Slovenija

Kresalova: S tem postajam drugorazredni državljan

Ljubljana, 18. 05. 2011 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po sprejetju dopolnila o registraciji zunajzakonske skupnosti na ministrstvu za delo opozarjajo, da dopolnilo pomeni nedopusten poseg v pravice zunajzakonskih partnerjev. V SDS odgovarjajo, da so le povzeli predloge, ki jih je podalo notranje ministrstvo.

Zunajzakonske skupnosti brez papirja ali otrok je pravica, ki jo imamo že 35 let, je na Twitterju zapisala Kresalova.
Zunajzakonske skupnosti brez papirja ali otrok je pravica, ki jo imamo že 35 let, je na Twitterju zapisala Kresalova. FOTO: Damjan Žibert
Na koncu pa poudarjamo tudi, da sprejetega člena v praksi ni mogoče izvajati, saj je besedilo zelo pomanjkljivo, njegova izvedba pa nedorečena. Tako na primer člen ne navaja, pred katerim državnim organom bi moški in ženska "registrirala" svojo zunajzakonsko zvezo. Ministrstvo za delo

Ministrstvo za delo po odločitvi poslancev, ki so sprejeli dopolnilo SDS k družinskemu zakoniku glede registracije zunajzakonske skupnosti, opozarja na nedopustnost in neizvedljivost definicije zunajzakonske zveze. Na ministrstvu menijo, "da registracija zunajzakonske skupnosti, ki je predlagana z dopolnilom, ni v skladu z neformalno naravo zunajzakonske skupnosti, saj gre za pare, ki take formalnosti očitno ne želijo, in jih tudi z zakonom ne gre v to siliti na način, da se z zakonom predpiše obvezno registracijo zunajzakonske skupnosti."

Kot še poudarjajo, je treba upoštevati, da v Sloveniji danes že več kot polovica otrok živi v zunajzakonski skupnosti in da so državljani to obliko skupnega življenja, ki jo je vpeljal veljavni zakon pred 35 leti, očitno sprejeli kot ustrezno. "Navedena sprememba definicije zunajzakonske skupnosti pa pomeni nedopusten poseg v pravice zunajzakonskih partnerjev, ki se ne bodo želeli odločiti za registracijo svoje zveze," so zapisali na ministrstvu.

V LDS so prepričani, da je končni cilj nasprotnikov zakonika, da iz njega "vržejo istospolne in zunajzakonske pare".
V LDS so prepričani, da je končni cilj nasprotnikov zakonika, da iz njega "vržejo istospolne in zunajzakonske pare". FOTO: Miro Majcen

Dopolnilo je po besedah ministrstva za delo neusklajeno z nekaterimi zakoni, ki pravne posledice za zunajzakonske pare ne vežejo na pojem iz družinske zakonodaje, zaradi česar dopolnilo prinaša "pravno (tudi ustavno sporno) povsem nedopustno situacijo, ko bodo nekatere pravice "neregistriranim" zunajzakonskim partnerjem pripadale glede na to, za kakšno zakonodajno nomotehnično obliko normiranja se je pri posameznem zakonu odločil zakonodajalec."

Na ministrstvu za delo še dodajajo, da so taki spremembi definicije in pravnih posledic zunajzakonske zveze nasprotovali že na seji DZ, pri svojih argumentih pa bodo vztrajali tudi na tretji obravnavi predloga družinskega zakonika.

Oster odziv Zalarja in Kresalove

Čudi nas predvsem zaletav odziv Kresalove. Ob pripravi zakona je sodelovalo tudi njeno ministrstvo, ki je zapisalo, da bi bilo smiselno razmišljati o registraciji zunajzakonske skupnosti. Zdaj pa smo mi tisti, ki posegamo v človekove pravice. France Cukjati, SDS

Tudi v LDS so zgroženi nad odločitvijo poslancev. To je brezmejni nesmisel in napad na svobodo posameznika o tem, kako bo živel, pravi predsednica LDS Katarina Kresal. Zatrdila je, da v stranki ne bodo podprli kompromisne različice družinskega zakonika.

Očitno se v naši državi lahko zgodi, da izgubimo vrednote, ki so se nam zdele same po sebi umevne, je dejala Kresalova in dodala, da nova koalicija očitno že kaže svoj obraz.

