Slovenija

Zobozdravniku, ki zagovarja alternativno zdravljenje zob, grozi odvzem licence

Ljubljana, 19. 12. 2015 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniška zbornica Slovenije predlaga začasen odvzem licence za ljubljanskega zobozdravnika, ki zagovarja biološko zobozdravstvo. Organiziral je namreč predavanja, kjer je govoril o drugačnih pristopih k zdravljenju zob, kot jih priznava uradna dentalna medicina.

Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije je lani in letos predlagalo začasen odvzem licence za ljubljanskega zobozdravnika Damirja Škripca, ki zagovarja biološko zobozdravstvo.

Na zbornici so s pojasnili v tej zadevi skopi, saj da postopek še ni končan. Je bil pa bolj zgovoren Škripec, ki je pojasnil, da ga je prijavil odbor za zobozdravstvo. Škripec je namreč organiziral predavanja, kjer je govoril o drugačnih pristopih k zdravljenju zob, kot jih priznava uradna dentalna medicina.

zobozdravnik
zobozdravnik FOTO: Thinkstock

Med drugim nasprotuje amalgamskim zalivkam in hermetičnemu zaprtju mrtvega zoba. Amalgamske zalivke so zaradi vsebnosti živega srebra po njegovih navedbah povezane z nekaterimi nevrodegenerativnimi boleznimi, zaprtje mrtvega zoba pa da vodi v vnetja, kar lahko prispeva denimo k razvoju raka, je pojasnil.

Po uradni doktrini amalgamske zalivke niso sporne, prav tako stremijo k temu, da se zoba, tudi če je mrtev oz. brez živca, ne ruva, pač pa se ga obdrži v čeljusti in po zdravljenju zalije in zapre.

Škripec pojasnjuje, da ga je obtožnica bremeni kršitve 11. člena kodeksa medicinske deontologije, ki določa, da morajo biti izjave zdravnikov o zdravilih, dietetičnih ali drugih sanitarnih sredstvih vedno strokovno neoporečne, tako v znanstvenem in zdravstvenem tisku kot v javnih občilih.

Nekritično objavljanje in posredovanje diagnostičnih metod in nezadostno preizkušenih načinov zdravljenja pred nestrokovno javnostjo in prikrivanje nevarnosti takšnih metod pa je po omenjenem členu prekršek.

Škripec priznava, da zagovarjal alternativne metode v zobozdravstvu, a ne v smislu čaranja, pač pa da so te metode objavljene v strokovnih zobozdravstvenih revijah.

