Slovenija

ZSSS: Reforma trga dela nujna, a ne za nova delovna mesta

Ljubljana, 18. 05. 2012 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik svobodnih sindikatov Semolič meni, da reforma trga dela ne more zagnati gospodarske rasti in tudi ne ustvarjati novih delovnih mest. Velika težava je po mnenju sindikatov slabo črpanje evropskih sredstev.

Semolič meni, da novih delovnih mest z reformo trga dela ne bo.
Semolič meni, da novih delovnih mest z reformo trga dela ne bo. FOTO: Damjan Žibert

Prepričanje, da bo reforma trga dela imela ključno vlogo za zagon gospodarske rasti, je zmotno, je poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Spremembe zakona o delovnih razmerjih so nujne, vendar pa ne bodo prispevale k ustvarjanju novih delovnih mest, je dejal.

Nekatere spremembe zakona o delovnih razmerjih so nujne predvsem za odpravo anomalij na trgu dela, ki gredo v preveliko fleksibilnost delovnih razmerjih, je prepričan. Pojasnil je, da zaradi tega nastajajo negotove oblike dela, ki so jim najpogosteje podvrženi mladi.

Ključni razvojni problem Slovenije ni rigidna delovno-pravna zakonodaja, temveč nefleksibilnost države, ki ne zna ustvariti pogojev za spodbuditev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest, meni Semolič. Država mora po njegovih besedah ustvariti takšne poslovne pogoje, da bi se dobiček podjetij bolj usmerjal v tehnološki razvoj in nova delovna mesta.

Največjo težavo pa vidi v nesposobnosti države pri črpanju kohezijskih sredstev. "V Evropi so na voljo sredstva za infrastrukturne in prometne projekte," je poudaril. "Težko razumljivo je dejstvo, da Slovenija ni pripravljena črpati teh sredstev, saj za to niso ustvarjeni pogoji," je dodal. Prepričan je, da bi prav s temi sredstvi Slovenija lahko spodbudila gospodarsko rast in ustvarila nova delovna mesta.

Dušan Semolič med aprilsko splošno stavko javnega sektorja
Dušan Semolič med aprilsko splošno stavko javnega sektorja FOTO: 24ur.com

Med projekti, ki nerazumno dolgo čakajo na sredstva, je izpostavil izgradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. To bi spodbudilo več sektorjev našega gospodarstva, ne samo gradbeništva, je dejal Semolič. "Vendar pa morajo biti za to ustvarjeni pogoji, ki pa se na žalost odmikajo," je dodal. EU za razvoj prometa in s tem povezane infrastrukture namenja 10 milijonov evrov, prav od vlade pa je odvisno, koliko od teh sredstev bo pridobila Slovenija, meni Semolič.

"Na vrhuncu gradbene krize Slovenija nima infrastrukturnih projektov, celo več, edino gradbeno podjetje, ki bi lahko uspešno konkuriralo, je pred stečajem," je poudaril.

Počrpali manj kot tretjino razpoložljivih sredstev

Slovenija je imela v tekoči finančni shemi na razpolago 4,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev, do konca leta 2011 pa smo jih počrpali le 1,2 milijarde evrov, je opozoril strokovni sodelavec ZSSS Goran Lukič. Za razvoj železniške strukture je bilo tako porabljenih le štiri odstotke razpoložljivih sredstev, kar po Lukičevem mnenju kaže na "blokado pri pridobivanju sredstev".

Eden izmed razlogov za takšno "blokado" je tudi prevelika birokratizacija in izjemno težka administracija pri pripravi velikih infrastrukturnih projektov, meni Lukič. "Država mora razbremeniti ta pritisk glede dokumentov in administracije, da se pospeši investiranje," je dodal.