Kresalova se je odzvala tudi na besede Franceta Cukjatija, da so v SDS le povzeli, kar je predlagalo že notranje ministrstvo.  Izraz "registracija" je bil po njenih navedbah v pripombah MNZ na družinski zakonik leta 2009 z razlogom podan v narekovajih. Ministrstvo nikjer ne izraža mnenja niti o tem, "da bi bil začetek trajanja take zunajzakonske skupnosti vezan na formalno izjavo volje obeh partnerjev pred državnim organom, še manj pa, da bi bila registracija podlaga za razlikovanje med tistimi, ki se registrirajo, in tistimi, ki se ne", je v odzivu pojasnila Kresalova. Ob tem dodaja, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve med postopkom usklajevanja pojasnilo, da je čas trajanja zunajzakonske skupnosti že urejen v posameznih področnih zakonih, zato v nadaljevanju o pripombi ni bilo več razprave.

"Očitno se konservatizem vrača na velika vrata"

Po besedah Kresalove je dopolnilo, pri katerem so pretehtali glasovi DeSUS, napad na temeljne vrednote, "na katerih smo zgradili našo državo in smo si jih pridobili že pred desetletji", je "nedopustno poseganje države v sfero zasebnega" in napad na svobodo posameznika. Le strah nas je lahko, kaj lahko še sledi od take nenačelne koalicije, je ocenila predsednica LDS.

Poslanci so odločili, da se mora par brez otrok registrirati, če želi imeti priznano zunajzakonsko skupnost.
Poslanci so odločili, da se mora par brez otrok registrirati, če želi imeti priznano zunajzakonsko skupnost. FOTO: Reuters

Kot je pojasnila, se vračamo za zelo dolgo nazaj, saj je bila zunajzakonska skupnost priznana kot nekaj dobrega, zdaj pa želijo to spremeniti. Ne nazadnje tako dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njenih besedah posega v njeno življenje. "Očitno se konservatizem vrača na velika vrata," ugotavlja predsednica LDS in dodaja, da po tej ureditvi postane drugorazredni državljan.

Po njenih ocenah je namen predlagateljev dati bistveno večjo težo zakonski zvezi, ki kot osnovni namen opredeljuje ustvarjanje družine.

To je strašanski korak nazaj, korak v neko enoumje, v zaprtost, ozkoglednost, nasprotje vsake svobodomiselnosti in znak države, v kakršni si nikakor ne želim živeti. Katarina Kresal

Tako dopolnilo je po besedah Kresalove še en dodaten razlog, zaradi katerega LDS ne bo podprl zakonika, če bo tudi končno predlagan v taki obliki. "To je brezmejni nesmisel in napad na našo svobodo," je prepričana.

LDS ne pristane niti na kompromis glede istospolnih zvez, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji otroka drugega. Predlog je pridobil podporo SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, s tem pa je zakonik izgubil podporo LDS.

Zalar je "kot državljan šokiran"

Registracija ali otrok

Poslanci so z 41 glasovi za in 40 proti sprejeli dopolnilo SDS, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom oz. se jima v tej zvezi rodi otrok.

Predsednik odbora za pravosodje pri LDS in minister za pravosodje Aleš Zalar je "kot državljan šokiran" in ne more verjeti, "da se nam kaj takega dogaja, tak križarski pohod na temeljne vrednote, med drugim na svobodno izbiro posameznika, s kom bo živel, v kakšni obliki in kako bo živel". Svoboda se nam zdaj po njegovih besedah omejuje na najbolj osnovnih področjih, na katerih smo svobodo razvili skozi desetletja.

"Urejena družba se ne meri po tem, kako dobro je regulirana, temveč po tem, koliko je posameznik svoboden od oblasti," je dejal Zalar. Takšnega zakonika v LDS ne sprejemajo in bodo, zatrjuje Zalar, storili vse, da taka ureditev ne bo sprejeta. Dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njegovem mnenju postavlja večino državljanov oziroma parov v drugorazredni položaj.

