Slovenija

Zoran Janković: Jaz sem najbolj oškodovan

Ljubljana, 18. 09. 2019 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos/24UR ZVEČER
Komentarji
1510

Policija je začela pregled dokumentov v zvezi s prisilno poravnavo podjetij Electa, ki bi jim skozi poenostavljeno prisilno poravnavo sodišče odpisalo 29 milijonov evrov dolgov oziroma terjatev upnikov. Obenem je KPK, ki ugotavlja korupcijska tveganja pri županovanju Zorana Jankovića, dala pobudo za odpoklic župana. Kaj bo v tem vročem ozračju storil Zoran Janković, smo izvedeli iz prve roke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Finančni tok Zorana Jankovića
    04:16
    Iz 24UR ZVEČER: Finančni tok Zorana Jankovića
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 1. del
    15:56
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 1. del
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 2. del
    09:15
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 2. del
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 3. del
    04:47
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zoranom Jankovićem, 3. del

Policija je začela pregled dokumentov v zvezi s prisilno poravnavo podjetij Electa, ki bi jim skozi poenostavljeno prisilno poravnavo sodišče odpisalo 29 milijonov evrov dolgov oziroma terjatev upnikov. Policija je to storila po pozivu levih in desnih poslancev na seji odbora parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Pred poslanci pa je pobuda protikorupcijske komisije (KPK) za sprejetje zakona, ki omogoča odpoklic župana, za katerega komisija ali drug uradni organ pravnomočno ugotovi, da je ravnal koruptivno. 

Kaj bo v tem vročem ozračju storil Zoran Janković, smo izvedeli iz prve roke. Ljubljanski župan je bil namreč gost v oddaji 24UR ZVEČER

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: POP TV

"Dejstvo je, da smo imeli v Sloveniji prisilnih poravnav nekaj čez 200, da je šlo za okoli 300 milijonov evrov, vi pa ste obravnavali samo primer s priimkom Janković," je župan Janković odgovori na poizvedovanje o Electinih poenostavljenih prisilkah, ki jim bodo praktično izbrisale 29-milijonski dolg. "Niti  en upnik se ne pritožuje," je še dodal. 

'Jana Beca poznam bežno'

Terjatve je eno za drugo kupoval podjetnik Jan Bec. Poznam ga bežno, srečamo se dvakrat, trikrat letno, pred devetimi leti pa je za mojo kampanjo prispeval 100 evrov, je o njem povedal Janković. Taistega podjetnika je avstrijska slaba banka Heta obtožila, da je slamnati kupec, a mu kasneje, kot je izpostavil ljubljanski župan, kljub vsemu prodala terjatve do Electe.

"Jan Bec je v Electa Holdingu prijavil 6.400.000 evrov terjatev. Terjatev 1.200.000 je bila od Hete kupljena. A veste, od koga je bila pa še zraven terjatev kupljena? Od Zorana Jankovića. Jaz sem to terjatev prodal po dogovoru s sinom za ceno 380.000 tisoč evrov," je dejal. In dodal: "Če bi mi sin rekel, naj prodam terjatev za en evro, bi tudi to naredil.

Janković je dodal tudi, ''da je Heta svoje terjatve prodala firmi gospoda Becu in da lahko Heta proda svoje terjatve mora to odobriti avstrijsko finančno ministrstvo. Kaj je ona delala pred tem, ne znam povedati, niti ni moja stvar. ''

'Jaz sem najbolj oškodovan'

O finančnih mahinacijah svojega sina Jureta je povedal: ''Moj mlajši sin Jure je svoje početje drago plačal, ostal je brez hiše. Ne vem, kaj je tu problem.''

Odgovor je imel pripravljen tudi na trditev Uroša Slaka, da so oškodovani vsi upniki, ki bodo dobili povrnjenih zgolj pet odstotkov terjatev. Lahko bi bilo slabše, pravi: "Če tega ne bi bilo, bi šli v stečaj." In še: "Če skrbite za upnike, potem skrbite zame. Potem sem jaz najbolj oškodovan. Ker sem izgubil 4 milijone 600 tisoč evrov."

Kar pa, na kar ga je opozoril Slak, ne drži popolnoma, saj bo kot priviligirani upnik z zavarovanim deležem dobil 1.125.000 evrov, ostali upniki pa bodo dobili le pet odstotkov svojih terjatev. Janković se je na to odzval, ''da bo res dobil milijon, kaj pa ostalih pet milijonov''? Kot je dejal Slak, se je ravno zato zavzemal za postopek prisilne poravnave, saj bi v primeru stečaja ostal brez vsega, tudi brez tega milijona. Janković je to zanikal. Še enkrat je dejal, da se niti en upnik ne pritožuje. Na vprašanje Slaka, zakaj in ali ima ljubljanski župan morda takšno avtoriteto, se je ostro odzval: ''Potem pa mi pripeljite enega v zadnjih 20 letih, ki bo rekel, da ga je Zoran Janković na kaj nagovarjal. Ne boste ga našli!''

