Slovenija

Župan Fištravec razpustil koalicijo. Gre za 'politični manever', meni mestna opozicija

Maribor, 27. 07. 2016 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mariborski župan Fištravec je razpustil koalicijo. Meni, da koalicija ne opravlja več funkcije, kot bi jo po definiciji morala, z razpustitvijo pa želi razbremeniti mestni svet deljenja mestnih svetnikov na naše in vaše. V mestni opoziciji njegovo odločitev razumejo le kot politični manever.

Po vedno glasnejših kritikah iz koalicijskih vrst na račun dela župana in njegove ekipe je mariborski župan Andrej Fištravec danes sprejel odločitev, da razpusti koalicijo. Kot je dejal, želi s tem "narediti prostor za odgovorne odločitve in zastavljene projekte ter s tem zagotoviti prihodnost mesta".

V prvi vrsti želi Fištravec z razpustitvijo koalicije, ki jo je sklenil na začetku lanskega leta, razbremeniti mestni svet deljenja mestnih svetnikov na koalicijo in opozicijo. "V mestnem svetu ne bo več koalicije in opozicije, 'naših' in 'njihovih', temveč bodo mestni svetniki in župan," je povedal v današnji izjavi za javnost. Tako naj bi v prihodnje namesto računanja na podporo koalicije iskal soglasje v mestnem svetu za vsak posamezen projekt.

Ob podpisu koalicijske pogodbe, ki je med drugim vsebovala zloglasno obljubo o zagotovitvi 5000 novih delovnih mest, je imela koalicija v sestavi Liste župana Andreja Fištravca, Gasilcev Maribora, DeSUS, Stranke mladih - Zeleni Evrope in NSi 23 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Čez nekaj časa so se začeli izstopi iz županove svetniške skupine, zato je koalicijska moč pri sprejemanju odločitev v mestnem svetu pešala.

V zadnjem času so postajale vedno glasnejše kritike tudi od drugih koalicijskih partnerjev. Po poročanju časnika Večer je prejšnji teden o izstopu iz koalicije začel razmišljati DeSUS, ki je doslej veljal za ključnega partnerja.

"Mesto Maribor pri sprejemanju odločitev, ki so pred mestnimi svetniki, ne potrebuje delitev, temveč odgovorno in strokovno ravnanje vseh, brez politikantstva in populizma," je danes pojasnil župan. "V prihodnje bodo opravljeni razgovori z vsemi deležniki, da se začrta pot naprej. Delovanje Mestne občine Maribor poteka nemoteno naprej," je dodal.

Odgovornost do mesta in do ljudi ob sprejemu ali zavrnitvi odločitev je po besedah Fištravca od zdaj naprej na vsakem svetniku, svoje odgovornosti pa se zaveda tudi župan. "Sam bom še vedno nosil odgovornosti, ki jih imam kot župan s svojim programom in zavezami iz koalicijske pogodbe, ki jih prevzemam nase," je povedal.

Za razpustitev koalicije se je, kot je dejal, odločil po razgovorih s koalicijskimi partnerji in drugimi svetniškimi skupinami v mestnem svetu. "Pritiski na mestne svetnike se stopnjujejo že dalj časa. To med drugim vodi v manj konstruktivne ali celo nekonstruktivne seje mestnega sveta, zaradi česar trpijo uresničevanja pomembnih projektov za razvoj mesta," je pojasnil. "V prvem mandatu, ko v mestnem svetu nisem imel niti enega svetnika svoje liste niti koalicije, je mestni svet sprejel vse pomembne odločitve," je poudaril.

Nazadnje so se na mestnem svetu kresala mnenja zaradi elaborata za odvajanje odpadne vode, ki bi bil podlaga za dvig komunalnih položnic, ter soglasja podjetju Snaga za najem posojila za gradnjo sortirnice odpadkov. Kritik je Fištravec med drugim deležen tudi zaradi domnevno prevelikega vpliva njegovih najožjih sodelavcev na čelu s svetovalcem Markom Kovačičem ter pogostih menjav direktorjev mestne uprave.

