Slovenija

Nekateri za praznične nakupe najamejo celo posojilo

Ljubljana, 22. 12. 2011 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za novoletne nakupe ali potovanja nekateri potrošniki najamejo tudi posojila. Sicer je boljše varčevanje, če pa že, je za zneske do 1500 evrov najcenejši izredni limit, potem pa posojilo. Posojila pa so v trgovinah praviloma najdražja, pravijo na zvezi potrošnikov.

Pred novim letom so banke opazile, da se število posojil rahlo poveča. Podobno kot pred poletnimi počitnicami.
Pred novim letom so banke opazile, da se število posojil rahlo poveča. Podobno kot pred poletnimi počitnicami. FOTO: Reuters

Pred novoletnimi prazniki se nekateri v banki ali trgovini zadolžijo za novoletne nakupe ali pa za potovanja. V bankah večinoma opažajo, da se v obdobju pred novim letom število posojil rahlo poveča. V Gorenjski banki so še dejali, da se povprečni zneski posojil v tem času gibljejo okrog 1000 evrov.

V Zvezi potrošnikov (ZPS) so naredili raziskavo, kje je najboljše vzeti posojilo in kakšna oblika je najcenejša. Posameznik lahko zaprosi za izredni limit na plačilni kartici ali pa najame posojilo pri banki. Tretja možnost pa je obročno odplačevanje izdelka v trgovini.

Pri nizkih posojilih je najcenejša PBS

V ZPS pravijo, da so obrestne mere za posojila praviloma nižje kot pri limitu, vendar je pri najemu posojila treba plačati še stroške odobritve. Zato je za krajši čas in nižje zneske lahko cenejši izredni limit, a le če ga potrošnik odplača dovolj hitro. Po raziskavi ZPS je bilo najcenejše posojilo za znesek 300 evrov v Delavski hranilnici. Sledili sta še Probanka, NLB in Hypo banka. Za najem 300 evrov posojila bi v Delavski hranilnici odplačali 315 evrov, v Probanki 318, v Hypo 319 evrov, v NLB pa 320 evrov. Najdražja posojila v izbranih bankah so bila v Poštni banki Slovenije in v SKB. Na PBS bi za najem 300 evrov posojila potrošnik plačal 338 evrov, v SKB pa 332 evrov.

Povprečni znesek potrošniškega kredita v zimskem času je v Gorenjski banki okrog 1000 evrov.
Povprečni znesek potrošniškega kredita v zimskem času je v Gorenjski banki okrog 1000 evrov. FOTO: iStockphoto

Pri posojilu v višini 1500 evrov je bila najcenejša Hypo banka

Tudi za nekoliko višje zneske (na primer 1500 evrov) je izredni limit, a le če ga odplačujemo redno, saj se v tem primeru še vedno poznajo stroški odobritve in zavarovanja posojila. Tudi v tem primeru se izredni limit splača le, če ga odplačujemo redno in hitro, vsaj v pol leta. V nasprotnem primeru pa postane dražji. Po raziskavi ZPS se posojila med seboj razlikujejo za največ 46 evrov. Najcenejše posojilo za 1500 evrov za šest mesecev je bil po raziskavi ZPS v Hypo banki, NLB, Gorenjski banki in KD banki. V Hypo banki bi za 1500 evrov posojila za pol leta skupno odplačali 1535 evrov, v NLB bi odšteli 1547 evrov, v Gorenjski banki bi plačali 1548 evrov, v KD banki pa bi plačali 1549 evrov. Najdražje so PBS, Reiffeisen in NKBM. V PBS bi v pol leta za omenjeni znesek plačali 1581 evrov, v Reiffeisen 1577 evrov, v NKBM pa 1575 evrov.

Posojilo oziroma obročno odplačevanje izdelka v trgovini je praviloma dražje

V ZPS pravijo, da so posojila v trgovini praviloma dražja in niso ugodnejša. Izjemoma so bila ta posojila ugodnejša le za nekatere izdelke, kjer je trgovec prevzel stroške financiranja. Prednost takšnega posojila pa je, da potrošniku ni treba posebej hoditi v banko, saj vse uredi v trgovini.

V ZPS so potrošnikom še svetovali, da če je le možno, naj se izognejo zadolževanju. Veliko bolje pa je postopno varčevanje preko leta, saj se s tem izognejo plačilu obresti in tudi urejanju posojila. Če pa potrošnik najame posojilo, je cenejše povečanje limita ali izredni limit, vendar le, če se odplačuje disciplinirano. V primeru najema posojila pa je ta cenejši v banki kot v trgovini, še pravijo v ZPS.

