Slovenija

Župan predal oblast Bernardu Ptujskemu

Ptuj, 06. 02. 2010 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z otvoritveno povorko skozi staro mestno jedro se je na Ptuju začel največji pustni karneval v Sloveniji, jubilejno 50. Kurentovanje 2010.

Ptujski karneval-9
Ptujski karneval-9 FOTO: Jani Dolinšek

Festival bo trajal enajst dni, samo danes pa se je obiskovalkam in obiskovalcem predstavilo okoli 40 nastopajočih skupin iz vse Slovenije, skupaj več kot tisoč mask, od tega dobra polovica kurentov.

Župan predal oblast Bernardu Ptujskemu

Uradno se je kurentovanje začelo natanko ob 11. uri, ko je župan Štefan Čelan začasno predal oblast v mestu princu karnevala 2010, plemenitemu Bernardu Ptujskemu. Kot je ob tem dejal, novega princa osebno zelo dobro pozna, zato verjame, da bo mesto v tem času znal voditi tako modro, kot je to pred njim počela že deseterica njegovih predhodnikov.

"Ker princ prihaja iz gospodarskih vrst, sem prepričan, da mu evrov za vsesplošno zabavo ne bo zmanjkalo in verjamem, da bo ob koncu ostal še kakšen evro viška v občinski blagajni," je ob predaji ključa še dejal Čelan in princu zaželel, da bi obiskovalci kurentovanja pozitivno energijo s Ptuja prenesli v vse dele Slovenije. Bernard Ptujski se je Čelanu zahvalil za zaupanje in izrazil upanje, da bodo vsi obiskovalci ptujskih dogajanj v naslednjih dneh doživeli obilo zabave.

Takoj po predaji oblasti se je začel prikaz tipičnih slovenskih pustnih likov in mask, ki zadnja leta pomenijo uvod v največjo pustno-etnografsko prireditev v Sloveniji. Predstavile so se skupine s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz ter skupin iz drugih krajev Slovenije, kot so Pustno društvo Cerknica, Pust Mozirski, Fajšenk Dobova, Pust Šoštanjski, Vrbiščje šjme, Liški pustje, Šjme Vrbovo, Škoromati, Pust Ribnica, Pregarske Šeme, Društvo Grgarske ravne in Blumarji. Po sklenitvi otvoritvene povorke se veselo druženje nadaljuje po mestnih ulicah in trgih ter v gostinskih lokalih, udeleženci povorke pa bodo srečanje zaključili v karnevalski dvorani.

Kurentovanje je sicer največja pustno-karnevalska prireditev v Sloveniji s polstoletno tradicijo. Prinaša magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti. Spada med najpomembnejše tradicionalne prireditve v Sloveniji in srednji Evropi, saj izhaja iz stoletne tradicije Dravskega in Ptujskega polja. Letošnji dogodki se bodo končali s pokopom pusta na pustni torek, 16. februarja.

Organizatorji letos na jubilejni prireditvi, ki je še bolj razkošna kot po navadi, pričakujejo skoraj 250.000 ljudi, največ na povorki prihodnjo nedeljo, ki naj bi si jo ogledalo okoli 70.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Letošnji proračun prireditve, ki jo pripravlja za to ustanovljeni konzorcij Kurent, znaša blizu pol milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
07. 02. 2010 18.31
Norosti za odrasle!
rokalol
07. 02. 2010 09.49
tudi v političnih krogih se predajanje oblasti vrši na podoben način ter se obnašajo, kot, da je vsak dan pust!
unja1m
06. 02. 2010 19.39
mistika my ass
bron
06. 02. 2010 19.23
POL MILJONA ZA PUSTA NA PTUJU POTEM PA ŠE STOKAJTE DA NI DENARJA ZA DELAVCE ALI BODO ŠLI PA VSI DELAVCI MED KURENTE TUDI TO BO ZAPOSLITEV ZA NEKATERE.
Jožajoža
06. 02. 2010 18.24
otvoritvena povorka se je res začela, samo da brez gledalcev.