Slovenija

Zobozdravstveni turizem Slovencev

Ljubljana, 25. 03. 2013 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vse več Slovenk in Slovencev se odloča za zobozdravstveno turistično potovanje čez mejo. Doma imamo na izbiro dvoje – ali zobozdravnike s koncesijo, ki številnih posegov ne krije, pa še na dolge čakalne dobe je treba računati, ali drage privatnike.

Vse več Slovenk in Slovencev se odloča za zobozdravstveno turistično potovanje čez mejo. Doma imamo na izbiro dvoje – ali zobozdravnike s koncesijo, ki številnih posegov ne krije, pa še na dolge čakalne dobe je treba računati, ali drage privatnike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petra?
23. 04. 2013 10.30
+1
Jaz pa vem za zobozdravstveno ordinacijo v katero prihaja tedensko zobozdravnik iz Srbije z 30 letnimi izkušnjami ter lastno polikliniko v Srbiji. Cene so kot v Srbiji plus 30% dela se na popolnoma novih aparatih v novi ordinaciji ter z materiali kupljenimi v Sloveniji od uradnih zastopnikov.
minitech
17. 11. 2014 00.01
ivan.z Doba
26. 03. 2013 18.33
+1
Karies je načel moralo zdravnikov! Meri se samo še skozi vložen euro!
Nazary
26. 03. 2013 15.27
-5
vase zene placujejo 30 evrov najmanj!!! za frizerja .. koliko traja frizura? par dni? ponovno ste tam naslednji mesec..Avtomehanik se pod 50 evrov na uro dela sploh ne pogovarja!!! pa se pri materialu zasluzijo!! In cela panika ko morte za plombo dat 50 evrov ki traja 15 let... Ste kdaj pomislili kako je biti skljucen 8 ur??? da so vsi zobarji pri 50ih prakticno invalidi?!?!
Kemper
26. 03. 2013 17.36
Ne, tudi v ZD dobiš kvalitetno zdravljenje, kvalitetno protetiko. ne govorit na pamet. Maš pa seveda več kot polovico šlamparije, ker v ZD so važne točke za zavarovalnico bolj kot kakovost. Drugače nebi omejili št. pacientov na 1700 na stomatologa. In pol vsi začudeni ko dobijo datum čez 3-4 mesece za popravilo pl. Pač sistem je iz Yuge, stomatologija je napredovala in to dvoje ne gre skupaj. ne pa posploševat na vse povprek, ker se približuješ tem na forumu ki te bojo kritizirali čez par let ko boš začel delat. tolko.
ivan.z Doba
26. 03. 2013 18.31
V ZD so točke toliko pomembne kot pri koncesionarju, samo, da se šlamparija v ZD lažje skrije! Koncesionarji pa z lahkoto vzamejo doplačilo za storitve, ki je ponekod enake samoplačniški ceni zasebnika brez koncesije! Glede 8-urne sključenosti pa...če ne bi bili požrešni, bi pacienti lažje (ceneje) prišli do zdravljenja, zaslužek bi bil manjši, sedeč položaj pa ima še veliko drugih dejavnosti! Potem bi morda res delali 8 ur-v ZD. Skratka, med zobarji razsaja karies!
Nazary
26. 03. 2013 18.32
ne mi o kvaliteti v zdju.. pa ceprav bom zobozdravnik.. ne vem ce so ti zobozdravnik ali ni.. ja lahko dobis kvalitetno.. odvisno kje postavis meje za kvaliteto.. Strojna obdelava kanalov, uporaba gumijaste opne pri zdravljenju, dolocevalci delovnih dolzin, .... tega je ogromno, ki drasticno izboljsa uspeh zdravljenja.. Zame je pac storitev kvalitetna sele takrat ko naredis za slednji vse kar se storiti da... ne pa po liniji najmanjsega odpora... niso krivi zobozdravniki, ampak sistem, ki jim ponekod niti dovolj rokavic za delo s pacienti ne nudijo...Pa verjemi da poznam zadeve bolj strokovno in podrobno kot si mislite tu na forumu, ampak pac zal novinarji in drzava manipulira z vami ker jim je do tega, da vam je resnica cimmanj znana!! Pa prosim brez zamere! Zelim le da pocasi spregledate nase zdravstvo.. Zal pac dobimo kolikor zavarovalnica placa... skoraj nic... 40 evrov po pacientu na leto za zobe... toliko dajo... koliko ze letno stane frizer?
