Slovenija

ZSSS: Država pod pretvezo davčne tajnosti ščiti slabe delodajalce

Ljubljana, 11. 07. 2011 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZSSS zahteva javnost seznama slabih delodajalcev, ki kršijo pravice delavcev, na katerem naj bi bilo po neuradnih podatkih okoli 700 podjetij. Evidenca slabih delodajalcev namreč ni javno dostopna.

Goran Lukič na protestu proti zakonu o malem delu
Goran Lukič na protestu proti zakonu o malem delu FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je uvodoma spomnil sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič, je v skladu z zakonom o urejanju trga dela 1. julija začela veljati evidenca slabih delodajalcev, v kateri so navedena podjetja, za katere je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so kršila pravice delavcev oz. niso izplačevala plač in socialnih prispevkov.

Evidenco je po zakonu dolžan voditi zavod za zaposlovanje, ki podatke prejema od inšpektorata za delo, lahko pa tudi od davčnega inšpektorata. Lukič seznama, četudi je član sveta zavoda, še ni videl, na njem pa naj bi bilo po njegovih neuradnih podatkih navedenih okoli 700 kršiteljev.

Ob tem je sodelavec ZSSS pojasnil, da je zveza zavod že februarja pisno pozvala, da naj zagotovi javno objavo evidence, a so prejeli negativen odgovor. Na zavodu so jim namreč pojasnili, da del teh podatkov velja za davčno tajnost in jih zato ne morejo obelodaniti.

V podobnem primeru se je Pirc Musarjeva odločila za javnost seznama

Informacijska pooblaščenka se je odločila za javnost seznama, na katerem se je, potem ko je bil lani vendarle objavljen, znašlo 823 podjetij.
Informacijska pooblaščenka se je odločila za javnost seznama, na katerem se je, potem ko je bil lani vendarle objavljen, znašlo 823 podjetij. FOTO: 24ur.com

Zveza je s svojimi zahtevami nadaljevala, zavod pa zdaj čaka na odločitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, čeprav je ta že v primeru podobnega vprašanja objave evidence kršitev pravic tujih delavcev lani ugotovila, da so pogoji za to zadoščeni.

Sicer pa je še eno vprašanje evidence, in sicer evidence podjetij, ki ne plačujejo socialnih prispevkov, obravnaval tudi matični odbor DZ, ki se je prav tako zavzel za njeno objavo, a je od finančnega ministrstva prejel odgovor, da javnost tega seznama ni mogoča zaradi davčne tajnosti. Prav tako je ministrstvo po Lukičevih besedah ugotovilo, da bi na ta način trpel poslovnih uspeh podjetij, znižala pa bi se lahko tudi njihova ocena, iz česar je Lukič izpeljal zaključek, da državo bolj skrbijo gospodarski subjekti kot delavci.

Vse več kršitev

Zorko je prepričan, da bi objava seznama slabih podjetij prispevala k dvigu ravni spoštovanja pravic delavcev in da bi spoštovanje zakonov v državi postalo nekaj normalnega. Prav tako bi to lahko vodilo k zmanjšanju sive ekonomije. Korist seznama vidi še na področju javnih naročil, saj ta ne bi smela priti v roke podjetjem, ki kršijo delovnopravno zakonodajo.

Izvršni sekretar zveze Andrej Zorko je izpostavil, da je bilo leta 2005 po podatkih inšpektorata za delo čez 3300 kršitev delovnopravne zakonodaje, leta 2010 pa že okoli 6500. Rast števila kaže, da se je standard v Sloveniji na tem področju močno poslabšal, je navedel in v tej luči izpostavil še toliko večjo nujnost objave seznama slabih delodajalcev.

Pri tem je opozoril še, da je v Sloveniji 107.000 brezposelnih, ki bi si radi poiskali službo, da bi si z delom zagotovili socialno varnost, in se vprašal, koliko med njimi jih bo zaradi neobjave evidence prišlo k delodajalcem, ki ne izplačujejo plač in socialnih prispevkov, torej iz dežja pod kap.

Zahtevamo, da država nemudoma vzpostavi pogoje, da bodo ti seznami postali javni, je novinarsko konferenco povzel predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Zavod za zaposlovanje: Predpisi prepovedujejo objavo

Na zavodu za zaposlovanje so se na izrečeno na tiskovni konferenci ZSSS že odzvali na svoji spletni strani.
Na zavodu za zaposlovanje so se na izrečeno na tiskovni konferenci ZSSS že odzvali na svoji spletni strani. FOTO: Kanal A
Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da ravnajo v skladu s predpisi, ki jim prepovedujejo, da bi pridobljene podatke posredovali tretjim osebam oz. bi jih uporabili za drug namen od določenega.
Na Zavodu za zaposlovanje so potrdili, da trenutno poteka postopek presoje javnosti evidence pri informacijski pooblaščenki.

Namen evidence je po njihovih navedbah zagotoviti podlago za še kakovostnejše delo zavoda in drugih izvajalcev na trgu dela. "Zavod pričakuje, da bo vzpostavitev takšnega mehanizma pomenila še doslednejše izpolnjevanje delovnopravne zakonodaje, predvsem v smislu spoštovanja pravic delavcev," so poudarili in dodali, da delodajalcem, vpisanim v evidenco, ne zavod ne drugi izvajalci niso dolžni posredovati kandidatov na prosta delovna mesta, "s čimer je zagotovljena večja pravna varnost brezposelnih oseb".

