Slovenija

ZSSS: Zakon o malem delu je neustaven

Ljubljana, 10. 06. 2010 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZSSS nasprotuje predlogu zakona o malem delu, ki je po njihovem mnenju protiustaven, in grozi z zahtevo o oceni ustavnosti. Prepričani so tudi, da bo malo delo povečalo prekerne oblike dela.

Sindikati in vlada o pokojninah - 3
Sindikati in vlada o pokojninah - 3 FOTO: Blaž Garbajs
Vlada bo na prihodnji seji v sredo za obravnavo v DZ pripravila zakon o malem delu, je povedal premier Borut Pahor. Zakon je sicer neusklajen s socialnimi partnerji, študentje so proti njemu protestirali. Pahor odgovarja, da manevrskega prostora za kompromisno rešitev ni več, "čudeži so pa mogoči".

Vlada s tem, ko bo tri zakone s področja trga dela, ki med drugim uvajajo malo delo, znižujejo odpravnine in skrajšujejo odpovedne roke, poslala v nadaljnjo obravnavo brez soglasja sindikatov, sproža proces, "ki je lahko nepredvidljiv", opozarjajo v ZSSS. Menijo, da spremembe ne bodo izboljšale konkurenčnosti gospodarstva.

"To je nehumano početje vlade. Politiki ustvarjajo neprijazno okolje za delavstvo," se je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič odzval na izid torkovih pogovorov socialnih partnerjev o spremembi zakona o delovnih razmerjih, zakonu o malem delu in zakonu o urejanju trga dela.

Predlog novele zakona o delovnih razmerjih postopno znižuje odpravnine na eno petino osnove (povprečje plače v zadnjih treh mesecih) za vsako leto dela pri delodajalcu ne glede na delovno dobo in skrajšuje odpovedne roke. Delavec z minimalno plačo in 15 leti delovne dobe bo po izračunih ZSSS prikrajšan za okoli 1400 evrov, delavec s 25 leti delovne dobe pa za okoli 3000 evrov.

Bodo najbolj prizadeti starejši delavci?

Očitno si je vlada zadala cilj, kako doseči lažje, hitrejše in cenejše odpuščanje Dušan Semolič

Semolič meni, da ni razloga za takšen ukrep, saj ne bo izboljšal konkurenčnosti gospodarstva. Za to bi se bilo po njegovem mnenju treba osredotočiti na nove izdelke, nove trge, inovacije. Nižje odpravnine in odpovedni roki bodo po njegovem mnenju najbolj prizadeli tiste, ki jim je najtežje – starejše delavce, ki bodo izgubili delo. "Očitno si je vlada zadala cilj, kako doseči lažje, hitrejše in cenejše odpuščanje."

"To je nevarna igra politikov. Sprožajo proces, ki je lahko nepredvidljiv. Potem pa se bomo čudili, kako so se zgodile stvari, ki jih ni bilo mogoče nadzorovati," opozarja in napoveduje, da bo "vroče že poletje, ne šele jesen".

Gre za prvi primer, ko bodo spremembe zakona o delovnih razmerjih "male delavske ustave", sprejete brez soglasja sindikatov, pravi Semolič.

Priznava sicer, da je v pogajanjih o pokojninski reformi prišlo do umiritve, kar se tiče pritiskov po čim prejšnjem sprejetju sprememb. Naslednjič naj bi se partnerji srečali 3. julija.

Arbitražni sporazum - 5
Arbitražni sporazum - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Zakon o malem delu neustaven?

ZSSS nasprotuje tudi predlogu zakona o malem delu, ki je po njihovem mnenju protiustaven. "Če bo sprejet v predlagani obliki, bomo vložili zahtevo za oceno ustavnosti," napoveduje izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. V sindikatu menijo, da je zakon neskladen z zakonom o delovnih razmerjih v delu, ki podaja definicije.

Prepričani so, da bo predlagano malo delo povečalo prekerne oblike dela. Navajajo podatke nemškega sindikata DGB o posledicah malega dela v Nemčiji, kjer so med drugim upadle zaposlitve s polnim delovnim časom z obveznim socialnim zavarovanjem, tovrstno delo pa je zaznamovalo nizko plačilo, neenake možnosti teh delavcev glede ugodnosti in možnosti za napredovanje.

Malo delo tudi ni privedlo do napovedane množične legalizacije dela na črno in ne do zaposlovanja brezposelnih z obveznim socialnim zavarovanjem, je ugotovitve nemških kolegov navedel sekretar za zaposlovanje, socialna področja in migracije pri ZSSS Goran Lukič.

