Slovenija

Zobec Hrastarjeva: Nisem vložila obtožnice proti Janši

Ljubljana, 30. 08. 2010 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je prejšnji teden odjeknila novica o tem, da je med obtoženimi v aferi Patria tudi Janez Janša, je višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar zanikala, da bi vložila obtožnico proti njemu.

Janša se je na novico Mladine o tem, da je med obtoženimi, odzval zelo ostro.
Janša se je na novico Mladine o tem, da je med obtoženimi, odzval zelo ostro. FOTO: Dare Čekeliš
Obtožnice zoper Janeza Janšo "nisem vložila, bil pa je vložen obtožni predlog zoper pet fizičnih oseb na Okrajnem sodišču v Ljubljani," je zapisala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar. Ob tem zavrača Janševe navedbe o zlorabi tožilske funkcije, navedene na spletni strani SDS, in jih ocenjuje za neresnične in zlonamerne.

Zobec Hrastarjeva, sicer vodja preiskave zadeve Patria, je v izjavi še zapisala, da še posebej odločno zanika Janševo "neresnično trditev", da je poskrbela, da je obtožnico preizkusil režimski novinar Borut Mekina.

Predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk je medtem glede števila obtožnih predlogov in konkretnih imen ter časa sodnih procesov med drugim pojasnila, da "po določilih 10. člena sodnega reda sodišče v kazenskih zadevah daje obvestila o vloženem obtožnem aktu šele, potem ko je opravljen preizkus procesnega akta in je o tem obveščen obdolženec".

Preizkusa obtožnega predloga v tej zadevi sodišče še ni opravilo, zato o zadevi sodišče ne more posredovati drugih podatkov, prav tako ne more komentirati pisanj tiskanih medijev, je še zapisala Vesna Pavlič Pivk.

Mladina: Vztrajamo pri svojih navedbah

Na Mladini vztrajajo pri svojem in pravijo, da Zobec Hrastarjeva ni zanikala njihovega pisanja.
Na Mladini vztrajajo pri svojem in pravijo, da Zobec Hrastarjeva ni zanikala njihovega pisanja. FOTO: POP TV

"Glede na to, da bi današnji odziv državne tožilke Branke Zobec Hrastar na navedbe opozicijskega voditelja Janeza Janše, kakor je bil objavljen v servisu STA, lahko kdo razumel tako, kot da bi proti Janezu Janši ne bil sprožen postopek, poudarjamo, da vztrajamo pri svojih navedbah, objavljenih v zadnji številki Mladine," je v odzivu na pojasnila Zobec Hrastarjeve zapisal odgovorni urednik Mladine Grega Repovž.

"Tudi državna tožilka ni niti z eno besedo trdila nasprotnega, temveč se je njen poudarek, da ne gre za obtožnico, ampak obtožni predlog, nanašal na pisanje Janeza Janše," piše Repovž. Mladina je po njegovih navedbah vseskozi pisala o vloženem obtožnem predlogu in ne obtožnici proti Janezu Janši.

"Janez Janša sam je v odzivu na spletni strani SDS pisal o obtožnici, zaradi česar gre besede tožilke Zobec Hrastarjeve razumeti kot odziv na navedbe prvaka opozicije, ne pa zanikanje našega pisanja," še meni urednik Mladine.

Kakšna je razlika med obtožnico in obtožnim predlogom?

Tožilstvo torej ni vložilo obtožnice, pač pa obtožni predlog. Kot je pojasnil odvetnik Aleksander Čeferin, je razlika med obema pojmoma v tem, da obtožnice oziroma obtožbe vlaga državno tožilstvo za kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen zapora več kot tri leta. Pri kaznivih dejanjih, kjer je zagrožena kazen tri leta ali manj, državno tožilstvo vloži obtožni predlog.

Po navedbah Čeferina ima obdolženec zoper obtožnico možnost vložiti ugovor, zoper obtožni predlog pa ne. "Če je vložen obtožni predlog, potem je zadeva že pred sodiščem, obravnava pa bi bila lahko približno v enem letu," poudarja. Sodnik pred glavno obravnavo preveri samo, če ima obtožni predlog formalne pomanjkljivosti, z dejanskim stanjem pa se po zakonu ne more ukvarjati do začetka glavne obravnave.

Po petkovem pisanju časnika Mladina je vrhovno državno tožilstvo zoper Jožeta Zagožna, Janeza Janšo, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča vložilo obtožni predlog. Janši tožilstvo po pisanju časnika očita poskus sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, Zagožnu in Krkoviču sprejemanje daril za nezakonito posredovanje, Črnkoviču "dajanje daril za nezakonito posredovanje", Wolfa pa "dajanja pomoči". Janša, Krkovič in Črnkovič so očitana kazniva dejanja že zavrnili.

