Tujina

FOTO: Ženska nad papeža

Betlehem/Vatikan, 25. 12. 2008 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
187

Benedikt XVI. je ob božičnih praznikih voščil tudi v slovenščini. Ob koncu polnočne maše v Vatikanu je neka ženska preskočila ograjo in želela napasti papeža. Pravočasno so posredovali varnostniki. "Tišina jame je glasnejša od zvokov pušk," je dejal katoliški vodja v Betlehemu.

Božič je praznik, ki ga po svetu praznuje več kot milijarda kristjanov. Slednji obhajajo božič kot praznik učlovečenja Božjega sina Jezusa Kristusa. Katoliški verniki so že opolnoči začeli praznovati v cerkvah po vsem svetu. Praznovanje se je nadaljevalo tudi čez cel prazničen dan.

Varnostniki so preprečili, da bi vernica napadla papeža.
Varnostniki so preprečili, da bi vernica napadla papeža. FOTO:
Ko je papež Benedikt XVI. ob koncu polnočne maše zapuščal oltar in pozdravljal vernike, ga je očitno želela napasti ena izmed navzočih žensk v množici, poroča CNN. Vernica v rdeči obleki je preskočil ograjo in se skušala približati papežu, vendar so varnostniki to preprečili. Skočili so nanjo in jo obvladali. Papež je dogajanje opazil in za trenutek prekinil s pozdravljanjem množice, vendar je že čez nekaj trenutkov nadaljeval z mahanjem vernikom, kot da se ni nič zgodilo. Kakšne namene je imela neznanka, ni znano.

Cerkev Jezusovega rojstva v Betlehemu so verniki napolnili do zadnjega kotička, več sto pa jih je polnoč dočakalo okoli znamenite cerkve, postavljene na kraju, kjer naj bi se rodil Jezus Kristus in ki je za kristjane eden najbolj svetih na svetu.

Vodja katoliške cerkve v Sveti deželi Fuad Tual je ob polnočnici molil za mir na Bližnjem vzhodu, zbranim v baziliki Jezusovega rojstva pa je sporočil, da tišina božične noči preglasi hrup orožja. "Mir Betlehemu in vsem prebivalcem Svete dežele," je dejal latinski patriarh nekaj metrov od jame, v kateri se je po verovanju kristjanov rodil Jezus.

"To noč bo tišina jame glasnejša od zvoka topov in avtomatskih pušk," je Fuad Tual sporočil romarjem z vsega sveta, ki so prišli praznovat božič v Betlehem na okupiranem Zahodnem bregu. "Tišina jame daje življenje tistim, katerih glasove so zadušile solze in ki so poiskali zavetje v tišini in nebogljenosti," je dejal. Polnočnice se je tradicionalno udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

"Jok vdov in otrok je pomešan s hrupom topov in avtomatskih pušk," je nadaljeval Tual, ki je pridigo daroval v arabščini in francoščini. Mir je po njegovih besedah rešitev za vse spore in razlike. "Vojna ne prinaša miru, zapori ne zagotavljajo stanovitnosti," poudaril. "Niti najvišji zidovi ne zagotavljajo varnosti," je Tual namignil na osem metrov visok betonski zid, ki ločuje Betlehem in Jeruzalem.

Kljub napetostim v Izraelu se je v Betlehem letos zgrnilo toliko ljudi, ki so želeli božič doživeti prav tam, da v celem mestu ni ostala prosta niti ena postelja v hotelski ponudbi. S tem pa se je ob letošnjem božiču vrnilo tudi upanje, da bo v Sveti deželi ponovno zaživel turizem.

Prav ob božiču sicer vse manjša krščanska skupnost na območju Betlehema, ki se nahaja na zahodnem bregu v Izraelu, celemu svetu pokaže, da še vedno obstaja in da v Izraelu ne obstajata zgolj muslimanska in judovska skupnost.

V Vatikanu je slovesno mašo vodil papež.
V Vatikanu je slovesno mašo vodil papež. FOTO: Reuters

K miru na Bližnjem vzhodu je v božični polnočni maši pozval vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve papež Benedikt XVI., ki je polnočnico tradicionalno daroval v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Pozval je h "koncu" sovraštva in nasilja na Bližnjem vzhodu, kamor naj bi se prihodnje leto na obisk odpravil tudi sam. "Pomislimo tudi na Betlehem, kraj, v katerem se je rodil Jezus in ki ga je Božji sin tako zelo ljubil. Molimo, da bi se tam ustalil mir ter da bosta sovraštvo in nasilje pojenjala."

