Slovenija

ZPS: Mleko so analizirali akreditirani laboratoriji

Ljubljana, 16. 09. 2011 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Zvezi potrošnikov Slovenije v odgovoru na očitke pri testiranju mleka iz mlekomatov pravijo, da so analize opravili zaradi vse večje razširjenosti mlekomatov. Pravijo, da mleka iz mlekomatov ne odsvetujejo, a da je bolj zdravo, če se ga prekuha.

Mleko iz mlekomata
Mleko iz mlekomata FOTO:

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so se odzvali na kritike Kmetijsko gospodarske zbornice in Združenja Kmečkih sirarjev pri testiranju vzorcev mleka iz mlekomatov. Na ZPS so dejali, da so vse analize izvedli akreditirani laboratoriji, teste mleka pa so opravili tudi zaradi številnih vprašanj potrošnikov, ali je to mleko higiensko ustrezno.

Pravijo, da kriteriji za ocenjevanje mleka niso bili prestrogi, saj so se številni vzorci na testu odrezali zelo dobro. Kot so še dejali, ZPS nima pristojnosti za nadzor izdelkov na trgu, temveč le spremlja kakovost izdelkov in da so zato njihovi kriteriji včasih strožji, kot je zakonsko predpisani minimum.

Iz Kmetijsko gospodarske zbornice pa so sporočili, da so institucije, ki so usposobljene za analiziranje mleka, dejale, da so trditve ZPS o nevarnem in škodljivem mleku na nekaterih kmetijah napačne in pretirane. Pravijo tudi, da je mleko iz javno ožigosanih kmetij kakovostno mleko, saj kmetije upoštevajo zakonodajo s tega področja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 09. 2011 10.25
+1
Mleko prekuhaš in potem imaš pač alpsko mleko, le da zanj plačaš 1 EUR plus embalažo. Pa še nikogar ne moreš tožiti, če ti eksplodira. Morda kmeta? V čem je torej štos mlekomatov? Da je nadzor šibkejši kot nad tistim v trgovinah? Pa ukinimo trgovine in kupujmo vse pri proizvajalcih! Ja pa saj ej mlekomat tudi trgovina, le da ej specializirana le za mleko! Pa kupujmo meso v klavnicah, nafto v rafinerijah (ni dodane vode), zdravila v leku in Krki (Le zakaj bi Jaklič bogatel), namesto bank, ki nas raubajo že celo večnost, odkar smo samostojna in neodvisna država, pa bojkotirajmo in denarne posle zaupajmo uličnim menjalcem, kot smo nekoč palče menjavali v marke! Bodo ap pač še poloznice plačevali v našem imenu, po domače, bio! Avtogume bom pa kupoval v Michelinu, nove! Vodo bomo tankali na izvirih, ne pa na pipah, bogve kaj z njo počnejo na Vodovodu! Kanalizacije ne maram, greznica se mi zdi bolj domača, kot pri babicah bomo imeli pa stranišča na štrbunk, je bolj zračno, pa še3 drek alhko potrabiš na vrtu, da s enaravni krog sklene.... Vačasih so imeli vsi ljubljanski otroci gliste, pa so bili zdravi od tiste trnovske solate, vitamini, sveže... oh, le kje je naša mladost! Kar pokali smo od zdravja! Ne vem zakaj so ukinili dispanzeje za tuberkulozo, verjetno zaradi varčevanja. Se pa eš evdno spominjam pljuvalnikov po čakalnicah! Celo emajlirani so bili!
Teoretik zarot
11. 05. 2017 21.19
Anchy Mohar
16. 09. 2011 23.33
+1
Že tako ne dobijo kaj dosti od tega mleka, zdj so jim pa še tako slabo reklamo naredili. Kriza.
marjanovec
16. 09. 2011 20.08
Krave so pa viojla... ja jasno da se mleko iz cecka prekuhava...
itevs
16. 09. 2011 17.45
Kmet ima to prednost, da je navajen delati in potrpeti. Zato ga zahrbtni plačanci nebodo nikoli uničili.
mcc
16. 09. 2011 16.44
ma to se zmisljujeo taki ki imajo polo riy vsega place po 5000 e pa nimajo nobenega stika z realnim svetom,, jej to jej uno jej zdravo ,,,daj denar pa bomo vsi zdravo jedli *
sherum
16. 09. 2011 16.34
gospa Špaličeva je pravilo povedala , mleko je potrebno prekuhat. Tako moramo tudi vse sadje ki ga kopujemo najprej oprati pod tekoče vodo . Zvaza ptrošnikov pa ščiti določene interese velikih marketov , ki prodajajo pasterrizirano mleko . Že veliko prej ko nismo še poznali pasteriziranega mleka , je vsakdo vedel da se mleko pokvari " skisa " ča ga ne povremo doma .
major1
16. 09. 2011 16.05
Gospa Špeličeva pač rada veliko govori in je rada na TV.