Slovenija

'Nimamo koalicije, imamo pa 15 strani pogodbe'

Ljubljana, 04. 01. 2012 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Dogovorili smo se, da se bomo pogovarjali naprej," je po sestanku Viranta, Žerjava, Novakove in Janše skromno dejala Novakova. Za skupno mizo pa so sedli še Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant. Uskladili so že polovico Jankovićeve koalicijske pogodbe.

V Virantovi listi nadaljujejo s pogajanjaji.
V Virantovi listi nadaljujejo s pogajanjaji. FOTO: Aljoša Kravanja

Natanko mesec dni po predčasnih volitvah še vedno nimamo ne koalicije ne mandatarja, čeprav se pogovori nadaljujejo. Koalicijski pogovori predstavnikov strank so danes potekali v različnih sestavah.

Zjutraj so se sestali Lista Virant, SLS in NSi, a brez Janeza Janše in Karla Erjavca. Janša naj se sestanka ne bi udeležil zaradi navzočnosti novinarjev, Erjavec pa za pojasnila ni bil dosegljiv. Je pa izvršni odbor stranke DeSUS v torek sklenil, da bo stranka pogajanja z mandatarjem začela šele, ko bo ta imenovan. Popoldne pa so se se le usedli za skupno mizo tudi z SDS. Po besedah Novakove so se dogovorili, "da se bodo pogovarjali naprej", drugih podrobnosti sestanka pa ni želela izdati, ker so interne narave.

SDS je danes imenovala pogajalsko skupino za koalicijsko pogodbo in v prihodnje se bodo z omenjenimi strankami zelo podrobno pogovarjali o posameznih področjih: pravosodju, financah, gospodarstvu in tako naprej. Pogovori bodo tekli dvostransko, z vsako stranko posebej torej.

Janša in Janković
Janša in Janković FOTO: Miro Majcen

Kaj so povedali po dopoldanskem sestanku?

Na jutranjem posvetu so si predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je posredoval predsednik SDS Janez Janša. Kot je po srečanju povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so se "v mnogih stvareh" strinjali, zato Novakova ugotavlja, da možnosti oziroma izhodišča za prihodnje sodelovanje so. Pravi, da sicer še vedno menijo, da so pomembni rezultati volitev in da je prav, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. A je po njenih besedah legitimno, da iščejo tudi možnosti za oblikovanje neke druge vlade. Ob tem se zavedajo, da pri tem potrebujejo partnerje. Današnji sestanek je bil tako po njenih besedah "nek začetek".

Predsednik SLS Radovan Žerjav je na vprašanje, ali so v SLS bližje odločitvi, da gredo v Janševo koalicijo ali v opozicijo, odgovoril, da je odprtih še preveč spremenljivk, da bi lahko že sedaj odgovoril na to vprašanje. Odvisno je tudi od tega, komu bo predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo, pri čemer Žerjav verjame, da ga bo Jankoviću in da bo ta prvi poskusil sestaviti vlado. Na to je treba počakati, pravi prvak SLS. Šele če Jankoviču ne bi uspelo sestaviti vlade, pa pride po njegovih besedah na vrsto drugi korak in takrat se bodo pripravljeni pogovarjati tudi o kakšnih drugih rešitvah.

Po navedbah Novakove je v osnutku Janševe koalicijske pogodbe predlagan tudi razrez, katere funkcije bi pripadle posameznim strankam. Vendar pa sogovorniki konkretneje o predlogu niso želeli govoriti. Kot je pojasnil Žerjav, ni še nič določenega, gre za stvar dogovora, kot to velja za celotno koalicijsko pogodbo. Je pa ta po njegovi oceni dobro strukturirana.

Skupno pot bodo iskali tudi v prihodnjih dneh

Zvečer so potekala še usklajevanja Pozitivne Slovenije, SD in Liste Virant. Sestanka v pisarni Pozitivne Slovenije v DZ so se udeležili Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije, Janez Šušteršič, Rado Pezdir in Jani Soršak iz Virantove liste ter Patrick Vlačič in Dušan Kumer iz SD.