Postopek proti njemu pri zbornici se, kot navaja, vleče od leta 2012. Najprej je bil obsojen na prvostopenjskem razsodišču zbornice, nato po pritožbi še na drugostopenjskem. To je predlagalo, naj se mu po upravnem postopku začasno odvzame licenca. Upravni postopek še teče, sedaj svoje mnenje v tem primeru pripravlja izvedenec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakarkadjeva
26. 04. 2016 13.25
+3
Ja, bog ne daj, da farmacija ne bi kaj zaslužla..
Damjan Hd
01. 01. 2016 15.09
+3
Seveda uradna stroka zagovarja čisto vse, vse je ok in vredu itd. Tako so zagovajali tudi pre 500 leti. Danes metode izpred 500 let, vemo, da niso varne niti uspešne. Sploh pa ko gre za živosrebrne zalivke je to katastrofa, da je to sploh še dovoljeno. Pravzaprav za nosečnice ni dovoljeno, zakaj je potem dovoljeno za otroke? Govorijo takšne neumnosti, da boli glava v enih primerih je dovoljeno v drugih ni. Hkrati so živo srebro včasih uporabljali za odvajalo, danes ni več dovoljeno, ker škoduje. Medtem ko zalivke pa so ok?
zennn
22. 12. 2015 13.56
+8
Zdaj vsaj vem h komu je najbolje it zobe popravljat.
User1063544
20. 12. 2015 21.19
+14
Se strinjam... Z Škripcem... Zamislite živo srebro v vaših ustih je ok med tem pa je z odsluženimi varčnimi sijalkami potrebno ravnati kot izjemno nevarnimi odpadki.. In bog ne daj da vdihujete hlape če se zadeva slučajno zlomi. In že tukaj je zame vsa zgodba zaključena, da ne govorimo o invazivnih postopkih zdravljenja ipd... A veste da so delali poskuse s zvočnim valovanjem kjer so po naravni poti stimulirali enamelizacijo poškodovanega zobu? A poznate učinkovino Novamin? t.i. tekoča sklenina ki je v poskusih bila zelo obetavajoča metoda za nadomeščanje zalivk.. Ampak glej ga zlomka... Prišlo eno podjetje kupilo patent za 4 mio. ga premešalo z fluoridom in Tada nova formula za bla bla bla... Ker ko je fluorid poleg je itak spet vsega konec. Pametni ameri ga za bolj bele zobe celo pijejo v pitni vodi. Iz mojega vidika drugemu kot alternativcu skoraj ne verjamem več..
jg57
20. 12. 2015 19.04
+22
z Dr. Škripcem imam osebno izkušnjo in to zelo dobro. Imel sem resne zdravstvene težave, bil sem pri mnogih specialistih in tudi zobozdravnikih . Nihče mojih težav po veljavni strokovni doktrini ni mogel ali znal povezati z zobmi, čeprav sem paralelno z zdravstvenimi problemi imel netipične bolečine tudi v predelu zob. Problemi so se vlekli v nedogled, nihče mi ni znal pomagat, iskal sem že vse mogoče zdravilce, končno pa po naključju zvedel za zobozdravstveno ambulanto Dr. Škripca. O njegovi profesionalnosti nisem nikoli niti podvomil, čeprav se ne smatram za nekoga, ki bi lahko dajal strokovno ocenjeval, lahko pa povem osebno izkušnjo. Ko je bila situacija dokaj brezizhodna sem se odločil za odstranitev amalganskih plomb nato pa še za ekstrakcijo zoba, ki je bil napol mrtev in se stanje po večkratnih posegih na ni izboljšalo. V roku 14 dni do enega meseca po ekstrakciji so mi vse zdravstvene težave zginile. Vsak naj si misli kar hoće. Jaz Dr. Škripca zelo cenim, ne trdim, da je čudodelnik, je pa s svojim znanjem in strokovnostjo omogočil naravi, da je opravila to kar zna. V to sem prepričan.
TVD108
20. 12. 2015 18.16
+12
Upam, da si bo dobil dobrega advokata. Rabimo čim več takih zobozdravnikov. Če dobimo še sodno prakso, smo zmagali.
Innas
20. 12. 2015 11.45
+16