Andrej Fištravec je razpustil koalicijo, ki jo je sklenil na začetku lanskega leta.
Andrej Fištravec je razpustil koalicijo, ki jo je sklenil na začetku lanskega leta. FOTO: POP TV

'Politični manever'

Današnjo odločitev mariborskega župana Fištravca, da razpusti koalicijo, v mestni opoziciji razumejo le kot politični manever. "Vse, kar šteje, je le in izključno nepreklicni odstop župana Fištravca," je na primer izpostavil mestni svetnik Sašo Papp. Naj razmisli o odstopu, županu svetujejo tudi v SMC, SDS, LPR in NLS.

Vodja kluba samostojnih svetnikov Aktivni Maribor Papp, ki je pred letom dni skupaj s še tremi drugimi člani izstopil iz svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca in tako omajal moč koalicije v mestnem svetu, ocenjuje, da so današnje izjave župana absurd. "Ravno on in njegova ekipa namreč vedno zavrne vse, kar ni njihovo. Zdaj, ko mu pri vsakem zamahu teče voda v grlo, bi pa sodeloval s svetniki le na programski ravni. To je popolnoma neresno in še ena izjava za v politične anale," je povedal.

Po besedah Pappa je očitno, da ima Fištravec v svojih vrstah še večje težave, kot se je predvidevalo v zadnjem času. "Vse, kar šteje, je le in izključno nepreklicni odstop župana Fištravca. Če želi res dobro za Maribor, bo to tudi storil. Vse ostalo so le preigravanja in še zadnji zamahi pred politično utopitvijo Fištravca in njegove ekipe," je opozoril.

V prav tako opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) ocenjujejo današnjo potezo župana za "slepilni manever in norčevanje iz volivcev z namenom, da postane njegovo delovanje in delovanje javnih podjetij popolnoma brez nadzora", je povedala mestna svetnica omenjene stranke Lidija Divjak Mirnik. Tudi ona je pozvala župana k takojšnjemu odstopu. "V LPR bomo vsem svetniškim skupinam predlagali takojšnjo razpustitev mestnega sveta in nove volitve, ki bodo omogočile nadzor nad porabo javnega denarja," je dodala. Sami imajo sicer v mestnem svetu le dva sedeža, zato bodo potrebovali pomoč številnih svetniških kolegov.

V Fištravčevi svetniški skupini županovo odločitev razumejo. "Vsi, ki smo aktivni udeleženci v mestni politiki, kot tudi tisti, ki jo redno spremljajo, vemo, da je delitev na 'vaše in naše' predstavljala krč. Ta krč je sedaj župan s svojo odločitvijo sprostil in presekal gordijski vozel," je povedal vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko.

Prepričan je, da bo že na naslednji seji mestnega sveta boljše vzdušje. Po ocenah Pelka "se bo zdaj bolj evidentno videlo, katere svetniške skupine in svetniki so konstruktivni in kdo bo destruktiven, populističen in politikantski".

V SMC, ki je druga najmočnejša sila v mestnem svetu, takoj za Fištravčevo listo, so takšno odločitev župana pričakovali. "Razmere v mestu so takšne, da Maribor nujno potrebuje suvereno ekipo z močno podporo v mestnem svetu. Vsak dan, ko mesto vodijo tisti, ki tega ne zmorejo, je za Maribor izgubljen dan," je povedal mestni svetnik SMC Andrej Špenga. Od župana pričakuje pojasnila in predstavitev nadaljnje vizije vodenja mesta, zatem pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih. "Županu predlagamo, da razmisli o svojem odstopu," je dodal.

Predstavniki Nove ljudske stranke Slovenije (NLS), stranke nekdanjega župana Franca Kanglerja, izpostavljajo, da Fištravec "pelje igro, s katero se več skoraj nihče izmed mestnih svetnikov ne more strinjati". "Današnje ravnanje župana kaže tudi na njegovo nekredibilnost in nesposobnost, saj vedno išče krivca drugje in ne pri sebi in svojih najtesnejših sodelavcih. Prav bi bilo, da bi odstopil, saj je več kot očitno, da ni sposoben vodenja," so sporočili.