Papež je v maši, ki se je udeležilo več deset tisoč vernikov in turistov, obsodil zlorabo otrok v vseh oblikah. Po njegovih besedah morajo kristjani narediti vse, da bi preprečili trpljenje otrok brez domov, družin, otrok, zlorabljanih v pornografske namene, spolno in drugače zlorabljanih, in vseh, ki niso blagoslovljeni z mirnim in lepim otroštvom.

Na tisoče vernikov, ki so se na Trgu sv. Petra začeli zbirati že okoli 20. ure, je povsem zapolnilo vatikansko baziliko. Tisti, ki vanjo niso uspeli vstopiti, so lahko mašo spremljali preko dveh velikih zaslonov na trgu kot tudi preko televizijskega prenosa. Polnočnice, ki je potekala v več jezikih, med drugim tudi v indijskem hindiju in kamerunskem ewondu, se je poleg kardinalov, škofov in duhovnikov udeležil tudi diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem sedežu, pa tudi predsednik italijanskega senata Renato Schifani.

Jaslice na Trgu sv. Petra v Vatikanu
Jaslice na Trgu sv. Petra v Vatikanu FOTO: Reuters

Pred polnočnico je papežev državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, odkril jaslice, ki so jih na Trgu sv. Petra začeli postavljati že sredi novembra. Po odprtju, ki mu je sledilo molitveno bdenje za mir, je papež na oknu svojih delovnih prostorov v apostolski palači prižgal luč miru in vernikom, ki so se zbrali na trgu, podelil svoj blagoslov.

V tradicionalni božični poslanici mestu in svetu (urbi et orbi) je papež z glavnega balkona vatikanske bazilike sv. Petra ponovno pozval k miru na Bližnjem vzhodu in drugih predelih sveta ter opozoril na razmere v Afriki.

