Slovenija

ZZZS zavrnil tudi pritožbo glede zdravljenja malega Reneja v tujini

Ljubljana, 31. 07. 2014 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZZZS je zavrnil pritožbo Amele Talić, mame dveletnega Reneja, na prvostopenjsko odločitev o zavrnitvi zdravljenja v tujini. Kot pravijo, niso bile izčrpane možnosti zdravljenja pri nas. Renejeva zagovornica Zidar Klemenčičeva napoveduje, da se bo obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je kot neutemeljeno zavrnil pritožbo Amele Talić, mame dveletnega Reneja, ki se je rodil z deformacijo noge, na prvostopenjsko odločitev o zavrnitvi zdravljenja v tujini. Renejeva zagovornica Nina Zidar Klemenčič napoveduje, da se bo obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

V odločbi ZZZS navaja, da v Sloveniji niso bile izčrpane možnosti zdravljena, kar je temeljni pogoj za odobritev napotitve na zdravljenje v tujini.

Rene Talić
Rene Talić FOTO: Facebook

A odvetnica Zidar Klemenčičeva opozarja, da bi ZZZS po zakonu moral presojati stanje zavarovanca ob vložitvi zahteve za napotitev na zdravljenje v tujino. Kot protiustavno zavrača razlago, da je zavarovančeva dolžnost, da ob neodobritvi zdravljenja čaka do pravnomočne odločitve, preden začne sam iskati rešitve, sicer lahko pravice izgubi.

Po njenem mnenju je odločba "obremenjena s hudimi kršitvami pravil upravnega postopka in materialnega prava ter ponovno napačno ugotavlja dejansko stanje in se ponovno v celoti opira na mnenje konzilija Ortopedske klinike v Ljubljani" - torej mnenje, katerega verodostojnost je Renejeva mati izpodbijala pred drugostopenjskim organom.

Zidar Klemenčičeva izpostavlja, da konzilij deluje v okviru iste klinike, ki je napotitvi v tujino že v začetku nasprotovala. "Ugotovitev o tem, ali je to mnenje strokovno sprejemljivo in nepristansko, je mogoča samo, če ga izdela oziroma potrdi neodvisno in nepristransko strokovno telo," dodaja zagovornica dečka, ki je v tem času v ZDA že prestal prvo operacijo rekonstrukcije stopala, katere stroške njegova družina krije s pomočjo donacij. Otrokova mati je pred dnevi na družbenih omrežjih poročala, da Rene po operaciji dobro okreva in je že naredil prve korake.

"ZZZS zavajajoče navaja, da naj bi Reneja pozval na pregled na dunajsko kliniko Speising," dodaja Zidar Klemenčičeva. Poudarja, da ne deček sam ne ona kot njegova zakonita zastopnica ali njena odvetniška pisarna niso prejeli nobenega poziva k pregledu na dunajski kliniki s strani ZZZS ali kake tretje stranke v upravnem postopku po pritožbi zoper odločbo ZZZS.

Rene in njegova mama Amela Talić
Rene in njegova mama Amela Talić FOTO: Facebook

Renejeva zagovornica še poudarja, da je dunajska klinika Speising že pred izdajo prvega mnenja konzilija ortopedske klinike slednjemu izrazila svoje mnenje, da je pri Reneju rekonstrukcijska operacija mogoča. Konzilij tega mnenja ni upošteval, prav tako ga ni upošteval ZZZS, dodaja Zidar Klemenčičeva.

Tako napoveduje tožbo na delovno in socialno sodišče, saj meni, da je ZZZS v tem postopku kršil pravila zakona o upravnem postopku ter odločal arbitrarno in samovoljno, brez spoštovanj temeljnih načel neodvisnosti in nepristranosti.

Zaradi kršitve 8. člena evropske konvencije o človekovih pravicah se bodo obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in zahtevali izdajo začasne odredbe. Omenjena zadeva namreč posega v področje temeljnih človekovih pravic, kakršna je pravica do fizične integritete in zdravja, pojasnjuje Zidar Klemenčičeva.