'Jure je drago plačal'

O finančnih mahinacijah svojega sina Jureta je povedal, da je drago plačal, saj je izgubil hišo. Na Slakovo opombo, da Jure Janković Fursu dolguje 500.000 evrov, ki bi prišli v javno zdravstvo in šolstvo, je dejal: "Bomo videli, kaj bo sodišče reklo na to temo". 

'Ljubljančani mi zaupajo'

Janković, kot je zatrdil, podpira možnost odpoklica župana. "Prebivalci bi morali vedno imeti možnost odpoklica župana. To bi podprl za vse voljene," je dejal. 

"Mnogi so me hoteli že prej zamenjati, ampak Ljubljančani, Ljubljančani pa meni zaupajo. Jaz sem dobil pet volitev, vedno čez 60 odstotkov, vedno v prvem krogu," je nato dodal. 

Finančni tok družine Janković

Glavni vir premoženja Zorana Jankovića predstavlja vračanje dolga ljubljanskemu županu iz žepa družinskega podjetja Electe. V nadzorovanem obdobju je milijon in pol prejel od podjetja Electa, okoli 580 tisoč evrov od Electa naložbe in 280 tisoč evrov od KLM. 

Pa ponavljajoči vzorec, po katerem je Janković leta 2010 in 2011 večkrat dosegel limit na osebnem računu, nato pa prejel nakazilo Electe ali KLM. 

In naprej: prek veriženja Grep - Baza Dante - KLM- Zoran Janković isti dan prav Janković na račun prejme 40 tisočakov. V drugem primeru je preko iste verige prejel 100 tisoč evrov. 

"Gre za izrazito sistemsko korupcijsko tveganje in sum kršitve zakona o integriteti."
Ugotovitve protikorupcijske komisije, za katere je kljub potrditvi vrhovnega sodišča pred mesecem dni kazalo, da bodo ostale brez epiloga. 

Potem pa - kaplja čez rob. Potrjena poenostavljena prisilka Electe Holding pomeni, da ga skoraj ni Slovenca ,ki se ne bi spraševal, kako je to mogoče? Z današnjim dnem se to sprašujejo tudi kriminalisti, še pred njimi poslanci.

V podobnem časovnem okviru kot KPK nad Zoranom Jankovićem so davčni inšpektorji bdeli nad njegovim najmlajšim sinom Juretom Jankovićem. 300 tisočakov je imel uradno razpoložljivega denarja, porabil pa 2.300.000 evrov, med drugim 180 tisoč za najem jahte, 140 tisoč za nakup terenca, za sedem novih stanovanj je dal več kot milijon. Toliko si je izposodil v Srbiji brez prijave finančni upravi (Furs) ali carini.

Da bi se izognil rubežu, je prebivališče prijavil v skladišču v Slovenskih Konjicah.

Medtem pa lani spomladi mineva že več kot pol leta od prve potrjene poenostavljene prisilke podjetij sinov Janković. Electa Inženiring je dosegla 90-odstotni odpis dolgov, med 16 milijoni so bila tudi podjetja v delni državni lasti.

Letos julija gre v poenostavljeno prisilko še Electa Naložbe, tokrat 95-odstotni odpis, med upniki pa tudi avstrijska slaba banka Heta in Furs. Več kot 6-milijonske terjatve Fursa niso vključili, češ da bo odločba zagotovo razveljavljena. Podobno v zadnji prisilki v Electi Holding, kjer 342 tisočakov dolga Fursu zaradi sodbe vrhovnega sodišča podjetje ne vključi med terjatve. Je pa tu nov dolg Heti.

Med več kot šestimi odpisanimi milijoni pa ni terjatve Zoranja Jankovića - več kot milijon je zavarovan s poslovnim deležem v Inženiringu in Naložbah.

