Slovenija

ZPS: Ne sklenite zavarovanja, dokler v celoti ne razumete njegove vsebine

Ljubljana, 30. 03. 2016 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza potrošnikov je pod drobnogled vzela življenjska zavarovanja za primer smrti. Izbira je pestra, nekatere najcenejše in najdražje ponudbe pa se lahko močno razlikujejo. A cena ni edini dejavnik, ki ga morate upoštevati, opozarja ZPS.

Kaj so v raziskavi ZPS primerjali:

Sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti je najbolj smiselna za mlade družine, zato je bila njihova predpostavka, da želi v mladi družini z dvema majhnima otrokoma skleniti zavarovanje oče, ki ima v družini edini redne prihodke. Če bi se mu kaj zgodilo, bi se družina znašla v težkem finančnem položaju.

Primerjali so zavarovanja s fiksno zavarovalno vsoto – torej vsoto, ki ostane v celotnem zavarovalnem obdobju enaka. Zavarovalnice so prosili za ponudbe z zavarovalno dobo 20 let in zavarovalno vsoto 50.000 in 100.000 evrov, starost sklenitelja zavarovanja naj bi bila 25 in 35 let, premijo pa bi plačeval mesečno. Nekatere zavarovalnice imajo določen najmanjši znesek plačil in mesečno plačevanje premije ni vedno mogoče, zato so v tabeli z rezultati navedli tudi zneske letnih premij.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat pod drobnogled vzeli pestro ponudbo življenjskih zavarovanj. Izbira produkta, ki potrošniku najbolj ustreza, je zaradi številčnosti ponudb skoraj da kot boj z mlini na veter, pravijo.

Pregledali so ponudbo rizičnih zavarovanj oz. zavarovanj za primer smrti:

Premije tega zavarovanja so najnižje v celotni paleti življenjskih zavarovanj, hkrati pa najbolj odgovarjajo namenu, ki ga želite doseči z zavarovanjem. A niso primerne za vse. V ZPS izpostavljajo, da je življenjsko zavarovanje za primer smrti primerno predvsem za tiste, ki želijo poskrbeti za finančno varnost svojih bližnjih, če bi prišlo do nepredvidenega dogodka – smrti. Če imate nepreskrbljene družinske člane (mladoletne otroke, partnerja ...), je za vas ta produkt smiselna izbira.

"Vsekakor pa na ZPS svetujejo, da si za izbiro zavarovanja vzamete dovolj časa in primerjate različne ponudbe. Najcenejša in najdražja ponudba se lahko razlikujeta tudi za več kot 30 odstotkov. A cena ni edini dejavnik, ki ga morate upoštevati. Preden se odločite za sklenitev zavarovanja, se podrobno seznanite tudi s pogoji zavarovanja. Ne sklenite zavarovanja, dokler v celoti ne razumete njegove vsebine," svetujejo na ZPS.

Kaj je življenjsko zavarovanje za primer smrti in za koga je primerno?

Smrt v družini lahko povzroči primanjkljaj v družinskem proračunu in bistveno poslabša življenjski standard družinskih članov. "Z rizičnim življenjskim zavarovanjem lahko poskrbite, da se to ne bo zgodilo. Za to zavarovanje je značilno, da zavarovalnica izplača upravičencu dogovorjeno zavarovalno vsoto, če zavarovanec umre pred iztekom zavarovalne dobe. Ključna posebnost pa je, da zavarovalna vsota ni izplačana, če zavarovanec zavarovalno dobo preživi. Vplačana premija je tako strošek, ki se v primeru doživetja ne povrne. Torej ima zavarovanje samo zavarovalno naravo in nima varčevalne komponente, kot to velja za druge oblike življenjskega zavarovanja," je opozorila Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Cena odvisna od zavarovalne vsote, starosti, zdravstvenega stanja …