Naj se "pankrti“ ne vrnejo

Zgroženi so tudi v poslanski skupini SD. Amandma "nam kratko malo sporoča, da se je voz liberalizacije in varovanja človekove pravice do svobode odločanja posameznika obrnil nazaj ter začel najedati pravice zunajzakonskih skupnostih, pridobljene že pred 35 leti“, so zapisali. "Že uveljavljena praksa je, tako v slovenski kot širši demokratični družbi, da se zunajzakonski zvezi priznava povsem enak paket pravic kot uradno sklenjeni zakonski zvezi. Po včerajšnji razpravi in vloženih amandmajih največje opozicijske stranke pa se ne moremo otresti grozečega občutka, da je tendenca peljati stvari v nasprotno smer, na pota neupravičene diskriminacije zunajzakonskih partnerjev, ki se bodo morali po novem ne le registrirati, pač pa naj bi jim bila odtujena tudi pravica za posvojitev otrok.

Prometni znak
Prometni znak FOTO: Reuters

V poslanski skupni še menijo, da je to skregano z logiko in realnostjo današnjega časa ter tudi z bistvom demokratične družbe. Dogajanje jih spominja na čas, ko je katoliška cerkev v vse pore družbeno-civilne sfere, zlasti družine, vsiljevala svojo ideologijo. "Zato sporočamo, da bomo, predvsem zaradi spoštovanja svobodne izbire oblike partnerskih odnosov, storili vse, da se časi, ko so bili otroci zunajzakonskih zvez ožigosani za pankrte in potisnjeni na rob družbe, nikoli več ne vrnejo!“ so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (910)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoria7
23. 05. 2011 08.08
TUDI JAZ SEM DRUGORAZREDNA DRŽAVLJANKA, SAJ SO MI PREPOVEDALI KAJENJE!!!!!!!!!!
sady23
22. 05. 2011 21.57
proti so glasoval folk ki živi na koruzi , za pa folk kije poročen. ravno zrd tega ker folk to iskorišča. naprimer ker nista poročena je mati samohranilka in koj sprejema več dodatkov.... čeprou nakonc ma več denarja kokr poročena ki mata otroka.... sam zrd tega sm za registracio....
hillya
22. 05. 2011 17.57
Kresalova pravi, da : "S tem postajam drugorazredni državljan". Mnogi smo že dolgo pa o naših "težavah" časopisi nič ne pišejo. O boga, boga, kajne?
dolinaaa
22. 05. 2011 13.39
JurijGrmMlajsi
21. 05. 2011 15.12
Boscorelli zame zveza samo sebe legitmizira, poznam poročene kjer sta odtujena, vsak živi svoje življenje, en veselo vara itn.....a je to "zakon"?? Da ne omenjam, da je pred samo 100 leti večina zvez bila formalno potrjena, o ljubezni pa si lahko govoril pri manjšem številu, saj so bile v navadi dogovrjene poroke. Jaz te povsem razumem, ne da je zunajzakosnka skupnost ohlapna, ravno obratno čutita da NE potrebujeta potrditve ker sama ljubezen, zaupanje in spoštovanje dajajo tisto veljavo, ki jo noben kos papirja ne more. Imam kar nekaj sorodnikov, ki živijo v taki skupnosti, clo otroke imajo, pa še POBOŽNI so, in noben ne dela scene. še upnik je otorke krstil! Zdaj se pa neko tele spomni, da spreminja tisto kar do bro funkcionira že desetletja.
a1b2c3d4e5f6
21. 05. 2011 15.08
Kresalova je zadnji človek v Slovenistanu ki ima za jamrat da je 2. razredni državljan. Za njeno lopovščino, goljufanje, povezanost v te in one škandale in nevemkaj vse, bi jo skoraj povsod po svetu že zaprli, razen v državah 3. sveta in seveda pri nas. Taki ljudje bi morali dobivat suh kruh in vodo na Dobu, ne pa da se šetajo kot največji snobi po Ljubljani, jamrajo in jokajo pred kamerami, kako bi morali skrbeti za delavce in soljudi, obenem pa grejo žret v najdražje ljubljanske gostilne... njeno vedenje okrog zadeve Baričevič in glede marsičesa še pa je v POPOLNEM NASPROTJU s človeško moralo in taka oseba se mi gnusi že kot človek, kaj šele kot politik...