Jan Bec je bil tisti, ki je preko svojih šestih podjetij odkupoval terjatev za terjatvijo. V vseh treh poenostavljenih prisilkah je zapravil več kot 18 milijonov.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmwgs
28. 11. 2019 19.30
Res se mi smili, koliko škode ima.
Ni corone
18. 11. 2019 15.23
+2
bogi pa vse je pokradu
Cogo
08. 11. 2019 18.42
-1
Morda se mu je pa le začelo peljati... Morda se ga je pa Kučan res odpovedal... sliši se neverjetno. Pa da vidimo.
Smešno
26. 09. 2019 11.23
+1
“Prevod” Izbrisanega komentarja: Komentar št. 1506 - Zoran dragi, nikar ne vekaj, mi bomo plačal.. a bo zdaj ok? 🤣
elektroncek
23. 09. 2019 21.46
+4
itaq ni fore balkanski prebivalci ga bodo še vedno volili ... in ta korupcija bo še vedno trajala .. in trajala ... črpala državo
no_name
20. 09. 2019 18.13
+7
reveži, res so reveži
awontuwej
20. 09. 2019 15.07
+7
A je Zoki že objavil TR za pripevke? Tolko je bogi, da mu je treba mal pomagat, nje?
motorka57
20. 09. 2019 14.57
+21
...da mu ..... vse, po družinskem redovniku,meni je hotel FURS rubit premoženje,zaradi zmote računovodje, ki je bila 7 € .... Temu neandertalcu pa odpiše država cca 30 miljonov.... Še enkrat da mu ..... vse brez trohice sramu,banda kriminalna,niste vredni da vas pes .....
Wiliam McLadden
20. 09. 2019 11.02
-8
Slak se stara tukaj mu je pa zoki bil kos v debato
Malinha
20. 09. 2019 11.30
-12
Jankovič je tudi A. Logarja na preiskovalni komisiji sesul - če namreč damo prednost pravnim ugotovitvam. Logar je enostavno obvisel v praznini, kakor tokrat Slakec. Namreč, vzemši v obzir spretnost manipulativne retorike.
motorka57
20. 09. 2019 15.05
+4
....če mu skače v besedo, ga prekinja,tudi to je manipulativna retorika ....
awontuwej
20. 09. 2019 15.09
+1
Karantanija
20. 09. 2019 15.22
+11
Nihče mu ni kos v manipuliranju in zavajanju. Kar blebeta in blebeta, razume ga tako nihče, še sam sebe ne. Je preveč zapleteno, tudi sam ne ve, kje je rep in kje je glava.
stajerc50
20. 09. 2019 10.32
+26
Pa res ne rabiš bit dosti pameten da okrog prenašaš državo in rajo...najprej najemeš kredit in cuzaš dokler gre...ko kupček dosti zraste ga daš v žaklu nekemu pajacu ki je tvoja lutka...ti si zapufan in pričakuješ da ti bo država opisala dolg...v resnici pa maš pod pojštrom vsi gnar ki si ga nakrado...a je to res tako težko naredit? ejejej bogi mi slovenci, ko vsi trpimo zarad enih par pajacov!!!
resslovenka
20. 09. 2019 10.03
-16
😁 Hvala za minuse. 💞
kladu53
20. 09. 2019 09.55
+35
vsem trem jankovičem je mesto na Dobu,norčujejo se iz nas vseh....pa jim vse laufa.Pa se resnično ne najde dober preiskovalec oz.saj je vse jasno..dober sodnik ali policist ali......ko vse to beremo se človek resnično vpraša,kako je možna taka barabija v sloveniji,kao pravni državi.bla bla blka bla fuj!
mile952
29. 09. 2019 11.04
Ne bo se našel, ker oni so tam, da ne najdejo ničesar, ne da preganjajo kriminal. Če se že najde kdo, ki ne razume sistema, ga hitro disciplinirajo, da je priden. Če bi bila Culokafrija Slovenija res država, bi v minuti odstavili vse , ki delajo v korist mafije, ne v interesu države. In teh je kolikor hočeš.
resslovenka
20. 09. 2019 09.46
-48
No, da ne bomo samo pljuvali po županu Jankoviću. Je čisto prijeten in zelo uglajen gospod. Sem ga imela priložnost srečati, ko je poročil mojega sina. Res tako zelo lep vtis je naredil name. No na vse zbrane. Tako, da mu res ne privoščim tega kar prestaja zadnje čase. Sicer, pa sam najbolj ve. 🤗
Groucho Marx
20. 09. 2019 11.00
+16
Volk v ovčji preobleki. Za to, kar prestaja, si je pa čisto sam kriv...
Malinha
20. 09. 2019 11.37
-5
