Tujina

10. obletnica izginotja Maddie McCann: grozljiv opomin za njene starše, kako čas beži

London, 03. 05. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

So jo ubili starši? Ugrabili neznanci in prodali bogatemu paru, ki jo zdaj vzgaja kot svojo hčerko? 10 let mineva od izginotja male Maddie McCann, njen primer pa še vedno ni pojasnjen. Vsake toliko javnost vznemiri novica, da so jo videli na tem ali onem koncu sveta, a skrivnost vse do danes ostaja nepojasnjena.

Starši pravijo, da hčerke nikoli ne bodo nehali iskati.
Starši pravijo, da hčerke nikoli ne bodo nehali iskati. FOTO: AP

Mineva deset let od izginotja takrat triletne Madeleine McCann, ki jo je iskal ves svet, skrivnost pa še vedno ni pojasnjena. Njeni starši Kate in Gerry pravijo, da deklice nikoli ne bodo nehali iskati. Nekateri so prepričani, da so za njeno smrt krivi prav oni, spet drugi menijo, da so jo ugrabitelji prodali naprej v trgovini z ljudmi. Dejstvo pa je, da skrivnostni primer leta 2007 nikogar ni pustil hladnega, pa tudi po desetih letih še vedno razvnema domišljijo.

Starši male Maddie so po poročanju Guardiana ob 10. obletnici dejali, da je številka grozljiv opomin na to, kako hitro čas beži. Danes namreč mineva natančno 10 let, odkar se je za takrat triletno punčko izgubila vsaka sled. Družina McCann, poleg Maddie imajo starši še 12-letna dvojčka Seana in Amelie, je takrat letovala na Portugalskem.

V izjavi na družbenem omrežju Facebook sta 49-letna Kate in 48-letni Gerry zapisala, da sta neizmerno užaloščena ob obletnici. Izginotje triletnice jima je strlo srce, sta dejala in poudarila, da je bilo zaradi vpletenosti javnosti in medijev vse skupaj še huje. "Večinoma so si dnevi podobni drug drugemu. 3. maj 2017 je dan kot vsi drugi. A deseta obletnica kljub temu visi nad nama kot grozljiv opomin časa, ki nam je bil ukraden," sta izjavila. "Pretekli tedni so bili stresni, boleči, razkrivali so stare rane. Na dan je prišlo kup napačnih informacij in laži, ki bodo zdaj krožile po televizijskih programih in družbenih omrežjih."

Britanska policija je v povezavi z izginotjem v šestih letih pregledala več kot 40.000 dokumentov in preiskala okrog 600 ljudi.

McCannova, doma iz Leicestershira, sta okrcala medije zaradi napačnega poročanja, ki je neizmerno prizadelo njuno družino. "Večino svojega prostega časa in energije bi lahko porabila za to, da bi se branila pred obtožbami in lažmi, a tako nama ne bi ostalo dovolj moči za iskanje Maddie. Prav tako morava poskrbeti za dvojčka in živeti svoje življenje."

Zakonca sta takoj po izginotju sicer prav medije uporabila kot pomoč pri iskanju, obrnila sta se na svetovno javnost, pozivala vse, ki bi karkoli vedeli o izginotju, da se jim javijo. Portugalska policija je nekaj časa prav njiju preiskovala v povezavi z izginotjem, slišati je bilo nemalo teorij, da so za Maddiejino smrt krivi prav njeni starši. 5. septembra leta 2007 so postali uradni osumljenci za hčerkino izginotje, februarja letos so portugalski sodniki sporočili, da starši sicer še vedno veljajo za osumljenca, a tožilstvo ni zbralo dovolj dokazov, da bi podalo obtožbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nad zakonca se je takoj po dogodkih izpred desetih let plaz obtožb vsul tudi zato, ker sta tri majhne otroke pustila v hotelski sobi (v tujini) povsem same. "Grozno je bilo. Kaj vse zmore izreči in zapisati človek. Zakaj so ljudje pisali take stvari? Čemu očitki, ko pa nikoli ne veš, kako bi ti sam ravnal v takih okoliščinah?" se je ob okrogli obletnici v intervjuju za BBC Kate branila očitkov, da sta z Gerryjem slaba starša in posledično sama kriva za tragedijo.

Leta 2008 je nekdanji vodja portugalskih preiskovalcev Goncalo Amaral izdal knjigo Resnica o laži, v kateri je med drugim zapisal, da je deklica umrla v nesreči v hotelu, starši pa so njeno smrt poskušali prikriti z zaigrano ugrabitvijo. McCannova Amarala tožita zaradi obrekovanja in na vprašanje, kako se počutita, ker je bil primer v javnosti tako izpostavljen, odgovarjata: "Vseskozi se počutiš krivega. Druge družine izginulih otrok niso bile deležne take publicitete, ni jim uspelo zbrati tako veliko denarja za iskanje njihovih ljubljenih. Vem, da to ni pravično, a zaradi našega primera se je v javnosti več govorilo o ugrabljenih otrocih. To je dobro."

Maddie je bila stara tri leta, ko je izginila.
Maddie je bila stara tri leta, ko je izginila. FOTO: Reuters

Spomnimo ...

Madeleine je 3. maja 2007 med spanjem izginila iz počitniškega naselja v Prai da Luz na Portugalskem, medtem ko so bili starši na večerji s prijatelji. Policija njenega primera še vedno ni zaprla, majhna ekipa preiskovalcev Scotland Yarda nadaljuje preiskavo v sodelovanju s portugalskimi policijskimi organi. "Ob tej žalostni obletnici nam prideta na misel hvaležnost in vztrajnost. Nadaljevali bomo naš boj, dali vse od sebe, nikoli ne bomo obupali."

Prosim, prosim, ne storite ji hudega. Kate McCann 7. maja 2007 na televiziji

Kate in Gerry sta jim hvaležna, da niso vrgli puške v koruzo: "Srečni smo lahko, da nas je v zadnjem desetletju podprlo tako veliko ljudi. Ogromno izzivov in bolečih trenutkov je za nami, a s pogumom in optimizmom smo obdržali upanje v človeško dobroto." Vedno znova pravita, da nikoli ne bosta prenehala iskati hčerke. Kate je v intervjuju tako dejala, da še vedno kupuje božična in rojstnodnevna darila za Maddie: "Seveda moram upoštevati, koliko je zdaj stara oziroma koliko bo stara, ko jo bomo našli. Veliko premišljujem o tem. A ne morem si pomagati, da ne bi počela tega. Še vedno je najina hči. Vedno bo najina hči."

Nekdanji britanski premier David Cameron je bil na položaju v času punčkinega izginotja, policijo je takrat sam zaprosil, da pomaga preiskati, kaj se je zgodilo z Maddie. Scotland Yard se je v preiskavo vmešal leta 2011.

Vsake toliko se pojavijo špekulacije, da so preiskovalci tik pred prebojem. Ob deseti obletnici so detektivi Scotland Yarda tako izrazili upanje, da bodo čim prej našli žensko, ki naj bi bila "ključ do sklepa zgodbe o Maddie". Iščejo jo po vsej Evropi, v času dekličinega izginotja pa naj bi bila opažena v bližini apartmaja. Viri blizu policije trdijo, da naj bi bili preiskovalci blizu uspeha in da upajo, da bodo končno dobili odgovore na številna vprašanja. Žensko morajo na vsak način najti, pravijo.

McCannova sta na vprašanje, kako blizu zaključku primera je policija, odgovorila, da je sicer trajalo resnično dolgo, a jima nove informacije vlivajo upanje, da bodo kmalu prišli bližje koncu  primera, ki je "zahteval" že več deset milijonov evrov. Kate McCann je pred kratkim dejala, da ji je zaradi tako visokih stroškov "še vedno nerodno".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
04. 06. 2020 17.35
+1
Če se je dejansko spravil na 3 letnega otroka, potem je nesmiselno pričakovati, da je preživela......
JohnSmith000001
04. 05. 2017 19.28
+2
googlajte "pizza gate" pa vam bo jasen malce drugačen pogled na pokvarjen svet Hollywooda in bogatašev v USA in svetu.
JohnSmith000001
04. 05. 2017 19.29
+2
HolyRomanEmpire
04. 05. 2017 17.01
-10
Imamo civilizacijski problem. 10 let se ukvarjamo z iskanjem enega življenja, medtem ko nekatere ženske v tem času rodijo 10 novih otrok.. Paradoks človeštva.
resslovenka
04. 05. 2017 08.53
+10
Seveda se spomnim te nesrečne zgodbe. Se pa vedno spomnim tudi zgodbe slovenske deklice Maje Vojvoda, katere izginotje še danes ni pojasnjeno. Ugrabljena tedaj 12 letna deklica je hčerka moje bivše sodelavke in je pogrešana že skoraj 30 let. Iskali so jo po celem svetu, brez uspeha. Pa jo še?
113113
04. 05. 2017 08.12
+0
Naj mi dajo primer v roke pa bo takoj jasno kaj se je zgodilo!
flojdi
03. 05. 2017 19.55
+18
. lepo. da še ni pozabljena. že 10 let. se piše o njej. in tudi komentira se vedno lahko. / Ampak mene pa zeloo veliko bolj zanima , kaj se dogaja z Našimi pogrešanimi. Kar dostikrat piše , da nekoga iščejo . In Nikoli po tem ne zvemo : so koga našli ? , : ga niso našli ?
Beslic
04. 05. 2017 07.18
+3
To je res! Slišati je samo, ko nekoga najdejo po parih dneh, tiste, ki pa so že dalj časa pogrešani, pa o njih ne duha ne sluha
Mali medo
03. 05. 2017 17.57
-4
pustite bozga otroka že enkrat na miru
Ramzess
03. 05. 2017 16.39
-2
Nad zakonca se je takoj po dogodkih izpred desetih let plaz obtožb vsul tudi zato, ker sta tri majhne otroke pustila v hotelski sobi (v tujini) povsem same. "Grozno je bilo. Kaj vse zmore izreči in zapisati človek. Zakaj so ljudje pisali take stvari? Čemu očitki, ko pa nikoli ne veš, kako bi ti sam ravnal v takih okoliščinah?" To ni nobeno opravičilo.
babybee
03. 05. 2017 16.20
+7
Kako lahko pod tem clankom kdorkoli obsoja? Od kje vam ta pravica?!! Kaksna gniloba se pojavlja v teh komentarjih...dno od dna... Nocna mora vsake mamice,vsakega starsa...grozljivka... Mocno si zelim, da se najde krivca/krivce in da se ga zbrise z oblicja zemlje...
MonicaSLO
03. 05. 2017 15.41
-2
To je edini tak primer izginotja otroka, pri katerem sem zelo prepričana, da sta kriva starša. Veliko stvari ne štima v tej zgodbi ...
evasle
03. 05. 2017 15.21
+28
Lahko pametujemo, kolikor hočemo glede tega, da sta jo pustila samo. Res, ni bila najboljša ideja, izkazalo se je, da je bila pogubna. Dejstvo, da na otroka paziš non-stop, ne pomeni, da se ne more zgoditi nič. Spomnite se primera v Beogradu, ko so sicer amaterski kriminalci ugrabili malo Mašo staršem iz rok. Mašo so ugrabili za bolne družinske zadeve, so pa na sojenju tudi povedali, da so imeli dogovorjeno prodajo deklice pedofilom za 100.000e. Namesto, da udrihamo po starših, bi se morali osredotočiti na pedofilske mreže in vse blazneže, vpete v to zame najbolj bolno kriminalno področje. Ni treba veliko premišljevati, kolikokrat so uporabljene par let stare punčke.
LudiJoža
03. 05. 2017 14.20
-5
Geozljivo je dejstvo, da premetenka iz črk njenega imena tvori stavek Im dead
brusilec
03. 05. 2017 19.47
+1
neverjetno nepomembno... kaj pa iz črk tovjega imena.. "not important"?
Zaskrbljeni
03. 05. 2017 14.07
+1
Lahko da je mrtva, ali je pristala kot prostitutka.. dve najverjetnejši šansi
Žužica
03. 05. 2017 14.23
+5
Karantanija
03. 05. 2017 13.56
+30
Tako malih otrok se ne pušča samih doma ali v počitniških letoviščih. Vedno se lahko kaj zgodi ... Velika velika napaka teh staršev. Želim pa, da enkrat najdejo to deklico ali izvejo, kaj se je zgodilo z njo.
24fakenews
03. 05. 2017 13.30
-12
Dej dej sama sta jo ubila truplo skrila oz.trumplo sta verjetno unicila
24fakenews
03. 05. 2017 13.30
-7
brusilec
03. 05. 2017 13.11
+13
vsekakor huda izkušnja za vsakega starša.. nikomur tega ne privoščim in tudi sam bi se boril po vseh svojih močeh za svojega otroka. Po drugi strani pa naj nehajo obremenjevati celega sveta za to punčko.. vsak dan umre 1000 otrok zaradi lakote, vsak dan umre v sirije nekaj otrok zaradi bomb, ostrostrelcev.. kaj šele v celi afriki ali pa po celem svetu. Ja, je hudo,.. ampak mogoče bi bil čas da začnejo gledati naprej..
Karantanija
03. 05. 2017 15.14
+4
Dokler je vsaj malo možnosti, starši ne nehajo iskati. Je pa res, kar si napisal.
RoccoS
03. 05. 2017 13.04
-4
Na koncu se bosta še izvlekla
Praškovarit
03. 05. 2017 12.45
+33
jz pa ne verjamem da sta jo onadva......10 let se pretvarjati tudi ni kar tako. en bi se do zdej že zlomil
bananos
03. 05. 2017 14.19
+1
Žužica
03. 05. 2017 14.22
+2
ah,kaj?zaslužita si oscarja,za odlične solze iztočene,odlična dramo pa še kasirala sta fajn iz strani,bejž,bejž,tadva sta prava
hipi007
03. 05. 2017 12.42
-2
A ni to že izpeto! Kaj pa ostali otroci. Kot da sta samo te dva psihota izgubila otroka!
113113
03. 05. 2017 12.35
+13
Aja, kje je pa Murko?