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

V ZPS ugotavljajo, da je višina premije, ki jo boste plačevali za to zavarovanje, odvisna od zavarovalne vsote in zavarovalnega obdobja, ki ga izberete, hkrati pa tudi od vaše starosti v trenutku sklenitve zavarovanja – čim mlajši ste, ko sklenete zavarovanje, ceneje bo, vendar pa na ceno zavarovanja lahko vplivajo še drugi dejavniki, npr. vaše zdravstveno stanje, ali ste kadilec ali nekadilec ali opravljate tvegan poklic ali se v prostem času ukvarjate z nevarnejšimi dejavnostmi (npr. ekstremnimi športi).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
30. 03. 2016 11.49
+3
Več ali manj je vse naaaaaatega, striženje sloovc z blagoslovom zakonodajalca.
plotter123
30. 03. 2016 11.45
+6
Skratka OBVEZNO PREBERITE drobni tisk....ker je zeloooo možen kakšen nateg
jafalical
30. 03. 2016 11.30
+10
Mnogi si želijo, da bi bili zavarovani in Bog ne daj, da se kaj zgodi.Prav je da si in če si lahko zavarovan, je seveda vsekakor bolje, kot pa nic od nic.Mnogi ne morejo plačavati drugih zavarovanj, komaj osnovnega.Ko se pa zgodi najhuje...pa tudi zavarovalnice najdejo premnogo "zapletov", da bi izplačale vsoto kot je bila predvidena za inavlidnino, pokojnika.Nekaterim uspe,tezko, nekateri se pa še danes bongajo in so v bankrotu.Zavarovalnice pa urno prekladajo med členi, zakoni, zdravniskimi kartotekami,drobnem tisku...da o zavarovalnicarju, ki je obljubljal vse možno leta nazaj, ker so ga tako pritiskal, driblal, vse za rezultate med njimi v zavarpvalnici.;( Ni zdaj metat vse v isti kos, to nikakor, je pa kar nekaj ze znanih primerov, ko svojci do danes niso prejeli zavarovalne vsote in do danes nihce za nic ni odgovarjal.
plotter123
30. 03. 2016 12.28
+3
Uporabnik652150
30. 03. 2016 11.14
+8
Vsaka zavarovalnica je nateg. Ko zavaruješ, vse obljubijo, ko želiš odškodnino, se izmikajo in nekaj najdejo, da le ni treba izplačati ali pa izplačajo le delež tistega kar bi mogli.
Cofar
30. 03. 2016 11.17
+5
User416781
30. 03. 2016 10.23
+4
Kakšno nakladanje - kakšno je sploh sporočilo prispevka? Kakšne so omenjene razlike med zavarovanji - razen v višini premije? Vsak človek, ki ima obveznosti in družino in je odgovoren, se zavaruje - tako je vsaj moje mišljenje.
catman
30. 03. 2016 10.13
+5
To je čist nepomembno za javne ceke. Časti folk, za zlomljen noht padajo milijoni.
Tempus Fugit
30. 03. 2016 10.09
-9
Če človek pazi sam nase in se ne izpostavlja, ne potrebuje zavarovanja. Če pa nisi zavarovan in te povozi avto, pa svojci itak dobijo odškodnino iz police povzročitelja. Skratka, ne nasedajte zavarovalnicam in pazite nase....
User416781
30. 03. 2016 10.26
+12
No, to je pa tipičen komentar človeka, ki ceni svoj avto, bolj kot sebe.
Eastman
30. 03. 2016 11.12
+4
In če te povozi voznik, ki nima zavarovanja... kaj pa če si ti nepreviden in si kriv sam? Kaj pa če te kap?
Cofar
30. 03. 2016 11.20
+4
to kar je napisal nimamvzdevkadva je pravilno. Vsako zavarovanje je stran metanje denarja v kolikor ni določenih jasnih pravil. Zdravstvena zavarovanja in tudi za primer smrti lahko v polici najdejo mariskaj da vstoe ne izplačajo. Žalostno ampak tako je. Zavarovalnica ni namenjena zavarovanju ljudi ampak dobičkom firme. :) ENOSTAVNO KO PASULJ.
delfin11
30. 03. 2016 10.06
+7
Daj ne pametujte...vzemite pod drobnogled politike,tajkune ,ki nas kradejo ,delajo ovce iz nas..
Mojster123
30. 03. 2016 09.53
+15
nehajte, potem nihče ne bo več sklenil zavarovanja. vsega ne razumejo niti prodajalci zavarovanj, pogosto še njihovi šefi ne prav dobro...
Cofar
30. 03. 2016 11.21
+5
sej zato. Ker niti sami prodajalci zavarovanj ne razmejo vsega pri nas ne pretiravamo z breveznimi zavarovanji.