Pri usklajevanju stališč glede koalicijske pogodbe, ki jo je predlagal Janković, so prišli do polovice. Kot je pojasnil Möderndorfer, bodo s pogovori nadaljevali v četrtek. Möderndorfer današnji posvet ocenjuje kot zelo dober.  Po njegovem mnenju je "zdravo in normalno", da imajo stranke vsaka svoj pogled in so različne, ob tem pa tudi verjame, da so sposobni dati vse "na en skupni imenovalec" in določiti cilje, za katere se bodo skupaj zavzemali.

Kot je pojasnil Šušteršič, tako še "nimamo koalicije, imamo pa 15 strani pogodbe", ki so jo danes usklajevali. Po njegovih besedah so bili pogovori zelo vsebinski. "Šli smo od točke do točke in bomo to še nadaljevali v naslednjih dneh," je še povedal in dodal, da so marsikje našli skupno pot, marsikje pa jo bodo v prihodnje še iskali.

Neuradno je znano, da naj bi finančno ministrstvo dobil Janez Šušteršič, notranje pa Jani Soršak.

Zaplete pri nastajanju koalicije pozorno spremljajo tudi Američani. Ameriški veleposlanik Mussomeli je namreč na pogovore povabil vse predsednike parlamentarnih strank.

Predsednik Türk pravi, da razmere na političnem prizorišču terjajo čimprejšnje odločitve.
Predsednik Türk pravi, da razmere na političnem prizorišču terjajo čimprejšnje odločitve. FOTO: Damjan Žibert

Türk: Stranke naj preidejo od besed k dogovorom

Da razmere na političnem prizorišču terjajo čimprejšnje odločitve, meni tudi predsednik države Danilo Türk.