Graučić, spet si me razočaral pri tvojem pojmovanju politike, pa tako spodoben fante, pravšnje inteligenten, prijeten v kramljanju. Daj se drži raje ovčjereje, to ni zate. Veš, lahko ponoči še sanjaš volkeca in jočeš v spanju, ne moreš kar naprej na tak način moriti matere, da vstaja in te hodi tolažit. Lepo štej ovčke, angelčke, zvezdice, boš videl, vse bo v redu
Karantanija
20. 09. 2019 15.24
+18
Če je poročil vašega sina, se smehljal in govoril kot bi rožice nabiral, še ne pomeni, da je pošten. Bistvo je očem nevidno ....
Groucho Marx
20. 09. 2019 15.56
+3
Ja Missa, tega pa nisem vedel, da te zgubaštvo, kraje in poneverbe familije Jankovič tako peče. Mogoče bi pa mladega Jurčka ti vzel v uk, ti njemu nekaj filozofske esence, on tebi kak krog z jahto...
elektroncek
23. 09. 2019 21.48
+1
še ena zdravnica .. zobozdravnica ali medicinska sestra mogoče ?
mali.mato
20. 09. 2019 09.31
+29
Desetega oktobra ob 14 uri bo protest pred Prešernovim spomenikom. Ob tej priliki se lahko obišče tudi Magistrat, saj ni daleč.
awontuwej
20. 09. 2019 15.10
+4
Karantanija
20. 09. 2019 15.25
+1
Tega ne delajte. Protestirajte dostojno, kocke delajo samo škodo, če jo vržeš.
resslovenka
20. 09. 2019 09.27
+15
So že našli dobrotnika, ki je odkupil terjatve? Jan Bec, se imenuje. Da ne pozabimo. 🤗
seeuinhell
20. 09. 2019 09.39
+19
ves zakaj je Zoki najbolj oskodovan...ker je iz svojega crnega fonda (JANkovic´s BEograd Conection) moral odkupit terjatve svojih totalno nesposobnih sinckov….boljse 6,5 mio zgubit kot pa 29 mio....booooogi Zoki
seeuinhell
20. 09. 2019 09.40
+28
….se maturo jima je moral kupit da mata vsaj srednjesolsko izobrazbo….
Pikanajlonca
20. 09. 2019 09.24
+23
Edino kar mu štejemo v dobro je, da sam ni hotel kandidirati na državno zborskih volitvah, da je to javno povedal pa so njegovi rdeči strici in strici z zvezdo, borci za privilegije Milan, Rop, Satanovnik in celotna rdeča sprega iz njega naredili Lažnivca in ga prisilili, da odsluži bonuse, ko so ga nastavili kako že Rop Js, Js js sem te nastavil je robantil, politika Partija te je. Torej Jankovič ni vzrok je posledica politike Komunistične partije in neopravljene lustracije, ki bi to svojat poslala na smetišče zgodovine. Je pa res, da bi vse Občine in pol Ljubljane bilo prazno če bi bila udejanjena.
seeuinhell
20. 09. 2019 09.19
+12
Ce smo ze mafijska drzava potem pogresam malo vec aretacij, predvsem dozivljenskih obsodb, streljanja v parlamentu, mestnih hisah in drzavnih firmah...kot naprimer v Italiji
Zelo123
20. 09. 2019 09.15
-36
Porihtal je Lublano, zdaj ga lahko tudi malo serje. Milijonček gor ali dol, pa kaj zato, jih je pač splel. Oni Štefanec nekaj bluzi o moralni integriteti. Kako župana to skrbi, haha.
elektroncek
23. 09. 2019 21.50
mhm zapufal slovensko državljanstvo zato da bo na koncu ušel v srbijo! defenitivno to želimo da nas balkanske spužve črpajo iz dneva v dan!
seeuinhell
20. 09. 2019 09.09
+16
vse gnile politike bi narod moral izplunit ne pa da jih ponovno volijo!!! za vse to ste krivi levi in desni fondamentalisti….spreglejte ze enkrat to umetno delitev s katero vas fopa Politika in zacnite trezno razmislat kaj je najboljse za narod, ne pa za politicne frakcije….ovce od ovc...
Svalbard
20. 09. 2019 09.07
+23
Že od druge polovice 90’ let, ko je ta familija bila v medijih zaradi “ čiste mature “ Jurćeka se ni zgodilo nič. Pa se še kr pasejo na prostem med ovcami. Pastirji pa mim gledajo.
resslovenka
20. 09. 2019 09.31
+10
Še babica se je prišla kregat na Šubicko, ker je imel Jurček popravca. "a veste kdo sem jaz", so bile njene besede, seveda v pomenljivem tonu. 😊 Eh, babi. Vemo, vemo. 🤗
resslovenka
20. 09. 2019 09.31
+10
Še babica se je prišla kregat na Šubicko, ker je imel Jurček popravca. "a veste kdo sem jaz", so bile njene besede, seveda v pomenljivem tonu. 😊 Eh, babi.
Karantanija
20. 09. 2019 15.28
+7
Ja, to je pa najbolj primitivno, ko ti rečejo: A veste, kdo sem jaz? Ja, kdo le! Lopov!