Na zavodu so opozorili še, da bodo poleg podatkov, pridobljenih od inšpekcijskih služb in davčne uprave, v evidenci beležili tudi podatke delavcev, zaposlenih pri delodajalcih, ki v sodnem ali upravnem postopku še niso bili spoznani za kršitelje delovnopravne zakonodaje. "V primeru javne objave teh podatkov bi lahko imela nepravilen podatek ali neustrezna presoja pri uvrščanju v to evidenco negativne posledice za delodajalca," so opozorili.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
12. 07. 2011 20.32
+1
pa kaki nseznami lepo vas prosim, no. sindikat bi moral vsakega kteri ne plačuje prspevkov in davkov, da ne govorim plač,spravt na sodišče in ga iztožit. to je delo sindikata, ne pa seznam, pol te pa zavod pošlje k takemu in kaj naj?
Buena Vita
11. 07. 2011 23.57
lopovi ščitijo lopove
muran
11. 07. 2011 19.48
Sedaj potrebujemo še seznam slabih delavcev ! Kaj je lenuh, ki samo godrnja, lenari in se skriva bolj pameten od mene ???? Tudi taki naj grejo na borzo in nas pustijo posteno delati !!! Nas pa naj delodajalci boljše placajo .
Jimi1
11. 07. 2011 19.09
Javna objava bi končno pomenila vsaj moralni pritisk na lopovske delodajalce ter opozorilo stanja v podjetju vsem, ki v njem iščejo zaposlitev.... In eni to državo imenujejo "pravna".....
Jimi1
11. 07. 2011 19.05
b77... Pač tudi delavci imamo svoje informacije... Sem zadneje ponujeno delo zaradi neplačevanja nadur in podobnih zdrah delavcem na škodo ODKLONIL. Zastojn lahko delam tudi na svojem posestvu ! Država za * !
b77
11. 07. 2011 18.13
hanse tako je to, jaz ne zaposlim nikogar več
korintos1
11. 07. 2011 16.49
Je pa čudno. Samo slabi delavci so postali najboljši sindikalisti.
tony_abcde@yahoo.com
11. 07. 2011 16.41
Naša "pravna" država je pravi raj na zemlji za kriminalce to se že ve lep čas.
comment123
11. 07. 2011 16.40
NE POZABITE, DA JE DRŽAVA SLAB VZGLED, KER IMA TUDI SAMA GREHE IZ TEGA NASLOVA.... (NEPLAČEVANJE PRISPEVKOV, NEPLAČILA...)
comment123
11. 07. 2011 16.37
NE SAMO SLABE DELODAJALCE, MORAL, NUJNO, BI BITI TUDI SEZNAM SLABIH PLAČNIKOV IN SPLOH NEPLAČNIKOV. DISCIPLINA MORA BITI, DRŽAVA PA MORA MALO POPUSTIT VAJETI, KER OBOJE IZHAJA ZARADI NAJVIŠJIH DAVKOV IN PRISPEVKOV IN PODJETJA ENOSTAVNO NE ZMOREJO.....
tacamaca
11. 07. 2011 16.09
So tudi podjetj,ki ne plačujejo in nategujejo ljudi...vsak mesec po par naivnih,ki iščejo službe pri zavodu..,da delajo zastonj...kokor preizkusna doba...na njih zaslužijo,plače pa ne dajo in ljudje gredo sami stran. Najbolj žalostno je pa to,da tale naš zavod za zaposlovanje vsak teden od teh zaposlovalcev objavljajo oglase za prosta delovna mesta v teh firmah-skoz eni in isti.In kaj ima zavod od tega.To da uboge brezposelne spravlja ob nadomestilo,ker jim avtomatsko odpade,ko dajo odpoved sami.vsi skup so ena mafija.
Izbrisani8
11. 07. 2011 15.51
"Država" ščiti slabe delodajalce, Kučanov klan pa slabe sindikate.
Darko32
11. 07. 2011 15.45
Ne morem verjeti, da se sedaj ščitijo barabini. NAmreč v Sloveniji obstoja nekaj podjetij, ki grobo kršijo delovno pravno zakonodajo. Da bi se temu izognili bi morali biti seznami javni. Kdor zagovarja tajnost zagovarja organiziran kriminal. Če je to Pirčeva je sama vpletena v te umazane rabote.
tutifon
11. 07. 2011 15.40
IZ SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA JE POTREBNO IZLUŠČITI PLEVEL, pa bomo vsi veliko srečnejši ! NAJ SE VIDI, KDO PIJE, KDO PLAČA !!!
przelmuding
11. 07. 2011 15.39
hanse Ne piši bedarij če nimaš kaj pametnega za napisat.
tutifon
11. 07. 2011 15.38
Kar se tiče sindikalnih plač....pa kaj vam je ? Naj nam kot Microsoft vse mojstre pokupijo, samo zato, da so tiho ?
tutifon
11. 07. 2011 15.36
pupa_od_anbot ti si prava legenda, sram me je, da si Slovenska državljanka, če sploh si.
hanse
11. 07. 2011 15.27
R.I.P. 20 LET SLO
Javoje
11. 07. 2011 15.27
Zakaj "delavke in delavci" ne morejo vedeti, kolikšne plače si izplačujejo njihovi sindikalni funkcionarji? Kateri predpisi pa za to prepovedujejo javno objavo?
hanse
11. 07. 2011 15.26
Sramota, da nekdo kaj takega sploh zahteva. Podatki so tajni in tajni naj tudi ostanejo!!! Zakaj pa so(smo) sploh nekateri delodajalci postali slabi oziroma neredni plačniki??? ZATO, KER NAS JE DRŽAVA TAKO DALEČ SPRAVILA!!!!!!!!!!!!! Stranke nam dolgujejo denar, mi ne moremo plačevat, ker nimamo od kod vzet!! To je začaran krog, ki pa je, koliko sem spoznal to situacijo, prisoten predvsem v Sloveniji. Država NE pomaga, banke NE dajejo več posojil oz. kreditov. Ta SEMOLIČ je pa med največjimi tajkuni v SLO.