Slovenija

FOTO: 'To je zaušnica stranki in znak, da se moramo na državnozborske volitve pripraviti zelo dobro'

Ljubljana, 25. 05. 2014 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Podpredsednik SD Dejan Židan in vodja poslancev SD Matjaž Han sta si enotna, da je stranka na evropskih volitvah doživela hud poraz. A Igor Lukšič ostaja na mestu predsednika SD.

Zmagovalka evropskih volitev je SDS, ki je dobila tri poslanska mesta. Izvoljeni Milan Zver je komentiral, da je nizka udeležba zaušnica politikom, a take zaušnice ni bilo v stabilnih demokracijah, v Zahodni Evropi. To povezujem tudi z odnosom medijev in stabilnostjo demokracije, je dodal.

Zver je še poudaril, da so njihovi protikandidati z leve strani političnega pola poudarjali evroskepticizem ali celo evrofobijo, a s tem niso uspeli prepričati volilnega telesa, tudi to pa je po mnenju Zvera vplivalo na nizko volilno udeležbo.

Zver je poudaril tudi, da se Evropska ljudska stranka, katere del je tudi SDS, s slovenskimi poslanci krepi in prepričan je tudi, da bo novi predsednik Evropske komisije postal njen kandidat Jean-Claude Juncker.

Prvak stranke SDS Janez Janša je dejal, da so ''evropske volitve napoved tudi za parlamentarne volitve''. "Naša konkurenca nima dugega programa kot Patria. Če bo tako tudi na parlamentarnih volitvah, bomo zmagali še bolj," je prepričan. "V tem trenutku še nihče ni predstavil programa, ekip, vsi le govorijo, da bodo pripravili ekipe in program, državnozborske volitve naj bi bile pa že julija," je med drugim dejal prvak SDS. "Počasi prihaja čas, ko se bodo ljudje naveličali nategov z novimi strankami."

Izpostavil je še veliko razdrobljenost glasov med veliko število strank. Če se bo to zgodilo tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, je namreč to slab obet za sestavljanje trdne vladne koalicije. Rešitev Janša vidi v spremembi volilnega sistema.

Peterle: Povezovalna nota NSi in SLS

Lojze Peterle je dejal, da ta rezultat odslikuje povezovalno noto, ki sta jo ubrali NSi in SLS. Poleg njega naj bi v Evropski parlament s skupne liste prišel še predsednik SLS Franc Bogovič.

Peterle je izrazil veliko hvaležnost vsem, ki so zaupali skupni listi in mu pomagali do tretjega mandata evropskega poslanca. Zahvalil se je tudi volilni ekipi in vsem, ki so pomagali na terenu. Kot je dejal, so imeli intenzivno, profesionalno, dobro kampanjo, ki je vse poživljala in rezultat ni izostal. Nizka volilna udeležba po Peterletovem mnenju ne pomeni zaušnice vsem političnim strankam, ki so nastopile na volitvah. Je pa verjetno med drugim posledica krize, ki jo marsikdo pripisuje tudi EU, čeprav ta po njegovih besedah ni kriva za našo krizo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je z izidi zadovoljna. Dejala je, da je to dober ober za naprej, za državnozborske volitve. Lahko, da bodo sodelovali tudi v nadaljevanju. Na terenu je bilo čutiti pozitivne ocene sodelovanja dveh strank, a tudi pričakovanje, da bi bilo najbolj pošteno, če iz vsake stranke v Bruselj pride po en kandidat, je komentiral prvak SLS Franc Bogovič in dodal, da imajo v tem primeru oboji razloge za veselje.

Podpredsednik NSi Aleš Hojs, ki je na evropskih volitvah kandidiral kot drugi na listi NSi in SLS, je razočaran, saj mu izidi ne obetajo mandata. A kot pravi, mu je bilo že sredi kampanje jasno, da je njegova izvolitev skoraj nemogoča. Če izide primerja z zadnjimi volitvami, je težko govoriti o uspehu skupnega projekta, dodaja. Do sodelovanja s SLS v prihodnosti se ni želel konkretno opredeliti. Poudaril je, da je treba najprej narediti analizo izidov in ugotoviti, koliko glasov je pravzaprav SLS prinesla v projekt.