Hvala, ker ste zapisali zobozdravnikovo ime! Že nekaj časa pri nas iščemo, a neuspešno,biološkega zobozdravnika. Res je glede devitaliziranih,mrtvih zob. Po ekstrakciji vnetih, mrtvih zob, se je po mesecu dni zdravstveno stanje družinskega člana popravilo.
cirenij
20. 12. 2015 10.56
+5
Oh, to zdravstvo in zobozdravstvo!!!! Alternativa ne pomeni nič. Samo filanje s tabletami. Pustimo tudi pametnejšim, da nekaj veljajo.
murate
20. 12. 2015 09.31
+7
Lov na čarovnice
Eitipatapa
19. 12. 2015 21.58
+19
Hvala, ker ste vsaj zapisali ime in priimek zobozdravnika. Ga bomo pa poiskali in povprašali po teh metodah. Vsako zlo za nekaj dobrega.
Que Pao
19. 12. 2015 19.48
+4
.. @FrankEinstein a se ti zavedas, da amalgamska plomba sama po sebi ko se malo "obrabi" hlapi? poglej sam ti plz.. za tvoje dobro namrec, in tvojih otrok(?). chekiraj : youtu . be/_6ry_ve6Lr4?t=61
Darko32
19. 12. 2015 18.44
+39
Ko berem članek in kako se obsoja poštenjaka, k ipove resnico je spet potrjena moja ugotovitev, da zdravnikom ni v interesu ozdraviti amapk samo zdraviti čim dalj, da se čim več denarja zasluži. Ta pa je povedal resnice in te lahko vsak preveri na tujih strokovnih krogih in zato ni našim v interesu, da bi ozdravili. Točno to, kar tudi ugotavlja JAREJ je pri nas. Nagrajuje se lopove in kaznuje poštenjake. ZAto pa padamao na vsakem koraku in korupcija nas popolnoma uničuje na vseh točkah. Zato je potrebno podpreti MINISTRICO in uvesti sankcije proti tistim, k iprikrivajo resnico in v tem prieru jo nedvomno.
Jarej
19. 12. 2015 16.51
+38
Lobiji, ki vlečejo iz žepov bolnikov mastne denarje ja ne bodo dopustili, da jim kdo zmeša račune - brez ddv, brez računov. Ker se pa vsak vsaj malo neprijetno počuti na stolu, je prijav zelo malo. Poštenjakov v tem poklicu je - koliko? Tem ta komentar ni namenjen. Bo kdo podprl zgoraj omenjenega zdravnika? Poštenjakom bi licence pobirali, falote pa nagrajevali. Smrdljiv sistem.
scernig
19. 12. 2015 15.22
+5
samo denar vidijo,kam to pelje...
avtodizel1900
19. 12. 2015 15.07
+9
PA BOMO SLI V JUGO DELAZ ZOBE ZA PARSTO EVROV TOTI ZDRAVNIKI SO KATASTROFALNO DRagim v slo in brez opcutka
Frane Šajn
19. 12. 2015 14.43
+4
Glede na čakalne vrste in pa cene pri zasebnikih se bo pol Slovenije prijelo ponujenega , pa če nuca al ne škodit tako ne more. Tako da , če ga mrcvarijo ali ne!
Bor?i Bor?i
19. 12. 2015 14.42
+55
Tale zobozdravniška zbornica je 200 let za luno. Ker ne dovolijo delati naprednim zobarjem v Sloveniji, hodimo nekateri v Nemčijo. Amalgam in posledično živo srebro obremenjuje organizem v celi evropi, le v Sloveniji je neškodljiv in blagodejen. Na lastne oči sem se prepričal kaj naredi mrtev zob. Osebno sem prisostvoval nekaj operacijam in mi je zobar pokazal, kako črna je čeljust, ko gnije, videl sem ciste itd. Ko je zob mrtev in mu uničijo glavni živec, ostane še zelo veliko zelo drobnih živcev, ki prično gniti. Živčni kanali v zobeh so veliki ravno za eno bakterijo. Gnilobne bakterije se iz zoba preselijo v čeljust in tam nadaljujejo zmagovit pohod. Posledica so glavoboli, zoboboli tudi tam kjer ni zob itd. Vsi simptomi čudežno izginejo po operaciji čeljusti, kjer odstranijo gnilo kost. Poiščite dr. Lechner, Munchen, preberite si kakšno njegovo knjigo ali raziskavo, pa se boste zamislili. Človek predava po celem svetu, k njemu hodijo pacienti iz celega sveta. Storitev na nivoju. Operacije in plombe drage, protetika pa cenejša kot pri nas. Ne uporablja, amalgama, ali kovin. Večino dela z