"V predvolilni kampanji so predsedniki vseh strank govorili, da je potrebno v ospredje postaviti interese države, medsebojne razlike in zamere pa potisniti v ozadje. Zdaj je priložnost, da preidejo od besed k dogovorom. Predčasne volitve so izrazile voljo volivk in volivcev, ki jo politika mora spoštovati in upoštevati. Govorjenje o vladi narodne enotnosti ali tehnični vladi, ki smo mu bili priča v preteklem tednu, ni pomagalo k hitremu oblikovanju vlade, kar pa je v tem trenutku slovenski nacionalni interes," je dejal predsednik in ob tem pozval vse "dejavnike na slovenskem političnem prizorišču, da ravnajo odgovorno in na podlagi izida volitev omogočijo čimprejšnje oblikovanje vlade, ki bo sposobna sprejemati odločitve in jih, v dogovoru s socialnimi partnerji, tudi uresničevati. Naj nam bo izkušnja državnega zbora, ki je brez glasu proti sprejel Zakon o interventnih ukrepih, pri tem v pomoč in spodbudo."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
07. 01. 2012 10.07
+1
naj grejo vsi skupi v ring z zavecom in naj se zmenjo v stožcah, magar na kosteh izvajalcev
liskub
06. 01. 2012 18.47
+1
Sramota.Nebi jih smeli več snemat naj se pogovorijo sami,ker narod tako nemore vplivat na nič več.Edino kar lahko je tisto kar nihče najbolj ne želi,da se zgodi ulica.Predsednik pa tako ali tako neupa raspustiti parlamenta,ker ozadje ne pusti.Pa hvala za tako državo
Thor-1st
06. 01. 2012 06.40
+2
V Nemčiji je rekordno nizka brezposlenost, najnižja v zadnjih dvajsetih letih, pri nas pa smo že na številki 112.750! Kučanov pudl bo številko še nadgradil. Očitno gremo proti 800.000!
jessieblue
05. 01. 2012 07.48
+6
Dragi predsednik moje domovine! Prosim, če takoj razspustiš parlament in gremo od začetka! Vsi vemo kdo vleče niti iz ozadja, že od tistega dolgega nosa po razglasitvi volitev naprej, ko so bile tako vehementno spet napovedane predčasne volitve. A bi mi lahko prosim kdo razložil, zakaj hudiča smo sploh imeli volitve? Kakšno super skrb za dobrobit države imajo naši politiki, lepo vsak dan znova kažejo po raznih medijih. Kaj vas res ni sram, da vas moramo takole gledat, kako se grebuckate za svoje riti! Naša politična kultura je slabša od tiste v najbolj zabačenih državah sveta.
dule100
05. 01. 2012 07.43
+10
Vse kaže, da je bil Janković poraženec teh volitev, ne zmagovalec !
NEBESAnaZEMLJI
05. 01. 2012 10.47
+3
Draga volilna kampanija za Jankoviča, le kolikokrat po 50 eur je moral potegniti iz žepa, trenirkaši niso zastonj!!
M_teorija
05. 01. 2012 07.31
+0
A zdej mora JJ mižat k se ni prfočkov!?
M_teorija
05. 01. 2012 07.33
+1
Korel menda ne k se ne gre te igre skrivalnic?!
smehec
05. 01. 2012 07.07
+10
En let bodo vlekl plačo in se kregal, nakar bo vlada padla in bo spet tolk presežnih politikov, da bomo samo z nadomestili zapravili kakih 5 mio €
lanna1
05. 01. 2012 07.12
+9
ta nadomestila so tako potratna, jz bi jih čist ukinla NO FREE RIDE
Thor-1st
06. 01. 2012 06.39
Naj dobijo prve tri mesece 728 €, potem pa 650 € in to je odvisno od delovne dobe. Torej teoretično največ 25 mesecev prejemanja. Tako je z nami na Zavodu za zaposlovanje. Kaj so oni übermenschen?
lanna1
05. 01. 2012 07.01
+4
Turk pravi, da razmere zahtevajo čimprejšnjo odločitev, ahmmmm a se je tip že zjasnu glede mandatarja al čaka v kero smer bo vetr pihu kot vedno rit neodločena, mislim kako vas ni sram vse???? Na Financah berem, da Zokiju svetujejo da se umakne, ker kao nima zvez v tujini in da prepusti vse "pravim politikom". Zoki tud slučajn, da se nisi pustu ustrahovat, pa kaj pol če ti očitajo to, pa korupcijo...a ostali so pa kej boljši in kaj mamo mi od teh silnih zvez ostalih AMA ČIST NIČ V RIT SI JIH LOHK VTAKNEJO, profitirajo pa Tovšakove, Kordeži, Simone Dimic FUJ!!!!!
Tajda Kosem
05. 01. 2012 07.14
+0
NDM
05. 01. 2012 06.36
+12
SRAMOTA ZA DEMOKRACIJO SESTANKUJEJO IN TEKMUJEJO KATEREGA BO VEČ POKAZALO NA TV IN NA KATERI. SLOVENIJA PA TONE IN MI ZNJIMI. ONI SE NE BRIGAJO SAJ SO DENARNO PRESKRBLJENI, MI PA KI ŽIVOTARIMO ,PA MORAMO TO GLEDATI. ČE SO BILI LJUDJE ENOTNI 91. LETA PROTI SFRJ = POLITIKI BI MORALI TUDI MI SLOVENCI ZDAJ STOPITI POLITIKOM NA PRSTE IN TUDI SEVEDA UPOKOJENIMI POLITIKI..................
EN_MEJHN_JAGER
05. 01. 2012 05.55
+5