Primerjavo posojil po različnih bankah si lahko preberete na tej povezavi.

Smučanje na Krvavcu
Smučanje na Krvavcu FOTO: RTC Krvavec

Letos več zanimanja za novoletna potovanja

Po raziskavi Slovenske turistične organizacije (STO) si bo letos zimske počitnice privoščilo nekoliko več ljudi kot leta 2010. Od decembra 2011 do februarja 2012 namerava iti na dopust z vsaj eno nočitvijo 28 odstotkov Slovencev, kaže raziskava. Medtem ko je lani nameravalo na dopust z vsaj eno nočitvijo 23 odstotkov Slovencev.

Najbolj priljubljena destinacija je še vedno Slovenija. Lani je nameravalo 23 odstotkov obiskati kakšen del Slovenije, letos pa je takšnih 37 odstotkov. Poleg tega sta bolj obiskani še Avstrija in Italija.

Glavni motiv potovanja seveda ostajata počitek in sprostitev, precej oseb pa išče tudi aktiven oddih (22 odstotkov), kaže raziskava. V STO sicer navajajo, da v Evropi opažajo trend rasti povpraševanja po aktivnem oddihu.

Letos nameravajo slovenski turisti porabiti manj denarja za dopust, še kaže anketa. Povprečna cena zimskega dopusta je bila lansko zimsko sezono (2010/2011) 576 evrov, letos pa nameravajo anketiranci zapraviti za dopust 488 evrov.