Osmi člen konvencije od državnih organov zahteva, da pri odločanju o zahtevkih, povezanih z vprašanji, ki imajo posledice za fizično ali psihično integriteto posameznika, kar vključuje zdravniške posege in terapije, v postopku odločanja zagotovijo ustrezno neodvisnost strokovnjakov, ki podajajo mnenje, sodelovanje prizadetega in hitrost odločanja.
"Neutemeljena zavrnitev storitev, ki jih zakonodaja sicer zagotavlja prebivalcem, lahko vzbuja tudi vprašanja o diskriminaciji. Če država posameznikom zagotavlja pravice, jih je dolžna zagotavljati učinkovito, nepristransko in enako za vse," izpostavlja Renejeva zagovornica.

Renejev primer je po oceni odvetnice pokazal na veliko neurejenost področja napotitev na zdravljenje v tujino in velik problem pri zagotavljanju neodvisnega odločanja v teh postopkih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kcn
02. 08. 2014 19.31
+2
Sedaj pa od zavarovalnice zahtevajo povračilo denarja zbranega z dobrodelnimi akcijami? Samo v Sloveniji. Zanimivo da je bil operiran v ZDA in ne v Rusiji, Venezueli, Kubi, Severni koreji ali ostalih obljubljenih deželah socializma.
polarmodel
02. 08. 2014 13.54
+4
19. junij 2014: v dnevniku DELO je obširen članek na to temo. celotna zgodba od začetka do konca. ŠELE POTEM ODLOČAJTE, KDO IMA PRAV: ZZZS ALI AMELA TALIĆ?
Darko32
02. 08. 2014 17.20
-2
NE zavajaj. Delo je objavilo podatke na podlagi poročil, k ijih je dal zavod in ne na podlagi resničnih podatkov. Korupcija v zdravstvu ne pozna meja. Danes sem slišal, da so tudi hoteli odrezati noigo otroku iz Maribora. Torej gre za sistesko korupcijo in kriminal, kjer je že potrebno posredovanje drugih inštitucij in potrebno bo zapreti nekaj zdravnikov. ČE gledamo kako so zdravniki pošteni je lep primer iz KOSOVA, kjer so sodelovali pri organizirani kraji človeških organov. Torej tege prevarajo in potem te režejo in ti ukradejo notranji organ. Če bomo dovolili malomarno delo pri nas se kaj hitro lahko zgodi, da začneko krasti organe ljudem. SAm ne verjamem več v poštenje zdravnikov..
dannyer
02. 08. 2014 20.38
+5
mati je sama prekinila se ni borila se ni pozanimala je šla rajši na lastno pest takšna zdravljenja so povsod po svetu samo planiška
Samson80
02. 08. 2014 10.24
+1
vidim da je tu veliko opranoglavcev ki verjamejo vsaki novici - družini je ZZZS ponudil pregled in operacijo na Dunaju kar so odklonili - torej !!! ni vračila stroškov zdravljenja
kiboko
02. 08. 2014 10.36
+1
To preprosto ni res. Vse kar mu "ponujajo" je da mu odrežejo nogo in to razglasijo za zdravljenje.
Samson80
02. 08. 2014 10.45
+0
to so predlagali ker bi bilo boljše za otroka, kot pa celotno otroštvo operacij in rehabilitacij - če imaš protezo hodiš tako dobro kot z zdravo nogo- si že videl kakšnega ki ima protezo, se sploh ne opazi. Mama bi mogla iti k drugemu zdravniku po drugo mnenje in ker ni šla, potem zzzs ne plača - ker je delala po svoje. Mene tudi prvi zdravnik ni hotel operirat in sem šel k drugemu - moj prijatelj je imel operacijo v Nemčiji in so mu odobrili , ker je izčrpal vse možnosti zdravljenja v Sloveniji - Rene-jeva mama je šla po po prvi neodobritvi že v tujino - bi mogla it k drugemu zdravniku po drugo mnenje
Darko32
02. 08. 2014 17.24
+1
Samson80 NE širi laži. Poglej malo kronologijo in potem govori. SAm sem spremljal ta primer in nesporno je, da so dali ponudbo za pregled en dan po operaciji. Torej če sva poštena in nepristranska te sedaj vprašam: Ali ne gre v tem priemru za čisto sistemsko korupcijo, kjer ponudijo nekaj, kar natančno vedo, da nemore ženska izpolniti, ker je bil otrok na operacisjki mizi. Tukaj se vidi, da gre za čisto nagajanje FAKINA in njegove klape. SEdaj ortopedi prikrivajo lumparije preko teh svinjarij. Potem pa se čudijo, če kdo komu glavo skrajša.