Šoltes napoveduje, da bo lista prerasla v stranko

V listi Verjamem so presenečeni nad rezultatom, so namreč zmagovalci na levici in med novinci na politični sceni. Igor Šoltes se je zahvalil volivcem. Meni, da je volivce prepričalo njihovo vodilo, da se mora Slovenijo v Bruslju tudi slišati. "Že v samem začetku smo rekli, da želimo z vstopom v politiko dokazati, da se da slišati več Slovenije v Bruslju in da naj Slovenija postane soustvarjalec politik v Bruslju," je dejal Šoltes.

Jelko Kacin v EU parlament ni bil izvoljen, Igor Šoltes pa je bil.
Jelko Kacin v EU parlament ni bil izvoljen, Igor Šoltes pa je bil. FOTO: Miro Majcen

Napovedal je, da bo lista Verjamem v bližnji prihodnosti prerasla v politično stranko in bodo sodelovali na prihodnjih državnozborskih volitvah.

Lukšič velik poraženec

V štabu SD je bilo vzdušje klavrno, saj so izidi za stranko slabi. Iz štaba so člani stranke odšli, večina jih nezadovoljstva ni mogla skriti. Predsednik SD Igor Lukšič, ki je bil nosilec liste, v evropski parlament ni bil izvoljen in tako velja za največjega poraženca. Po podatkih vzporednih volitev je bila na podlagi preferenčnih glasov izvoljena Tanja Fajon. Lukšič je dejal, da ni časa, da bi imeli kongres, da ni čas, da bi odstopil, saj se morajo pripraviti na državnozborske volitve.

"Mislim, da se je treba sedaj pripraviti na državnozborske volitve in iti naprej," je dejal. Meni tudi, da se je stranka okrepila in da so dali jasno sporočilo, da je SD močna socialna demokracija in alternativa desnosredinski koaliciji.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Damjan Žibert

Fajonova, ki ji izidi vzporednih volitev kažejo vnovičen sedež v Evropskem parlamentu, je dejala, da bo tokratni rezultat volitev zagotovo popotnica za naprej, pa tudi za razmislek v stranki. Po rezultatih vzporednih volitev naj bi namreč SD dobila enega poslanca v EP, medtem ko so na prejšnjih volitvah dobili dva.

Podpredsednik SD Dejan Židan in vodja poslancev SD Matjaž Han sta si enotna, da je stranka na evropskih volitvah doživela hud poraz. Potrebne so analize, a o ukrepih, tudi o odgovornosti prvaka SD Igorja Lukšiča, še ne govorita. "To je zaušnica stranki in znak, da se moramo na državnozborske volitve pripraviti zelo dobro," je bil jasen Židan.Odstopov v organih stranke ne pričakuje, pač pa pričakuje, da se bodo v miru pogovorili. Kakšni bodo ukrepi, pa je prehitro govoriti, je dodal. Obenem je Židan vnovič poudaril, da nima ambicij biti predsednik stranke.

Vajgl: Udeležba je katastrofalna

Sedež v evropskem parlamentu je dobila tudi stranka DeSUS oziroma njihov kandidat Ivo Vajgl. Komentiral je, da je bila volilna udeležba katastrofalna in da pomeni, da Slovenci niso ponotranjili dejstva, da smo del EU in kaj nam ta lahko prinese.

Stranka DeSUS je z izvolitvijo v Evropski parlament dobila priložnost, da na evropski ravni sproži vprašanje statuta starejših, je prepričan Vajgl.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl FOTO: Damjan Žibert

"Gre za sinergijo," je zadovoljni prvak stranke DeSUS Karl Erjavec odgovoril na vprašanje, ali je Vajgl dobil mesto v evropskem parlamentu zaradi DeSUS ali stranka zaradi Vajgla.

