Slovenija

Še vedno ni jasno, kdo bo plačal 250 tisoč evrov za zdravljenje beguncev in migrantov

Ljubljana, 18. 01. 2016 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
0

Iz katerega žepa bomo plačali več kot 250 tisoč evrov za oskrbo migrantov in beguncev še vedno ni jasno. Ministrstvo bi ta strošek prevalilo na zdravstveno blagajno, a v ZZZS, kjer se ves čas borijo s pomanjkanjem denarja za slovenske bolnike, pravijo, da je to nesprejemljivo.

Več kot 400 tisoč beguncev in migrantov je od oktobra prečkalo Slovenijo.
Več kot 400 tisoč beguncev in migrantov je od oktobra prečkalo Slovenijo. FOTO: Policija

Kdo bo kril stroške, ki nastajajo pri oskrbi beguncev in migrantov, ki prečkajo Slovenijo? Vlada je ta strošek vpisala v aneks k dogovoru, ki ga vsako leto sklene z ZZZS. Zapisali so ga kot "dodatek za učne ambulante v nastanitvenih centrih za migrante". Znesek za lansko leto: 250.950 evrov.

Nedvomno gre za kršenje zakonske določbe, ki pravi, da se zdravljenje tujcev financira iz državnega proračuna in ne iz zdravstvene blagajne, še vedno poudarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). 

7. člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju med drugim določa, da država iz proračuna zagotavlja sredstva za "nujno zdravljenje oseb neznanega prebivališča, tujcev iz držav, s katerimi niso sklenjene mednarodne pogodbe, ter tujcev in državljanov Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v tujini, ki začasno prebivajo v Republiki Sloveniji ali so na poti skozi državo in zanje ni bilo mogoče zagotoviti plačila zdravstvenih storitev, kakor tudi za druge osebe, ki po določbah tega zakona niso vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje in niso zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja".

Napaka? Neznanje? Namerno prelaganje stroškov?

Ministrstvo za zdravje je sicer skušalo ta strošek predstaviti kot denar, ki je namenjen za začasno zaposlitev dodatnih mladih zdravnikov brez specializacije. S tem bi razbremenili kadrovsko obremenjenost v tistih zdravstvenih domovih, ki sodelujejo pri oskrbi beguncev in migrantov.

Toda, ministrstvo je samo priznalo, da je ta denar namenjen za pokrivanje stroškov, ki nastajajo zaradi begunsko-migrantske krize, pojasnjuje Damjan Kos iz ZZZS. "Ministrstvo za zdravje ni zanikalo, da gre za neko obliko storitev, ki so namenjene migrantom. In vse, kar je namenjeno migrantom, mora pokriti državni proračun. Gre za izjemno veliko stopnjo nesposobnosti in neznanja v ozadju," pravi Kos. Kot pravi, v oskrbo tujcev je všteto vse – tudi kader. 

Ob neodobravanju ZZZS so sicer na ministrstvu dejali, da gre za nesporazum in da se bodo o podrobnostih sestali z vodstvom ZZZS. A sestanka do danes še niso sklicali. 

"Čakamo vabilo, pričakujemo pa predvsem spremembo aneksa, in to čim prej, ker je nezakonit. Za to načeloma ni potreben sestanek, ampak lahko to tudi na sestanku povemo," pravi Damjan Kos iz ZZZS. Na dodatna pojasnila ministrstva za zdravje še čakamo.

'Na stranska vrata'

Pravna služba ZZZS 'ne kupi' argumentov ministrstva. Po črki zakona je jasno, pravijo: takšno prelaganje stroškov na zdravstveno blagajno je nesprejemljivo. Nesprejemljivo je tudi zato, ker se o tej dodatni postavki niso pogajali, pač pa je to prišlo na vlado "skozi stranska vrata", pravijo na ZZZS. 

"Tudi, če bi šlo za zdravljenje slovenskih državljanov, bi bil tak sklep nezakonit, ker se osem partnerjev v zdravstvu o neki temi ni pogovarjalo. Zato vlada ne more odločati o spornem vprašanju, ker to sploh ni bilo sporno vprašanje. To dodatno finančno obveznost so pripeljali skozi stranska vrata," dodaja Kos.

V Slovenijo je od lanskega oktobra vstopilo že več kot 417 tisoč migrantov. Med njimi so številni potrebovali nujno zdravstveno oskrbo.

Če se ti stroški poravnajo iz državnega proračuna, ima potem vlada možnost, da zaprosi za povračilo stroškov iz skladov Evropske unije, saj gre za nepredviden dogodek. ZZZS pa te možnosti nima.

Kot dodajajo na ZZZS, zdravstvena blagajna ni nikoli plačevala stroškov, ki so nastajali zaradi zdravljenja tujcev, ki niso zavarovani v Sloveniji ali v tujini. To se v 25 letih še ni zgodilo, poudarjajo. Dobrih 250 tisoč evrov pa za že tako obubožano slovensko zdravstvo pomeni veliko. Če se bo ta denar vzel iz zdravstvene blagajne, ga ne bomo mogli nadomestiti, kar pomeni še večjo luknjo v blagajni oziroma, kot je dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin: to pomeni denimo 50 operacij kolka manj.

Zdravstveno oskrbo beguncev in migrantov financira državni proračun, trdijo v ZZZS.
Zdravstveno oskrbo beguncev in migrantov financira državni proračun, trdijo v ZZZS. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3