Slovenija

'Zunanji politiki EU grozi zdrs v irelevantnost'

Ljubljana, 16. 09. 2010 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po odločitvi, da na visokih položajih v evropski diplomaciji ne bo slovenskih predstavnikov, je predsednik Türk zelo kritičen. Zdaj naj bi imeli vse razloge, da ne zaupamo v evropsko birokracijo v enaki meri kot doslej.

Predsednik Danilo Türk
Predsednik Danilo Türk FOTO: Reuters

Predsednik republike Danilo Türk v odločitvi zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton o imenovanjih na visoke položaje v evropski diplomaciji vidi "pomanjkanje občutljivosti za realne potrebe držav, kot je Slovenija". Kot je še dejal, imamo v Sloveniji zdaj "vse razloge, da ne zaupamo v evropsko birokracijo v enaki meri kot doslej".

Zunanja politika EU je "v nevarnosti, da bo zdrsnila v irelevantnost" in ena od ilustracij tega je tudi vzpostavljanje skupne diplomatske mreže, je v današnjem pogovoru z novinarji v Ljubljani dejal Türk.

Opozoril je tudi na nekaj drugih neuspehov na področju zunanje politike EU, med drugim na lanski podnebni konferenci v Koebenhavnu ter nazadnje ta teden ob neizglasovanju predloga o posebnem statusu EU v Generalni skupščini Združenih narodov.

Ashtonova je v sredo v Bruslju razkrila seznam 29 imenovanj na visoke položaje v evropski diplomatski službi, med novoimenovanimi veleposlaniki EU v tretjih državah pa ni nobenega Slovenca. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je v sredo nad tem že izrazil razočaranje, predsednik Türk pa je danes dejal, da "občutek razočaranja morebiti ni neutemeljen, a hkrati tudi ni presenetljiv, kajti EU prinaša tudi razočaranja".

"To je politično vprašanje; ne gre le za izbor diplomatov, ampak tudi za politično občutljivost do držav, ki so v EU 'novejše'. EU se bo morala zelo temeljito zamisliti nad temi praksami," je bil oster predsednik.

Sicer pa je opozoril, da skupna evropska zunanja politika ni nadomestilo za zunanjo politiko posameznih držav. "Slovenija je suverena država z lastno zunanjo politiko in se ne more zanašati na zunanjo politiko EU. Ta nima enotne zunanje politike, poskuša sicer izdelati skupno zunanjo politiko, a pri tem prizadevanju ni uspešna," je dodal. Po njegovem prepričanju je EU "zelo šibka pri določanju zunanjepolitičnih prioritet".

Predsednik je bil kritičen tudi do neenotnosti v EU ob junijskem glasovanju na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice o izraelskem napadu na konvoj s pomočjo za Gazo. Ne le da EU v tem primeru ni uspela vzpostaviti enotnega stališča, ampak se je skušala zateči k vzdržanju, je opozoril.

"Vzdržanje pa ni politika, kvečjemu najmanjši skupni imenovalec," je opozoril Türk, ki ne vidi nič dobrega v tem, da bi se skupna zunanja politika EU zreducirala na najmanjši skupni imenovalec.