Kacin ni bil izvoljen

Nosilec liste Kacin konkretno Jelko Kacin se je ob izidih vzporednih volitev, ki so kazali, da se ne bo uvrstil v Evropski parlament, nadejal, da se bo rezultat še popravil, a to se ni zgodilo. Je pa ob relativno nizki volilni udeležbi izpostavil, da so odločili tisti državljani, ki se zavedajo priložnosti, ki jih EU prinaša Sloveniji.

Po besedah Kacina Slovenija v zadnjih desetih letih priložnosti, ki jih prinaša njeno članstvo v EU, "žal ni uspela izkoristiti". Tisti pa, ki so prišli na volitve, zahtevajo, da se Slovenija vendarle "postavi na svoje noge" in da EU izkoristi sebi v prid.

Kacin je še poudaril, da bo v Evropskem parlamentu tako kot doslej treba sodelovati. Samo osem poslancev in poslank lahko po njegovih besedah usklajeno brani interese Slovenije v EU.

Janković: Rezultat ni napoved državnozborskih volitev

Večja poraženka na volitvah je PS. Jože Mencinger, ki velja za evroskeptika, je dejal, da je tudi tokrat dokazal, da ni sposoben za politika. Žal mu je vseh, ki smo mu v kampanji pomagali.

Predsednik PS Zoran Janković je z doseženim kljub temu zadovoljen in napoveduje, da bodo na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegli povsem drugačen rezultat. "Tam bomo govorili o tistem, kar je neposredno potrebno za državljane in državljanke, in še vedno sem prepričan, da bomo zmagali," je dejal. Pri tem so se v PS pripravljeni pogovarjati z vsemi strankami, vendar se mu sklepanje koalicij v tem trenutku ne zdi potrebno.

Virant odstopil

Nosilec liste DL za evropske volitve Senko Pličanič je nad izidi volitev razočaran, saj je glede na pogovore z ljudmi pričakoval boljši rezultat. V izjavi pa je bil kritičen zaradi nizke volilne udeležbe, ki da je klofuta politiki. Kot meni, dosedanja politika očitno ni več prava, sprašuje pa se tudi o legitimnosti volitev.

Predsednik stranke Gregor Virant je odstopil z mesta predsednika DL, saj je stranka na volitvah zabeležila slab rezultat. Dobila je le 1,12 odstotka glasov.

'Sloveniji se piše še slabše'

V EU parlament ni bil izvoljen povratnik na politično sceno Zmago Jelinčič. Dejal je, da je pričakoval nekaj več. ''Sloveniji se piše še bistveno slabše, kot se nam je doslej. Še bolj bomo kimali gospodom v Evropi,'' je prepričan.

Volilni rezultat stranke Solidarnost na volitvah v Evropski parlament odraža nastanek večjega števila novih strank na levici, meni nosilec liste Solidarnost Dušan Keber. Kot je dodal, bodo poskušali nadaljevati sodelovanje na levici do volitev v DZ.

Nosilka liste Združene levice na evropskih volitvah Violeta Tomič je z rezultatom volitev v Evropski parlament zadovoljna. Meni, da so v zelo kratkem času uspeli doseči zelo veliko. Tako je po njenem mnenju rezultat volitev dokaz, da so na pravi poti za naprej. Nosilec liste Slovenski narod Bogomil Knavs ni preveč razočaran nad rezultatom. Kot je povedal, so jim javnomnenjske raziskave vseskozi napovedovale slab rezultat.

Rezultati vzporednih volitev v Evropski parlament po besedah nosilke liste stranke Zares Darje Radić kažejo, da se volivci očitno strinjajo z varčevalno politiko Evropske komisije. Zato v Zaresu tudi niso mogli doseči boljšega rezultata, saj je njihov program vključeval bistvene spremembe, je komentirala.

Predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Deželak je zadovoljen z rezultatom stranke na volitvah za Evropski parlament. Meni, da odraža potencial stranke, da nastopi v Sloveniji tudi na parlamentarnih volitvah.

