Slovenija

Zoper tožilko iz afere Baričevič potekata preiskava in zahteva za disciplinski postopek

Ljubljana, 24. 05. 2012 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilci okrožnega državnega tožilstva iz Krškega so na ljubljansko okrožno sodišče vložili zahtevo za preiskavo zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik. Prav tako je bila zoper isto tožilko vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.

Je tožilka kršila vrsto predpisov?
Je tožilka kršila vrsto predpisov? FOTO: Reuters

Zoper tožilko Dragico Kotnik so krški tožilci vložili zahtevo za preiskavo, prav tako je bila zoper njo vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka. Kotnikova je osumljena storitve več kaznivih dejanj, domnevno povezanih z izvrševanjem njenih pooblastil.

Policisti naj bi se za postopek odločili, ker naj bi Kotnikova novinarju Mitju Lomovšku predala zaupen dokument. Iz slednjega naj bi izhajalo, da je tožilstvo na analizo poslalo vzorec krvi, najden pred hišo Saše Baričeviča, kar pa je namigovalo, da je bila v hiši tistega dne, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi, še tretja oseba. Kotnikova zdaj zaradi nevestnega dela preganja policista, ki naj ne bi odvzela tega vzorca krvi in zamolčala nekatere ugotovitve.

Kotnikovo pa obravnavajo tudi znotraj tožilstva. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da je Kotnikova pri svojem delu kršila predpise, ki v kazenskem postopku urejajo izločitev državnega tožilca.

Kotnikova je namreč preganjala nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Eno razpravo so na sodišču že opravili, nato pa je policija zaradi zgoraj opisanega primera obiskala tudi Kotnikovo. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova, pregon zoper obtoženega policista pa je opustila.

Komisija za preprečevanje korupcije je menila, da je bila posledica odstopa od pregona ta, da se je obdolženi izognil kazenskemu postopku za kaznivo dejanje, ki ga je bil utemeljeno osumljen. Komisija je že februarja letos generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju posredovala predlog za uvedbo nadzorstvenega oziroma disciplinskega postopka.

