Slovenija

Demonstracije bodo 28. novembra

Ljubljana, 15. 10. 2009 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Na dvig najnižje starostne meje za upokojitev na 65 let ne bomo pristali,“ pravi Semolič, ki v znak nestrinjanja s predlagano pokojninsko reformo za 28. november napoveduje demonstracije.

"28. novembra bomo v Ljubljani pripravili velike demonstracije z močno sporočilno vrednostjo,“ je na današnji novinarski konferenci napovedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Tako bodo izrazili nestrinjanje s predlagano pokojninsko reformo in zahtevali dvig minimalne plače. "Tako se ne da več živeti, premiki se morajo zgoditi nemudoma. Na dvig najnižje starostne meje za upokojitev na 65 let za nobeno ceno ne bomo pristali, ta cilj je absolutno nedosegljiv. Delodajalci teh delovnih mest nimajo danes in jih ne bodo imeli jutri. Edini izhodi v tem primeru bodo, da gredo ljudje med brezposlene, se invalidsko upokojijo ali na bolniško. 40 let dela je dovolj, tak človek ima pravico do polne pokojnine," je še dodal.

"Z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme smo izrazito nezadovoljni, saj bi zagotovo poslabšala socialni položaj mnogih zaposlenih, so nepravična in močno zmanjšujejo solidarnost," pravi Semolič.
"Z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme smo izrazito nezadovoljni, saj bi zagotovo poslabšala socialni položaj mnogih zaposlenih, so nepravična in močno zmanjšujejo solidarnost," pravi Semolič. FOTO: Miro Majcen

Nasprotujejo torej dvigu najnižje starostne meje za upokojitev na 65 let, pa tudi izenačitvi upokojitvenih pogojev za moške in ženske in predlaganemu obdobju 35 let za izračun pokojninske osnove. Slednje bi po njihovih izračunih lahko pomenilo tudi do 10 odstotkov nižje pokojnine. Zato od vlade zahtevajo pogajanja in podpis dogovora o pokojninski reformi po zgledu dogovora iz leta 1999.

Na protestu bodo hkrati zahtevali dvig minimalne plače s sedanjih 431 evrov neto na 600 evrov neto, ki je po Semoličevih besedah nujno potreben in za katerega je poleg delodajalcev odgovorna tudi država, "ki je dolžna zagotavljati raven minimalne plače, ki zagotavlja dostojno življenje". Več kot 150.000 delavcev prejema nekaj več kot 500 evrov neto plače, navaja Semolič.

"Menimo, da so izhodišča pokojninske reforme izrazito sovražna do slovenskega delavca," pa je dodala Lučka Böhm, izvršna sekretarka ZSSS, in povedala, da so za vlado in ministrstvo za delo pripravili 19 stališč. "Zahtevali bomo pravično pokojninsko reformo. Naš predlog ni eden in edini. Želimo se pogajati o reformi, ki bo pravična za povprečnega delavca, kajti dosedanja izhodišča tega ne omogočajo.“

ZSSS je k protestu povabila tudi ostale sindikate. Predstavniki sindikalnih central Pergam, KNSS Neodvisnost, KS 90, Solidarnost in Konfederacije sindikatov javnega sektorja so potrdili, da se s protestom načeloma strinjajo, a nekateri poudarjajo, da bodo predstavili svoje zahteve. Med drugim opozarjajo na odnos vlade, ki da z ukrepi krizo rešuje na račun delavcev tako v zasebnem kot javnem sektorju, potrebo po zvišanju plač in drugačni pokojninski reformi, kot jo predlaga vlada. Organi sindikatov bodo o pripravi oz. sodelovanju na demonstracijah odločali prihodnji teden.

O nadaljnjih informacijah, uri in mestu zbora demonstracij danes niso spregovorili in bodo javnost še obvestili.

Vlada bi pristala na 562 evrov

Kot je znano, so se člani ESS na včerajšnji seji, ki je bila namenjena ekonomsko-socialnemu položaju zaposlenih, strinjali, da je sedanja minimalna plača glede na življenjske stroške prenizka in bodo nadaljevali pogovore.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica pa je zagotovil, da se vlada zaveda, da sedanja minimalna plača ne vzdrži, in je naklonjena zviševanju minimalne plače. Po njegovih besedah bo vlada ponovno pretehtala potrebe po spremembi dohodninske zakonodaje "v smeri, ki bo dala možnost za povečevanje minimalne plače".

Najnižji življenjski stroški znašajo 562 evrov, je ugotovitve ministrstva za delo ponovila državna sekretarka na ministrstvu Anja Kopač Mrak. Tako je sedanja minimalna plača prenizka in jo je treba zvišati, si pa "ne moremo privoščiti takojšnjega skoka na to višino". Zato je po njenem potreben dogovor socialnih partnerjev, na kakšen način dvigniti minimalno plačo. Strinjala se je, da je potrebno ustrezno stimulativno okolje za prestrukturiranje gospodarstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
16. 10. 2009 09.34
Ste gledali včeraj zvezer poročila? Sem si kar mislil, da se bo g. iz združenja delodajalcev pojavil. Je mogoče kaj novega povedal? Povedal je, da ne morejo zvišati najnižjih plač, ni pa povedal ali lahko znižajo najvišje. Če ni dela, ni storilnosti tudi za njih. To je tabu tema. Aja, saj si lahko pomagamo s socialnimi transferji v Centrih za soc. delo, Karitasom (pložnice), Rdečim križem (morje za otroke), lahko pomagajo prijatelji (oblačila, čevljčki), in na koncu meseca pridejo do 1000 €. Uroševa Trenja res pogrešam.
killi-123@hotmail.com
15. 10. 2009 15.44
wb0413, srčno upam,da ne razmišljaš o s.p-ju, kajti hitro boš propadel. Kdo ima večjo storilnost,60 ali 30 letnik? Mladim ni treba 20% dodatka za stalnost,mar ne. Da ti naprej ne naštevam.Malo poglej,kako so to drugod rešili.Npr Anglija je dala več možnosti glede del.časa.
negro
15. 10. 2009 14.57
wb0413 To logiko so te verjetno na faksu naučil, s svojo glavo pa ne znaš pomislit!
negro
15. 10. 2009 14.56
Ne gre se le za pokojnine, če pogledaš plače poslancev ti šele slabo rata! Zato se pa mora uvedit višja starostna doba, od kod bojo pa živel revčki, če majo komaj 6000 plače bogve kaj še!
maraton62
15. 10. 2009 14.51
Ne glede na nenaklonjenost večine komentatorjev na forumu, bi bilo treba omenjene demonstracije podpreti z udeležbo v čim večjem številu, kajti le tako imamo nekaj možnosti, da ne postanemo totalni sužnji kapitala.
mmickica
15. 10. 2009 13.32
Ker se prebivalstvo stara, je logično, da se mora dvigniti tudi starostna meja za upokojitev! Sicer bomo imeli penzije le še za "tringelt". Enostavno! Če imajo pametnjakoviči s Semoličem na čelu kakšen drug matematičen izračun, jim bodo hvaležni vsi ekonomisti tega sveta...
X-XY
15. 10. 2009 13.32
.... starost pri pokojninah ni pomembna, odločilna naj bo delovna doba ... in, in in višina vplačil. Točen odgovor! Sicer pa ne bo nobena stavka pomagala, ker denarja preprosto ni in če nečesa ni, ga ne moreš preraporejati oz. šparati, vlagati. Denar je nekje "zaglavio", leži v velikih hišah oz. vilah, jahtah, v tujih bankah, v štunfah tajkunov, dragih avtomobilih, ... denar ne kroži, nekje tiči za stare čas, samo ne naše. Naša delovna sila je predraga, država je preveč požrešna, nič ne ostane delodajalcem, ljudje predolgo živijo - to slišiš, ko pride na sceno predsednik združenja delodajalcev. Trd, neomajan pogajalec, ima zaledje podjetnikov - stiskačev. Semolič in Rebolj se lahko penita do nezavesti, grozita, kažeta raznorazne izračune, argumentirata to in ono. Ne gre. Nato pridejo na sceno veljaki iz sindikatov negospodarstva : Virantu (zelo simpatičen sogovornik) = bomo stavkali, ne bomo kvalitetno delal (sodstvo, šole)i, bomo samo opozajali (ne bo inputa v državno blagajno), ... in potiho se zgodi. Scenarij je predvidljiv, tudi rezultat. Včasih sem tudi jaz tako razmišljal kot vi. Naj dajo ta denar nam, pa bomo sami razpolagali z njim. Upam, da bo vaš izračun marsikoga streznil.
