Slovenija

ZZZS: Država mora ukrepati

Ljubljana, 24. 03. 2010 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković/STA
Komentarji
61

Zavod za zdravstveno zavarovanje bo v sredini aprila ostal brez likvidnostnih sredstev. "Zagotovo pa bomo, če se bodo napovedi o zamiku pri plačilu akontacij s strani ZZZS uresničile, z vso skrbnostjo pretehtali možnost morebitnega kasnejšega poplačila dobaviteljev ali morebitnega zamika plač zaposlenih," pravijo v UKC Ljubljana.

ZZZS razpolaga le s presežki iz preteklih let in teh je ostalo le še 27 milijonov evrov. Predvidoma v sredini meseca aprila bo ZZZS po Kosovih besedah ostal brez prostih likvidnostnih sredstev, ki bi zagotavljala pokritje vseh odhodkov s prihodki.
ZZZS razpolaga le s presežki iz preteklih let in teh je ostalo le še 27 milijonov evrov. Predvidoma v sredini meseca aprila bo ZZZS po Kosovih besedah ostal brez prostih likvidnostnih sredstev, ki bi zagotavljala pokritje vseh odhodkov s prihodki. FOTO: Kanal A
Kos je opozoril, da je podatek Dnevnika, da bo po prvih treh mesecih minus na ZZZS znašal okoli pet milijonov evrov, napačen.

Vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naj bi po poročanju današnjega Dnevnika razmišljalo, da zaposlenim v zdravstvu plač ne bi izplačalo 15. aprila, pač pa bi izplačilo zamaknili za pet dni. Dnevnik poroča, da bo minus na ZZZS po prvih treh mesecih znašal okoli pet milijonov evrov. Ker pa se ZZZS ne sme zadolževati, se bo najverjetneje prvič v zgodovini zdravstvene blagajne zgodilo, da bodo plače zamujale, še poroča današnji Dnevnik.

Zato smo poklicali na ZZZS in se pogovorili Damjanom Kosom, direktorjem sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na ZZZS. Na vprašanje, ali drži informacija, da bodo plače zamujale, je Kos za 24ur.com odgovoril: "Ne, ta informacija ne drži.

Nismo še uradno seznanjeni z informacijami o napovedanih likvidnostnih težavah ZZZS, za katere smo že izvedeli iz medijev, zato tudi še ne moremo podrobneje komentirati dejstva, kaj bi to pomenilo za Univerzitetni klinični center Ljubljana. Zagotovo pa bomo, če se bodo napovedi o zamiku pri plačilu akontacij s strani ZZZS uresničile, z vso skrbnostjo pretehtali možnost morebitnega kasnejšega poplačila dobaviteljev ali morebitnega zamika plač zaposlenih. UKC Ljubljana

V nadaljevanju je dejal, da "ZZZS ni neposredni izplačevalec plač v zdravstvu, temveč delodajalci. Mi npr. bolnišnici plačamo ceno zdravstvene storitve. V tej ceni so vključeni vsi stroški – od plač, materialnih stroškov in podobno. Zato mi ne moremo reči, da plač v zdravstvu ne bo ali da bodo izplačane z zamudo," je razložil.

Toda, pozor!

Kos je v nadaljevanju pogovora dejal, da je ZZZS v prvih treh mesecih tega leta zaznal nižje prihodke, zlasti iz prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, kot pa so načrtovani s finančnim načrtom ZZZS. "To pomeni, da bo zavod imel večji primanjkljaj prihodkov nad odhodki v letošnjem letu, kot je bilo načrtovano. Že sedaj ima v prvih 3 mesecih letošnjega leta za 27 milijonov evrov višji primanjkljaj prihodkov nad odhodki, kot je bilo to načrtovano. Načrtovano je bilo, da bi ZZZS v letošnjem letu posloval s 54,6 milijona evrov primanjkljaja prihodkov nad odhodki na dan 31. december 2010, vendar pa je zelo očitno, da je v prvih treh mesecih trend razkoraka med prihodki in odhodki takšen, da bo ta primanjkljaj na koncu leta, če se bodo ti trendi nadaljevali, višji za najmanj 60 milijonov evrov. Govorimo o kumulativnem primanjkljaju konec leta na ravni nekje med 100 in 125 milijonov evrov,“ je Kos za 24ur.com predstavil rdeče številke ZZZS.

ZZZS razpolaga le s presežki iz preteklih let in teh je ostalo le še 27 milijonov evrov. Predvidoma v sredini meseca aprila bo ZZZS po Kosovih besedah ostal brez prostih likvidnostnih sredstev, ki bi zagotavljala pokritje vseh svojih odhodkov s prihodki. "To pomeni, da zavod ne bo mogel pokriti vseh svojih obveznosti iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja,“ opozarja Kos.

Kaj to pomeni za zavarovance?

Zavod za zdravstveno zavarovanje bo v sredini aprila ostal brez likvidnostnih sredstev.
Zavod za zdravstveno zavarovanje bo v sredini aprila ostal brez likvidnostnih sredstev. FOTO: POP TV

"Neposredno za zavarovane osebe kratkoročno to ne bo imelo nobenega vpliva. Pričakujemo, da tudi srednjeročno in dolgoročno to za zavarovane osebe ne bi imelo nekega učinka. Seveda pa morajo za to biti sprejeti ustrezni ukrepi na ravni države," opozarja Kos in dodaja, da mora država ukrepati čim prej. Gre za ukrepe, ki so možni in raznoliki, vendar Kos pravi, da gre za politično odločitev. "100 do 125 milijonov evrov je namreč velik znesek in ga ZZZS z dosedanjimi ukrepi, ki so bili usmerjeni v varčevanje v zdravstvu, ne more več zagotoviti. Mi smo v zadnjem letu in pol z varčevanjem zagotovili več kot 10 odstotkov rezerv, prihrankov v zdravstvenem sistemu. Gre za zneske v višini okoli 210 milijonov evrov na letni ravni,“ je za 24ur.com razložil Kos in dodal, da teh rezerv počasi ni več. Opozarja, da ne morejo več z lastnim ukrepanjem zagotoviti kritja tega primanjkljaja.

Vprašanja smo poslali tudi na ministrstvo za zdravje. Tiskovna predstavnica Irma Sterle Glaner je sporočila, da bo lahko minister za zdravje Borut Miklavčič vsebino komentiral jutri, ko se vrne z dopusta.

"V kolikor ne bodo na ravni države sprejeti ustrezni ukrepi, lahko pričakujemo določene zamike oz. določene spremembe pri plačevanju izvajalcev zdravstvenih storitev, zlasti pri akontacijah izvajalcev zdravstvenih storitev, v smislu bodisi časovnega zamika plačila s strani ZZZS bolnišnicam, zdravstvenim domovom in drugim izvajalcem zdravstvenih storitev, bodisi kritje do ravni, kot jo lahko ZZZS zagotovi. Pričakujemo, da bo država nemudoma pristopila k ustreznemu ukrepanju na tem področju. Kot rečeno, nimamo možnosti, da bi te trende spremenili sami na ZZZS,“ je opozoril Kos.

"Že dve leti in pol opozarjamo javnost in vse pristojne subjekte v tej državi, da dvig plač v zdravstvu v višini 309 milijonov evrov dodatnih sredstev na letni ravni, kar je 40-odstotni dvig vseh sredstev za plače in druge izdatke za zaposlene v zdravstvu, dolgoročno ogroža vzdržnost sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja. V tem času so marsikaj predlagali, dejstvo pa je, da zgolj z dosedanjimi ukrepi ne gre več naprej. Potrebno bo sprejeti dodatne ukrepe na ravni države, ki ima seveda večje možnosti za ukrepanje," pravi Kos.

Ali kljub temu obstaja možnost, da se bo v prihodnjih mesecih zataknilo pri izplačilu plač zaposlenim v zdravstvu?

"ZZZS ni neposredni izplačevalec plač v zdravstvu, temveč delodajalci. Mi bolnišnici plačamo ceno zdravstvene storitve. V tej ceni so vključeni vsi stroški – od plač, materialnih stroškov in podobno. Zato mi ne moremo reči, da plač v zdravstvu ne bo ali da bodo izplačane z zamudo," je razložil Kos.
"ZZZS ni neposredni izplačevalec plač v zdravstvu, temveč delodajalci. Mi bolnišnici plačamo ceno zdravstvene storitve. V tej ceni so vključeni vsi stroški – od plač, materialnih stroškov in podobno. Zato mi ne moremo reči, da plač v zdravstvu ne bo ali da bodo izplačane z zamudo," je razložil Kos. FOTO:
Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je napovedal, da jim bo zmanjkalo vseh rezerv. Tako bo konec leta poleg načrtovanih 54 milijonov evrov primanjkljaja ob podobnem trendu na zavodu še 60 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Iz naslova prispevkov je na zavodu mesečno pet milijonov evrov manj prihodkov kot odhodkov. Ker se gospodarska kriza poglablja, so zato tudi prilivi manjši, pojasnjuje. Prav tako pa so se po njegovih navedbah v prvih dveh mesecih tega leta povečali odhodki za bolniški stalež. Kljub že sprejetim varčevalnim ukrepom na skupščini, ki bodo uveljavljeni v letošnjih pogodbah, bo zavod konec leta po trenutnih projekcijah "še dodatno pod vodo", pravi Fakin. Na vprašanje, kakšni so možni ukrepi, je odgovoril, da je zavod z letošnjim dogovorom v zdravstvu in z aneksom, ki se zdaj pripravlja, ukrepe do izvajalcev praktično izčrpal. O rešitvah se bodo morale, kot pravi, dogovoriti tri interese skupine, med katerimi ni zavoda. To so izvajalci zdravstvenih storitev, politika in bolniki. Zdravstvo lahko po Fakinovem mnenju sesuje cela vrsta napačnih odločitev, kot so dogovor o kolektivnih pogodbah, politika plač v zdravstvu, nezagotavljanje učinkovitih mehanizmov upravljanja v zdravstvu, usposobljenost in kakovost menedžmenta, mečkanje z odločitvijo, da se ljudi plača po učinkovitosti, ter slabo strateško načrtovanje v zdravstvu.

"Tega vam ne moremo potrditi. To je stvar bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev in ne nazadnje zdravstvene politike. Skupščina je sprejela sklep, da se ZZZS v letošnjem letu ne sme zadolževati. To pomeni, da ima zavod razpoložljive vire in da bo lahko pokril svoje obveznosti le do ravni, kot to omogočajo razpoložljivi viri. Posredno to lahko pomeni spremembo pri akontacijah plačil izvajalcev zdravstvenih storitev. ZZZS jim namreč plačuje ceno zdravstvenih storitev, v kateri je tudi vključena plača izvajalcev teh storitev. Torej, tega ne moremo potrditi, saj je to stvar izvajalcev zdravstvenih storitev," je za 24ur.com dejal Kos.

Ali prelagajo odgovornost na delodajalca?

"Ko so bolnišnice v likvidnostnih težavah, podaljšujejo rok plačila svojim dobaviteljem. Tukaj gre za podobno logiko s strani ZZZS, ki razpologa z omejenimi viri. Ti viri pa so manjši od obveznosti, kot nam jih je naložila država, zlasti preko dogovora o dvigu plač v zdravstvu. Predvidoma v sredini meseca aprila nam zmanjka prostih razpoložljivih sredstev, da bi pokrili vse obveznosti. Zdaj ima le država še pristojnosti, da z ustreznimi sistemskimi ukrepi zagotovi ustrezno pokritje prihodkov z odhodki. Ti pristopi so možni in raznoliki, vendar je to stvar politične odločitve," je odgovoril.

Kaj se bo zgodilo, če država ne bo ukrepala?

"Država je odgovorna, da ukrepa v takšni ali drugačni obliki. Mi opozarjamo na dejstvo, da predvidoma v sredini meseca aprila ZZZS nima več prostih likvidnostnih sredstev! Izčrpali smo vse možne rezerve v zdravstvenem sistemu. Teh manjkajočih sredstev, od 100 do 125 milijonov evrov na letni ravni, kolikor nam zmanjka za pokritje vseh obveznosti, ni možno več zagotoviti znotraj zdravstvenega sistema. Potrebne so širše sistemske in druge spremembe na ravni države," opozarja Kos.

Naše napovedi so se uresničile, pravi Kos

"Na težave opozarjamo že od decembra 2007, ko so se začeli sindikati v zdravstvu pogovarjati z vlado o dvigu plač za 30 odstotkov. Opozarjali smo, da to ne bo šlo, zdaj pa smo v trenutku, ko žal podatki in dejstva dokazujejo, da smo zdaj v tem trenutku in da so bile naše napovedi pravilne," je zaključil predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
24. 03. 2010 19.09
KO JE ŠLA GOSPODA VPENZIJO S 40 50 LETI V PENZIJO KAJ SE BODO FIZIČNI DELAVCI Z INVALIDSKIM VOZIČKOM VOZILI V SLUŽBE. PRIVILIGIRANCI POBRAT JIM PENZIJE IN JIM DELOVNO DOBO PODALŠAT NE PA DA SO ŽE 40 LET V PENZIJI IN ŠE VEDNO HONORARNO DELAJO.
jure591
24. 03. 2010 19.00
eh bedarija, kakor da so plače zdej razlog....lepo vas prosim...pesek v oči državljanom! spet!
agamemnon
24. 03. 2010 18.22
Ta vest je zelo slaba...država nam razpada!
Milan Koleznik
24. 03. 2010 18.20
v vseh javnih zavodih se krade,in se bo,kajti roko pravica je dalečproč,enako sodišča,policija,in povezave oseb iste vrste ,vsi se boje eden drugega.,verana vrani ne izkljuje oči.
PIPEC1
24. 03. 2010 17.05
Le kako prikladni so izgovori za vse težave v zdravstvu dohtarske plače in na splošno plače v zdravstvu !? Nihče pa ne pove, koliko več nas "po Zalarju" koštajo sodniki ! Iz Kataloga funkcij, delovnih mest in nazivov na spletni strani Ministrstva za javno upravo se vidi, da je najnižji plačni razred sodnika 43, najnižji plačni razred zdravnika (specialista) pa 41! Pri tem pa nikakor ni zanemarljiva dolžina študija medicine, narava dela zdravnika .... P.s. Zaposleni na ZZZS naj vrnejo preveč izplačane plače (125.000 evrov) v letu 2008, kot je ugotovilo Računsko sodišče (pa še za leto 2009 in 2010).
bnam 2707
24. 03. 2010 15.21
Država naj z dekretom prepove bolezni.
Yjsgramor Skyerim
24. 03. 2010 15.00
... dr. Kostrun ima 20 let delovnih izkušenj v gospodarstvu in VII/2 stopnjo izobrazbe. In ima poln kufer dejstva, da je vsakega petnajstega 2x manj vreden kot najbolj usran dohtar, ki ga najdeš v kakšni zakotni ambulanti in ki se mu dva vikenda na mesec ljubi spati na kliniki!
februarska
24. 03. 2010 14.46
pa kaj je zdaj, a je dr.Kostrun vaš ljubljenček, da lahko uporablja žaljive izraze?
ddot
24. 03. 2010 14.29
Pa še malo iz druge strani... Trenutno se glih ubadam, koliko ima smotra nadaljevati še z lastnim s.p.-jem, pri katerem mi lastni dohodek v zadnjih 3 letih kljub dejstvu, da ni prišlo do zmanjšanja prihodkov čedalje bolj pada. Razlog? Skrajno preprost... čedalje večji socialni prispevki, vedno manj davčnih olajšav. Trenutno sem prišel do situacije, kjer ima zaposleni večji neto dohodek od mene. Rešitev je preprosta... s.p. bom po vsemu sodeč zaprl, na cesti bova 2 več. (in ker imam na papirju lep dobiček mi kot s.p.-ju niti ne pripada pomoč za brezposelne). Lepa država, ni kaj. Dajmo res ustanoviti še Agencijo za knjige pa Službo za podnebne spremembe, kot si naši vrli politiki zamišljajo. Samo dajmo trošit denar ... pa ubijmo ob tem gospodarstvo.
klicaj
24. 03. 2010 14.29
tega ne razumem vidi se ,da je vse v k...u,del javne uprave pa je sedaj priletelo iz onstranstva in zahteva dvig plač -šolani ljudje bi rekli pametni ljudje....kako šele potem razmišljajo neumni ljudje, ko vse to vodjo... klicaj 24.03.2010, 14:22 Sporočilo s to vsebino ste že poslali! kolko vidi samo ti veš
Tonček Balonček
24. 03. 2010 14.27
A naj takoj začnemo zbirati zamaške za proteze ter operacije? Naj čakamo na drugo republiko?
Slovenc07
24. 03. 2010 14.24
Dokler ne bo javni sektor prečiščen do takrat bomo v krizi.
imp62
24. 03. 2010 14.20
Za ministra za zdravje je treba postavit DR. BRECLJA in mu dati plače kolikor bi vprašal. če bi bila jaz prdsednik vlade, bi ga na kolenih prosila, da prevzame ta do konca skorumpirani resor. Ne spomnim se točno v kateri oddaji je DR.BRECELJ rekel, da če bi bil minister, bi sigurno to bando razhajkal do kraja. Jaz mu verjamem.
tito-idol
24. 03. 2010 14.18
Zdaj pa še doktorje pa sestre opeharite,ne jim dajat plač,regresov in ne plačevat prispevkov,potlej pa bomo pravna država,vsi enaki vsi enakopravni.Vsi enkrat pridejo na vrsto,naslednji tak korak pričakujem za poslance in javno upravo.Država je res v bankrotu...joj joj joj kam nas je pripeljala ta tranzicija...
Yjsgramor Skyerim
24. 03. 2010 14.03
..V tej ceni so vključeni vsi stroški – od plač, materialnih stroškov in podobno. Zato mi ne moremo reči, da plač v zdravstvu ne bo ali da bodo izplačane z zamudo," je razložil Kos. Z drugimi besedami to pomeni, da nihče v tej božji vukojebini ne more preprečiti, da prekleti dohtarji ne bojo prodali tudi zadnje bandaže, postelje ali školjke na sekretu Kliničnega Centra za svoje že tako enormne plače...
Jure Kacicnik
24. 03. 2010 14.02
Razpustit bando lopovsko, Fakina pa ostale funkcionarje s tajnicami vred pa na hladno vsaj za kakšno leto ali dve. Denarja, ki se pokrade zaradi nesposobnosti zzzzs, da bi se dogovorila za realne cene zdravil in pripomočkov je nepopisna in siromaši cel narod. Ti ljudje kupujejo v našem imenu 10 gramski plastićen izdelek, ki bi ga lahko naredil bilokateri privatnik v sloveniji za reci in piši 32,00 eur, kar je cena za 500 kg tega istega materiala (še ne oblikovanga) - res upam da so svojo izborazbo pridobili v tujini, ker če je to šlo gor skozi naše šole so bili sami cvekarji pa bleferji - kar so pa še tudi danes.
tacamaca
24. 03. 2010 14.00
Nč čudnega ,da jih potem pr srcu stiska,ker ni kje več vzet,se gre pa v penzjon.
tacamaca
24. 03. 2010 13.58
Najprej naj na zzzs odpustijo polovico uradnikov,ki imajo vsi konkretne plače,da ne rečem,da se je v času šestih let nazaj razpaslo ,oziroma je postalo v modi ,da za stolček v njihovi pisarni potrebuješ faks,da vnašaš podatke.Za to delo se lahko usposobi vsak,ki ima opravljeno največ 5.stopnjo.Opravljejo neke tečaje,da dobijo licenco zavalovalničarja in še in še je takšnih cvetk,ki požirajo denar.Če greš urejat stvari na njihov zavod v Lj,lahko opaziš,da sta že od vrat pa do prvega šaltarja dva delavca preveč.Prvi pri vhodu prodaja obrazce,ki jih ni ne vem koliko sort,kar bi lahko imela vsaka referentka na svojem šaltarju.V trgovini se nahaja še selotejp in par kemičnih svinčnikov.Da bi bil to kakšen privatnik,ne bi zaslužil niti za prispevke. Drugi je pa varnostnik,ki s prstom kaže stoječim v vrsti,kdaj lahko kakšen stopi k prostemu okencu.Preseravanje na kvadrat,menda ljudje nismo ovce,da ne bi znali stati v vrsti in se postaviti na šaltar ,ko je prost.Je pa to postala vsesplošna moda vseh uprav inštitutov JU,da stojijo pred šaltarji varnostniki.Ali so res potrebni ,je drugo vprašanje.Mogoče pa je samo zrihtan posel nekomu. Kaj se pa dogaja višje,pa ni na vpogled navadnim smrtnikom,si pa lahko predstavljam,kam gre potem denar.
Uporabnik113189
24. 03. 2010 13.54
No, Grkom so se pridružili še Portugalci..Pravkar so jim znižali oceno kreditne sposobnosti, Evro proti dolarju leti navzdol, kot bi imel privezan kamen za potapljanje. Kar po domače povedano pomeni da se bodo nekatera zdravila podražila za nameček, ko imamo že minus v zdravstveni blagajni..Takle mamo.
mega313034
24. 03. 2010 13.52
Dejstvo je, da javni uslužbenci nič ne "ustvarijo". Gospodarstvo pa kleca, ker se ga obira itd. Šparat in varčevat ter zahtevat več plače ne moreš takrat, ko ni denarja ampak takrat ko je. Zdej, ko ni denarja bi pa vsi imeli več in šparali. Komedija!