Nazary
26. 03. 2013 18.35
Ne gre za sedec polozaj.. ampak stalno napenjanje oci, vdihavanje infektivnega aerosola... tveganje z infekcija HIV-a, hepatitisa, herpesa, in postavljanje domala dobesedno na glavo pol ure, da vam tisto sedmico zgoraj popravimo.. velja ze tezji fizicni poklic,, in to je splosno znano, samo v slo se tega ne razume...
Kemper
26. 03. 2013 19.40
Dobro, strojne obdelave, mikroskopi itd. pri zdravljenju res odpadejo, koferdam in tako naprej pa ni nek bav-bav, še enkrat-govorim za določene. Starejši delajo po starem kopitu ja, toxavit-mesarjenje-ruvanje-ker je zdr. neuspešno. recimo polnitev po tehniki izpred 15 let. Ampak ne pa mi vbijat da ni določenih, ki jim je v zadovoljstvo da nardijo kar se da kakovostno v okviru zmožnosti znotraj ZD-ja. In tu niso daleč od privatnikov, verjemi, so tam-tam. Drugo pa je kolko si to kdo želi. al oddelaš svoje pa greš domov, ali pa si prizadevaš da boš pacientu čez 10 let menjal krono na taistem zobu ki si ga pozdravil. in verjemi, pacienti to kapirajo. Kakovost se jim pokaže z leti. z danes na jutri kot nekateri predvsem na tem forumu želijo, pač ne gre. ni to Mcdonalds, žal...
Kemper
26. 03. 2013 19.43
Plus tega si boš z leti prilagajal položaje da bo hrbtenica čim manj trpela, priporočam pa hobije (plavanje, fitness) če si lahko kripl pri 50-tih, ja :-))
Kemper
26. 03. 2013 19.44
Kemper
26. 03. 2013 19.49
pa še o apex locatorjih....vsak jih dobi v roku enga mesca, če želi. Seveda si jih kar nekaj sploh ne naroči oz se jim prah nabira na njih.
monni80
26. 03. 2013 14.19
+0
Vprašala bi, če hodijo v tujino k frizerjem, kozmetičarkam...ne ker pri nas so" poceni". Nihče se ne vpraša, koliko ur učenja in odrekanja je potrebno za ta poklic. Nisem še zasledila članka, ki omenja serviserje, ki ti samo za mnenje, da pralnega stroja ni vredno popravljat, zaračunajo 30 eurov, da ne govorimo o dimnikarjih in podobnih....Z vsem dolžnim spoštovanjem do omenjenih poklicev, samo mislim, da si tudi zobozdravniki zaslužijo spoštovanje, saj v javnem zdravstvu so zelo slabo plačani, njihovo delo pa je zelo zahtevno.
ivan.z Doba
26. 03. 2013 14.05
+4
Cene zobozdravstvenih storitev v Sloveniji niso primerljive s standardom ljudi! Pred uvedbom eura je pacient lahko plačal 4 keramične prevleke za povprečen OD ( 200 DEMx4), Danes je cena keramične prevleke 350€! (350€ x 4= 1400€ ! ). Podobno velja za proteze, zalivke, zdravljenja zob. Problem zobozdravstvenega turizma je, da zobje, na katere se dela prevleke/mostičke niso adekvatno zdravljeni, ker za to enostavno ni časa. V nekaj dneh je to nemogoče! Kvaliteta storitev je na "Balkanu" različna, tako kot pri nas! So dobri in slabi izvajalci! Materijali so ponavadi podobni kot se uporabljajo v zhodni Evropi in pri nas. Cene materijalov so prav tako enake. Razlika je v ceni dela in življenjskih stroških pri nas. Ki pa ni sorazmerna s cenami na Balkanu, Madžarskem. Očitno naši zobozdravstveni delavci (zobozdravniki in zobotehniki ) zelo dobro služijo. Da ne govorim o "fušarjih" v zdravstvenih ustanovah! Kar pa je že drug problem....
monni80
26. 03. 2013 11.51
+1
Nihče pa se ne vpraša, kako je to na Švedskem. Nehajte pa mešat zasebnike na Balkanu in javno zdravstvo pri nas. Veliko težav bi rešila ustna higijena, ki je pri Slovencih zelo slaba.