JurijGrmMlajsi
21. 05. 2011 15.05
Ma, ne nisi zato drugorazredni državaljan, ozirom sploh nisi. Si pa šestorazredni politik!
Socialisti?ni kulak
21. 05. 2011 14.54
....joj krščanarji rdamani, kam boste pripeljali to družbo s to svojo pokvarjeno dvojno moralo...če znan , urejen in vpliven poslanec ene od strank predlagateljic doma dnevno pretepa pred otroki žesnko, je to za cerkev in stranko popolnoma sprejemljivo, da flirat okoli z drugimi tudi, s tem nimajo težav...pomembno pa je, da sta tako pretepena žena, kot osrečena ljubica bili pred tem pred oltarjem in dahnili vzhičen da....no lepo vas prosim....ne me hecat.....
Boscorelli
21. 05. 2011 13.52
Ko berem nekatere komentarje me kar strese. Najprej naj povem, da tudi sam živim v izven-zakonski skupnosti. Skupaj s partnerko sva se pač odločila, da nama tisti list papirja na upravni enoti ne pomeni ničesar. Če si poročen še ne pomeni, da je zveza popolna, kajne? Glede otrok pa sledeče; nikakor s tem ne bodo dosegli, da se bo rojevalo več otrok, kakor je nekdo komentiral pred mano!! Da bi se rojevalo več otrok bo treba najprej spremeniti druge zakone, ljudem bo potrebno zagotoviti stalne in pošteno plačane službe, zagotoviti res brezplačne vrtce in še bi lahko našteval v nedogled. Ko bodo takšne zakone začeli urejati, potem se bomo pa tudi pri nas doma še naštimali kakšnega otroka več. Do takrat bomo pa svojemu edinčku poskušali zagotoviti, da imel vsaj kaj spodobnega za jesti in živeti v dokaj normalnih pogojih! Pa prosim, da nam naši vrli politiki pustijo,da se sami odločamo ali se bomo poročali ali pač ne! Saj še žvimo v svobodni in demokratični državi, če se ne motim?!
bdso1
21. 05. 2011 09.25
Ves problem je v tem,ker želijo TI vladajoči v družinski zakonik spravit buzije!!! Glede Kresalke pa sem tudi vedno bolj v dvomih,na vso moč podpira TE buzije. Je bila družinska prijateljica Baričeviča,ki je bil tudi vprašljiv njegov spol. Katrca pa tud ne izkazuje ženskih oblin,ker verjetno nima kaj pokazat! Tako ,da je je to vse skupaj zelo,zelo vprašljivo!!! To je le moje mnenje,morda pa se tudi motim. Ko pa razmislim,da pri teh letih še ni mati pa sem zopet v dvomih! Če pa je kaj narobe z rodili pa se opravičujem! Toda zaradi te hibe naj ne podpira tako zagnano buzije,samo zato ker tudi oni med sabo niso plodni!!!! V teh nenormalnih buzijih vidi enako hibo in se s tem tolaži,da je njim enaka in ne edina!! Je pa dovolj šolana ,zato me čudi da ne opazi kaj je za človeštvo normalno in kaj ni! Ali se nekaterim zaradi preveč šolanja v možganih izgubi ta razsodnost in ne prepoznajo več kaj je normalno!!! Ker opažam,da bolj se dviguje izobrazba pri ljudeh več je buzijev!!!
ll369
20. 05. 2011 23.35
joj joj joj..... kam gre slovenija?
th3m3tun
20. 05. 2011 16.59
Kresalova se počuti kot drugorazredni državljan? Super, vsaj enkrat se počutip odobno kot večino časa večina Slovencev.
Marija Demec
20. 05. 2011 16.31
hehehe KK delnice ti padajo,,,lol
moongirl3
20. 05. 2011 16.22
ali je registracija isto kot poroka??? in če ni, koliko bo stala takšna registracije in koliko razveljavitev registracije, če se partneraja spreta?? meni se zdi precej očitno, da gre za polnjenje državne blagajne
prašek
20. 05. 2011 06.53
sdrago 20.05.2011, 06:40 »Spoštovana ministrica in njej podobne somišljenice pa naj čimprej vsaj 3 x postanejo matere, da bi si tako vsaj delno upravičile lastno pokojnino.« Kaj pa če ne more imeti otrok ? Morda jih ne želi !? Pokojnina se pa izplačuje na podlagi vplačil v pokojninski sklad, ne pa na podlagi rojstev !! A tam gori na Brcah res ničesar ne veste ??