Voščilo tudi v slovenščini in prvič v islandščini

Božični poslanici, ki jo je papež prebral v italijanščini, so sledila voščila v 64 jezikih, tudi v slovensščini, prvič pa tudi v islandščini, in podelitev apostolskega blagoslova. "Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov." S temi besedami je papež zaželel vesel božič slovenskim vernikom. Tradicionalni papežev božični nagovor je prenašalo več kot 90 televizijskih postaj z vsega sveta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nask
27. 12. 2008 08.24
spehbomba - cerkev naj raje spuca svoj prag, potem govori o drugih, ker sama ni nič boljša, vleče denar od prispevkov, nato pa še država skrbi za njih, pa tudi verniki ki ne vidijo od prsta dalje, so najslabši ljudje, ker jih kar nekaj poznam, niso samo drugi ljudje slabi z drugo vero, važno je kako jo dojemaš, tu pa cerkev tudi pere možgane svojim ovčicam, zakaj, da sami lepo živijo, zakaj jim ne dovlijo se poročiti in imeti svoje družine, župnik, ki je sam in še po vrhu mlad, mi pač res ne more pridigati o zakonu in otrocih, ker sam nima blage veze, eno je teorija in drugo praksa, če pa bi bilo papeževo pričanje tako resnično in pravično, nebi bilo vojn in ljudje nebi tako hudo umirali
hint
26. 12. 2008 18.20
spehbomba Liberalnost pomedi, da pustiš ostale razmišljati s svojo glavo in ne, da se jih omejuje s tujimi nazori cerkvenimi recimo (vsi poznamo krvavo rdečo cerkveno zgodovino in njeno dolge kapitalistične prste). Kar se pa tiče tvoje vire pa naj, kar ostane tvoja saj dejansko ni tema debate. Btw. kako veš, da nisi ti tista ovca ovita okoli prsta? Pokazal si svojo stopnjo inteligenco še bol pa svojo liberalnost!
okhasan1
26. 12. 2008 17.58
taman bi trofila.
sanacaple
26. 12. 2008 17.44
islamski teroristi so udarili,zakaj to ne pišete
Sre?kovi?
26. 12. 2008 17.22
Moja vera je moj način življenja in ne to kar si ti \"hint\" ovca predstavljaš! Vera ni nekaj kar župnik pravi in to potem verjameš :) Se vidi, da imaš sprane možgane. Cerkev je eno, moja vera je drugo! V nekaterih primerih pa celo sovpadata. In v tem ni nič slabega. Nihče ni rekel, da se tudi v cerkvi ne najdejo slabi duhovniki... res je da se. Je pa to sigurno edina ustanova, ki pri \"proizvajanju kadrov\" v lemenatu zelo podrobno kontrolirajo ali ima kdo kakšna nagnjenja do otrok ali moških. Fantje v lemenatu aploh en smejo stopiti drug k drugemu v sobo, če vas zanima! In vsak, ki je preveč nagnjen k delu z otroki ali slučajno moškim ne more postati duhovnik. V ŠOLSTVU PA NI TAKO! Učitelji in učiteljice dobijo samo premestitev. Lepo bi bilo, če bi rekli: lepo, da je papež povedal božično voščilo. To bi bilo dovolj. Nihče ni potreboval vaših nizkotnih, nestrpnih in svinjskih komentarjev. Izkazali ste visoko stopnjo inteligence in modrosti v njih. Hvala za vso izkazano spoštovanje! Liberalci pa taki :)
hint
26. 12. 2008 15.39
spehbomba: jasno je da si ena božja ovčica če vrjameš vse to kar so ti v cerkvi natvezl. Zdej se pa vrš na kolena pa hit kj zmol, da tvoj pastir nebo jezn
Sre?kovi?
26. 12. 2008 15.13
kdo je zmanipulirana ovca je jasno razvidno iz vaših komentarjev! Mediji, kapitalizem in komunizem so vam oprali možgane, vas skodrali in vas vsa leta lepo strigli in skrbeli za vas. Sedaj pa na vsak \"žvižg\" iz medijskih hiš začnete meketat in žalit cerkev. Kdo je zdaj ovca? Dejte si nek kozmodisk kupit..k nimate hrbtenice... OVCE ZAHOJENE :)
nosferatu
26. 12. 2008 15.07
sencasrca: Verjamem tisto kar vidim in ko se zjutraj pogledam v ogledalo vidim boga. Se podpišem 100%! (zgleda da sva brala podobno literaturo hehe;))
Presskiller
26. 12. 2008 14.50
24 UR ZAKAJ IMATE REKLAME ZA KREDITE NA VAŠI INTERNETNI STRANI KAKŠNA MEDIJSKA HIŠA PA STE???
sencasrca
26. 12. 2008 14.42
Iste ptice skup letajo torej ce hodis v cerkev podpiras te lopove,pedofile,mnorilce.....skratka si ovca ki te vsi nategujejo na koncu pa se zrtvujejo
sencasrca
26. 12. 2008 13.43
Cerkev pribezalisce pedofilov goljufov in morilcev
sencasrca
26. 12. 2008 13.42
Prasci cerkveni poglejte te hinavske frise
gorilla
26. 12. 2008 13.24
BRAVO INNA-HAHAHAHAHAHHA
inna@volja.net
26. 12. 2008 13.17
MOGOCE PA GA JE HOTELA NASK...
Sre?kovi?
26. 12. 2008 12.41
Kot že tolikokrat videno, se tudi tu lepo pokaže kako mediji napihujejo in razpihujejo sovraštvo proti cerkvi! Grdo. Sej, splohg ne vem zakaj komentiram oddajo Svet...ampak, če ste pozorni: edin povdarek papeževega božičnega sporočila je: Papež je v pridigi povedal naj se neha spolno nasilje nad otroki... Kr neki. Kot da se samo to dogaja v cerkvi in kot da se samo to govori. To je tisto kar vas dražin in nas dela sovražnike. Mediji in televizijske hiše kot je tale! Podn. Božič je bil lep in miren. Upam, da ste takega imeli tudi vi! Če ga niste, potem žal... pa drugo leto. Pa še nasvet: če ne veste kaj je božič,. ga raje ne praznujte, ker se božiča ne dela z darili ampak z mirom v srcu in srečo v družinskem krogu! (zastonj recept) Če Božič dojemate drugače potem je logično da tudi vero in cerkev dojemate drugače. to je pa že vaš problem. če hočete razumeti vero in cerkev VPRAŠAJTE KAJTI NEVEDNOST NI GREH! je pa greh biti zanalašč v nevednosti in to še prodajati naprej!
SandiDJ
26. 12. 2008 11.59
Norci mal spoštovanja pa le mejte omg!
tapravslovenc
26. 12. 2008 11.46
kan777 26.12.2008, 11:08 takšnih kot si ti nas je dosti Slovencev in mislim , da je to kar si napisal čista resnica vera je stvar posameznika ne pa reklamne industrije, medijev in potrošništva, zato ne more biti nekdo veren zaradi tega , ker Božiček pije coca-colo, sicer kaj sploh ima Božiček veze s katoliško vero ?
Saki97
26. 12. 2008 11.39
KAN777 Večina ne prazuje več božiča ampak BOŽIČKA.
dondino
26. 12. 2008 11.15
Veseu božič in srečno novo leto želim vsem ;) ...lanalana kaj ma ta tema veze z đamijo ??? taki kot si ti tud čez praznike ne morte bit strpni.
semersixx
26. 12. 2008 11.10
VI KAR VERJEMTE V VATIKAN V MORILCE JEZUSA