Nazary
26. 03. 2013 13.18
+2
Pa meni ni jasno kdo lahko dislajka taksno izjavo.. pac nekdo ki ne zeli in noce razumeti dol stvari..Prvo kot prvo vsi mesajo to dvoje... Cez 80 odstotkov Slovencev oz prebivalcev Slovenije ima taksno ali drugacno obliko parodontalne bolezni, nemalokdo granulome...in ne trdit da vsi ki hodijo k sosedom tega nimajo.. ja saj zobe kao zdravijo dol, pozdravijo jih pa bolj tako tako, saj podobno je v nasem javnem zdravstvu...da vidis uspeh moras najmanj pol leta cakat in nakako sele potem it delat protetiko..Ampak njim se to ne splaca delat!!! Ker ce bi se moral tolikokrat dol peljat bi zatankal vec kot je vse vredno!!! S protetiko pa takoj zasluzijo.. Saj v nasih zd-jih ni nic drugace, ne recem...Pa ne o zobeh govorit kot o zemljah... zob stane zelo razlicno... prevleka..ok, ce je zob potrebno endodontsko zdraviti, znese se pol toliko zdraven, paradontalna operacija, priprava..Vse to dol preskocijo, ker nimajo casa in morjo hitr Slovenckom naivnim pokasirat!!
najbolj realna
26. 03. 2013 11.45
-1
Izkušenj s tujimi zobozdravniki še nimam, vendar menim, da slabši kot so naši, res ne morejo biti. Delo naših zobozdravnikov kar se mene tiče, pa je takšno: Preden sem odprla usta in se usedla na stol, sem jasno povedala, da želim izključno bele plombe. Naredil mi je le dve beli, vse ostalo v mojih ustih pa je črno siva mavrica. Več kot očitno ni videl, kateri zob naj bi imel prednost pri popravilu. Sama sem to opazila, ko sem si ogledovala zobe po ščetkanju in v ogledalu videla luknjice, ki jih moj zobozdravnik ni videl niti pod močnimi reflektorji. Torej, denarja ni želel, popravljati pa tudi ne, drugače danes ne bi bila brez enega zoba. Zato se bom odpravila v tujino, kam res še ne vem? Hrvaško, BiH, Bolgarijo??? To se bom odločila v najkrajšem možnem času, da si zopet pričaram "nasmeh", ki ga sedaj že nekaj časa nimam. Naši zobozdravniki naj se za moj denar kar obrišejo pod nosom. Sicer pa se ne čudim, da je tretjina Slovencev škrbastih, kar pa seveda pri večini ni lastna krivda, ampak krivda zobozdravnikov, ki ne vidijo oz. nočejo videti prednostnega popravila zob. Ima kdo kakšen dober predlog za izdelavo implantata??? Kam predlagate, naj odidem po bele plombe (v tenu mojih zob, torej ne čisto belih, malenkost rumenih, kar seveda ni najpomembnejše), implantat in kakšne malenkosti. Važno je, da bom imela v ustih vse zobe, čim lepše narejene ter da me ne bi nič več boleli.
ivan.z Doba
26. 03. 2013 14.05
+3
Zobozdravstveni center Pavšič-Jurca, Ljubljana!
Objektiv
26. 03. 2013 09.34
+2
Meni so delali v Grosupljem, Cener ustne higiene. Vrhunska storitev, cene pa mislim, da imajo tudi na internetu. Res ugodno. Zelo prijazni, strokovni. Sicer mislim, da izključno samoplačniško. Torej slovenska storitev po "bolgarskih cenah". Zanimivo, pri koncesionarju bi bilo več za doplačilo, kot je bilo tam vse samoplačniško. Dobra izkušnja pač. Priporočam.
cirenij
26. 03. 2013 09.09
-2
Sorodnik je šel na Hrvaško. Pa je zapravil veliko več, ker so mu tako zafurali, da je moral prit kirurg iz Zagreba in ga odrešit bolečin. Koliko prevozov, nazadnje mu je pa moral vse komplet naredit naš zobozdravnik. Pa niso normalni. Zobovje naj bi stalo več kot dober avto. Kdo to dopušča? Naj povem svoj primer. Zobozdravnik koncesionar mi je naračunal 3500 EU za porcelanasto zgornje zobovje, ker za socialo še nisem imel pogojev. Plačajo ti vsakih 7 let. Na srečo pa daljni sosed opravlja to dejavnost in sem plačal 1600 EU. Že skoraj 5 let, pa imam mir in sem zadovoljen. Le kdo služi in na kak način pri takih nenormalnih cenah? Zato so si zobozdravniki v teh nekaj letih kupili ordinacije, zgradili hiše in mogoče še kaj. Kriv je pa tisti, ki to dopušča - ZAKONODAJALEC.