Po ocenah mestnega svetnika SDS Renata Škerbinca gre za še eno izmed vrste politikantskih potez mariborskega župana, ki jih mesto, ki je na finančnem in moralnem dnu, ne potrebuje. "S takšnim nadaljevanjem vodenja občine do konca mandata je bankrot mariborske občine neizbežen. Edina rešitev za Maribor je takojšen odstop župana Fištravca in razpustitev mestnega sveta ter predčasne volitve," je prepričan.

V dosedanji koalicijski partnerici DeSUS bodo najnovejšo potezo Fištravca komentirali v četrtek po seji mestnega odbora stranke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bagat
28. 07. 2016 12.54
+4
Polulani gotofniki pa kar doma ostali? Bili in ostali hlapčki, ki jih kupiš za flašo pira.
murate
28. 07. 2016 16.13
+2
vstajniki ,ko sem v časih vstaje napisal komentar, da Kangler ni idealen župan, da boljšega pa sigurno ne boste imeli nikoli več , sem pokasiral ogromno minusov. Sedaj si vstajniki nekam vtaknite Fištravca in njegove kolege....
helvecijaner
27. 07. 2016 21.28
+8
Maribor bo v bankrotu dokler bojo socijalisti in njihova sprega vladali in narod glasoval za pravljice propadlega proletariata. Delovni in bogati lahko nekaj pokrenejo reveži, ki so goli živijo in delijo samo utopijo, ki konča vedno v še večjem siromaštvu.
ginger 1
27. 07. 2016 21.19
+8
Fstajniski zupan fistra AAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHA a si pripeljal MB pred bankrot ?
helvecijaner
27. 07. 2016 21.16
+10
Fištra je sam po sebi že dovolj velika katastrofa za Maribor kjer so pa fosili DeSUS zraven pa tako vemo kaj še lahko raste uspehi sigurno ne. Poglejmo mariborske ulice vse zarasle s plevelom,da se več neve kje so pločniki in tako kot izgledajo ulice je slika celega mesta. Mesta v katerem samo še kasiranje od meščanov za storitve katere niso opravljene uspeva. skratka celi Maribor je ena sama packa kot vodstvo in glasovalci,ki so si to svinjsko štalo izglasovali. Uspeva še samo JU & JS ki potroši denar prispevkov za plače preden vzdrževalci mesta vidijo kak € za delo na terenu. Še malo pa bo Maribor izgledal kot Karakas ali Kuba važno je da nesposobni levaki vse uničijo.
tao3
27. 07. 2016 21.31
+8
Vse se strinjam samo tiste fore na koncu o levih in desnih bi lahko izpustil ... delitve so pripeljale Maribor tja kjer je. Podpreti bi bilo potrebno na normalnih volitvah enega DOBREGA kandidata, ne pa spet levo desno vaganje, potem pa pranje dnarja preko občinskih dud ...
helvecijaner
27. 07. 2016 21.48
+2
tao3. žal v demokratsko nepismeni državi srednjega pola ni ker v šolah še vedno učijo laži jugo nostalgije a resnica je samo naša država čeravno je mlada. Lažniva zgodovinska preteklost je sedanja levo - desna svinjarija.
tao3
27. 07. 2016 21.14
+7
*** Mariborski župan se je odločil razpustiti koalicijo *** Kakšna ironija? Fištravec je gotof? Gotof si!
takje
27. 07. 2016 20.09
+17
Ko si je župan Fištravec privlekel v občinska podjetja Žulo, nesposobnega pokavca iz Radgone, kjer je njegov stari z bivšim nepismenim županom Kampušem pokradel in si prilastil dom za ostarele, mi je hitro postalo jasno, da so to navadni kriminalci!! Ne vem, kdo bo ustavil to kradljivo bando, če ne narod.