SherlockH
15. 10. 2009 13.30
Jah, "japka" bodo zopet po akcijski ceni, a ne Semolič?
Braveheart
15. 10. 2009 13.25
Pahor partija, druže Borute, mi se ti kunemo :)
killi-123@hotmail.com
15. 10. 2009 13.19
trate, samo dve možnosti obstojata. Denar od upokojencev,ki le te niso dočakali, preliva vlada ali pa imajo na SPIZ-u bajne plače in nagrade.
Sonck27
15. 10. 2009 13.09
562 eur bruto ali neto? Saj tudi sedaj marsikateri delavec ne dobi niti tistih 431 eur minimalne plače, kolikor znaša zdaj, tako da je itak vse skupaj brezveze.
HellWolf
15. 10. 2009 13.05
Na ceste in pred vlado, sam pa brez ZSSS in drugih nim podobnim. Sami delavci v štrajk, s sindikati že dolgo ni nič!!!!
Smackyx
15. 10. 2009 13.05
-speed- 15.10.2009, 12:32! Ne strinjam se čisto s teboj! Zasledil sem članek o primerjavi produktivnosti slovenskega gospodarstva v Sloveniji in po drugih državah v Evropi. Ključ zvišanja plač v gospodarstvu je povišanje produktivnosti!
SherlockH
15. 10. 2009 12.51
trate Povej, kdo se je poslužil razmišljanja, ki je daleč v mejah razmišljanja stranke mladih in ni njihovo avtorstvo?!? Sicer pa mi o tej zlagani strani mladih pove kar njihov predsednik, ki se proda za pest riža kot je to storil vsakokrat! Avtor-dragi forumaši- je Igor Jurišič Ul. Pohorskega bataljona 1, Ruše spisan v Delu.
cherry
15. 10. 2009 12.50
dol s sindikati! spet prodajajo buče!
8JASMIN
15. 10. 2009 12.47
ŽE ZDAVNAJ BI MORALI DEMONSTRIRAT, PA KER JE SEMOLIČ PRILIZJENEC TE VLADNE GARNITURE TEGA NI STORIL, PRI PREJŠNI VLADI JE PA STOKAL IN VRŠČAL KOT EN LEV, PA NI IMEL VZROKOV, POKVARJENEC TA RDEČI SEMOLIČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
realnost
15. 10. 2009 12.41
est..zaredi takšnih kot si ti, lahko delajo z nami kar hočejo, saj kaj je boljšega za oblast, kot ,da bi se v sindikatih med seboj prepirali in tako nebi nilo nič z enotnim nastopom priti oblasti, če hočemo kaj doseči, je sedaj potrebna enotnost ne pa razprtije ,zato prosim ne širi takšnih komentarjev, gremo vsi sindikati skupaj na ulice v tem imamo moč!!!!!!!!!
-speed-
15. 10. 2009 12.32
Dokler imamo javni sektor tok požrešn kot je zdaj,in se vztrajno povečuje namest da se zmanjša,nam nobedn sindikat ne bo pomagal. Gospodartvo ,delodajalci in delavci skupaj,morjo napovedat vojno JU in državnim parazitom,ključ za zvišanje plač v gospodarstvu so manjši davki in obremenitev dela. O položnicah za elektriko,komunalije,RTV.... raje ne bom govoru. Ogabn parazitizem in monopilistično sranje brez meja....
est
15. 10. 2009 12.28
Mi bomo isti dan štrajkal, da Semulič odstopi. Ni rezultatov, položaj delavcev vedno slabši on pa samo govoriči. Sindikat rabi nove sveže sile.
strogoff
15. 10. 2009 12.26
kaj je Svetlik - a so ZPIZ kriminalci ševe dno na prostosti ???_