VZ
26. 03. 2013 09.11
+0
A ko kupiš Audija za 70,000e je tudi zakonodajalec kriv za ceno? Si v kaj prislijen?
Milmar
26. 03. 2013 09.23
+4
To zgodbo ka jo imaš ti iz hr. je pokvarjen telefon in nič drugega.
antifa4321
26. 03. 2013 10.27
+3
VZ, avto je luksuz, zobe pa človek rabi in so del človeškega zdravja
najbolj realna
26. 03. 2013 08.54
+0
Izkušenj s tujimi zobozdravniki še nimam, vendar menim, da slabši kot so naši, res ne morejo biti. Delo naših zobozdravnikov kar se mene tiče, pa je takšno: Preden sem odprla usta in se usedla na stol, sem jasno povedala, da želim izključno bele plombe. Naredil mi je le dve beli, vse ostalo v mojih ustih pa je črno siva mavrica. Več kot očitno ni videl, kateri zob naj bi imel prednost pri popravilu. Sama sem to opazila, ko sem si ogledovala zobe po ščetkanju in v ogledalu videla luknjice, ki jih moj zobozdravnik ni videl niti pod močnimi reflektorji. Torej, denarja ni želel, popravljati pa tudi ne, drugače danes ne bi bila brez enega zoba. Zato se bom odpravila v tujino, kam res še ne vem? Hrvaško, BiH, Bolgarijo??? To se bom odločila v najkrajšem možnem času, da si zopet pričaram "nasmeh", ki ga sedaj že nekaj časa nimam. Naši zobozdravniki naj se za moj denar kar obrišejo pod nosom. Sicer pa se ne čudim, da je tretjina Slovencev škrbastih, kar pa seveda pri večini ni lastna krivda, ampak krivda zobozdravnikov, ki ne vidijo oz. nočejo videti prednostnega popravila zob. Ima kdo kakšen dober predlog za izdelavo implantata??? Kam predlagate, naj odidem po bele plombe (v tenu mojih zob, torej ne čisto belih, malenkost rumenih, kar seveda ni najpomembnejše), implantat in kakšne malenkosti. Važno je, da bom imela v ustih vse zobe, čim lepše narejene ter da me ne bi nič več boleli.
cirenij
26. 03. 2013 09.12
jagoda02 Meni je zdravil zob + plomba za 30 EU. Zato pa ima gužvo. Sicer ne vem kako dela. Samo popoldne, ker drugače je zaposlen drugje. Ampak vseeno, kaka razlika.
jagoda02
26. 03. 2013 08.32
+7
Kam smo prišli vse manj denarja storitve pa vse dražje.Sem hčerko v nedeljo peljal na Metelkovo za en zob ,da ti ga odpre 70 ewrov za pet minut. ona pa dela za 5 ewrov na uro .Sedaj se pa zamislimo kje živimo.
Milmar
26. 03. 2013 08.40
+8
Ma to majo kartelne dogovore banda zobarska
master69
26. 03. 2013 07.39
+6
Nazary sej tole ti vse dam prav!!! Tudi če je material na Hrvaškem slabši, grem tja!!! Ker tudi če je to v vzhodni sloveniji zobov si porihtat ne moreš!! Ker te stane preveč!!! Dela pa pri nas itaq ni!! Hočem iti k nam vendar se preveč bojim!! Potem pa v banki vidiš posebna ponudba za zobozdravnike z zlato kartico, ljudje pa tako siromašni, da marsikdo študira kaj bo dal v pisker!!! Pa ne mi rečt da to vse štima ker ni res!!! Za take slabe zobe kot jih imam ni šans da si te uredim pri nas, ni splošnega pogoja in to je zelo žalostno!! Pa naj zobozdravniki še tako svarijo pred tem, da bi pa šli malo izpod cene in skrbeli za svoj narod pa ne, sramota!!!
Milmar
26. 03. 2013 08.28
+6
Materjal na hr. ni nič bolj slabši 100% brez skrbi.
Nazary
26. 03. 2013 11.10
+3
Problem je da z materialom mors znat delat...yugo in danasnji mercedes sta oba iz zeleza...
Hanuska1
26. 03. 2013 07.27
-5
celesnik bled vreden svojega denarja
Milmar
26. 03. 2013 08.25
+7
Njegov oče je znal dočim sin Čelesnik pa dela preveč napak.Zato ga jest ne priporočam.Pa še nadpoprečno drag je.