I G N O R A N T
27. 07. 2016 19.57
+9
Ukinit MOM nemudoma
murate
27. 07. 2016 19.45
-6
Vijolice na kolena in lepo prosit Kanglerja, da pride nazaj.
GhostBuster
28. 07. 2016 10.22
-1
murate
28. 07. 2016 16.14
a si na plačilni listi Fištravca al imaš potres v glavi
tao3
27. 07. 2016 19.38
+12
Raje odstopi ti Fištra. Ti in prijatelji iz tvojih krogov ste se dodobra omastili na občinskih dudah. Mister 19.800 EUR ... pa take fore. Najslabši župan v zgodovini Maribora, čeprav smo mislili, da slabše od Kangle ne more biti nič! Katastrofa.
DonDonDan
27. 07. 2016 18.41
+2
Fištravca je nastavil režim iz Ljubljane !!! Se spomnim takoj po tem, ko so z "vstajo" odpikali Kanglerja, je kmalu potem prišel na "obisk" v Maribor Zoki. In je Fištravca pobožal po glavi kot kakšnega smrkavca, ki so mu kupili sladoled, pa še pobožali so ga. Fištra pa je sedaj pokazal svojo totalno nesposobnost. In sedaj izvaja neke slepilne manevre, da bi s sebe odvrnil odgovornost !!!!
iGURT
28. 07. 2016 08.44
+2
puspan
27. 07. 2016 17.07
+14
Največjo korist v dobro Maribora bi Fištravec napravil, če bi samemu sebi dal takojšnjo odpoved, ampak najmanj dve leti nazaj, sedaj je že prepozno.
DonDonDan
27. 07. 2016 18.37
+7
darlok
27. 07. 2016 16.54
+13
Kangler je bil lopov, tale Fištravec pa je ekstra lopov. Reče."nič več naših in vaših", kot da je sedaj naredil nekaj, kar bi bilo super dobro. Zakaj pa ni tega takoj po volitvah naredil? Hja, ljudje niso zadovoljni z županom (ali pa vlado, predsednikom itd.) in sluzaste barabe, ki niso mogle priti na položaj, se hitro pojavijo, da organizirajo vstajo. Ljudje naivno mislijo, da bo sedaj bolje in jim seveda sledijo. Potem pa ti "voditelji vstaje" prevzamejo oblast in naprej kradejo. Žal bi se morale vrstiti vstaje za vstajo, dokler ne vidimo, da ni več nobenih sluzavcev, ki bi želeli prevzeti oblast zase in bi šele takrat dobili "ljudsko" (ne najdem pametnejšega izraza) oblast, ki bi dejansko zastopala cilje in želje ljudi, ki so šli na ulico. Tako pa greš na ulico, da nekaj spremeniš, samo da ugotoviš, da so na položajih novi lopovi. Potem pa ne greš več na ulico, ker "itak nič ne moreš spremeniti". In smo kjer smo.
290ktober
27. 07. 2016 17.41
-5
290ktober
27. 07. 2016 17.41
-4
macek_garfield
27. 07. 2016 17.51
+13
kangler je vsaj kaj dobrega za maribor naredil, ne recem, da nima masla na glavi, ampak ta slaboumni fistrafec je najslabsi zupan v zgodovini maribora, majke mi, takega se nismo imeli
buzerantos
27. 07. 2016 16.26
+13
Fistravec, cas je, da se nehas delati norca iz Mariborcanov in potapljati MB se bolj in se spokas v neko selo kjer te nihce ne bo ne videl ne slisal. Kot prvo, gre se za to, da hoces izlociti tvoje nasprotnike. Drugo, iz Maribora si naredil se vecji pogreb kot je ze bil. Ekipa mestnih svetnikov so razni finalisti reality showa Bar, prevaranti, izterjevalci, laznivci, dolzniki, nicvrednezi, torej vsi tisti ki niso nasli mesta pod soncem in so sedaj svetniki. vsi pa imate isti namen. Delati za svoj zep. Maribor bo pod vami padal se naprej in bo dosegel nivo mesta recimo Vinkovci... Ljubljana je ze sedaj 100 let pred Mariborom. Niste