Sekreta res še nimamo, zato imamo pa WC papirja za štiri leta!
moster
05. 01. 2012 01.22
+6
15 strani pogodbe od pogrebnega zavoda!
glich
05. 01. 2012 01.12
+7
Dobra gledališka predstava, še dobro da so zastonj vstopnice.
InterReflectlons
05. 01. 2012 00.35
-3
Če sem jaz gay zato, ker gay-e podpiram je isto, kot da bi rekel, da je Kenedy bil črnec ker je črnce podpiral! regall, mi bi radi vlado, ki bi legalizirala marihuano, odprla bordele, sprejela družinski zakonik in še gospodarsko rast povečala! Mi bi radi vse v paketu!!!
regall
05. 01. 2012 00.46
-1
Meni je popolnoma vseeno ali si gay ali ne. Prav tako mi je vseeno za bordele, marihuano in družinski zakonik. V primeru da bo glede teh zadev, kakšen referendum se ga sigurno ne bom udeležil.
InterReflectlons
05. 01. 2012 00.51
-2
Meter
05. 01. 2012 00.31
+1
Stranka Virant bo dobila tri resorje in bo šla v koalicijo z ZJ. To je posel in na to karto igra Virant. JJ mu ponuja samo dva resorja. Koalicija ni skupina podobno mislečih ideologov, ampak posel, kjer se delijo resorji, pooblastila, denar,...itd. Vse skupaj je samo posel in nič drugega, žal.
Slovenec34
05. 01. 2012 00.33
+4
Na žalost je v veliko primerih res tako. Upam, da bodo enkrat vsi prešli na posle, kako pomagati državljanom k boljšemu jutri.
Slovenec34
05. 01. 2012 00.40
+2
Še dobro, da imamo tebe, ko res vse veš in imaš za vse dokaze. Prosil bi te, da postavljaš vejice ali pišeš krajše stavke. Tisto o župniku in možnarju mi ni nič jasno.
...Lejga...
05. 01. 2012 00.43
+1
ne nevem vsega sem pa v toku dogajanja nepišem napamet tko kot ti
Slovenec34
05. 01. 2012 01.10
+2
hehe, aja imaš zapiske zraven sebe??? Pa verjemi, da če nekaj po TVju rečejo, ni nujno resnično.
Slovenec34
05. 01. 2012 01.16
hehe, aja imaš zapiske zraven sebe??? Pa verjemi, da če nekaj po TVju rečejo, ni nujno resnično.
Rojc Grega
05. 01. 2012 00.27
+18
kdo bo šel zadnji iz slovenije naj ugasne luč
Rojc Grega
05. 01. 2012 00.25
-7
jaka lepo si to napiso
Slovenec34
05. 01. 2012 00.31
+8
res - dober 'font' je izbral, ne? Meni je tudi lepo napisano. A žal nič drugega kot standardno hujskanje proti JJ.
...Lejga...
05. 01. 2012 00.21
-1
Zaplete pri nastajanju koalicije pozorno spremljajo tudi Američani. Ameriški veleposlanik Mussomeli je namreč na pogovore povabil vse predsednike parlamentarnih strank.Kaj če bodo pa oni rekli kdo bo vodil vlado
Slovenec34
05. 01. 2012 00.26
+5
No, no - a je Slovenija res tako strateško pomembna za Američane???
...Lejga...
05. 01. 2012 00.10
+1
poglejte vsi ti izvoljeni ljudje se za narod najmanj sekirajo ampak kregajo se med sabo kdo si bo odtrgal največji kos pogače to pomeni -davkoplačevalskega denarja kateri mu bo najbolj blizu ti ljudje gledajo svoj interes
Slovenec34
05. 01. 2012 00.15
+3
Vidiš napačno razmišljanje. Če bi rekel večina ljudi namesto vsi, bi bilo sprejemljivo. Nikoli ne posploševat, saj lahko komu narediš krivico-morebiti.
Marko Novak 1
05. 01. 2012 00.01
+9
ljudje pa ni se treba zdej prepirat kot po vsakih volitvah sej veste tisti ki ste volili ZJ zdej veste kaj ste volili da ne morejo sestaviti vlade.na napakah se učimo in upam da ste se naučili.lp
Slovenec34
05. 01. 2012 00.07
+6
Hja tukaj pa si je ZJ, čisto sam kriv. Bi lahko vseeno dobil predsednika parlamenta iz svoje koalicij, če bi deloval pametno. Ampak bo že enkrat tudi ta poraz prenesel.
starkhov
04. 01. 2012 23.47
+11
Kako ima pa ta oseba lahko vzdevek "Liberal"? Veš, kaj pomeni liberal? Besede v povezavi z določeno jamo so pa res težke, objava na blogu, ki je nekaj omenjala trenirke se skrije.
Slovenec34
04. 01. 2012 23.53
+12
No, samo ti nisi ne Napoleon ne Liberalec. Pač eden, ne?
...Lejga...
04. 01. 2012 23.54
-13
belček opa Slovenec34 bodi tiho rajši pojma nimaš
Slovenec34
04. 01. 2012 23.56
+7
aja, kaj ti pa veš, da je Liberalec v resnici Napoleon?
...Lejga...
04. 01. 2012 23.57
-17
Slovenec34-belček nekomentiraj pojma nimaš
Slovenec34
04. 01. 2012 23.59
+11
verjetno res nimam pojma kaj si ti želiš slišat. Pa me tudi ne zanima.
...Lejga...
05. 01. 2012 00.00
-12
Slovenec34-belček nekomentiraj pojma nimaš
Slovenec34
05. 01. 2012 00.04
+6
hehehe, saj nazadnje nisem nič komentiral....samo povedal sem ti, da .....ne vem, misli si sam...ko že vse veš.