Pri projektu Sanjska služba so z rezultati razmeroma zadovoljni. Da so v zgolj treh mesecih uspeli prepričati blizu štiri odstotke volivcev, dokazuje, da je potenciala za nadaljevanje takšnih eksperimentov dovolj, pravi vodja volilne kampanje Zoran Leban Trojar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (445)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mic3
26. 05. 2014 17.24
+1
To, da bo na eu volitvah zmagala desnica oz SDS je bilo itak jasno .... me pa sedaj zanima kaj bo storila levica oz. njeni volilci ... po eni strani je izbira velika, po drugi strani pa ... koga sploh volit, da se ne ponovi scenarij preteklih let ... levici je tolkla po desnici, hkrati pa zaklala samo sebe ... potop LDSa, ZARESa, PSja ... zdaj je pa na vrsti še SD ... no za SD se lahko zahvalite kar Lukšiču osebno ... desni voililci so pač zvesti ... levica pa še sama ne ve čemu je zvesta ... mogoče plenjenju državnega premoženja ... za PS sem vedel, da se bo slej kot prej potopila in to se bo dogajalo še naprej ... in ko bo naprimer Šoltes ustanovil novo stranko se bodo lepo leve pijavke prisesale ... kaj sledi pa najbrž ne rabim govorit ;)
oslinaoblasti
26. 05. 2014 15.52
-2
...skratka;spoštovani gospod lukšič!...hvala za vse,kar ste za narod dobrega storili na čelu stranke.....aja..čak....!?!
oslinaoblasti
26. 05. 2014 15.51
+1
Igor @IgorTauben Lukšič: Nisem priklenjen na funkcijo, od nje nič nimam,razen klinike v Mozirju#levičarska morala na psu
oslinaoblasti
26. 05. 2014 15.50
Rok_Novak Lukšič je odstopil. :-( Šment. Pa tako fino je šel projekt "potopimo SD". A bi ga lahko za en čas še DeSUS posodili prosim, ?
oslinaoblasti
26. 05. 2014 15.49
+0
hehheheee....lukšič ni želel v vlado, želel je v bruselj. bruselj ga noče, pol slovenije joče.
oslinaoblasti
26. 05. 2014 15.48
-1
Libertarec @Libertarec Židan je ideološko Lukšič in opravilno Pahor.
25letluzerjev
26. 05. 2014 14.27
-2
SAJ STE IMELI DRŽAVO V KREMPLJIH LEVAKI 19 LET-kaj jamrate nad slabo situacijo, tako ste pač zapustili.Sedaj jo bomo počasi popravili.Nekdo mora počistit hlev.-štalo.
JanezNovakJohn
26. 05. 2014 13.41
+1
Lukšič ne dojame, da njegova nadutost in aroganca peljeta le v polom. Uporabiti bi moral malo krščanske ponižnosti, ki jo seveda NSI, SLS in SDS nikakor nimata. Poštenosti verjetno Lukšiču ne manjka. Bilo bi pametno da bi se naučil poslušati in slišati, kar pa nekateri župniki znajo. Skratka, jaz bo združil NSI in SD vezni člen bi bili mladi krščanski demokrati.
JanezNovakJohn
26. 05. 2014 13.42
+1
iz tega bi lahko nastala stranka NEMOGOČE JE MOGOČE, ki bi na državno zborskih volitvah zmagala.
prašekk
26. 05. 2014 12.24
+2
Lukšič bi pa moral odstopiti. Stranko SD je že čisto potopil.
prašekk
26. 05. 2014 12.26
+1
Pa izvoliti je treba nekoga drugega : Han bi bil moj predlog.
BULDOH
26. 05. 2014 13.35
-1
prašekk
26. 05. 2014 12.23
+2
Meni je poglavitno, da je Šoltes dobil veliko glasov ! Nisem jih pričakoval toliko, glede na to, da na takšne volitve gredo običajno samo SDS-ovci. Če se povežeta Šoltes in Cerar, bosta nedvomno zmagala. Ne državnozborske volitve bo šlo veliko več ljudi, slišal sem že, da gredo samo zaradi tega, ker je ta stranka (ki bo šele ustanovljena) nekaj novega in ima inteligentne voditelje.