sdrago@siol.net
20. 05. 2011 06.40
Zagotovo sedaj nismo enakopravni! Pri vsem me najbolj veseli to, da se ljudje z zapisom svojih mnenj sami predstavijo in na najlepši način izpostavijo lastno stopnjo razumevanja družbe. Me pa tudi čudi, da še ni izpostavljena tudi rešitev družbe, ki je v znižanju povprečne starosti družbe. Vi se namreč strinjamo, da se naš narod in Evropa stara, ukrenemo pa nič. Praksa namreč potrjuje, da je zagotovo tudi urejen odnos med partnerjema pomemben pogoj za rojstvo večjega števila otrok. Spoštovana ministrica in njej podobne somišljenice pa naj čimprej vsaj 3 x postanejo matere, da bi si tako vsaj delno upravičile lastno pokojnino. Ministru Zalarju podobni pa naj bodo zaradi istega razloga vsaj po 3 x očetje. Potem pa bomo vsaj približno malo bolj enakopravni ;-)
lepdanzelim
19. 05. 2011 23.00
hahaha Saj to je smešno. Po vseh teh letih so se spomnili, da bi zadevo registrirali in normalno, da bo folk zdaj proti, ko smo se že navadili na to zamegljeno situacijo. Kajti pri teh izvenzakonskih skupnostih formalno nič ni jasno kdo je s kom, kar pomeni izplačilo velike količine raznih potnih stroškov in socialnih transferjev. To bo še zanimivo, se smejimo tisti staromodni in od pamtiveka poročeni ter živeči na istem naslovu s svojim partnerjem. Ker smo se nekoč poročili, smo tako rekoč "pljunili v svojo skledo" in tudi taki so, ki so se iz tega razloga ločili, pa še danes živijo skupaj. Eh, svet je čisto nor. Sem ZA registracijo, ne pa, da se ljudje po sodišču vlačijo in dokazujejo, da so z nekom živeli v zunajzakonski skupnosti, kadar pač to potrebujejo, prej pa se okoriščajo tako in drugače. Se Katarinca boji, da se bo morala odregistrirati od Mira, ko bo ugotovila, da ji politika ne zapolnjuje dovolj življenja in ji bo morda postal všeč kakšen fejst dečko? Ali pa bodo naši državljani lahko uživali v konkurenčnosti in bodo hkrati lahko registrirani v večih zvezah. A bo to smešno! In koliko birokracije bo spet treba za obdelavo podatkov. Ful prikladno za krizo.
robba
19. 05. 2011 18.11
korintos 19.05.2011, 14:24 -2 nefretete pozdravljena Sem registriran in poročen, tako da, Cukaga ati mi ne more nič. koričan, veš kaj. ti prav privoščim, da tvoja vnukinja spozna ahmeda, pa se bosta poročila,pa boš nusro lepo v ruto zavil, pa jo peljal na sprehod.. pol boš videl demokracijo in svobodo...
robba
19. 05. 2011 18.07
pupa_od_anbot 19.05.2011, 14:46 Svoj glas ste že oddali -3 @korintos upam, da sva se razumela? zame je brezpredmetno v kakšni skupnosti kdo živi in konec koncev občudujem starše, ki so sprejeli, da je njihov otrok istospolno usmerjen, in vse nakladanje tle gor je v veliki meri sprenevedanje! in tud je sprenevedanje da starši to sprejmejo. kaj pa naj naredijo drugega. gotovo bi bila zelo ponosna da je tvoj sin ,al pa tvoja hčerka homousmerjena?! pa daj reč mi, na kaj bi bila ponosna? pa ne mi sedaj omenjat kakih vasi pa podeželja. torej, vsak starš naj bi bil ponosen, da mu sin prpelje fanta v hišo. ja, haloo!!! al si vsak pričakuje vnukov,itd...
robba
19. 05. 2011 18.01
trava 18.05.2011, 21:14 joj joj, trava, ti si pa res nepristranska. kar oba obreda si dala skozi. lepo.pohvalno. in kake pravice ti kradejo, trava? a ni bil janez že na oblast? a je bla škoda al katastrofa? in kolk si tko strašno verna, čudn da te motijo pukšiči, janše... a si bla tud ti prisiljenav cerkveno poroko?