Glavni razlog za nepotovanje pa ostaja pomanjkanje denarja, pa pomanjkanje časa ali pa predvideno potovanje v drugem času.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valimali
22. 12. 2011 18.02
Tudi sicer je kar se kreditov tiče je najbolj ugodna Hypo banka. Jaz sem se recimo pri Hypo banki odločil tudi za varčevanje in so mi ponudili najboljše obrestne mere, v tem letu pa sem izkoristil tudi t.i. magični depozit, tako da sem začel tudi varčevati in to varčevanje mi je omogočilo da sem letoas lahko kupil božična darila za vse najbližje, pa še smučati grem v januarju v Dolomite. Se splača...
est
22. 12. 2011 16.45
+2
so kreditno sposobni in lahko.Žal potem pride januar.
SuperX
22. 12. 2011 16.33
+4
Krize NI! Ta kriza o kateri poslušamo že skoraj 3 leta je izmišljena. Govorijo da naj varčujemo, zategujemo pasove in ne vem kaj še vse, obenem pa so tako neumni, da ne vedo, da z varčevanjem upada prodaja in povpraševanje. Z varčevanjem se zapirajo podjetja, ker kupcev ni. Dogajajo se odpuščanja, ker podjetja ustvarjajo več izgube kot dobička. Namesto, da bi vlada vsem državljanom znižala davke na plače in delovala pozitivno, omogočala ugodne kredite, spodbujala h kupovanjem, pa dela ravno obratno in ravno z varčevanjem ustvarja krizo. Denar mora krožiti in tega bi se vsi vladni ekonomisti morali zavedati. Od šparanja kupcev ni še nobeno podjetje obogatelo.
simevlado
22. 12. 2011 16.06
+0
prejšn petek sem bil v city parku v lj. folka ko blata, komi se je dalo parkerat eni so kar na pločnike v glavnem vsi neki stokajo da je kriza pa to a tam pa videm nabito poln nakupovalni centr, sem mislu da kej zastonj delijo...
Allbr
22. 12. 2011 15.44
+5
Raja ima veseli december, bankirji veseli januar.
Oliguma
22. 12. 2011 13.24
+8
Super..kredit vzet in vse zažret do 1.1 naprej pa po krompir po 25 centov iz evrospina otepat.
silce
22. 12. 2011 13.28
+6
SuperX
22. 12. 2011 16.33
+0
bnam 2707
22. 12. 2011 12.55
+9
Božič ni namenjen razsipništvu amapak je to družinski praznik.Novo leto pa je tudi treba preživet v nekem normalnem nerazsipniškem stilu.vse to enormno trošenje pa je samo nesmiselno polnenje žepov kapitalistom. kante po novemu letu bodo polne vsega brezumja tudi tistega,ki je kupljen na kredit.
Snoop1
22. 12. 2011 12.47
+15
Pa kakšen kredit! Doma spečeš medenjake jih porišeš ,v vrečkico daš še dve mandarine in malo čokolado in to je.Nikar ne pretiravajte raje se imejte radi in ne hodite po nakupih,da vas ne bo bolela glava celo leto...
Dart Vejder
22. 12. 2011 23.51
limonca4
22. 12. 2011 12.43
+13
Pa saj to ni normalno! Kakšna darila pa "morajo" kupovati, da imajo potem pufe? Joj, no! Tudi domači pečeni piškoti ali domača marmelada, ki so lepo zavita, so lepa darila. Vsaj meni so zelo všeč. :-) Folk dobesedno živi tako, kot da bi bili eni milijonarji. Dober avto, darila ne vem kakšna, markenartikel cote, počitnice v hotelu s petimi zvezdicami, dragi parfumi, šampanjci ... Ja, potem pa ni nič čudnega, da tako jamrajo, da nimajo denarja in da se vse draži. Folk naj se zaveda, čim večje je povpraševanje, tem višje so cene!!! Tisti (trgovci in podobno), ki dražijo, izkoriščajo folk le zaradi tega. Torej čim manj zapravljati in tudi čim manj se voziti z avtom do bližnje trgovine (bencin je sedaj kot zlato) in živeli boste veliko bolje ter seveda tudi bolj zdravo. :-)
SuperX
22. 12. 2011 16.34
-1
limonca4
22. 12. 2011 17.24
+4
Super X, ne verjamem zaradi tega, kar mediji napišejo, verjamem tisto, kar vidim, slišim in doživljam. :-) Pojdi malo po mestu ali trgovskih centrih, kaj vse sorte kupuje folk. Sama poznam celo en čuden primer (decembra zapravljajo denar do onemoglosti (kaviar, losos, šampanjc, poseben kruh za pojedino, parfumi, nakit za darila), potem pa skoraj pol leta jedo poli salamo in star kruh iz Hoferja, vmes pa cvilijo, da ni denarja za registracijo kar prestižnega avta in bencin, in si pri njih postrežen le z vodo iz pipe :-))), in to je živa resnica).
SuperX
22. 12. 2011 17.38
+1
To ti dam prav, sam vidim podobno, pravim samo, da ne verjemi, da jih ne vem kolk najema kredite za obdobje enega tedna...
HellWolf
22. 12. 2011 12.32
+9
Hmmmm kupiš kramo na posojilo, glih do drucga decembra odplačaš ko vzameš kredit za novo kramo, stara pa leti v smeti, aha pa v sred leta vzameš kredit za dopust pa kak mal bolši avto... ne zastopim več naroda ki naseda tem dragim katkoročnim potrošniškim kreditom. Potem pa j joj ko ne morejo več odplačat. drugače pa... kaj mi bo takšna in drugačna krama ki jo kupujem pa razdajam okoli če nimaš nikogar blizu? NIč, brez vrednosti. Za praznike komu najbližnjemu kupim kakšno malenkost ki jo bo lahko uporabil (deodoant pa čokolado) in to je to. Trgovci lahko promovirajo svojo \'\'srečo na policah\'\' kolikor hočejo pa me ne gane NIČ.
upornik22
22. 12. 2011 12.20
+4
najbolje da vzame vse na hipoteko :)
jester1970
22. 12. 2011 12.13
+16
In potem bo folk naslednjih nekaj mesecev životaril in odplačeval nepotrebne pufe za nepotrebna draga darila, ki bodo zaradi obresti pufaše dražja. Idiotizem No.1. Folk pamet v roke in se racionalizirat in se zavedat, da je neumno zaradi praznikov potem trpeti in si od ust odrekati nekaj mesecev.
devlon
22. 12. 2011 12.08
+9
ha ha ha, saj prav. :) Naj vzamejo najraje kar 10 jurjev hipotekarnega posojila, na placo 600 eurov, pa lepooo obdarujejo najblizje. In sebe.
nejc_o
22. 12. 2011 12.07
+14
Katastrofa, da bi vzel kredit za darila? Niti pod razno!!
Red_October
22. 12. 2011 12.03
+23
Ma moraš bit res usekan, da vzameš posojilo za prihajajoče praznike .....
Teja Likar
22. 12. 2011 12.07
+7
lorelai_lee
22. 12. 2011 13.05
+2