Izvršni sekretar ZSSS Lado Rožič se je na novinarski konferenci dotaknil tudi položaja slovenskih bank in podjetij v državni lasti. Država bi po njegovem mnenju morala določiti, kaj so strateške naložbe, ki jih bo obdržala v svoji lasti, ostale pa bi morala prodati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
18. 05. 2012 21.56
+1
Kako to misli, "evropska sredstva" nismo dovolj črpali, zakaj smo pa potem tako zapufani, kaj ti bo pa dal Francoz in Nemec, lakoto. Evropska sredstva so bila preveč črpana v vseh oblikah, požrli so jih pa tisti, ki danes pametujejo, mislim da je gospodarstvo od tega dobilo nič, dobili pa so: Bavčar, Šrot, Tošakova, Zidar, Kordeža, veseli penzionist Kramar itd., tegobe ki so jih naredili pa naj bi v igro potegnile le navadne smrtnike. Danes nam pa možgane perejo razni Janšeki in njemu podobni, kako zategovati pas.
SimonaHamer
18. 05. 2012 18.07
+1
Melanholične misli Skoz gozd je šel, skozi temen gozd - v srcu žalost in bridkost. Vprašal je drevo zelenečih vej: „imaš-li drugóv, povej!“ Reklo je drevo: „Imam, imam jih, kot je listov zélenih. Če se veselim, veselijo se, z mano žalostijo se!“ In dejal je: „Glej, jaz pa sam s seboj … Bodi ti prijatelj moj!“ Zašumelo je in se znižalo in se mu približalo … Vzelo k sebi ga, in nič več ni dam … Zdaj visi na veji tam. Dragotin Kette
WikiX
18. 05. 2012 16.43
+5
Ves čas ima Slovenski narod težave edino z nedotakljivimi, priviligiranimi in skrbno evgenično izbranimi posamezniki, ki si zgleda lastijo neke posebne zasluge, znanje in nadčloveške sposobnosti, da lahko edini odločajo, upravljajo s kapitalom in se lahko tudi edini dogovarjajo za črpanje evropskih sredstev. Ta problem nikakor ni državen, v vseh naših vaških skupnostih je enako, povsod eni isti, ves čas enako nespsobni ljudje, od osamosvojitve dalje ali še od prej, pa cel kup preganjanih in zatiranih posameznikov, za katerih revščino se ne ve razloga oziroma jim nihče ne more pomagati in katerih število le narašča iz generacije v generacijo. Priznajmo si že enkrat, tudi če bi bil Triglav iz zalat in bi plavali na nafti, ne bi mogli živeti čisto nič bolje, dokler nam vlada fašistična oligarhija, ki je našo domovino spremenila v orgromen zapor. To niso nobene vodje, delodajalci ali direktorji, to so navadni arestantski pazniki, kadar rečejo, da bo bolje, s tem namreč mislijo, da bomo morali mi poskrbeti za njihovo višje ugodje in večje blagostanje, enako kot v vseh ostalih koncentracijskih taboriščih. Da bi pregnali skorumpirane fašiste in izvedeli, kam je šeč nacionalni kapital, preden se lahko začnemo spet resno pogovarjati o gospodarstvu, delovnih mestih in socialni državi, tega pa ne, za kaj takega pa nikdar niso pravi časi.
Vik Klas
18. 05. 2012 22.59
+1
Še nisem slišal nobenega politika da bi rekel;Delamo na tem da bo VAM bolje,ampak vsak reče da NAM bo bolje,Zato ne moremo reči da lažejo.
AlternativeFacts
18. 05. 2012 13.42
+13
Zavod za zaposlovanje,bi morali v teh časih ukinit,če ne pa vsaj pometati ven 75% zaposlenih...naj gredo na zavod za zaposlovanje igrat statiste.Saj ljudem nimajo za ponnudit nobenega dela,potem takem tudi nič ne delajo.Imajo pa..verjamem da dobre plače,ki so veliko višje od Janezovih nadstandardnih 623€......Kar pa se tiče novih delovnih mest,gre pa pravljica tako..Dokler imamo na oblasti in v parlamentu politike,ki se imajo za tako mogočne in jasnovidne,da na daleč in veliko pred nam znanim časom vidijo,kateri posli so posli s potencialno višjo dodano vrednostjo in kateri ne,toliko dolgo se pri nas ne bo odpiralo nova delovna mesta.Pa lahko ti kekci sprejemajo 1001 zakon o davčnih iodpustkih,ki je lahko gumijast in fleksibilen na 1002 načina..NE BO ŠLO.
SonyGirl
18. 05. 2012 13.11
-2
Imam en predlog. Da zavod za zaposlovanja delodajalcu ob novem zaposlovanju da seznam oseb z izobrazbo, ki jo delodajalec potrebuje, in živijo v okolici delodajalca. Manjši potni stroški, bolj spočiti delavci ipd. Predvsem pa prepovedat klientalizem (un unga pozna). Pa bi potem lahko tud delodajalci rekl, evo tega človeka hočmo, ne pa da prosiš za službo, ko da prosiš za miloščino.
subisubiw
18. 05. 2012 13.43
+2
sam po tej logiki, bi nekdo, ki ni iz kraja kjer je zaposlitev, ne imel šans za dobit delo.
AlternativeFacts
18. 05. 2012 13.43
+2
Najbolj da mu zavod še pove,kaj in kako mora delati.. :D
yarrick
18. 05. 2012 18.16
+3
To na žalost ni mogoče.Kaj pa misliš zakaj se vozi v LJ vsak dan preko 100.000 delavcev? Ker v njihovih okrajih NI službe za njih...Sploh pa zavod bi morali TAKOJ UKINITI! Edino njihovo delo je povzročanje zdrah in metanje brezposelnih iz evidenc ters tem umetno NIŽATI brezposelnost pri ans !
aristotel
18. 05. 2012 12.38
+23
fleksibilnost delovnih razmerjih,je v redu dokler si mlad,brez obveznosti,brez družine, brez kreditov,položnic in s starši ki ti lahko pomagajo-drugače pa je fleksibilnost trga dela katastrofa in vračanje v preteklost pred drugo svetovno vojno v revščino in zanikanje pravic ki so si jih priborili naši starši in stari starši,to je pridobitev ki je ne smemo zgubiti,vsi bomo enkrat v tistih letih ko si želiš nekakšne sigurnosti čeprav minimalne ,če to pade bodo delodajalci izkoristili ta zakon za množično odpuščanje starejših delavcev in delavk vse za večji dobiček...