Slovenija

ZPS: Uporaba naprav IPL lahko povzroči neprijetnosti na koži

Ljubljana, 13. 06. 2013 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

30 žensk je testiralo šest naprav IPL. Vsako napravo so uporabile petkrat v razmiku 15 dni. Na ZPS svetujejo, da pred nakupom naprave preverite teste, hkrati pa uporabnicam nudijo koristne nasvete ob uporabi.

Lepi sončni dnevi so tu, tako bomo končno lahko oblekli lahka oblačila in kratke rokave. Ker se, predvsem ženske in dekleta poleti praviloma več posvečajo svojemu telesu, so v Zvezi potrošnikov Slovenija (ZPS) testirali izdelke, ki nadležnim dlačicam napovedujejo vojno. Pod drobnogled so vzeli šest laserskih naprav IPL za odstranjevanje dlak.

Nudi naprava IPL boljšo rešitev pri odstranjevanju dlačič kot britje?
Nudi naprava IPL boljšo rešitev pri odstranjevanju dlačič kot britje? FOTO: Thinkstock

''Tehnologija IPL (Intense Pulse Light) deluje tako, da naprava pošlje svetlobni žarek na površino, na kateri želite odstraniti dlake. Ta žarek ima dovolj veliko moč, da poškoduje korenino dlake, a hkrati ne škoduje koži. Melanin absorbira svetlobo iz žarka, jo usmeri v koren dlake in ga pod vplivom toplote (trajno) uniči,'' pojasnjujejo delovanje IPL na ZPS.

Testiranje naprav IPL je opravilo 30 žensk, ki so vsako napravo po navodilih uporabile petkrat v razmiku 15 dni. Po opravljenih postopkih so ocenili število dlak, njihovo debelino in dolžino, gostoto in hitrost rasti. Ker je cena testiranih naprav IPL med 236 in 399 evri, na ZPS svetujejo, da pred nakupom preverite rezultate neodvisnega testiranja.

Na ZPS pa so, potem ko se je pri testiranju naprav IPL pokazalo, da uporaba teh povzroča večje ali manjše neprijetnosti na koži, pripravili nekaj nasvetov, na kaj naj bodo potrošnice pozorne pred oz. ob uporabi.

Na ZPS svetujejo previdnost pri uporabi, če imate zelo občutljivo kožo, kar pa velja tudi za druge metode odstranjevanja dlak, na primer odstranjevanje s pomočjo voska. Pokazalo se je, da lahko uporaba teh aparatov povzroči bolj ali manj izrazite dermatološke težave. Prav tako svetujejo, da naprav ne uporabljate, če je koža poškodovana, v bližini materinih znamenj, peg, tetovaž in razširjenih ven. Naprav ne smete uporabljati tudi, če jemljete nekatera zdravila, ki vplivajo na fotosenzibilnost kože, pa tudi ne pri nekaterih obolenjih. Kot opozarjajo, je učinkovitost naprav odvisna tudi od tipa kože in barve dlak. Zato svetujejo, da izberite napravo oz. nastavitev, ki ustreza vašemu tipu kože.

''Preden začnete uporabljati napravo, jo preizkusite pri najnižji moči in na delu kože, ki ni zelo občutljiv, nato pa moč postopoma povečujte. Počakajte 24 ur, da boste videli, ali se bodo pokazali stranski učinki. Naprave ne smete uporabljati 24 ur pred in 48 ur po sončenju,'' še opozarjajo na ZPS in dodajajo, da poletje ni pravi čas za postopek odstranjevanja dlak z napravami IPL.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 06. 2013 11.10
+0
Predstavljate si moški brivnik v tem principu.