dannyer
02. 08. 2014 20.33
+1
oni so dali ponudbo matrera si pa je že sam zbrala nekoga ki ga ne priznavajo vodilni strokovnjaki . nekoga ki dela operacije operacijo ki je nad standardna . matera je sama prekinila se ni dogovarjala . je rajši šla zbirati denar za svojega otroka . ki bo šele sedaj trpel .po pravilih ki so tako v eu kot v sloveniji ji denar ne pripada . če bi se že zgodil ta čudež bi to napadlo vse sisteme v eu.
JanezFrumen
02. 08. 2014 07.14
+0
ZZZS ponuja mnogo dodatnih zavarovanj in s tem bogati svojo blagajno, kar ni hudodelno dejanje, boli samo dejstvo, realno, da imajo na racunih sigurno vec deset ali sto miljonov evrov razpolozljivih sredstev, ko pa je treba nekomu nekaj dati je pa vedno problem. Pa se to, sram naj vas bo, tako majhno stevilo je teh primerov, da vemo za "skoraj" vsakega, npr. tudi Anze in Anej sta v isti situaciji, kjer je mama najbrz ze obupala nad drzavo, jaz bi rekel se tole, mama bi si zasluzila drzavno pokojnino, da bi se lahko se bolj in vec posvecala otrokom. Sem predlagal tudi peticijo, pa ni uspelo tudi zato, ker je tezko, nemogoce zbrati potrebnih 50.000 podpisov, mislim pa da bi jih saj nismo slabi ljudje...
JanezFrumen
02. 08. 2014 06.40
+4
Prijavil bom ZZZS, kaksna konvencija pa prepoveduje zdravljenje otroka?! Saj vem, ce bi se to zgodilo vasemu otroku, potem bi najbrz konvencija podpirala tovrstna zdravljenja. Pa se to, na miljon otrok, recimo, se rodi otrok s taksnimi ali drugacnimi potrebami in mu Vi osebno odrecete nujno potrebno zdravljenje. Ali lahko, prosim, se celo leto letos vsi placujemo zavarovanje zato, da se bo otrok le lahko sel zdraviti?
JanezFrumen
02. 08. 2014 06.42
+4
Ne, ampak res, pricakujem sankcije, tudi v ostalih tako redkih primerih...
JanezFrumen
02. 08. 2014 06.45
+1
Ali ste se osebno odlocili, da vas bo prevec stalo iz lastnega zepa, ko takole z lahkoto navajate konvencije..?!! HALO?!!
slovenc59
01. 08. 2014 21.24
+3
No potem pa naj še pojasnijo, ali je g.Kučan izkoristil vse možnosti doma, ko se je zdravil v Švici. Pa še se bi jih našlo, zaslužnih in sploh državljanov, ki so bili v tujini na račun ZZZS. Sicer pa zaradi mene lahko tale ZZZS takoj ukinejo, ker za zdravstvene milijone razdelit pa res ne rabimo takega glomaznega aparata. Nazadnje se pa sploh ne ve koliko kaj stane v bolnicah. Šlamastika brez primere. Verjamem pa, da g.Fakin in njegovi doma bolj gospodarno delajo z denarjem in preden kaj plačajo, verjetno vprašajo kaj koliko stane.