biokompatibilno keramiko. Diagnostika in storitev vrhunska. Pri odstranjevanju modrostnih zob, nisem čutil nobene bolečine, vsakič sem lahko delal še isti dan. Uporablja pa pri nas nedovoljene in "nepreverjene" stvari, kot so ozon, infuzije, cinka, C vitamina, ozona, glutationa, homeopatska zdravila. Nekaj slovenskih zobarjev sledi tem trendom, vendar jih ne bom izpostavljal, da še njih ne bodo preganjali. Tole je lov na čarovnice, ki jih lovijo ljudje, ki dobivajo podkupnine od farmacije in jim za paciente ni mar. Zbornico je potrebno na grmado, ne pa zdravnikov, ki jim je mar za paciente in težijo k napredku. Pa še malo o slovenskem zdravstvu: Mami so hoteli ščitnico uničevati z radioaktivnim jodom. K sreči je bila dovolj pametna, da ni poslušala Dr. Kekcev. Danes ima BP izvide, jemala pa je "nepreverjene" alge kelp in "škodljive" kapljice joda.
Frane Šajn
19. 12. 2015 14.47
+12
Na hrvaškem sem za pol cene dobil sijajno protezo v dveh mesecih. zraven dve sodobni računalniško izdelani plombi in seveda čiščenje kamna. Pustite naj pridejo k sebi ti naši grobarji nič krivih zob.
ivan.z Doba
19. 12. 2015 14.52
+7
Znanec je pa dobil na Hrvaškem porcelanske prevleke, ki so bile veliko cenejše kot v Sloveniji. 65% ceneje.
ivan.z Doba
19. 12. 2015 14.54
+5
Pozabil sem napisati, da so mu po dveh letih popokale, pa še barva je bila zanič. Kvalitetno zobozdravstvo na Hrvaškem je cenovno primerljivo s Slovenskim. Malo denarja, malo muzike.
Frane Šajn
19. 12. 2015 14.57
+3
Borči vprašaj naše zobarje za mnenje o njih. Zanje so se vsi zobarji okoli nas v sosedstvu šolali na gmajni proti njim.
ivan.z Doba
19. 12. 2015 15.03
+1
Frane, tu se pa strinjam. Kljub temu, da sta tako Zagrebška kot Beograjska fakulteta starejši od slovenske,jim je težko priznati, da v ničemer ne zaostajajo od slovenske.
Annunakii
19. 12. 2015 14.22
+23
Predstaviš altenativo,ti odvzemejo licenco ! pa zakaj ? ker stisnes sredinca farmacevstkim lobijam kateri služijo bajno bogastvo da se uporabljajo njihova zdravila( zdravila,plombe itd,u name it ),kak predstavis alternativo temu,ti si pa goljuf,baraba,karkol...
Frane Šajn
19. 12. 2015 14.50
+7
Ptičja gripa nedavno nazaj, spomnimo se, je navrgla krasni dve jahti za križarjenje. Za gripo pa ni nihče zbolel. A kje? tu v Sloveniji dragi moji! Kljub temu čeprav dobro vemo , da je pamet lepša kot žamet!
ivan.z Doba
19. 12. 2015 14.13
+32
Tale odvzem licence je lov na čarovnice zdravniške zbornice, ki bi lahko kaj storila na res problematičnih področjih. Pa jih ne. Zakaj ne odvzamejo licence zdravniku, ki je hotel odrezati nogo malemu Reneju?!
xyxyxyxyxyxyxy
19. 12. 2015 15.45
+6
METKA102
19. 12. 2015 14.07
+10
Naše zobozdravstvo je povsem na psu, pa ne zaradi zobozdravnikov, ki še kako dobro obvladajo svoj posel, temveč zaradi zdravstvene zavarovalnice, ki plačuje le najnujnejše, zastgareli materiali, zastarela tehnika, potem pa še večletne čakalne dobe. Vse je treba plačati in preplačati, če želiš imeti in ohraniti zobe. To pa gre v tisoče evrov, ki jih ljudje, razen elite, nima.
ivan.z Doba
19. 12. 2015 14.17
-3
Nimaš prav. Materiali, znanje in tehnika v slovenskem zobozdravstvu ne zaostajajo za svetovnim. Zavarovalnica plača, kar pač plača. In to ni nikjer svetu vrhunsko. Tudi tam je treba doplačati. Tudi osnovno zobozdravstvo je primerljivo z zahodnim. Materiali pa so tako skoraj vsi iz uvoza. Švica, Nemčija..
JosipBrozDrugi
20. 12. 2015 17.22