sposobni izkoristiti niti 2% potenciala mesta. Zamenjali ste vse sposobne kadre in jih nadomestili z raznimi manipulanti, ki mlatijo prazno slamo in so do vceraj znali samo popivati in nabijati po MB, brez znanja, idej itd. Sicer pa, ze tvoj blago telecji pogled mi pove vse. Ste pogrebniki Maribora in zal, cisto res se lahko ljubljancani recimo delajo norca iz nas, ker jedo z vilicami mi pa z rokami, kot da za vilice se slisali nismo. Spokajte se vsi. Saj ko je bil Kangler je bilo podobno, ampak se je vsaj kaj dogajalo v mestu. Ko pa sedaj cujem vase predloge kaj bi delali, se mi pa zdi, da se ukvarjate z muhami medtem ko na drugi strani konji crkujejo.
290ktober
27. 07. 2016 17.42
-6
nesposobnež
27. 07. 2016 16.18
+12
Zagotovo najbolj zanič župan v zgodovini Maribora.
290ktober
27. 07. 2016 17.43
-5
bedaki lhubijo barabe ki kradejo ..itd..prodajaš seno po 20000€ bala kot Kangler?
GhostBuster
28. 07. 2016 10.28
+1
290ktober h€bo te kangler in fištra!!! Razumeš???
AkenBosch
27. 07. 2016 16.17
+9
Z drugimi besedami, za teh 5000 delovnih mest se lahko mariborčani obrišejo pod nosom.
proofreader
27. 07. 2016 16.06
+13
Tudi oči je razdelil na levo in desno.
sinhron
27. 07. 2016 15.55
-8
Več strankarski sistem je lahko zelo pozitiven , če so vse strani konstruktivne in delajo za dobro , v kolikor pa so vpletene stranke , ki samo čakajo na svojih pet minut , da uničijo pridobljeno , je več strankarski sistem velika zavorna cokla razvoja in napredka ! Zlasti se to odraža pri nas , ko imamo stranko ( SDS ) , ki že od vsega začetka uničuje državo in preprečuje njen razvoj , njen osnovni cilj je njeno vladanje za vsako ceno !
PS2Xministri
27. 07. 2016 16.04
+5
ha-ha....vladanje za vsako ceno......v petindvajsetih letih dobreh pet let ostalo tvoji lopovi.........beeee....bbbbboooo
24Ppkur
27. 07. 2016 16.24
+5
PS@ se strinjam .... žalostno je le, da so mnogi tako poneumljeni od dvajsetletnega leporečenja levih, da sploh več ne znajo s svojimi buticami razsodno premislit kaj to pomeni
sinhron
27. 07. 2016 16.38
-5
V dveh obdobjih vladanja SDS je uspelo uničiti Slovenijo finančno , gospodarsko in moralno etično !
ROMELS
27. 07. 2016 17.28
+5
Sihron- Kdo te je pa tako nafarbal? ne razmišljaj s sosedovo butico.
290ktober
27. 07. 2016 17.45
-4
v petih letih so tvoji pokradli 90% vsega kar je bilo pokradenega v 25 letih
ROMELS
27. 07. 2016 18.57
+4
Če bi bil lds-ovec, sd-jevec ali forumaš 21. Ti so ravbali celih 20 let.
sinhron
27. 07. 2016 18.59
-2
Moji niso še nikomur nič pokradli , ker sem neopredeljen in tudi jaz še nisem komu kaj ukradel , prej dal !
MaVra55
27. 07. 2016 15.46
+8
Fištravec ne bo nikoli gotof, ker ga podpirajo naši.
nesposobnež
27. 07. 2016 16.19
+4
puspan
27. 07. 2016 17.08
+2
Vse kaže tako, važno biti naš in ni pomembno, koliko ta škoda stane.
premovic.bato
27. 07. 2016 15.40
+3
Fistravca bom pa kar preimenoval v KUSTRAVCA. Najboljse, da kar sam sebe razpusti.
FC Chelsea2
27. 07. 2016 15.38
+11
ej fištravec veš kaj bi bilopa najboljš to, da bi kr sam odšel za vedno ker glih ti ne delaš tisto zakaj so te volili volivci in kaj si obljublajl ko si bil na protestih.