Slovenija

Žrtve nasilja lahko prepovedi prenesejo tudi v druge države EU

Ljubljana, 11. 01. 2015 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žrtve nasilja so morale doslej opravljati zapletene postopke, da je bila njihova zaščita priznana v drugih državah članicah EU. Zdaj se to z uvedbo novih pravil spreminja in poenostavlja. Zdaj bodo take odredbe o zaščiti brez težav priznane v vsaki državi članici EU.

Nasilje nad žensko
Nasilje nad žensko FOTO: Thinkstock

Žrtvam nasilja, zlasti žrtvam nasilja v družini ali zalezovanja, je od danes z novimi pravili omogočena boljša zaščita v kateri koli članici EU, sporočajo iz Evropske komisije. Prepovedi približevanja, odredbe o zaščiti in odločbe o prepustitvi stanovanja v skupni rabi bodo s prenosom prepovedi oz. odločbe hitro in zlahka prepoznavne po vsej EU.

Na komisiji pojasnjujejo, da so morale žrtve doslej opravljati zapletene postopke, da je bila njihova zaščita priznana v drugih državah članicah EU, in začeti drugačen postopek za potrditev v vsaki državi. Zdaj bodo take odredbe o zaščiti brez težav priznane v vsaki državi članici EU, kar pomeni, da lahko državljani, ki so utrpeli nasilje, potujejo, ne da bi morali opraviti zapletene postopke in kjer koli v EU uveljavljajo odredbe.

Novi mehanizem je sestavljen iz dveh ločenih instrumentov, uredbe o vzajemnem priznavanju zaščitnih ukrepov v civilnih zadevah in direktive o evropski odredbi o zaščiti.

"Novi postopek pomeni, da imajo lahko ženske ali moški, ki so žrtve nasilja, zaščito, ki jo zaslužijo, in nadaljujejo svoje življenje. Lahko si bodo izbrali življenje v drugi državi članici EU ali potovali na počitnice, ne da bi se bali za svojo varnost," je ob tem dodala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.

Kot piše v sporočilu za javnost, je Evropska komisija zavezana izboljšanju pravic 75 milijonov ljudi, ki vsako leto postanejo žrtve kaznivih dejanj. V letu 2012 je začela veljati direktiva EU o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev po vsej EU, ki bo najpozneje 16. novembra 2015 postala zavezujoča za države članice.

Evropska komisija si z ukrepi, kot so odredbe o zaščiti na ravni EU, ki se uporablja od danes dalje, in minimalnimi pravicami žrtev prizadeva za povečanje pravic oseb, ki so žrtve kaznivih dejanj, ne glede na to, od kje so, in ne glede na to, kje v EU so utrpele kaznivo dejanje.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragon_13
11. 01. 2015 12.50
-4
Noben bik se sam ne bode...
butalistan
11. 01. 2015 12.27
+4
Slovenske copate nw upajo niti na pivo. nasilni so vecinoma nasi
butalistan
11. 01. 2015 12.26
-1
brabusednet
11. 01. 2015 12.21
+2
To je tudi ena oblika terorizma,sodobnega sveta.
Ramzess
11. 01. 2015 11.02
-4
Pa posledice, zadeva je še preveč splošno podana, ... kaj to denimo pomeni za otrok take ženske, ... tako doma kot v tujini ostane brez pravic do njih. Eno zadevo na videz odpletli, druge zapletli.
Ramzess
11. 01. 2015 18.33