ZSSS je po torkovih pogajanjih pripravila publikacijo, imenovano "Črna knjiga o Sloveniji – tako imenovani delavski državi". V njej opozarja na konec socialnega dialoga v Sloveniji, za položaj pa krivi vlado in ministrstvo za delo. Opozarja med drugim na gospodarski kriminal, razlike med odpravnino delavcem ter poslancem ali managerjem, neplačevanje socialnih prispevkov, kršitve delovne zakonodaje, (ne)zaposlovanje brezposelnih in na razkorak med minimalno plačo ter plačami menedžerjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
11. 06. 2010 12.26
A STE SI PREBRAL KAJ JE BLO V NEMČIJI? PREBERTE SI
mami55.
11. 06. 2010 11.41
Admin, kako sploh doviliš da se nekdo s takim nickom ""domobranec9"" pojavlja na portalu? Posebej ker so vsi njgovi prispevki žaljivi!
kripo5
11. 06. 2010 11.26
Delam v šolstvu. Edino pravilno je omejiti, če ne celo ukiniti, študentsko delo!!
lila.ayla
11. 06. 2010 10.59
bogati bodo še več kradli in izkoriščali, običajni ljudje bodo brez stalne in sigurne službe, če jo bodo sploh imeli. ideja zakona je sicer dobra ampak prosm lepo dejte mal pamet uporabt pa spište tole v zakon, ne v kastrofo. ampak kdo od tistih se bo strinjal z mano, ki bi se moral?! sploh kdo prebere mnenje naroda? oz. ali to sploh koga ZANIMA?? ...in tako je propadlo slovensko gospodarstvo...
domobranec9
11. 06. 2010 10.56
ukinit šole. zapret fakultete. omejevati študente na vsakem nivoju. pozdravimo slavno jugoslovansko ENOUMJE!!!!!!
vusek
11. 06. 2010 09.51
Konec sveta ne bo samo za študente ampak tudi za vse ostale, ki še imajo delo za določen ali nedoločen čas. Za brezposelne itak več ni pomoči, zdej ga bomo nasrklai še študenti in velik ostalih delavcev. Delalo se bo samo še malo delo, veliki kapitalisti pa bodo pobirali in se mastili z dobički, mi pa bomo primorani delati pod pogoji ki jih bodo delodajalci postavili in za ceno za katero se ne bom mogel pogajati, ker če ne boš ti bo pa kak romun al pa bolgar za minimalno plačo delal in tako bomo potem vsi jokali. Svetlik nehaj nam že razbijat škatle in čimprej umakni zakon, ker sužnji nočemo postati, če pa želiš sam biti ta, pa lepo izvoli...banda pokvarjena!
kimg
11. 06. 2010 09.29
MALO DELO DO SMRTI. Ne pozabit, da boste lahko mali delavčki do smrti, ker penzije itak ne bo nihče dočakal. Malo delo; ni malice, ni regresa, ni prevoza na delo, ni bolniške, ni odpravnine, NIČ PENZIJE NI IZ MALEGA DELA!!!, ni odpovednih rokov, .... Kar je glavno, malo delo lahko opravljaš skupaj z babico in brezposelnim fotrom.
pika.poka12
11. 06. 2010 06.23
"prekerne" kakšna beseda pa je to?
WikiX
11. 06. 2010 04.26
Kaj je bolje za ta narod in državo, da se izloči ter kaznuje za slabo opravljeno oziroma napačno ali sploh ne opravljeno delo degenerirana oligarhija, z doživljenjskimi funkcijami v javni upravi ali je bolje rafalno sprejemanje omejitev brez konca in kraja oziroma dokler ne bomo popolnoma omejeni. Takšni ukrepi, bi mogoče plavali pred Šrotom in Bavčarjem, danes so patetični, neresni, ne pa tudi smešni. Po moje je šola le ugoden način, kako prideš do znanja, da lahko živiš od svojega dela ter si ustvariš karijero, nič hudega, če koga vmes mine do študija in gre raje nazaj na njivo oziroma si najde svojo pot, ki mu bolj ustreza. V vsakem primeru, mora biti pošteno, kar je itak edini razlog za probleme, tako da brez tega noben ukrep nima smisla. Nihče, niti mašine ne morejo ustvariti toliko, kot lahko razmeroma hitro pobere ali uniči par norcev. Preden se razglasimo za novo Albansko provinco, se bo treba hitro spomniti, da so ukrepi vedno izboljšajne obstoječega stanja, kar velja za ljudi, ne za državo in je otrej vprašanje kako, koliko si lahko privoščimo, če se nekaj gremo. Vse ostalo, je "ispravljanje krive Drine" oziroma poravnavanje ukrivljenega toka reke, kot pravi ta pregovor. "Pahor odgovarja, da manevrskega prostora za kompromisno rešitev ni več, "čudeži so pa mogoči"." Kar se mene tiče, je s tem povedal vse, ob tem bi se počutil nevrednega čudeža še Chuck Noris.
Tumac
11. 06. 2010 01.16
primuseng,raj je s vrni v norisnico..... PODPIRAM MALO DELO,NAJ STUDENTSKI SERVISI PROPADEJO
cxslo
11. 06. 2010 00.38
zapret dol vse študentske servise, k itak drugega kot movzejo ne...
Penzic
10. 06. 2010 23.32
me prav zanima, če je študentsko delo ustavno, v glavnem temelji na izkoriščanju, ne enakih možnostih, predvsem pa na bogatenju lastnikov servisov in lastnikov podjetij, ki zaposlujejo tiste z napotnicami
t4t5t6
10. 06. 2010 23.07
MALO DELO PODPIRA DELO NA ČRNO.POVEČALO SE BO ŠTEVILO DEL KI BODO PLAČANA NA ČRNO. VSAK ŠTUDENT BI MORAL IMETI NEOMEJEN LETNI ZASLUŽEK.PA BI BILI VSI ZADOVOLJNI.
Sharkln
10. 06. 2010 15.04
Vlada....kar tako naprej... dokler zaposleni v javnem sektorju ne bodo začeli dajati odpovedi ozr jih dobivati, imajo očitno še vedno veliko preveč bonitet v primerjavi z zaposlenimi v privatnem sektorju. Ko bo slika v javnem sektorju podobna sliki v privatnem...takrat bo optimizacija in racionalizacija javne porabe na višku...in denarja bo za vse popolnoma zadosti!!!!!!
Gosposvetski
10. 06. 2010 14.45
Zakaj pa vsi pljuvajo po vseh sindikatih,če so taki borci za delavske pravice?
am_staff
10. 06. 2010 14.43
Sindikati samo na novinarskih konferencah kikirikajo, tam kjer bi morali, morajo sindikalni liderji biti tiho, da očuvajo stolčke v nadzornih svetih.