Slovenija

Znova ponarejene diplome

Ljubljana, 28. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Slovenska javnost je spet močno razburjena, saj je služba za notranjo kontrolo Slovenskih železnic končala preverjanje vseh diplom v podjetju. Pri natančnem pregledu so odkrili še tri ponarejene višješolske diplome.

Ob medijskem razkritju ponarejene diplome mariborske poslovno-ekonomske fakultete, s katero je Igor Šimenc za dve leti zasedel mesto generalnega sekretarja tega največjega slovenskega gospodarskega sistema, se je vodstvo, takrat še na čelu z direktorjem Blažem Miklavčičem, odločilo, da bodo preverili vse diplome.

Pri pregledu SŽ so odkrili še tri ponarejene diplome (Foto: POP TV)
Pri pregledu SŽ so odkrili še tri ponarejene diplome (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Pod drobnogled so vzeli 902 listini, od tega 760 diplom na Slovenskih železnicah in 142 v odvisnih podjetjih. Tako so odkrili še tri ponarejene višješolske diplome. Eno pri delavcu v Železniškem invalidskem podjetju, drugo v Sekciji za potniški promet in tretjo v Sekciji za vzdrževanje prog Postojna.

"Vsi trije delavci s ponarejenimi diplomami so zaposleni na delovnih mestih, za katera višješolska diploma ni potrebna. Tudi ob zaposlitvi so izpolnjevali vse predpisane pogoje, ponarejene diplome so priložili naknadno," so sporočili iz Slovenskih železnic.

Bi se pri morebitnem preverjanju "grehi" pokazali tudi v drugih podjetjih? (Foto: POP TV)
Bi se pri morebitnem preverjanju "grehi" pokazali tudi v drugih podjetjih? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Proti trem delavcem, ki so diplomo najbrž potrebovali za napredovanje in tudi za višje plače, že potekajo disciplinski postopki, ki pa še niso končani. Zanimivo pa bi bilo vedeti, koliko lažnih diplom bi bilo v Sloveniji razkritih, če bi preverjanje sprožili tudi v ostalih podjetjih.

Zdaj je že očitno, da bi Slovenija na tem področju potrebovala restriktivnejšo zakonodajo, saj je tudi novica, da Slovenske železnice nimajo pravne podlage za izterjavo vsaj dela stroškov, ki so jih porabili za sekretarja, vsem ponarejevalcem v potuho.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja