Slovenija

Zver: Roki na sodiščih naj bodo krajši

Ljubljana, 02. 10. 2012 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniški kandidat Zver meni, da je treba še marsikaj postoriti za Slovenijo kot pravno državo. Zlasti moramo okrepiti organe pregona. Z njim se je strinjal tudi sedanji notranji minister Gorenak, ki pravi, da mora predsednik republike obravnavati vse enako.

Predsedniški kandidat Milan Zver bi kot predsednik države želel, da bi Slovenke in Slovenci razumeli Slovenijo kot pravno državo. Tu pa je treba še marsikaj narediti zlasti pri krepitvi organov pregona, je poudaril.

Pri krepitvi organov pregona nas čaka še veliko dela, da vzpostavimo celotno verigo na ravni policije, tožilstva in sodišč, je dejal. Zavzema se tudi za krajše roke na sodiščih. Postopek na prvi stopnji naj bi se skrajšal na šest mesecev, na drugi stopnji na tri mesece in na vrhovnem sodišču prav tako na tri mesece. "Najdaljši čas naj bi tako znašal leto dni," je poudaril. "To je zelo pomembno tudi z vidika gospodarske kondicije, saj pri nas gospodarski spori trajajo v povprečju štiri leta, v Nemčiji pa približno eno leto," je dejal.

Po njegovi oceni je zelo pomembno tudi, da se storilce ne le kaznuje, temveč se jim tudi zapleni premoženje.

Zver
Zver FOTO: Blaž Garbajs

Poleg tega podpira stimuliranje zlasti operativnega dela policije in tožilstva, kadar gre za korupcijo, organiziran kriminal, gospodarsko kriminaliteto in velike utaje davkov. "Vemo, da ne gre le za plače," pravi. "Treba jim je omogočiti, da niso preobremenjeni z manj pomembnimi ali z administrativnimi stvarmi," meni.

Ustvariti pa bi se moralo tudi bolj učinkovito sistemsko okolje, zlasti prenova kazenskega postopka, je prepričan. "Ustvariti moramo ravnotežje v sistemu. Seveda je treba zaščititi pravice obtoženega, a tudi pravice tistega, ki je utrpel kakšno krivico," je opozoril.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki ga podpira v njegovem programu, je prepričan, da mora predsednik republike obravnavati vse enako. Do zdaj pa so bila sporočila z Erjavčeve v primerih, ko je bil osumljenec blizu predsedniku, drugačna kot v primerih, ko mu ni blizu, je dejal. "Iz predsedniške palače je treba pošiljati enotna, enaka in pravična sporočila za vse," je poudaril Gorenak.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
03. 10. 2012 00.06
+3
Predsedniški kandidat Zver meni, da je treba še marsikaj postoriti za Slovenijo kot pravno državo - raje ne tikajte nič ker je vsakič slabše!!!!! zdaj je za nič ampak je super proti temu kar bi vi radi. Zlasti moramo okrepiti organe pregona - že zdaj je dovolj grozljivo odpirat položnice kaj bi pa še rad??? ravnaj se po zgoraj napisanem - ne tikaj nič!!!
MERDE-AVE-MERDE
02. 10. 2012 19.25
+3
Kdo je taq Zver, kakšna je njegova funkcija v državi Sloveniji ?
on39
02. 10. 2012 17.33
+10
Zver a jj ve kaj govoriš
mirko666
02. 10. 2012 17.05
+9
Ta dva bosta pa imela jutri partijski zagovor in ze v naprej za pokoro nekaj ocenasev in zdravamarij...
Marija Krebs
02. 10. 2012 16.57
+12
No, da bi se ti izpolnile tvoje napovedi. Naj bo enkrat Patria že zaključena.
Marija Krebs
02. 10. 2012 17.00
+3
dzo77
02. 10. 2012 17.24
+4
da si prizadeva da bo svojga sefa zapro bi sigurno zmago tko bu kot pterle on je saj znal mal spiljat hehehhehehehhehehehe