Odvetnik Čeferin pa je glede tega pojasnil, da sicer ne ve, kako je tožilstvo kvalificiralo obtožbo. "A če gre za kaznivo dejanje jemanja podkupnine za dejanje, ki ga oseba lahko stori, ali ga je celo dolžna storiti, je bila po prejšnjem kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do treh let zapora, sedaj pa je do pet let zapora". Ker naj bi bilo dejanje storjeno pred uveljavitvijo zadnjega kazenskega zakonika, velja stari zakon. Če so bili obtožni predlogi vloženi zaradi omenjenih kaznivih dejanj, je pristojnost okrajnega sodišča po navedbah Čeferina pravilna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
20. 06. 2011 09.30
-1
Naj vsi vpleteni proti Janšu plačajo za svoja dejanja in naj to sprejmejo v poduk, da resnica po 7 letih pride na dan in resnični krivci bodo plačevali za svoje grehe.
malec
31. 08. 2010 18.22
+1
malec
31. 08. 2010 18.21
+1
Vsa lepota demkracije se bo spremenila v voljo ljudstva!
malec
31. 08. 2010 18.20
Vsa lepota demokracije se bo spremenila v popolnost volje ljudstva!
malec
31. 08. 2010 18.18
Kaj bi bilo za koalcijo bolj tveganega, kot da SDS še naprej pridobiva na naklonjenosti volivcev? Revščina se nakazuje samo še kot potreba, ki hoče biti pokrita. Vzneseni duh, kljub starostnim boleznim!
vincester
31. 08. 2010 11.42
+1
Kot zagrizeni revanšist JJ bo verjetno sedaj tožil vse tiste,ki verjamejo v njegovo vpletenost-vključno javno tožilko,ki se že brani.
godhead
24. 03. 2012 10.06
Ljubimir
31. 08. 2010 10.53
loden 31.08.2010, 01:48 -1 Pa če takoj brišete: Mladina je daleč, daleč od tistega, kar je bila včasih..... od kdaj? od takrat ko ni več pisec JJ?
Ljubimir
31. 08. 2010 10.51
@wizeman ... pa sloni letijo!!!!
Tonček Balonček
31. 08. 2010 09.12
+1
Odkr so Mladino zapustili pravi komunisti in je tam zdaj meščanska zalega, časopis ni več dober! Avtorjev, kot so bili Janez Janša, Igor Bavčar, in ostali levičarji, preprosto ni več!
wizeman
31. 08. 2010 08.57
+1
Naj me Janša prepriča, da je nedolžen, pa bom takoj volil zanj oz. njegovo opcijo. A naj to stori pokončno, ne z blatenjem in diskreditacijami, kot so ga to naučili v Kumrovcu.
botjabotja
31. 08. 2010 08.55
elephantus 30.08.2010, 17:41 7 vetlan ne razumeš, da Finska ni Slovenija V KATERI SE ZALOŽI DEPEŠA za več kot leto in pol, da bi se zaščitilo umazane posle. Oni so peljali preiskavo in potem jih naši niso mogli ignorirati Ko so praznili sef SKB banke ni bilo nobene preiskave, kar hitro je vse potihnilo. Zakaj? Zato, ker bi se potem izkazalo, da si je vaš prijatelj Senica sam ukradel zavarovan denar.
letalooo
31. 08. 2010 08.17
odgovor je jasen ....LOKALNE VOLITVE in afera se ponovno prebudi ... ZARES NOVA POLITIKA
loden
31. 08. 2010 01.50
.... zdaj svoje govori denar, ne neodvisni novinarji....
loden
31. 08. 2010 01.48
Pa če takoj brišete: Mladina je daleč, daleč od tistega, kar je bila včasih.....
loden
31. 08. 2010 01.16
Janša je očitno bil kriv, še preden se je rodil...
godhead
24. 03. 2012 10.08
glede na vso maslo na njegovi pleši moraš biti res car, da ga dobiš za čas življenja
justinijan
31. 08. 2010 01.04
aha, že se opravičujejo.........
justinijan
31. 08. 2010 01.02
kot že nekdo pred mano,teh lažnivih časopisov niti povohal ne bom.pa naj jim upada naklada.kar naprej......................
zek
31. 08. 2010 00.49
Oglejmo si nekatera dejstva in presodite ----- Berglund avgust 2008 -- imam dokumente ,ki dokazujejo ,da je J ,ki pomeni JANŠA prejel podkupnino ,dokaz bom predložil sodišču ,sojenje najbi se začelo še pred koncem leta 2008 in bo končano v začetku leta 2009. Finska televizija YALE avgust 2010 -- Preiskava o poslu z oklepniki patrija je skoraj končana ,tožilci se bojo do sredine jeseni odločili ali so sploh podani razlogi za vložitev kakšne obtožnice ,med osumljenci pa ni več tujih državljanov. Torej kotkaže BERGLUNDOV dokaz v katerem J dobiva podkupnino na FINSKEM nedrži vode in kot kaže ta dokaz BERGLUNDA nedrži tudi v SLOVENIJI saj se po pisanju MLADINE v nobenem dukomentu nepojavlja črka J ampak samo PM ,razen ,če niso naši preiskovalci črko J iz FINŠČINE prevedli v SLOVENŠČINO kot PM . No FINCI so se spravili v neprijeten položaj ker so se pustili nateg... RIDLU in WOLFU ,ki sta FINCE prepričala ,da posla v sloveniji ni mogoče dobiti brez posrednikov in PROVIZIJ ( kar niso podkupnine) v SLOVENIJ pa sta svoj lonček pristavila še CEKUTA inZAGOŽEN . Ko so FINCI ugotovili ,da bi posel v SLOVENIJI dobili tudi brez posrednikov RIDEL-WOLF so od RIDLA zahtevali ,da vrne del denarja ,kar je ta tudi storil ,v SLOVENIJI pa je CEKUTA nekaterim svojim prijateljem iz LDS medtem veselo razlagal kako so peljali fince lulat ,in tako je nastal VELIKI POK , ki pa je peljal lulat še BERGLUNDA in FINSKO TV .
wizeman
31. 08. 2010 00.04
wizeman
31. 08. 2010 00.03
Evo, je že jutri.