Na tožilstvu so konec februarja strokovni nadzor nad delom tožilke tudi odredili, vendar so danes pojasnili, da je strokovni nadzor interne narave in zato podrobnosti o ugotovitvah ne morejo posredovati. So pa potrdili, da je bila vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
25. 05. 2012 01.31
+17
Miro Senica je bil viden s strani prič, da je hitro zapustil kraj dogajanja. Citiram: " tožilstvo je v svojem spisu navedlo tudi izjavo priče. Ta trdi, da je "še v času, ko so na kraj prihajali kriminalisti, po Oražnovi ulici z veliko hitrostjo odpeljal večji terenski avto črne barve prestižne znamke, pri čemer je z agresivno vožnjo voznik tega avta z gotovostjo nakazoval, kot da beži pred čem ali nekom " (Vir: rtvslo) Dva dni po dogodku oba (Katarina in Miro) zapustita Slovenijo in se odpravita v St. Moritz. Citiram: "Po zanesljivih informacijah sta se Kresalova in Senica odpeljala v Švico, v mondeno turistično središče St. Moritz. Bivala naj bi v prestižnem hotelu Kempinski, kjer sobe in suite stanejo od 430 do 7500 evrov na noč. Ker smo pot in bivanje policista-varnostnika Katarine Kresal plačali davkoplačevalci (gre za potni nalog št. PNI71451-10-00644, ki ga je namestnica informacijske pooblaščenke odkrila na MNZ) St. Moritz je znan po svoji kliniki. (Vir: klinik-gut.ch) Policisti specializiranega oddelka, ki sodi pod državno tožilstvo, so namreč 31. januarja letos znova opravili ogled vile na Oražnovi ulici in zavarovali najdene "posušene" krvne madeže na stikalih v predsobi v prvem nadstropju, piše v dokumentu tožilstva. Analize vzorca so pokazale, da kri ne pripada niti Saši Baričeviču niti policistu, ki je bil ranjen v obračunu z ustreljenimi bulmastifi. Njuno kri so ljubljanski policisti našli in zavarovali ob tragičnem dogodku. (Vir: rtvslo) Senica ni hotel dati svoje krvi na alalizo, da bi se dokazala njegova nedolžnost. Citiram naslov:" Gorenak: Senica naj da vzorec krvi in vse bo jasno; Senica: SDS me ne bo poniževal." (Vir: rtvslo)
tim.slum
24. 05. 2012 23.43
+11
Kotnikovo preganja politična levica, ker si je drznila raziskovati nepravilnosti, s katerimi se je hotelo prikriti stvari v aferi bulmastifi. Ob tem je zanimivo, da se sedaj nihče ne zavzema zanjo, tako kot so se številni za Zobec Hrastarjevo; ob tem nihče ne govori o pritiskih na tožilko. Če bo kdo dejal, da gre za dve različni stvari, je potrebno poudariti, da je pregon tožilke Kotnikove začel Miro Senica in je pri tem na njegov predlog (šlo je za zasebni pregon!) bila opravljena tudi hišna preiskava.
DarthRevan
25. 05. 2012 11.23
-1
Ja čakaj malo, kdo pa nadzoruje tožilstvo?
rob01
25. 05. 2012 13.04
NOBEDEN, ne levi ne desni, zato pa je tako kot je! Vsi imajo ravno prav masla na glavi in si nobeden nič ne upa. Samo farsa za državljane! V dopisu Tu 8/2011-49 SJP (TP) z dne 10.5.2011 me vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor, vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk obvešča, da ugotavlja: »da je odločitev okrožne državne tožilke strokovno pravilna, saj v konkretnem primeru ne gre za kazenskopravno problematiko, pač pa za nepravdno zadevo, ki se rešuje v ustreznih postopkih. Glede na navedeno torej ni podlage za ukrepanje državnega tožilstva v tej zadevi.« Iz dopisa Tu 8/2011-49 SJP (TP) z dne 25.4.2012 pa izhaja, da se z navedeno obrazložitvijo strinja tudi vrhovni državni tožilec svetnik Andrej Polak, vodja oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor. Navedba, da gre za nepravdno zadevo je neresnična in zavajajoča. V omenjeni zadevi gre za upravno zadevo, ki se po Zakonu o upravnem postopku vodi pred organom s pooblastili, CSD Ljubljana Moste Polje. Ugotavljam, da tožilstvo ne loči med upravnim in nepravdnim postopkom. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da DRŽAVNO TOŽILSTVO NE VE KAJ SO JAVNE LISTINE in posledično, da je pregon ponarejanja javnih listin še kako v pristojnosti tožilstva.
Zarko Krajnc
24. 05. 2012 21.43
+17
malo se strašijo med sabo,da bodo razkrili kdo vse je sodeloval v orgijah pri baručeviču.za policijo nebi bilo najlepše če bi se vedelo da je mož tedanje ministrice bil navzoč
Zarko Krajnc
24. 05. 2012 21.50
+9
zadevo bolj ali manj spremljam od začetka preko medijev in ni težko razbrat da je marsikateri politik oz. uradnik pa najsi bo še tako na vrhu vpleten.pse bi morali usmrtiti pa jih je dobil nazaj. alo..riba smrdi pri glavi
Zarko Krajnc
24. 05. 2012 22.06
+6
Trije psi so že leta 2006 pred Baričevičevo hišo napadli in hudo poškodovali Stanislava Megliča. Zaradi napada so bili lastniku odvzeti in poslani v zavetišče, kjer bi morali biti usmrčeni, a je slednje preprečil niz nenavadnih odločitev državnih organov. Trije bulmastifi so 2. februarja 2010 na Oražnovi ulici v Ljubljani do smrti raztrgali svojega lastnika Sašo Baričeviča. Ljubljansko okrožno tožilstvo je novembra lani zavrglo kazenske ovadbe proti nekdanjemu ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku, njegovi takratni državni sekretarki Bukovčevi, direktorici Veterinarske uprave Vidi Čadonič Špelič in nekaterim drugim. Ovadbe sta zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma nevestnega dela v službi vložili policija in Komisija za preprečevanje korupcije.
Mr.JanHara
24. 05. 2012 23.19
+6
Zakaj pa so dali zadevo krškemu tožilstvu? Ker je v močvirju vse okuženo?
M_teorija
24. 05. 2012 21.14
+1
Kako potem sploh vodi preiskavo proti dvem policistom na Oražmovi če je v postopku!?
Trapist
24. 05. 2012 20.46
+4
Politični posli. Ne eni, ne drugi pa se ne zavedajo, da s takimi defekti v pravnem sistemu največ škode delajo prav sami sebi. Vsaj meni namreč to pove vse o tem koliko je naše pravosodje neodvisno in nepristransko.
Buena Vita
24. 05. 2012 19.54
+5
RES JE TROŠIJO NAŠ DENAR,,ČE BAGRO ODPUSTIJO JE ENA MANJ KI BO TROŠILA NAŠ DENAR,ENA LASTOVKA KAŽE NA POMLAD,
Jožajoža
24. 05. 2012 19.38
+14
ne se veselit. to vse je javni sektor, za vse te postopke se troši vaš denar, denar davkoplačevalcev. epiloga pa ne bo. vsak mesec točno na datum dobijo ti slovenski bogovi visoke plače, reden regres in delavnik jim traja 40 ur in vsak ta slovenski bog ima več ko 38 dni dopusta.
pgdpgd
24. 05. 2012 21.16
+6
pa podkupnine,provizije,veze in privilegije povsod,kjer se pojavijo
tito-idol
24. 05. 2012 19.29
+9
Korupcija na najvišjem nivoju.
madam68
24. 05. 2012 19.57
+11
Odlično. Le s čigavo pravico si je tožilka upala podati v javnost podatek, da v aferi Baričevič še ena stvar ni bila narejena tako kot bi morala biti. Ti grdoba ti, je pa ja treba ščititi pasje jebce, sploh če spadajo med ti. elito. Mislim, za bruhati.
krucyfix
24. 05. 2012 21.49
+4
Erhm... in s tem naredila še eno stvar ki ni bila narejena tako kot bi morala biti.