Hanuska1
26. 03. 2013 07.25
+1
vsako leto1x na pregled kamn dol dat pa se to placat. superrr
Kemper
26. 03. 2013 07.22
-3
Vsi ful zadovoljni ker vam za 100eur nardijo v Bosni v par urah 20 prevlek, čez par mescev pa hodite jokat h našim ne? Delate gnečo po čakalnicah pa ste najbolj bogi-dol nazaj hodite pol ko mate 6 granulomov zaradi ekspress obdelav!!!!
telstar
26. 03. 2013 07.49
+0
Kemper
26. 03. 2013 07.57
+4
Ne, zgolj pacient ki je čakal v čakalnici prejšnji teden na pregled, pred mano pa dva otečena ki sta delala zobe nevem kdaj, seveda nista bila naročena, po pogovoru iz ordinacije pa jih je po posegu poslal tja kjer sta delala protetiko. Žal, če si delaš poceni stvari jih pol tudi poceni popravljaj, ne hodi pol h našim delat gnečo samo ko imaš težave, mi pa čakamo pred vrati zaradi vas.
zoran jankovi? 007
26. 03. 2013 08.05
+0
ko avstrijski državljani hodijo jokat k svojim zobozdravnikom , pa čeprav so delali zobe pri nas , je pa vse ok? Veš sem bil v Bosni pa imajo v svoji ordinaciji urejeno tako ,da bi še v marsikateri naši evropski ordinaciji lahko bili za vzgled , prav tako znanje in pristop do pacijenta !!!
novaroza
26. 03. 2013 08.22
-2
Saj ne da je v Bolgariji poceni. 5000EU ni poceni, je pa bolj sprejemljivo kot 10.000Eu ali več pri nas. Naše cene so kriminalno visoke. In če Bolgari ali Srbi lahko pridejpo skoz s takšno ceno, materijal pa verjetno nabavljajo na istem naslovu, se vprašaš, v čigav žep gre razlika. Sicer bo pa povpraševanje in ponudba naredila svoje. Ko bo našim zobarjem padel promet, bojo tudi morali spustiti cene.
Kemper
26. 03. 2013 08.28
+7
Jaz ti govorim iz prve roke, bil sem v čakalnici. Ti pa govoriš čisto na pamet, najbrž si zadnji ki se spozna na "znanje" zobozdravnikov, fascinira pa te oprema in nasmešek tistega ki prejme keš od "turista". In dva ti celo data še plus, heh Nič ne rečem, vsak se svobodno odloči komu bo zaupal svoje zdravje, ampak ko imate težave pa so naši dovolj dobri al kaj? Pol pa niso lopovi, banda, mafijozoti kot jih tukaj imenujete? Ja pol pa idite dol h svojim tudi takrat! To je bil moj point, ša če razumeš, razumeš, če ne pa žal...
Milmar
26. 03. 2013 07.20
+8
Na hrvaškem je malo ceneje in še kvaliteta je boljša kot pri nas.Kvaliteta celotne medicine je na hrvškem boljša.No saj se slovenski študentje učijo iz nekaterih hrvaških knjig,ki še sploh niso prevedene v slovenščino. Na hrvaškem imajo že skoraj dve leti ves sitem povezan tako,da ni receptov in napotnic.Pri nas se je začelo o tem šele govoriti.
dar3
26. 03. 2013 07.11
+3
Hvala bogu, greš v Bosno ali na Hrvaško, pa dobiš za 1200 EUR kar 8 prevlek, pa čiščenje kamna, skratka kompleten servis zgornje čeljusti.
hanslars
26. 03. 2013 06.50
+3
Tu so mi dali predračun(privatnik) nekje od 4000eur naprej,pa v nekih treh mesecih bi bilo to narejeno,o tem kaj sem doživela v ambulanti pri svojem zobozdravniku pa sploh ne bi govorila
hanslars
26. 03. 2013 06.46
+12
Kar je res je res,na Hrvaškem plačali za 10 kron-prevlek na zobeh,1300eur,poleg ,še čiščenje kamna nove plombe,puljenje,pregled in rentgen vse na istem mestu,zobozdravnik in tehnik sta delo vrhunsko opravila in kar je bilo meni najbolj pomembno,,,vse skupaj je trajalo 3 dni in po dveh letih nimam nobenih težav,vse perfektno
ogopogo
26. 03. 2013 07.20
+2
ogopogo
26. 03. 2013 07.21
+12
To kar izvajajo naši privat zobozdravniki je čisto navadno oderuštvo !!!!
žuga
26. 03. 2013 06.39
+10
Saj vsak pameten Slovenc beži iz te kriminalne državee.....