Slovenija

ZPS opozarja, trgovci zavajajo

Ljubljana, 16. 04. 2008 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja potrošnike na primere nepoštene trgovinske prakse, ko se količina izdelka zmanjša, cena pa ne.

To je nepošteno do potrošnikov, čeprav ni prepovedano, ocenjuje predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Na ZPS potrošnikom svetujejo primerjanje cen na osnovi cene na enoto. Tako so potrošniki zvezo opozorili na zmanjšanje količine v nekoliko spremenjeni embalaži pastil septolete plus, katerih cena se je za malenkost zvišala.

Breda Kutin
Breda Kutin FOTO: Tomaž Ungar

Prej je bilo v zavojčku 30 pastil, zdaj pa le 18, kar pomeni skoraj 50-odstotno podražitev, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Kutinova. Predstavila je tudi primer instant kave jacobs 3 v 1; prej je bilo v škatli 20 vrečk po 18 gramov kave, zdaj pa 20 vrečk po 12 gramov, medtem ko se je embalaža le malenkost spremenila.

ZPS je na kavo jacobs 3 v 1 opozorila tudi tržni inšpektorat. Proizvajalec je namreč malenkostno spremenil recepturo izdelka, in sicer je dodal sladila, na kar potrošnika opozarja izredno droben tisk. Ljudje, ki so alergični na sladila, morda tega zapisa ne bodo opazili, je prijavo inšpektorjem pojasnila Kutinova.


Mnogi izdelki so se podražili

Potrošniki so kupili najcenejši kruh v Trebnjem.
Potrošniki so kupili najcenejši kruh v Trebnjem. FOTO:

ZPS je danes osvežila cene skoraj 1200 prehranskih izdelkov, ki jih v 14-dnevnih razmikih spremlja v okviru akcije Precenimo cene. V obdobju med 13. in 26. marcem se je podražilo 7,9 odstotka izdelkov, 8,3 odstotka pocenilo, cene ostalih so ostale nespremenjene.

ZPS objavlja cene prehranskih izdelkov, ki jih popiše v osmih ljubljanskih trgovinah sedmih trgovskih verig, na spletnih straneh www.precenimocene.si. To je bil četrti popis v akciji, ki jo financira ministrstvo za gospodarstvo, po novem pa bodo začeli spremljati tudi cene gospodinjskih izdelkov ter izdelkov za osebno nego, je napovedala Kutinova.

Izrazila je prepričanje, da akcija Precenimo cene prispeva k umirjanju cen prehranskih izdelkov. Kot primer je navedla mleto meso, katerega cena se je od prvega popisa oktobra do konca marca znižala za 30 odstotkov, zdaj pa na zvezi opažajo še dodatne pocenitve. "To je konkreten rezultat naše akcije. Ko so cene rasle, se je mleto meso pocenilo in razlike med trgovci zmanjšale, v zadnjem obdobju pa še bolj," je komentirala Kutinova.

Na ZPS so končali tudi akcijo iskanja najcenejšega in najdražjega kruha. Potrošniki so jim račun za najcenejši kruh poslali iz Trebnjega, kjer je treba za kilogramsko polbelo štruco odšteti 66 centov, za najdražjega pa iz Ljubljane, kjer stane kruh beli ržen kefir orehek 4,56 evra na kilogram. "Tisti, ki ga zanima samo cena, lahko precej prihrani," je dejala Kutinova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 04. 2008 10.17
Meni se je pa zgodilo naslednej: enaka plača kot lani pa več davka za plačat!
belikriz
16. 04. 2008 18.06
to se je pred časom zgodilo otrokom priljubljen čokolino.prej 2000gramov,sedaj 1800gramov.za isto ceno!manjšajo količino,cena pa ostane enaka,nasankajo nas kjer je le mogoče in če nisi vsaj malo pozoren se ti ne zdi nič posebnega.
Tonček Balonček
16. 04. 2008 17.50
Pa minimalne plače dvignejo za 28 EUR, makaroni se oa podražijo z 0,41 na 0,61 SIT, t.j. za več kot polovico! A so to javili Kutinovi? Me prav zanima, kakšno plačo ima ona v primerjavi z dohtarji, ko se tako bombastično ukvarja s septoletami! Pred leti je npr. Fructal zamenjal 2 deci flaške za sokove s tistimi za 190 ml, cena je ostala pa enaka! Kaj pa Kutinobva pravi na dvojen cene enakega blaga,ki je enrat pakirano v embalažo z blagovno znamko proizvajalca, drgič pa v MERCATOR ali ŠPAR škatlo, npr. mlečni izdeki šj a Pa saj zdaj inflacija tako narašča, da bodo primerjave nerelevantne, pozamo to še iz svinčenih časov!
strelka23
16. 04. 2008 14.12
Vsaj zelo na veliko goljufajo tudi pri kruhu ki ga prevzemajo komadno prodajajo pa na kilogram tudi celega.Načeloma kruh tehta več kot je njegova uradna teža tudi do 150 gramov.Peki v strahu pred nadzorom vedno dajo dobro težo ker v nasprotnem primeru lahko plačajo kazen.