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 22.38
-2
Kako ti lahko govoriš o Kučanu, na katere stroške se je zdravil? Si imel dostop do papirjev, ali je iz lufta: No kot politik ima pa itak že po zakonu državne privilegije. Nič novega!
puspan
01. 08. 2014 23.05
+1
Pikaa1234
01. 08. 2014 21.17
+0
škoda da se ne pozna vso ozadje, tale mati ni tako zlata kot se zdaj dela... v slovenijo je prisla samo izkoriscat zdravstvo pred tem pa nikoli zavarovana tukaj ampak v tujini... preden sodite je dobro malo več ozadja vedet
JanezFrumen
02. 08. 2014 06.48
+2
Pocakaj malo, ali ti pa poznas njeno in njegovo zgodbo.., mati bi sla tudi na konec sveta za svojega otroka...! NESRAMNEZ, sodil ji bos pa tako ali drugace ti ane?!
polarmodel
02. 08. 2014 09.24
+6
prej je bila amela zavarovana v italiji, tako je pisalo v dnevniku DELO. zadnjega pol leta pa v sloveniji. ali je to prav ali ne, pa mora razsoditi vsak sam.
kiboko
02. 08. 2014 10.42
+1
ZZZS nikoli, prav nikoli, ni osporaval zavarovanja. Bodimo si na jasno,
Nzugu Hoffman
01. 08. 2014 20.07
+9
Stvari niso tako črno-bele. Rene ima žal dvojni problem, na eni strani mu manjka mečnica, cela kost torej, posledično je zakrnelo tudi stopalo. Vse skupaj je tako kompleksno, da doslej še nikomur ni uspelo, kar obljublja ameriški zdravnik, torej praktično ustvariti mečnico in stopalo z zapletenimi postopki operacij za vgradnjo mehanizma, ki postopoma podaljšuje kost, kako naj bi skonstruiral stopalo si niti ne predstavljam. V vsakem primeru to pomeni celo vrsto operacij do 18. leta, vsaki sledi dolgotrajna rehabilitacija. Otrok bo večino otroštva preživel v bolniški ali domači postelji, da ne omenjamo bolečin in visoke verjetnosti komplikacij. In tudi potem, če se vse to izide, ne bo to nikoli normalna noga in stopalo, s katerim bi otrok "tekel in se igral", kakor so pisali mediji. Ena noga bo krajša od druge, stopalo pa sicer funkcionalno, vendar nikakor 100%. Zato se je vendarle potrebno vprašati, glede na to, da stopala dejansko ni, ali ne bi bilo za interes otroka bolje, da se mu prihrani vse te operacije, okrevanja in bolečine naslednjih 10-12 let, in po amputaciji (zakrnelega, ne zdravega stopala) namesti visoko tehnološka proteza, s katero bi pa res lahko že v nekaj mesecih hodil (ker prav tekel ne bo nikoli v nobenem primeru).
dannyer
01. 08. 2014 21.02
+4
v saj eden ki je razgledan ,ki ima iq . to pa bo tudi stalo denarja pa ni torej nekdo bo imel vse drug pa osnovo denarja pa ni namesto da bi rešili več ljudi bomo za enega zapravili na tisoče evrov oz milijone .
kiboko
02. 08. 2014 10.45
+0
Seveda se je "treba vprašati" in mamica je tista, ki mora podati odgovor, ne birokrat v ZZZS ali zdravnik oz. pravnik. Mama je to vse pretehtala in sprejela težko odločitev. Ali mogoče misliš, da bo birokrat boljše upošteval "interes otroka"? Čisto sprenevedanje.
kiboko
02. 08. 2014 10.46
+0
dannyer - denarja je dovolj za vse, ne bodo "rešili več ljudi", samo več denarja bodo uporabili za provizije pri nakupu zdravil in zblojene projekte tipa TEŠ6.
dannyer
02. 08. 2014 20.36
+3
denarja ni dovolj za vse zdravstvo ima svoj proračun . v katerem je približno 4 milijarde evrov . potrebe pravljice želje se večajo plačniki se manjšajo tist denar ki ga pa ima država je pa namenjen iz drugih virov če se bo to tako nadaljevalo bo celotni bdp slovenije namenjen za zdravstvo . eno je realnost drugo pa je znanstvena fantastika .
mojca kos
01. 08. 2014 10.56
-6
˝˝˝˝˝˝˝˝˝˝"ZZZS zavajajoče navaja, da naj bi Reneja pozval na pregled na dunajsko kliniko Speising," dodaja Zidar Klemenčičeva.˝˝˝˝˝˝ , pa je res bil pozvan, samo mama je že urejala stvari po svoji strani...preberite malo nazaj...Rene, tebi pa vso srečo v življenju in čimprejšnje okrevanje
Fighter80
01. 08. 2014 11.46
+8
No če bi prebrali malo za nazaj, bi videli da mamica NIKOLI ni bila obveščena o tem, nje sploh niso kontaktirali. Vse so se dogovarjali med sabo in s tem zavajali medije in ljudi.
pojtrarara
01. 08. 2014 14.22
+8
točno tako kot pravi @fighter...med seboj so se vse dogovarjali, brez staršev in to itak šele po tem, ko je prišla zgodba v medije, in ko je bilo s strani medijev ugotovljeno,da je možno zdravljenje tudi na dunaju - kar seveda zdravniki sami prej sploh niso omenili...o tem so začeli razpravljati šele naknadno po medijskih pritiskih in ugotovitvah...in vse to brez staršev...
kiboko
02. 08. 2014 10.47
So se "dogovarjali" zato da bodo imeli kvazi-kritje za zavrnitev zahtevka. To je tipično birokratska poteza.
bob87
01. 08. 2014 10.02
+15
ZZZS in vso to mafijo z dopolnilnim zavarovanjem naj že enkrat pojahajo. Njhove pobudnike pa izženejo iz države oz. jim uredijo zaporne kazni. Banda! Plačali nebi nič, jemali pa vsepovprek. Imaš osnovno in dopolnilno zavarovanje, pa še kar plačuješ storitve. Primer bela plomba pri zobozdravniku bi morala biti že zdavnaj OSNOVA, saj so amalgamske izredno strupene. Kar pa skorumpirano zdravstvo ne moti, če revni zaradi tega pocrkajo.
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 10.36
+1
Vsak zdravstveni sistem doseže neko mejo, do tja se plača pa nič več. To je tudi v tujini. Posebne težke operacije se financirajo z dodatnimi prostovoljnimi darovanjem posameznika. Kar ti zahtevaš, bi se morali naši prispevki zato potrojiti!
jesenvoyo
01. 08. 2014 12.56
+1
Prav gotovo obstaja neka meja do katere se plača, ali v tem primeru je bila (trenutno je še) meja 0€ !
pojtrarara
01. 08. 2014 14.26
+1
res je...saj imaš kao na vočljo - samo večino izmed storitev lahko čakaš malo morje dolgo - ali prej pač vmes že crkneš... ob vseh nenormalnih čakalnih dobah...poleg tega se tudi cene zavarovanja višajo - tak da to z belo plombo pa itak...to bi moralo biti vključeno v plačano zavarovanje...
JanezFrumen
02. 08. 2014 06.51
-1
Poglej, tebi ni jasno kaksna ugodnost je drzava, v kateri ne potrebujes dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni tudi skoraj 400 EUR letnega prihranka pri domacem druzinskem budgetu...
Klotilda H
01. 08. 2014 08.28
+17
pri temu primeru se vsi akterji še vedno izogibajo jasnemu odgovoru: ali naj to slovensko zdravstvo plača? temu vprašanju laiki ne znamo odgovoriti, vendar je potrebno vedeti, da mora biti zdravstveni sistem do vseh državljanov enakopraven. če s storitvijo, ki jo nudi slovensko zdravstvo nismo zadovoljni, potem imamo pravico iskati boljšo možnost kjerkoli na svetu in zdravstvena blagajna bo to morala plačati. torej k bistvu problema: PRAVICE MORAJO BITI ZA VSE ALI ZA NOBENEGA! IN IZJEM NE SME BITI!
Darko32
01. 08. 2014 10.01
+9
Vendar tukaj je glavni problem, kjer zdravniki nekomu napišejo mneje, če dobijo malo v žep in to je glavno vodilo. Poznam kar nekaj priemerov, kjer zdravniki prikrivajo malomarno delo in potem z prirejanjem kartotek poiskušajo prikriti svoje svinjarije. ZAto me ta priemr sploh ne čudi, ker bi skozi kasnejše preglede dolgoročno dobili 3X več denarja za delo, kot pa bo ta specialist za to operacijo in rehabilitacijo zaračunal. ČE ne verjemš greva pogledat primer: Odrežejo ti nogo, naredijo protezo in zato zaračunajo 20.000€. Potem je ta proteza premajhna in je potrebno narediti po meri novo protezo in spet bodo kasirali. Ko takšen človek z eno nogo živi je celo življenje odvisen od drugih in skozi te transferje gre še 2 X toliko denarja. Da ne govorimo o problemih, k ibo jih imel pri vsakodnevnem življenju. Zato je potrebno podpreti napore tega zdravnika in ne naših šalabajzarjev. Žal je edino razumevajoče nastopila ta ženska in to odločno. Podpiram pa suspenz vseh teh zdravnikov, k iso bili v konziliju, kjer sploh ni pritegnilo strokovnjakov iz zgoraj naštetih področij. ZAto JAVNA GRAJA PREDSTOJNIKU ORTOPEDSKE BOLNICE V LJUBLJANI, K IJE POČENJAL TAKŠNO SRAMOTO. Z takšnim razmišljanjem je pokazal, da smo v znanju v zdravstvu tudi do 100 let za ostalim svetom. ŽAl kakor koli gledamo so to dejstva preko katerih nemoremo.
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 10.38
-4
Ne vem v kateri stroki ti delaš, ki se ne delajo napake?
Darko32
01. 08. 2014 17.51
+3
civitasstain@gmail.com Če mene sprašuješ to ni opravičilo, da ortopedi manipulirajo in držijo sistemski korupciji svečo in sami nastavljajo žepe. Samo poglej malo ortopede in kje so zaposleni in potem preveri isto osebo kje vse dela. Potem ti bo jasno, da nesme delati dobro, ker bo sam sebi odžiral kruh. ZAto je potrebno korenite reze v zdravstvu na tem področju. NAgnati vse skorupmirane zdravnike in jim prepovedati delo v javnem zdravstvenem sistemu.
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 22.44
+0
Kljub temu. še enkrat. V kateri stroki delaš, da ste tako sauber?
kiboko
02. 08. 2014 10.51
+1
civitasstain@gmail.com - Jaz npr. delam v stroki, kjer napake plačamo. Zdravniki delajo ogromno napak brez posledic. V ZDA in Italiji so objavljene statistike, tisoče ljudi letno umira zaradi zdravniških napak, pri nas še statistik nimamo, tega je pa zelo veliko. Oba moja starša sta umrla zaradi zdravniških napak, povsem brez posledic.
emilzapata
01. 08. 2014 08.03
+5
prebral sem spodnje komentarje, pa si ob tem pojavlja naslednja asociacija: včeraj sem peljal 90 letno mamo k zdravniku v zdravstveni dom, da ne bo pomote, ne v bolnišnico. Pred zdravstvenim domom je bilo parkiranih toliko avtomobilov, kot pred nobeno tovarno v radijusu 70km.Kaj to pomeni, ni potrebna nobena razlaga. Kako ne bo potem prazna zdravstvena blagajna.
abc123def456
01. 08. 2014 09.24
+3
kmecka pamet, vse razume. to je to - ni produktov, ni prodaje, ni denarja, ni dela, vsi na bolnisko, strici po svoje v vzporednem svetu. slo. 2014.
Darko32
01. 08. 2014 07.35
+10
No sedaj pa se vidi kako sistemska korupcija v zdravstvu med zdravniki deluje. Prej bi rezali kot prašiča in sedaj pa trdijo, da niso bila uporavbljena vsa sredstva v Slvoveniji. Sočasno pa imajo tihi dogovor med zdravniki ortopedi v Slvoeniji, da nikogar nesmejo poslati na noben pregled in si potem razdelijo provizije. ZAto pa imamo takšno anarhijo v zdravstvu. Sam menim, da je to lep primer kako deluje sistemska korupcija na Ortopedski bolnici v Ljubljani in kako uporabljajo denar zavarovancev za podkopuvanja. TA odločitev je lep primer kako je sram ortopede v SLvoeniji in se po tekočem traku javljajo kao bodo pomagali temu otroku. Prej pa so senilni napisali, da bi najcenejše bilo odrezati nogo. NI KAJ DALEČ JE PRIŠLA KORUPCIJA V ZDRAVSTVU. NA tem primeru je izredno jasno začrtana smer. PA poglejmo. Ortopedi dobijo nekaj denarja za nič delo ampak za blefiranje. ZAvarovalnica jim plača za nedelo in se sočasno sklicuje na njihovo mnenje. Tako imamo lep primer, da se jim ne splača delati, ker bodo za nedelo dobili dobro plačilo. Enako se dogaja med drugimi zdravniki in samo poglejmo druge primere, k iso po istem kopitu odvijajo. ČE pa gledamo statistiko na drugih naslovih pa vidimo, da je največja obolenja po številčnosti prav med ortopedi. Več kot očitno, da jim ni za ozdraviti, ker potem nebi imeli denarja v privat ambulantah za mešanje megle. ŽAl je potrebno presekati prakso z delom, da je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu in sočasno med svojim delovnim časom še fuša privat ambulanti. Ali pa dela preko delovnega časa in se vozi po več ur daleč. ZAto se ne čudim, da je toliko malomarnih operacij, ki se morajo ponavljati in seveda na škodo ljudi in njihovega zdravja. ________________________________________________________________________________________________Rešitev je samo ena: Vsem zdravnikom prepovedati delo na dveh naslovih in jim dati pogoj, da v 30 dneh se odločijo kje bodo delali. Izvesti nadzor nad opravljanjem operacij in ustanoviti posebno komisijo, k ibo nadzirala to področje. To je potrebno, ker za isto operacijo nekega dela telesa pri malomarnem delu dobijo 3 x plčano, saj zaradi malomarnega dela največkrat ponavljajo. Listine pa priredijo ali pa nič ne pišejo. TAko bi bilo denarja dovolj za vse in dela bi imeli dovolj. Samo ta primer je pokazal kako so pokvarjeni in v katero smer vsi skupaj delajo.
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 10.40
-4
FIGEC
31. 07. 2014 23.19
+10
V tej zagamani državi ne moreš zaradi brezmejne samovolje njenih v breg zavirajočih omejenih in proti človeku nastrojenih uradnikov doseči po pravni poti več nič. Po moje bo v kratkem treba poseči po drugih metodah. Deja vu...
civitasstain@gmail.com
01. 08. 2014 10.41
-1
vidavidal
31. 07. 2014 22.36
+5
Pri nas ni nič več nemogoče.
Beopen
31. 07. 2014 21.43
+18
v zdravstvu so lobiji. Pozor, pa ne le v zasebnem ampak močno in izrazito tudi v javnem zdravstvu. Ali veste, koliko je honorarno zaposlenih ljudi v zdravstvu, ki bi morali biti že zdavnaj v pokoju, mladi pa ne pridejo do služb. DA IN TO V JAVNEM ZDRAVSTVU. MAFIJA. TOLIKO O PRAVNI DRŽAVI IN USTREZNEM NADZORU INŠPEKCIJSKIH SLUŽB. VAM NAŠTEJEM ŠE NEKATERA IMENA POSAMEZNIKOV ALI ZDRAVSTVENE DOMOVE. SRAMOTA. NI ČUDNO, DA SE POTEM DOGAJAJO TAKŠNE ANOMALIJE.
dannyer
31. 07. 2014 21.58
+4
problem mladih da ne dobijo službe je v tem ker imamo manj tovarn kot pa smo jih imeli . rabimo več tovarn in to tehnološka,vojaška itd . ne pa o tem ker kdo dela dlje . tudi če zaposlimo vse od 15 leta do 66 leta bomo imeli težave saj imamo 29% upokojencev . imamo veliko pred časnih upokojencev ,ki nimajo norme .poko sistem je zahteval da vsi plačujejo 40 let tako moški kot ženska , boljše je če kako leto več seveda so tukaj anomalij poškodbe itd . da je država zdrava potrebuje rodnost 2,1 minimalno ter razvojno politiko . drugače se nam slabo piše .
artus
31. 07. 2014 22.00
-2
dannyer
31. 07. 2014 22.04
+4
tovarne industrija podjetja , kmetijstvo vse kar se da +rodnost ker po napovedi evropa leta 2088 propade z 60% upokojencih z enormnim zdravstvenim proračunom ter pokojninami . kar pomeni če to pretvorimo v leto 2014 bi slovenija bila zadolžena že med 70 do 120 milijard evrov ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? kar pomeni da se matematika ne izide . v švici smo govorili prihodnost evrope bo tako fevdalizem , kralji lordi , močni posamezniki , pleme . ne pa celota ki bo prevelika in pretežka .
pankration
01. 08. 2014 18.06
+2
dannyer eden od največjih stebrov gospodarstva je Gradbeništvo, ki so ga uničili. Večinoma so gradbeniki spadali v srednji sloj in prav ti so v trgovinah tudi največ zapravljali. Zdaj tega ni več. Kaj ti bodo tovarne in trgovine če pa ne bo nobenega, ki bi te izdelke kupoval?
dannyer
31. 07. 2014 21.29
-2
pravila so jasna , in resje niso se nič dogovorili ali zahtevali drug način . iz tega vidika so prekinili zdravljenja . dogovor pa ni bilo potem so šli na lasno pest . in to po pravilih ki veljajo veljajo za vse . pač jim ne pripada če bi jim bi pomenilo da ti ni treba iti po postopke 1,2,,3,4 itd ampak iz 1, na 5 dvomim, da bo eu sodišče to naredilo če pa bi bi pa bilo škandal . to bi pomenilo da podpirajo diskriminacijo . tako da . iz tega ne bo nič.
dannyer
31. 07. 2014 21.31
-3
z zdravnikom moraš komunicirati . on ti lahko pove kako in kaj , mnogi gredo zdravniku se usedejo pa čakajo zdravnika . naj jim kaj povem čakaj . ti si tisti ki mu moreš čim bolj natančno povedati simptome ne pa govoriti v 3 dni . drugače ti ne bo mogel pomagati mnogi pa mislijo da imajo rengen v glavi halooooooooooo
caspera1
31. 07. 2014 21.45
+5
Res ni bilo dogovora. Otrok je imel pri nas na stroške ZZZS samo eno možnost. Jaz nisem velik kritik našega zdr. osebja, ampak vsak starš bi najprej poskusil vse druge bolj obetajoče posege, pa tudi, če gre zato sedet.
dannyer
31. 07. 2014 21.47
-4
prvič če povemo gnnnnnoj so mu hoteli odrezati del stopala imamo zgodbo beseda mama proti zdravniku . veliko manipulacij itd z diagnozo nista bila vesela namesto da bi se pogajali ali zahtevali še kaj več ali več možnosti so prekinili zanje in brez vednosti zdravnika poiskali 3 verjanto
Ataaufbix
31. 07. 2014 21.29
+14
Močno mi je žal, da sem s boril za ta podn od države!
FIGEC
31. 07. 2014 23.21
+9
rocker2
01. 08. 2014 09.39
+4
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
31. 07. 2014 21.20
+6
Budd.ale ZZZSjevske,
24Ppkur
31. 07. 2014 21.05
+12
Fakina bi bilo potrebno odstranit z vodilnega mesta ....
FIGEC
31. 07. 2014 23.22
+2
druzinacebin
02. 08. 2014 09.48
Zakaj Fakin fakin? Kaj pa je takšnega storil?