ecnarf
26. 05. 2014 12.01
+5
Proti tej politiki in proti evropi je 75% ljudi,to so tisti ki niso šli na colitve.
dule100
26. 05. 2014 12.00
+0
Bolečina je velika, a bo minilo. Boste videli levaki !
helter skelter
26. 05. 2014 11.56
+0
Meni je Lukšića žal da ni postal predsednik svoje partije pred kakšnimi 70-timi leti...
Brabus
26. 05. 2014 11.43
+5
Lukšič je dejal, da ni časa, da bi imeli kongres, da ni čas, da bi odstopil, saj se morajo pripraviti na državnozborske volitve. Ja, pa ja de. Nekje pa moram bit na plačilni listi. Jst bi mu že dal vetra.
Jožajoža
26. 05. 2014 11.42
+2
glasov Odstotek glasov 1. SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS 98.169 24,89 % 2. NSi in SLS 65.313 16,56 % 3. VERJAMEM! LISTA DR. IGORJA ŠOLTESA 41.258 10,46 % 4. DeSUS - DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV SLOVENIJE 32.055 8,13 % 5. SOCIALNI DEMOKRATI IN STRANKA EVROPSKIH SOCIALISTOV 31.613 8,01 % 6. POZITIVNA SLOVENIJA 26.074 6,61 % 7. KOALICIJA ZDRUŽENA LEVICA (DEMOKRATIČNA STRANKA DELA – DSD, INICIATIVA ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM – IDS IN STRANKA ZA EKOSOCIALIZEM IN TRAJNOSTNI RAZVOJ SLOVENIJE – TRS) 21.568 5,47 % 8. KACIN - KONKRETNO 19.214 4,87 % 9. SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA - SNS 15.946 4,04 % 10. SANJSKA SLUŽBA 14.145 3,59 % 11. PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE 10.139 2,57 % 12. SOLIDARNOST 6.561 1,66 % 13. DRŽAVLJANSKA LISTA IN ZAVEZNIŠTVO LIBERALCEV IN DEMOKRATOV ZA EVROPO 4.438 1,13 % 14. ZARES 3.710 0,94 % 15. ZELENI SLOVENIJE 2.868 0,73 % 16. SLOVENSKI NAROD 1.379 0,35 %
Jožajoža
26. 05. 2014 11.48
-1
od 1 700 000 vilinih upravičencev je sds volilo samo 98 000 Janševih vojakov. to je samo 5,5% naroda. in to je uspeh?????. državotvorne volitve bodo prinesle podoben rezultat. ljudje, bojkotirajte jih, kot ste te volitve. ko izvolite politika , ste mu z izvolitvijo npr. evropskega poslanca mesečo omogočili 20 000 evrov mesečnega zaslužka plus ostali stroški krat 5 let brusla, penzija bo pa letela do neba. priviligiranci so samo zato, ker je narod neumen.
dule100
26. 05. 2014 12.01
+3
Jožajoža
26. 05. 2014 11.40
+0
to je zaušnica slovenskemu narodu.
dule100
26. 05. 2014 12.01
+2
Pa ne celemu ! Samo nekateri so rdeči od udarca !
Transformerji
26. 05. 2014 11.36
+8
To ni le zaušnica vaši stranki, tudi Virantovi je, predvsem pa je to zaušnica dosedanje politike. Že udeležba na referendumu pove, da celo ovce vejo, da naša država ni demokratična, pa tudi pravna ne! Konec je tudi Jankovič dobil zaušnico, pa se kar noče dati ali odstopiti, sodišča tudi on očitno ne priznava, res pa je, da ga tudi ne preganjajo zaradi tega. To je ZAUŠNICA državi!
+3
nje.... nje...nje...nje je kdo vido jurčka nje nje
-1
dule100
26. 05. 2014 11.13
+6
Luki, zberi pogum pa odstopi ! Zgleduj se po Gregcu !
ROMELS
26. 05. 2014 11.24
+5
Ljudje so uvideli, da ne morejo živeti na račun zadolževanja in posledično višjih davkov. Tako se vselej slabo konča. Lukšič, kot zgleda, tega ne razume.