Slovenija

11 nadomestnih županov do predvidoma 11. marca

Ljubljana, 21. 12. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
4

Nadomestni župani bodo večinoma izpolnjevali projekte, ki so jih začeli njihovi predhodniki, ki so zasedli poslanske stolčke. Nekateri bodo kandidirali na nadomestnih županskih volitvah, ki bodo predvidoma 11. marca prihodnje leto.

Zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije bodo nadomestne županske volitve v 11 občinah, v Ljubljani, Slovenj Gradcu, Metliki, Mirni Peči, Polzeli, Bovcu, Radečah, Krškem, Železnikih, Destrniku in Dupleku. Volitve bodo predvidoma 11. marca prihodnje leto.

Valter Mlekuž
Valter Mlekuž FOTO: Občina Bovec

Županska dela do izvolitve novega bovškega župana opravlja dosedanji podžupan s pooblastili za nadomeščanje župana Valter Mlekuž, ki prihaja iz stranke SD. Z občine so sporočili, da glede na kratek čas do volitev ne pričakujejo odstopanj od zastavljenih ciljev in nalog, "tako bo zgolj nadaljeval delo župana in pripeljal do izvedbe volitev".

Branko Zelenko z direktorjem občinske uprave Miranom Čehom
Branko Zelenko z direktorjem občinske uprave Miranom Čehom FOTO: Odgovorna urednica časopisa Občan Ksenija Munda

Namesto Franca Pukšiča občino Destrnik začasno vodi doslej nepoklicni župan Branko Zelenko. Zanj se je Pukšič odločil, ker je v skladu z zakonom, da župana nadomesti podžupan, hkrati pa je eden od mestnih svetnikov od leta 1994 ter "spoštovanja in zaupanja vreden človek". Sicer nikoli ni bil član nobene politične stranke, medtem ko je Pukšič član SLS. Opravljal bo tekoče posle in nadaljeval načrtovane projekte. Občinski proračun za prihodnje leto so že sprejeli, prav tako je za naslednje tri leta znan prostorski načrt.

V Dupleku bo občino vodil Danijel Štumberger, ki je tako kot dosedanji župan Janez Ribič član SLS. Zaenkrat še ne ve, ali bo kandidiral na marčevskih županskih volitvah, do takrat bo opravljal tekoče posle.

Aleš Čerin
Aleš Čerin FOTO: Mestna občina Ljubljana/Miha Fras
Darko Zevnik
Darko Zevnik FOTO: Občina Metlika

Ljubljansko občino do nadomestnih županskih volitev vodi dosedanji podžupan, izvoljen na listi Zorana Jankoviča, Aleš Čerin.

Funkcijo metliškega župana namesto Renate Brunskole začasno opravlja Darko Zevnik, dosedanji poklicni podžupan, ki prihaja iz stranke SD. Kandidirati namerava tudi na marčevskih volitvah, do takrat bo uresničeval županjine projekte

Do nastopa novoizvoljenega župana Polzele bo funkcijo župana namesto Ljuba Žnidarja opravljal dosedanji podžupan Jože Kužnik, ki se je ukvarjal z okoljem in prostor ter po zagotovilih njegovega predhodnika dobro pozna delovanje občine. Prihaja iz stranke SDS, tako kot Žnidar, in bo predvidoma kandidiral na marčevskih županskih volitvah. Medtem pa bo nadaljeval prioritetne naloge in projekte.

Rafaela Pintarič
Rafaela Pintarič FOTO: Občina Radeče

Županovanje v Radečah je po Matjažu Hanu začasno prevzela dosedanja podžupanja Rafaela Pintarič, ki prihaja iz stranke Zveza za napredek Radeč in radeškega območja, ki jo podpira tudi stranka SD, v kateri je Han. Kandidirati namerava tudi na županskih volitvah prihodnje leto. Han meni, da bo nadaljevala njegovo delo.

Niko R. Kolar
Niko R. Kolar FOTO: Občina Slovenj Gradec

Začasni župan v Slovenj Gradcu je Niko R. Kolar, ki je bil doslej nepoklicni podžupan. Matjaž Zanoškar, ki je bil izvoljen za poslanca, se je zanj odločil "zaradi ustreznosti in dolgoletne aktivnosti v vlogi občinskega svetnika, v enem od svojih prvih mandatov občinskega svetnika tudi vloge predsednika občinskega sveta. V tem mandatu je bil zadolžen za področje negospodarstva, kulture in družbenih dejavnosti, zaradi pomembnosti sodelovanja Mestne občine Slovenj Gradec v projektu Evropska prestolnica kulture 2012 pa je po moji oceni ustrezen in primeren izbor."

Je član stranke DeSUS, "vendar strankarska izbira ni vplivala na odločitev, saj sem sam na volitvah 2010 nastopil kot nestrankarski kandidat". Med začasnim županovanjem bo sicer skrbel za tekoče posle do lokalnih volitev, še posebej pa bo bdel nad izvedbo projektov, ki so v teku ali ki se bodo začeli v začetku leta 2012. Če bo kandidiral na županskih volitvah, ki bodo predvidoma marca, se še ni odločil.

Na odgovore iz preostalih občin, katerih župani so sedli v poslanske sedeže, še čakamo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nr.1
21. 12. 2011 16.15
+3
Vsak župan, ki kandidira za poslanca bi moral iz svojega žepa plačati nadomestne volitve. V poslansko kandidaturo so šli zavedno, kljub zakonu o nezdružljivosti funkcij - namerno povzročen strošek.
djdj
22. 12. 2011 00.44
+1
major1
21. 12. 2011 15.49
+1
Pred odhodom so postorili vse, tudi zapufali občine.
wsharky
21. 12. 2011 12.17
-1
... nova zupanja Ljubljane bo Katarina Kresal ... he he he ...