Po njegovih besedah se moramo zavedati, da Slovenija ima svoja stališča in svojo zunanjo politiko, ki jo je pokazala tudi v konkretnem primeru, ko je glasovala za resolucijo, ki je obsodila napad na konvoj za Gazo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pancho57
17. 09. 2010 18.20
Kaj mešate štrene pa rdeče zraven mešate.Vam še ni jasno, da še nobeden Slovenec ni dovolj blizu Bilderbergom
Uporabnik113189
17. 09. 2010 12.21
Zdi se mi razumljivo, da je naš predsednik kritičen do dogajanja v zunanji politiki v EU. Za nas je namreč zelo neugodno, da so nas preprosto pozabili (ignorirali). Zatorej so izjave o krivici, ki se dela naši državi upravičene. Tudi to je res, da zunanja politika EU drsi v irelevantno. Naj rečemo po domače v nepomembno, drobnjakarsko, medtem ko sloni neopaženo drvijo mimo. Ob tem pa bi bilo dobro povedati da je naša zunanja politika še slabša. V zunanji politiki je pač tako, da moraš svoje besede podkrepiti z dejanjem. Ko smo slovenci zahtevali svojo državo in se enotno uprli, je bil to zelo jasen dokaz, da za svojimi stališčem stojimo. Svet je prisluhnil in za korak odstopil. Potem pa je Rupel začel motoviliti malo tu malo tam in naš ugled je začel padati. Ista zgodba se nadaljuje tudi danes. Iz Afganistana bi morali oditi pa ne upamo. Nismo bili sposobni odločno nasprotovati hrvatom glede morja in Istre. Pristajanje na nekakšno arbitražo daleč v prihodnosti, je milo rečeno popuščanje. Država ki popušča pri svojih stališčih ( in kasneje v dejanjih) pa je lahek plen za agresivne. Italija je dosegla svoj cilj, njihov človek bo tam, kjer bi moral biti naš in uresničeval njihovo politiko. Žalostno, zelo žalostno. Če poenostavim, zunanja politika Slovenije je ŽE IRELEVANTNA. zato bomo morali najprej pospraviti pred svojim pragom. Ne moremo namreč trditi, da je na primer politika Sarkozy-a popustljiva. Danes se je lotil priseljencev, jutri bo kaj drugega. Resnica o EU je precej razvidna. Večino oblasti ima stara aristokracija, ki ima tudi kapital. Plemstvu, ki sebe vidi z modro krvjo pač te nove pridružene članice pomenijo le več (vindiš) tlačanov za izkoriščanje. Če res želimo boljšo EU si jo bomo morali izboriti. To pa pomeni zelo jasno oblikovano politiko do EU in sveta na splošno brez kompromisov in odstopanj česar niti slučajno nimamo. Boj s to okostenelo aristokracijo bo trajal destletja in bo zelo zahteven ped za pedjo, korak za korakom. V njem bi nam lahko pomagale nove pridružene članice, ki imajo isto težavo. Trenutno je položaj takšen, da zmaguje stara dunajska šola, ki je obupno nazadnjaška in zaradi katere je Evropa že večkrat pokala po šivih. Zgodovina se očitno rada ponavlja.
MERDE-AVE-MERDE
17. 09. 2010 08.53
bnam 270716.09.2010, 20:51 0 Vse kaže,da so nas spregledali.Vedno je boljše povedati svoje,kot pa lesti v rit,kot je to bilo z arbitražnim sporazumom in takrat,ko je Rupel stopil na stran ZDA in ne EU v primeru agresije na Irak in še mnoge druge cvetke........ PODPIS !! - KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA? -
dule100
17. 09. 2010 07.36
Počasi so vas tudi v EU spregledali. Gospod predsednik Türk, za vas se pa ve, katerim ste služili v Jugi, kaj zagovarjate danes in s katero jato letate !
Buena Vita
16. 09. 2010 23.51
JAH,,TURKEC EVROPA NE MARA KOMUNISTOV,LAŽNIVCEV IN TOTALITARISTOV
snifff
16. 09. 2010 23.01
Naš Žbogar minister za zunanje zadeve se najbolje počuti na domačem igrišču v Ljubljani natančneje v mladiki, kjer lobira svoje tajnice, AVE
snifff
16. 09. 2010 22.57
Ahmmm, kako bo šele rzočaranje pri naši meji s Hrvaško. Upam da ata Turk ne bo uporabljal in izbiral podobnih besed. Pahor bo pa verjetno nekje v ilegali...
Maxster
16. 09. 2010 22.26
Ja kaj pa je EU drugo kot lobiranje ? Očitno to našemu Žbogarju še vedno ni jasno. Ampak ne , če bo vsaj poskušal lobirati, ga bodo verjetno kar hitro obdolžili - korupcije. Zato pa že 2 leti kar mirno spi ter čaka na temno zeleno. Še Hrvati so ga nabrisali...
Maxster
16. 09. 2010 22.20
Ja kdo pa v EU hoče ta rdeče zraven sebe? Saj odkar imamo rdečo vlado samo še padamo, v 2 letih smo toliko padli,da se še 10 let ne bomo pobrali. Pa ne se zgovarjat na krizo, saj je cela EU v krizi. Zgovarjat sena neenotnost je nonsenz.Eni so v EU že premagali najhuje,ena Poljska je že kar nekaj časa te svetovne krize v zelenih številkah, mi pa smo še kar naprej v temno rdečih. Zakaj že? Aja zaradi "pomanjkanje občutljivosti za realne potrebe držav, kot je Slovenija" ... Joj izjava da te kap. Mater ko drugi delajo se Slovenci kregamo ter zmišlkujemo toplo vodo. Potem pa svoje z njemu primerno izjavo pristavi še predsednik. Pa saj ne more biti res kje mi živimo. Banana republika! Tako admin,ko boš to prebral pa me kar zradiraj.saj vem zakaj. Samo se potem ne sprašuj zakaj smo v vedno večji banani. Glavno da imamo predsednika ,ki ne zaupa več evropski birokraciji. Heh mogoče pa Kktajski ali pa kubanski in seveda severno korejski. Bo že držalo...
justinijan
16. 09. 2010 22.17
p.s.enadve, se strinjam s tabo vendar pa italija ne klečeplazi pred eu kot to dela slovenija ki ji vedno bolj in bolj leze v rit...............
justinijan
16. 09. 2010 22.15
evo ata turk o evropi,še bolj jim lezite v riti, da nas bodo potem še bolj teptali.prav privoščim vam da ni bil izberan noben slovenec...........
bnam 2707
16. 09. 2010 20.51
Vse kaže,da so nas spregledali.Vedno je boljše povedati svoje,kot pa lesti v rit,kot je to bilo z arbitražnim sporazumom in takrat,ko je Rupel stopil na stran ZDA in ne EU v primeru agresije na Irak in še mnoge druge cvetke........
12345s
16. 09. 2010 20.33
Turk bi rad povedal, da ga skrbi za Slovence.
ja_to_sem_js
16. 09. 2010 20.17
Jožžajoža je padu iz druge galaksije.
12345s
16. 09. 2010 19.59
Skeletor
16. 09. 2010 19.52
Ha, ha, spet so nas nategnili! Evropa zdaj! Žbogar pa v jok in na drevo! Pošljite Rupla, on bo gotovo najboljši kandidat!
Emil Možina
16. 09. 2010 19.39
Samo poglejte kakšnega "predsednika " imamo in se več nimamo kaj spraševati:
zulj001
16. 09. 2010 18.57
jožajoža od kje si pa ti padu....
Jožajoža
16. 09. 2010 18.41
med 2004 in 2008 je janševi vladi uspelo , da smo izgubili ugled v svetu, katerega sta po titu uspela ponovno vzpostavit drnovšek in kučan.
tito16
16. 09. 2010 18.05
Bulmastif45 Kdaj pa bodo obsodili kapitalizem ki izkorišča in ubija ljudi v imenu kapitala?