Tujina

Ronald Reagan

Washington, 12. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z državniškim pogrebom so se po tednu dni žalovanja Američani poslovili od Ronalda Wilsona Reagana. 40. predsednik ZDA se je v zgodovino zapisal kot zmagovalec v hladni vojni, ki je prispeval k bolj mirnemu zaključku enega najbolj krvavih stoletij.

Avtorica prispevka: Nataša Briški

6006335
6006335 FOTO:
"Izgubili smo velikega predsednika, velikega Američana in velikega človeka in sama sem izgubila dragega prijatelja. Njegova politika je vsebovala svežino in optimizem, ki sta osvojila ljudi vseh razredov in narodov in na koncu dosegla celo središče imperija zla," je dejala nekdanja predsednica britanske vlade Margaret Thatcher.

Predsednik, ki je verjel in živel ameriške sanje. Življenjska zgodba Ronalda Reagana, obalnega reševalca, športnega komentatorja, filmskega igralca, kalifornijskega guvernerja in nazadnje predsednika ZDA, se je končala po desetletju počasnega hiranja zaradi Alzheimerjeve bolezni. "Sam se je poslovil že pred desetimi leti, a je vseeno težko, ko odhaja," je dejal ameriški predsednik George Bush.

Posnetki vidno prizadete 82-letne nekdanje prve dame Nancy Reagan so obkrožili svet, trenutki, ko se je s tresočimi rokami dotikala moževe krste, pa govorijo o dobrega pol stoletja trajajoči ljubezenski zgodbi. "Ko je v svojem zadnjem trenutku odprl oči, ki so bile dneve in dneve zaprte, in pogledal mojo mater, nam je pokazal, da niti bolezen niti smrt ne moreta premagati ljubezni," je povedala Reaganova hči Patty Davis.

Nekdanja prva dana ZDA Nancy Reagan s sinom Ronom in hčerko Patty ob moževi krsti (Foto: Reuters)
Nekdanja prva dana ZDA Nancy Reagan s sinom Ronom in hčerko Patty ob moževi krsti (Foto: Reuters) FOTO:
Nekdanji predsednik ZDA George Bush: "Od Ronalda Reagana sem se naučil več, kot od kogarkoli, ki sem ga srečal v letih javnega življenja. Naučil sem se prijaznosti, vsi smo se je. Naučil sem se tudi poguma, tako kot se ga je cel narod."

Na zadnjo pot sta Reagana med številnimi tujimi predstavniki pospremila tudi Margaret Thatcher in Mikhail Gorbachov, voditelja, ki sta skupaj z njim krojila svetovno politiko v osemdesetih. "Mislim, da so bile njegove sanje in cilj, da bi končal svoj mandat in se v zgodovino zapisal kot mirovnik," meni Gorbačov. Američani Reaganu pripisujejo zasluge za po Vietnamu in Watergatu povrnjeno samozavest, oživitev ameriškega gospodarstva in konec hladne vojne.

"Amerika je prevelika nacija, da bi se zadovoljila z majhnimi sanjami," je nekoč dejal predsednik, ki je leta 1981 preživel poskus atentata. Njegovo osemletno vodenje Združenih držav Amerike naj bi, kot pravijo analitiki, spremenilo podobo sveta. "Najpomembneje je, da je verjel v Ameriko in bil prepričan, da je svoboda splošna vrednota. Menil je, da si vsakdo želi biti svoboden in predsednikoval je ob koncu hladne vojne," je o njem dejal nekdanji predsednik Bill Clinton.

Pogreba so se udeležili številni domači in tuji predstavniki (Foto: Reuters)
Pogreba so se udeležili številni domači in tuji predstavniki (Foto: Reuters) FOTO:

V poplavi slavospevov je na prvem mestu v njegovem črnem dosjeju škandal Iran-Contra s prodajo orožja, nekateri komentatorji pa dvomijo v uspešnost njegove ekonomske politike. "Bi ga uvrstili med največje? Mogoče bi bilo to malo prenagljeno. Mislim pa, da je bilo njegovo predsednikovanje uspešno, zelo uspešno," meni Hugh Sidey, urednik revije Time.

Ob koncu postajajo vse glasnejše zahteve, da preminulega predsednika počastijo s spomenikom na osrednjem travniku v prestolnici, ali vklešejo njegov obraz v goro Rushmore. Sam zase pa je Ronald Reagan, pokopan je v Kaliforniji, nekoč dejal: "Nisem velik mož, samo predan sem velikim idejam."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja