Slovenija

Znova umrle čebele

Beltinci, 24. 04. 2011 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beltinci, Lendava, Puconci ... Iz Prekmurja znova poročajo o pomoru čebel. Krog prizadetih čebelarjev se nezadržno širi, o težavah pa poročajo tudi iz Madžarske.

Ali gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev ali za sistemsko napako?
Ali gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev ali za sistemsko napako? FOTO: Mateja Klavs

Danes nekaj pred 7. uro so v Lipi v občini Beltinci opazili, da so umrle čebele. Prav tako so umrle tudi v občini Lendava, in sicer v naselju Dolnji Lakoš, v Čentibi in v Lendavskih goricah. Umrle so tudi pri treh različnih čebelarjih v Puconcih.

V Puconcih je trem čebelarjem, ki imajo 65, 46 in 39 panjev s čebelami, v zadnjih dneh umrlo več čebel. O pomoru čebel sta OKC seznanila tudi čebelarja iz Čentibe pri Lendavi, ki imata skupno 49 čebeljih panjev. Več umrlih čebel je opazil tudi čebelar iz Nedelice, ki ima 20 panjev.

O dogodkih so bile obveščene pristojne službe, ki bodo primer preučile. Čebelarji v Pomurju so že na robu obupa, saj je prizadetih že več kot 10 odstotkov čebel.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zvezi s pomori čebel v Pomurju izdalo opozorilo vsem uporabnikom fitofarmacevtskih sredstev, da pri njihovi uporabi upoštevajo vsa opozorila in omejitve, ki so navedene na etiketi, še posebej tista o varovanju čebel. Pristojne službe ministrstva bodo izvajale tudi poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Včeraj so čebelarje v Pomurju obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič. Noč je dejal, da se krog prizadetih čebelarjev širi, veliko žarišč, s katerih čebelarji poročajo o pomorih, pa pristojne inšpekcije še niso obiskale. O težavah poročajo tudi iz Madžarske. Večinoma gre za območja, posejana z oljno ogrščico, vendar ne izključno, je povedal prvi mož čebelarske zveze.

V vsakem primeru gre za novo razsežnost, saj so doslej pomori trajali dan, dva, sedaj pa pri istih čebelarjih trajajo že več dni zapored, je dejal Noč. Minister Židan je zato naročil pristojnim službam, da okrepijo svoje nadzorne dejavnosti, veterinarski strokovnjaki pa bodo v prihodnjih dneh pomagali čebelarjem.

Izidi analiz bodo znani jutri

O težavah poročajo tudi iz Madžarske.
O težavah poročajo tudi iz Madžarske. FOTO: Jani Dolinšek

Da bi se ugotovili razlogi za pomor čebel, je Židan pristojne službe pozval, naj čim prej predstavijo rezultate analiz vzorcev. Minister je odredil tudi, da se vzamejo dodatni vzorci tal in vode ter drugi vzorci, s katerimi bi lahko ugotovili, kaj je razlog za pomore. Dogovor je, da bodo izidi analiz znani v ponedeljek.

Brez rezultatov analiz je namreč po Nočevih pojasnilih težko kazati s prstom na kogar koli. Možnosti sta po njegovem mnenju dve. Ali gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev ali pa za sistemsko napako. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dušan Janžekovi?
25. 04. 2011 18.42
Tokrat nismo krivi vinogradniki saj še nismo začeli z škropljenjem. Upam,da se bo ugotovil vzrok saj za čebelami smo navrsti mi vsi.
ghori
25. 04. 2011 11.49
seveda ne bodo priznali saj nimajo koga obtožit. sedaj pa lahko obtožijo kmeta in zahtevajo visoke odškodnine..oljna repica se šprica že nekaj let zapored odkar ni več sladkorne pese pa še nikoli ni bilo pogina kot je zdajle.. malo se zamislite tisti ki na pamet pišete..
Madyy
25. 04. 2011 11.40
Umiranje čebel in mobilna telefonija imaza ravno toliko skupšnega kot inverzna funkcija zelene in jedrske energije.. Tako stroka Jedrska ni zelena in brez mobilne telefonije bi bilo živih več panjev..
factory
25. 04. 2011 11.04
@ghori Se popolnoma strinjam s teboj samo kaj ko pristojne službe tega ne bodo priznale.Raje si zakrivajo oči kot pa da bi povedali resnico. Sem enkrat nekje prebral da ko bo umrla zadnja čebela bo ostalo človeštvo samo tri leta do izumrtja. Tako torej pripravimo se na najhujše.
ghori
25. 04. 2011 09.00
Fkušima nad nami ljudje sam se tega ne zavedamo..kar dajajte minuse..boste mogoče presenečeni
franceljtancelj
25. 04. 2011 06.06
Pri nas je tudi en stric imel čebele pa so vse pomrle. Škropljenje se bo pa začelo šele naslednji teden! Pa še to samo z galico in dithanom. Po moje je nekdo lepi Vidi vdrl v računalnik in sedaj se točno ve kje je kaj in koliko je tega. Pri nas se vse škropi od 4h do 6h pa nič kasneje. lahko pa rečem, da so posledice vidne na sadnem drevju neverjetne, češnja ki običajno da 30kg plidov bo dala samo 1kg plodov.
veselo-na-delo
25. 04. 2011 01.31
Od kar je digitalni tv signal se je umrljivost čebel povečala hm zanimivo. Sami sebi jamo kopljemo s razno raznim sevanjem in škropljenjem sem že koliko krat pomislil da je še čudež da živimo da nas toti oddajniki ne skuhajo drugi problem pa je da nihče ne pove resnice kaj se v resnici godi v naravi in kaj povzroča tako množično izumrtje teh lepih bitij sicer nič krivih
ghori
24. 04. 2011 22.43
saj se je do zdaj špricalo vsako leto pa ni bilo poginov toliko kot je zdaj.. fukušima jim škodi..
korintos1
24. 04. 2011 20.00
CSI-Morost Vsi vemo da čebele umirajo od škropiva. Ve se dan in ura škropljenja.
CSI-Morost
24. 04. 2011 19.35
Čebele bodisi delajo množični samomor, ker jim v Sloveniji ni več živeti, bodisi jih mori strup. V Sloveniji imamo laboratorije, ki bi na prisotnost struoa lahko odgovorili v nekaj urah. Zakaj tega ne storijo? A da država nima denarja????
goso
24. 04. 2011 19.33
Me pa neko zanima. A je blo u socializmu tud tko, de so čebele množično umirale? Recimo pred 30 leti. Pa to, zakaj čebele umrejo, ne poginejo. Ker so tko pomembne za človeka in jih tko spoštuje. Kot zmeri, je kriva vlada. Ona vlada celi sloveniji, vsemu. Ona vid napredek kmetijstva v oljni ogrščici za biodezel, ker je modern.
Dimitrij Pahor
24. 04. 2011 18.56
pa kok je ta vlad al ministrsvto nespodobno vsak teden umerejo družine čebel o njih pa ne duha ne sluha..mislim a lohk kdo kej nardi!? in keri troti sploh lohk grejo delat gnojila k škodjo živalim????
Adiiiii
24. 04. 2011 18.05
In zopet nekdo na veliko služi s strupi in že gleda katalage katero novo jahto si bo kupil, da mu bo jo narod zavidal... in gnili kapitalizem se vrti dalje, dokler ne izumremo tako kot čebele... žalostna usada nas čaka!
Google_Chemtrails
24. 04. 2011 17.01
Pomen čebel za preživetje človeštva je kritičen, saj le te pridelajo približno tretjino svetovnega pridelka hrane. Albert Einstein je leta 1949 izjavil: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta.«
lila.ayla
24. 04. 2011 16.22
komaj čakam, da nekemu ameriškemu vele-kmetu ne bo zrasel niti en plod, čeprav je bila rastlina gensko spremenjena, gnojena, špricana in na 100 načinov "izboljšana"... samo zato ker so s tem pobili/odgnali tiste, ki bi jih morali oprašit. potem se bodo morda malo zamislili, da nobena človeška "izbolšava" ne more nadomestiti narave. naj se že nahajo igrati boga!
b77
24. 04. 2011 15.48
A TAM TUDI KUPUJEJO V HOFRU IN LIDLU!? kaj pa v avstriji je vse ok?
Mil?007
24. 04. 2011 15.41
Na kitajskem so v nekaterih pokrajinah že uspeli iztrebit čebele. Tam sedaj kmetje s palčkami na katerih je perje ročno in peš oprašujejo cvetove, da sploh imajo kaj za jest. Vsem, katerim je pridelava hrane le ekonomija in obračanje papirjev predlagam naj začnejo jest inseticide in svoje diplome.
MODRI TULIPAN
24. 04. 2011 15.07
hm eni se kr vozijo s kolesom cez polja
elan5
24. 04. 2011 14.30
Kaj bi eni dali,da bi se znebili kmetov! Kak bi blo takrat lepo.Kajne spaceair, SLOVENISTAN...
harmony3
24. 04. 2011 14.25
Ne bodi pametn-en/a, JozaFric.. umrejo, preveri raje naslednjič, preden komentiraš kaj..