Siriji so te fante urili, da postanejo teroristi po principu 'udari in zbeži', to pa je taktika, ki naj bi se je posluževal tudi glavni osumljenec za petkove napade Abdelhamid Abaoud, pravi flamski zgodovinar in dodaja, da imajo navodila, da se vrnejo v Evropo in tam načrtujejo teroristične napade. Van Ostaeyen sumi, da je ta skupina povezana z libijsko vejo IS. "Če vse te informacije povežemo, potem lahko predvidevamo, da obstaja mednarodno pisana skupina skrajnežev, ki načrtuje napade zoper Francijo in najverjetneje tudi druge evropske narode."

Represija bo peljala zgolj v novo nasilje

A ga vse to ne skrbi tako zelo, kot pa reakcija, ki so jo po napadih pokazale francoske in belgijske oblasti. Opozarja namreč, da bi morale oblasti več delati na razumevanju, kaj sili ta del družbe v tako skrajna dejanja in to poskušati preprečiti, ne pa, da se sedaj vse muslimane meče v isti koš s skrajneži. Po njegovem mnenju represivni ukrepi vodijo v novo nasilje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3